Mirona Radu: În peisajul din industria filmului din 2023, neajunsurile pe care femeile le întâmpină sunt încă semnificative

Mirona Radu: În peisajul din industria filmului din 2023, neajunsurile pe care femeile le întâmpină sunt încă semnificative

Programul de mentorat pentru femeile din industria filmului “Her Story, Her Future” își propune să sprijine și să încurajeze cineastele, oferindu-le șansa de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale și de a se conecta cu alte femei profesioniste din domeniu. În urma unui call au fost alese 7 participante ce vor fi în strâns contact cu profesioniste din lumea filmului.

Mirona Radu este inițiatoarea proiectului și am povestit cu ea despre neajunsurile din industria filmului și ce pași se pot face pentru a restabili egalitatea pe tabela de Acțiune, Motor! Momentan printre probleme se numără lipsa încrederii în capacitatea unei femei de a regiza, bani mai puțini decât bărbații, dar și obiectificarea.

Mai mult decât simpla competiție, „Her Story, Her Future" este despre construirea unei comunități puternice, despre învățare reciprocă și sprijin, despre dezvoltarea unei rețele de legături prețioase în industria filmului.

Vorbim cu Miruna în continuare despre “Her Story, Her Future” și obstacolele pe care le întâmpină femeile în industria filmului. 

 

Ideea programului „Her Story, Her Future" 

„Her Story, Her Future” – programul de mentorat pentru femeile din industria filmului propune, în esență, crearea unei platforme de susținere reciprocă și inspirație pentru profesionistele la început de carieră, iar ideea centrală a programului a prins viață ca răspuns la nevoile și provocările pe care le-am întâlnit în propria mea călătorie profesională. Mi-am dat seama că există un gol în ceea ce privește resursele și orientarea pentru femeile tinere care își construiesc drumul în lumea profesională. Așa că am început să mă gândesc la moduri prin care aș putea crea un spațiu sigur și susținător în care aceste femei să poată învăța, să poată împărtăși experiențe și să-și dezvolte încrederea în propria persoană și în propria voce ca autoare.

Ideea a prins contur și mai mult după ce am participat într-un program internațional de mentorat axat pe leadership în industria cinematografică. Am văzut impactul profund pe care l-a avut acest program asupra mea și am realizat că o astfel de inițiativă adaptată la contextul din România ar avea potențialul de a transforma vieți și cariere. Am simțit că este momentul să ofer și eu, la rândul meu, oportunitatea pe care am avut șansa să o experimentez.

 

Ce se va întâmpla pe durata programului

Fiecare participantă selectată a fost asociată cu o profesionistă recunoscută la nivel internațional în industria filmului, ca mentor, din România, Lituania, Bulgaria și Egipt. Această relație mentor-participantă e fundamentată pe întâlniri individuale pe parcursul celor trei luni de program, adaptate ritmului și nevoilor fiecăreia. Sesiunile de grup vor oferi însă oportunitatea participantelor de a se cunoaște mai bine și de a dezvolta abilități esențiale, cum ar fi comunicarea și lucrul în echipă. Un coach-psiholog va oferi îndrumare pentru creșterea încrederii în sine și valorificarea resurselor personale. Chiar dacă fiecare participantă se înscrie în program cu un proiect de film, acesta fiind un stimulent inițial pentru discuții, adevărata bogăție a programului constă în călătoria interactivă și conexiunile formate în cadrul programului.

În final, vom organiza un eveniment online internațional de pitch, unde participantele vor prezenta proiectele lor. Acest moment va fi punctat de feedbackul scris al unui juriu internațional de profesioniste, oferind o perspectivă valoroasă pentru dezvoltarea proiectelor. Dar mai mult decât simpla competiție, „Her Story, Her Future" este despre construirea unei comunități puternice, despre învățare reciprocă și sprijin, despre dezvoltarea unei rețele de legături prețioase în industria filmului.

 

Neajunsurile femeilor din industria filmului în 2023

În peisajul din industria filmului din 2023, neajunsurile pe care femeile le întâmpină sunt încă semnificative. Anii de experiență m-au învățat că drumul unei profesioniste în această mică, dar intensă, industrie poate fi presărat cu obstacole subtile. Uneori, vocea noastră nu este ascultată în mod egal, iar pentru a fi luate în considerare sau pentru a obține recunoașterea cuvenită, suntem adesea nevoite să depunem eforturi suplimentare sau chiar să facem compromisuri.

În urma interviurilor cu aplicantele pentru programul nostru, am avut discuții deschise și am descoperit că aceste provocări sunt adesea comune. Printre acestea se numără lipsa încrederii în capacitatea unei femei de a fi îndeosebi regizor, onorarii mai mici în comparație cu colegii bărbați, provocarea de a avea un echilibru între viața personală și muncă și, din păcate, chiar obiectificarea.

 

Modelul patriarhal în industria filmului

În industria și arta filmului din România putem observa într-adevăr o predominanță a bărbaților, dar cred că este important să privim această situație dintr-o perspectivă mai largă. Faptul că acest domeniu este în mare parte abordat de bărbați nu este în sine o problemă, atâta timp cât talentul și profesionalismul sunt recunoscute și încurajate indiferent de gen.

