În perioada 10-16 septembrie 2023, va avea loc cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B, parte integrantă a Buzău International Arts Festival. Publicul va putea viziona șapte spectacole de teatru independent care abordează subiecte puternice și de mare impact emoțional, montate special pentru a aduce dinamica socială în actul teatral. Biletele se pot cumpăra de pe mystage.ro și la numărul de telefon 0723429264, iar prețul unui bilet este de 50 de lei. Spectacolele se vor juca la sala Teatrului George Ciprian și în aer liber, în parcul Centrului Muzeal I.C. Brătianu.
Competiția oficială a festivalului începe duminică, 10 septembrie, ora 18.00, cu Gala de deschidere, urmată de avanpremiera națională a spectacolului Bărbați care salvează femei, producător Teatrul de Artă Bucuresti. Distribuția: Doina Antochi, Emanuel Bighe, Ioana Barbu, Eduard Adam.
COMIC 7 B aduce pe scenă spectacole complexe, pe texte de autori celebri sau în adaptări speciale, ce abordează subiecte de mare impact: dinamica relațiilor sociale de putere, violența domestică împotriva femeii, dizabilitatea și percepția societății asupra acestui lucru, sănătatea mintală, iubirea și ura, balanța de putere între cele două sexe, seducția și pasiunea necontrolată, uneltirile cu iz medieval și așa mai departe, toate, unite de firul roșu al dorinței de a oferi spectatorilor experiențe teatrale memorabile.
Festivalul Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B este un eveniment unic în peisajul cultural buzoian și regional, fiind dedicat exclusiv teatrului independent. Festivalul a devenit o tradiție anuală și aduce la Buzău actori consacrați și debutanți, din România și din străinătate, în spectacole de calitate.
Pentru prima dată, COMIC 7 B va include și două spectacole jucate în aer liber: Romeo și Julieta și Îmblânzirea scorpiei, de William Shakespeare, ce se vor desfășura în parcul Centrului Muzeal I.C. Brătianu, cu montări spectaculoase și costume elizabethane de excepție.
COMIC 7 B este parte a Buzău International Arts Festival, un festival multidisciplinar, care se desfășoară între 20 august și 17 septembrie 2023. BIAF aduce în fața publicului evenimente reprezentând aproape toate artele: teatru, film, muzică, dans, fotografie, sculptură, literatură și arte plastice. Obiectivul festivalului este să susțină cultura și arta independentă în Buzău și să ofere publicului buzoian și din județele adiacente, o experiență artistică bogată și diversă.
Buzău International Arts Festival este organizat de Asociația CulturAll și Asociația Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău și Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman și este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.
Sponsori: Carrefour, Zahăr Mărgăritar, Winmarkt, ElcarGid, TBI Bank, Best Seller Auto, BCR, Eximprod Grup, Camera Notarilor Publici Ploiești, Birou Notarial Vasile Victor și Asociații, Lucsor, LeBig Supermarket
Parteneri: Consiliul Județean Buzău, Teatrul George Ciprian Buzău, Muzeul Județean Buzău, Hotel Pietroasa, Cărturești, MediaTrust
Parteneri media: Euronews, Radio România Actualități, Agerpres, Ziarul Metropolis, Happening, Zile și Nopți, wall-street.ro, Cinemap, filme-carti.ro, IQads, Kudika, CineFan, buzau.net, Opinia, Campus Media, TVSat Media Group, Buzău Media, Gazeta Buzoiană, Reporterbuzoian.ro, Informația Buzăului, Expresul Buzoian.
Sinopsis Festival
Duminică, 10 septembrie, ora 18.00
BĂRBAȚI CARE SALVEAZĂ FEMEI
Un spectacol după texte scurte de dramaturgi americani contemporani
La sala Teatrului George Ciprian
Distribuția: Doina Antohi, Emanuel Bighe, Ioana Barbu, Eduard Adam
Regia: Doina Antohi
Producător: Teatrul de Artă București
Spectacolul-coupé de teatru aduce pe scenă, în manieră comică, dinamica dintre sexe, prin prisma definițiilor diverse pe care le presupun și conțin atât masculinitatea, cât și feminitatea. Mitul (sau stereotipul) cavalerului pe cal alb este susținut sau demontat, privit în oglindă sau răsturnat. Au nevoie femeile să fie salvate? Dar bărbații? Salvați de ce anume? Și... de către cine? Poate să ne salveze altcineva decât noi înșine, indiferent de sexul cu care ne identificăm (sau nu)? Există salvatori, supereroi, și oameni care așteaptă apariția lor salutară?
Spectacolul e o joacă și nu un exercițiu prin care să răspundă la aceste întrebări. Perspectiva comică detensionează orice așteptare, iar personajele se salvează mai degrabă prin ele însele, dar întotdeauna ca o consecință directă a întâlnirii cu celălalt.
