Societatea civilă din România a crescut, a evoluat, a luptat, apoi s-a resemnat si parca in 2023 isi trage un pic sufletul si incearca sa ramana pe pozitii, crede Iarina Taban, președinta & fondatoarea Ajungem MARI. Iarina a studiat marketing și comunicare, a lucrat într-un centru educaţional privat, a pornit un proiect pilot de voluntariat în centre sociale din București, și a fondat, apoi, Ajungem MARI, un program educațional pentru copiii și tinerii institutionalizați și din medii defavorizate.
Iarina face parte, anul acesta, din Juriul pentru Impact Social al Galei Societatii Civile, dezvoltat alaturi de Ashoka Romania, partener strategic GSC.
”Au fost proiecte mari ale unor organizatii cu zeci de ani de experienta si bugete extraordinar de generoase, dar si proiecte mai restranse cu echipe mai noi si mai mici, dar care au obtinut rezultate incredibile cu resurse mult mai reduse. Provocarea a fost sa masori impactul proportional si tinand cont de toate datele de intrare”, spune Iarina.
Gala Societății Civile, un proiect The Institute, va avea loc marți, 26 septembrie, la Ateneul Român. Noi povestim în continuare cu Iarina Taban despre munca ONG-urilor din ultimii ani și cât de important e să nu te simți singur în lupta pentru mai bine.
Cuvântul anului pentru societatea civilă din România
Mi se pare ca ONG-urile au dat dovada de o nebanuita forta in situatiile de criza care s-au succedat in ultimii ani. Organizatiile care faceau in trecut atat de multe pentru beneficiarii lor, care in 2020 s-au implicat fiecare cat a putut de mult sa reduca efectele pandemiei, in 2022 au gasit totusi puterea si resursele sa sprijine victimele razboiului din Ucraina si chiar sa isi extinda proiectele in acelasi timp.
Ce înseamnă, în 2023, societatea civilă din România
A evoluat, apoi s-a resemnat, parca in 2023 isi trage un pic sufletul si incearca sa ramana pe pozitii. ONG-urile isi fac treaba ca de obicei si apar in continuare o multime de initiative, dar cel putin masa protestatara s-a risipit sau isi conserva o vreme energia pentru perioade in care vocea lor ar putea avea un ecou.
Tradiția Galei Societății Civile
Sa nu uitam ca se poate, ca se intampla, ca oamenii, impreuna, pot misca muntii. Cred ca este tare motivant sa vezi ca nu esti singur in lupta pentru mai bine. Chiar daca sunt proiecte foarte diferite, domenii diferite, ne uneste dorinta de a face viata mai buna pentru oamenii din Romania si ne lovim, in mare parte, de aceleasi provocari.
Experiența de jurat la Gala Societății Civile
Am fost coplesita de impactul si de ingeniozitatea unor proiecte, dar si de capacitatea unor organizatii de a lucra impreuna mai ales in vremuri de criza in care e greu sa te reorganizezi si intern, dar sa si creezi noi fluxuri de comunicare interorganizationale. Cred ca am luat multa inspiratie si motivatie pentru viitor din aceasta experienta.
Provocări & responsabilități
Au fost proiecte mari ale unor organizatii cu zeci de ani de experienta si bugete extraordinar de generoase, dar si proiecte mai restranse cu echipe mai noi si mai mici, dar care au obtinut rezultate incredibile cu resurse mult mai reduse. Provocarea a fost sa masori impactul proportional si tinand cont de toate datele de intrare.
Criteriile pe care le urmărești
Sa fie relevante in raport cu nevoile reale ale beneficiarilor si sa nu fie doar raspunsuri la presupuse probleme sau, in cel mai rau caz, proiecte brodate in jurul apelurilor de finantare si care chiar se indeparteaza de realitatea din teren pentru a da bine pe hartie. Mai conteaza mult sa fie resurse echilibrate in raport cu efectele proiectului si sa existe un impact pe termen mai lung sau un potential de impact pentru proiectele care deschid drumuri.
Surprize, descoperiri
Cred ca am fost destul de conectata in ultimii ani la actiunile colegilor din organizatii, asa ca nu pot spune ca m-au surprins foarte mult proiectele inscrise. Eram deja fascinata de puterea acestor oameni si de modul in care reusesc sa mobilizeze comunitati si resurse. Dar am descoperit cateva initiative noi pe care abia astept sa le vad crescand in anii urmatori.
Ce spun lucrările înscrise despre implicarea socială din România
Ca daca vrei, poti. Din pacate, e nevoie de prea multi oameni din societatea civila ca sa puna presiune si genereze mici schimbari care tin de institutii de stat inghetate, indiferente si prea des, chiar cinice. Aici mi se pare ca nu se vrea si nu se poate si ca aceasta e cauza amortelii temporare a sperantei generale a oamenilor.
Cum se vede munca ONG-urilor din România
2023 cred ca a venit cu multe provocari in zona de finantare in special din cauza inflatiei si ca aduce multa incertitudine pentru noi proiecte viitoare si chiar pentru stabilitatea si supravietuirea ONG-urilor. In afara de intrebarile despre viitor, deocamdata vad aceeasi determinare si pasiune in randul colegilor, mult efort si rezultate surprinzatoare.
De ce e nevoie pentru a antrena civismul în România
Ar fi de mare ajutor mai multe voci publice care sa ia pozitie in prea multele situatii care ne tot zguduie in ultima vreme. Stiu ca incarcarea emotionala este destul de mare si e mai usor sa taci si sa incerci sa te detasezi, dar cand suntem mai multi care ne strigam durerea si revolta, ne simtim mai puternici si poate ne va fi mai usor sa si actionam.
Ar mai ajuta comunicarea in spatiul public a unor pasi clari si simpli pe care ii putem face in fiecare situatie, ca semnarea petitiilor online, transmiterea mesajelor catre institutii sau politicieni, participarea la proteste etc. "When injustice becomes law, resistance becomes duty", zicea Thomas Jefferson.