Ceea ce poate contribui la o luptă internă și la sentimentul de neîncredere în forțele proprii pentru femei este societatea profund patriarhală în care trăim. Acest model patriarhal poate încuraja în mod subtil o subevaluare a potențialului și valorii femeilor în toate domeniile, inclusiv în industria și arta filmului. Vocile noastre pot fi înăbușite de așteptările rigide impuse de societate asupra noastră și, în consecință, încrederea noastră în propriile abilități poate fi afectată.

O provocare majoră poate fi depășirea acestei auto-limitări interne și construirea unei încrederi solide în forțele proprii. Această încredere este esențială pentru a fi recunoscute și apreciate în industria filmului și în orice domeniu. Atunci când noi înșine credem în potențialul nostru și în calitățile noastre, acest lucru poate influența modul în care suntem percepute de ceilalți. Astfel, în loc să vorbim despre o posibilă „luptă între sexe”, poate ar fi mai potrivit să subliniem necesitatea de a crea un mediu în care fiecare individ, indiferent de gen, să aibă șansa reală de a-și valorifica abilitățile și de a se dezvolta pe deplin ca persoană. Și astfel și cinematografia poate deveni un spațiu în care talentul este apreciat și încurajat, indiferent de cine îl deține.

 

Efectul de domino

Consider că soluția pentru a aborda problema egalității în industrie nu stă într-o schimbare radicală a întregii structuri, ci în fiecare dintre noi care aducem o contribuție pentru a crea un mediu mai sigur. Acest demers nu este despre a substitui o inegalitate cu alta, ci despre a construi o platformă în care toți profesioniștii să-și valorifice abilitățile într-un mediu incluziv și echitabil.

Cred că schimbarea începe prin a fi curajoși și autentici. Atunci când reușim să depășim așteptările impuse de societate și să ne construim viitorul în funcție de propria noastră viziune, vom influența în mod pozitiv mediul în care lucrăm. Și mai cred că apare un efect de domino, în care fiecare persoană care se simte împuternicită să își urmeze visurile poate inspira și ajuta pe alții să facă același lucru.

 

Mentorele participante la program 

Mentorele participante în program sunt profesioniste remarcabile din diverse țări precum România, Bulgaria, Lituania și Egipt. Aceste femei au o vastă experiență în industria filmului și sunt regizoare, producătoare și actrițe de succes. Selecția lor a fost bazată pe realizările lor notabile, dar și pe abilitatea lor de a împărtăși cu generozitate și în mod autentic cunoștințele lor. Conexiunile pe care mentorele le pot stabili cu participantele au potențialul de a dura mai mult decât durata programului în sine, contribuind astfel la construirea unei rețele valoroase de profesioniste în industria filmului.

 

Un pitch internațional

La finalul lunii octombrie, o oportunitate valoroasă pentru participante este pitch-ul internațional online, care adaugă un element practic și interactiv programului. În cadrul acestui eveniment, fiecare participantă va avea 5 minute pentru a-și prezenta proiectul la care lucrează, în fața unui juriu format din profesioniste cu experiență în industria filmului și alte invitate speciale. Fiecare proiect va primi ulterior un feedback scris din partea juriului, iar cea mai bună prezentare va fi recompensată cu un premiu în valoare de 1000 de euro. Mă bucură mult co-finanțarea din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) pentru că fără acest sprijin nu am putea implementa acest proiect temerar.

În plus, prin invitația adresată profesionistelor din mediul internațional, acest pitch devine o platformă de promovare și conexiune pentru producțiile în lucru din România. Astfel, nu numai că se oferă oportunitatea de a primi feedback valoros, dar se creează și legături și potențiale colaborări între profesioniste din diverse țări.

 

Industria filmului din România, cu bune și rele

Înainte de a impune schimbări semnificative, trebuie să ne asigurăm că înțelegem cu precizie dinamica și provocările cu care ne confruntăm, în domeniul filmului din România. Personal, cred că ar fi benefic să acordăm o atenție mai mare unei perspective mai asumate artistic și auctoriale în filmele produse în țara noastră. În timp ce există producții de calitate, cred că am putea explora mai mult terenul creativ și să ne îndreptăm atenția spre abordări inovatoare.

În multe cazuri, am observat o tendință către convențional, iar aducerea de proiecte artistice mai îndrăznețe ar putea revitaliza peisajul cinematografic. De asemenea, problema distribuției este un aspect cheie. Aici, cred că ar trebui să ne gândim la un plan curatorial mai atent al filmelor, care să le includă și pe cele mai îndrăznețe, cu pariuri artistice mai mari.

 

Trei filme regizate de femei în România 

Așa cum nici programul nu se adresează unor proiecte punctuale, ci ele devin importante pentru că sunt propuse de femei cu profiluri puternice ce merită din plin urmărite în viitor, mai degrabă aș dori să-mi exprim respectul și admirația pentru trei profesioniste din România care au influențat peisajul filmului românesc – Ada Solomon, Anamaria Antoci și Alina Grigore.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related