Spectacolul aduce mai multe perspective asupra aceluiași subiect, actorii trec prin mai multe roluri succesiv, schimbă costumul și pășesc în alt univers, inversează dinamica relațională, și descoperă alte moduri de a se raporta la tema principală.
Peste toate acestea, spectacolul pune în fața publicului, subtil, legătura fragilă dintre evenimente și personaje aparent de sine-stătătoare, ideea că, deși viața e haotică și adeseori incoerentă, există un fir roșu, ascuns, care leagă tot de toate, ca un circuit electric.
Textele scurte americane contemporane (așa-numitele piese de 10 minute) sunt comedii puternice, care esențializează situații pentru a transmite un mesaj cu forța unei senzații bruște, intense. E ca și cum spectatorul ar deschide ușa unei încăperi în care se petrece ceva important, semnificativ, cu obligația de a închide acea ușă după exact 10 minute.
Luni, 11 septembrie, ora 19.00
LO-LI-TA, A LO-VE STORY
după romanul ”Lolita”, de V. Nabokov
La sala Teatrului George Ciprian
Distribuția: Gelu Nițu, Ștefan Velniciuc, Marcela Motoc, Beatrice Rubică
Regia: Monica Pop
Producător: Teatrul Apropo, București
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani!
VINOVAT! GUILTY! Humbert Humbert e vinovat - de crimă și de iubire. Iubire-boală, iubire-pasiune, obsesie distrugătoare pe care o simte pentru prea-tânăra Dolores. Școlărița Lo. Lola. Lolita. Lolita lui cea perfectă. Irepetabila, hipnotizanta, fetița ce nu trebuie să crească niciodată, Lolita.
După ce a căutat-o o viață, a găsit-o la vârsta celei de-a doua spre a treia tinerețe și e complet lipsit de apărare în fața ei, copila-demon care se joacă de-a femeia. Iubită, amantă, elevă și fiică a lui Humbert. Dar Lolita nu poate rămâne doar a lui... O umbră le pândește atent fiecare mișcare.
Domnilor jurați, trăgaciul a fost apăsat. Glonțul a ucis. Dar cine a ucis pe cine? Cine a sedus pe cine, cine a mințit pe cine? Un joc de-a păcatul, iubirea și moartea în care toți vinovații sunt inocenți.
Marți, 12 septembrie, ora 19.00
ROMEO ȘI JULIETA
de William Shakespeare
Parcul Centrului Muzeal I.C. Brătianu
Distribuția: Anca Sigartău, Oana Moșneagu, Alexandru Dunaev, Mara Oprea, Vlad Gherman, Toto Dumitrescu, Damian Victor Oancea, Kadi Bulgakov, Cristian Bota, Valentin Sichim, Antonia Stancu, Mihai Mitițescu
Regia: Anca Sigartău
Producător: Teatrul Globe
Montarea originală cu celebra piesă a lui Shakespeare face parte din proiectul Shakespeare Imaginarium, a fost gândită pentru a fi jucată în aer liber, cu costume elizabethane spectaculoase, totul pentru a crea o experiență imersivă, complet nouă, cât mai apropiată celei oferite de Teatrul Globe.
Spectacolul a fost montat în această manieră și în acest moment pentru a marca 400 de ani de la publicarea First Folio – primul volum ce a reunit pentru prima dată operele complete ale marelui dramaturg englez.
Miercuri, 13 septembrie, ora 19.00
PE BUNE?
Distribuția: Pavel Bârsan, Valentina Visarion Mingopol
Regia: Alexandru P. Rusu
Producător: Syarela Arts
La sala Teatrului George Ciprian
Pe lângă alte mii de întrebări existențiale, aparent, actorii își pun cel mai frecvent întrebarea: "Pe bune?"
De altfel, mai ales în ultimii ani, trupele de actori independenți se lovesc și de un conflict puternic: ce spectacol ar trebui să pună în scenă ca să vândă cât mai multe bilete și să poată să câștige decent, dar să facă și "artă", în adevăratul sens al cuvântului?
Vor să creeze spectacolul IDEAL, dar, din cauza concepțiilor diferite, cei doi actori din piesa noastră intră într-o dispută aprinsă, legată de ce spectacol ar fi acela care să împlinească atât latura artistico-spirituală, cât și pe cea materială.
Credeți că-i ușor de rezolvat situația? V-ați întrebat vreodată cum funcționează mintea unui actor?
Actrița oferă soluția aparent optimă: o comedie bună, nebună, spectaculoasă, plină de încurcături și dileme, și cu care ar putea să ajungă să joace chiar și pe Broadway - "ceva între comedie și drama, la care se râde... mult, cu lacrimi".
Spectacolul aduce în scenă o combinație deșteaptă între texte shakespeariene și momente din comedia "Chinezii", de Michael Frayn, obținând astfel combinația ideală de comedie, ironie și sarcasm. Secretele din spatele cortinei ies la iveală în scene pline de umor debordant, ce pun în fața publicului dilemele, uneori absurde, ale actorului.
Joi, 14 septembrie, ora 19.00
RESPIRO - VACANȚĂ PE ACOPERIȘ
după ”Matilda și Groparii”, de Stela Giurgeanu
La sala Teatrului George Ciprian
Distribuția: Ada Navrot, Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache, Cătălina Nichitin
Regia: Corina Dragomir
Producător: Compania Respiro
O comedie dulce-amară, cu un subiect încă tabu în societatea prezentului: violența domestică împotriva femeii. Trei cumnate sunt hotărâte să înfrunte provocările unui nou început, pe acoperișul clădirii în care au locuit. Dincolo de ușile încuiate ale casei, trecutul pândește din umbră și amenință să le invadeze prezentul, iar apariția unui cuplu de tineri avocați, parțial rude cu ele, riscă să le expună secretele atât de bine păzite.
Un rollercoaster de emoții și răsturnări neașteptate de situații, o poveste despre auto-cunoaștere, despre puterea de a merge mai departe și despre speranță, o distribuție în care alchimia dintre forță și sensibilitate creează pe scenă o energie captivantă și dinamică.
Comedia este forma de expresie cea mai comodă dintre toate cele ce permit oamenilor să privească în adâncul umanității din ei și să găsească luminițe de speranță și reziliență chiar și în cele mai întunecate momente. Tema spectacolului, violența domestică împotriva femeii, este una dificilă, iar abordarea ei necesită curaj și încredere. Așadar, spectacolul provoacă, emoționează, încurajează la reflecție și oferă momente de respiro prin umorul care se ridică precum un balon de oxigen în mijlocul tensiunii.
Vineri, 15 septembrie, ora 19.00
FLUTURII SUNT LIBERI
de Leonard Gershe
La sala Teatrului George Ciprian
Distribuția: Valentin Andrieș, Andreea Bosneag, Sidonia Gabriela Ganea, Alexandru Radu
Regia: Atelier ReAct
Producția: Atelier ReAct
"Fluturii numără clipe, nu ani, și totuși au timp destul!"
Don este un tânăr care a trăit toată viața în cocon, împiedicat de mama lui să-și ia zborul, din prea multă iubire și protecție. Și totuși, are puterea să facă haz de necaz. După o lună în care a locuit singur, într-un apartament din San Francisco, se mută lângă el o fată care pare că vrea să trăiască într-o zi, o viață întreagă. Jill are un trecut foarte colorat și își dorește o înmormântare ca la Disneyland. O noapte cu ”artificii”, petrecută împreună, le complică povestea, mai ales în momentul în care mama lui Don se furișează pe ușă. Renumită scriitoare de cărți pentru copii, o femeie elegantă, impunătoare și sofisticată, doamna Baker nu aprobă noul mod de trăi al fiului său și se manifestă clar.
Și totuși, de ce Jill își lasă frica să o stăpânească și găsește rapid un alt bărbat, ca să-și creeze o scuză pentru a nu se implica într-o relație reală? Și cum ajunge regizorul Ralph Santori să fie vinul spumant al spectacolului?
În premieră, în această nouă abordare a unei piese clasice, rolul nevăzătorului Don este jucat de un actor nevăzător, Valentin Andrieș, pentru că echipa vrea să combată stereotipurile și să arate că dizabilitatea nu trebuie să îi împiedice pe oameni să traiăscă din plin și nici nu-i face mai slabi sau mai vulnerabili.
Spectacolul este accesibilizat pentru persoane nevăzătoare, prin descriere audio, realizată prin aplicația Google Meets, în căşti.
Sâmbătă, 16 septembrie, ora 18.30
ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI
de William Shakespeare
Parcul Centrului Muzeal I.C. Brătianu
Distribuția: Anca Sigartău, Oana Moșneagu, Alexandru Dunaev, Mara Oprea, Vlad Gherman, Toto Dumitrescu, Damian Victor Oancea, Kadi Bulgakov, Cristian Bota, Valentin Sichim, Cristian Neacșu
Regia: Anca Sigartău
Producător: Teatrul Globe
Montarea inedită a fost gândită special pentru ca spectacolul să poată fi jucat în aer liber, iar costumele elizabethane grandioase și conceptul regizoral transpun spectatorii în atmosfera autentică a piețelor publice ale orașelor-stat italiene, din timpurile medievale, perioadă în care are loc acțiunea pieselor shakespeariene.
Plusul de autenticitate nu face decât să sporească semnificativ caracterul imersiv al actului teatral și să permită actorilor și spectatorilor, deopotrivă, să se bucure de minunatul text shakespearian, atât de celebru și atât de aclamat.
Producția face parte din proiectul Shakespeare Imaginarium, iar spectacolul a fost conceput în această manieră și în acest moment pentru a marca 400 de ani de la publicarea First Folio – primul volum ce a reunit pentru prima dată operele complete ale marelui dramaturg englez.