[Diploma Stories] Șteff Chelaru: A fost nevoie de un parcurs de 3 ani de căutare, de înțelegere și de învățare pentru a vedea dacă voi renunța sau voi lupta pentru “a fi creator de iluzii”

[Diploma Stories] Șteff Chelaru: A fost nevoie de un parcurs de 3 ani de căutare, de înțelegere și de învățare pentru a vedea dacă voi renunța sau voi lupta pentru “a fi creator de iluzii”

Informație, încredere și putere de muncă. Acestea sunt lucrurile cele mai importante pentru un artist la început de drum, crede Șteff Chelaru, scenograf și fashion designer. Procesul de creație se definește apoi, învățând și experimentând. Șteff Chelaru a fost alumn DIPLOMA Show 2017 (la categoria fashion, cu lucrarea Regency) și alumn DIPLOMA Show 2022 (la categoria scenografie cu lucrarea de Lecții despre iubire și creier). 

”Diploma Show este un proiect foarte important pentru orice tânăr la început de drum, este o rampă de lansare benefică și sănătoasă. Pentru mine expunerea a două lucrări ce mă reprezintau și mă vor reprezenta mereu”, povestește Șteff Chelaru. 

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute, a ajuns la ediția 10 și are loc la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie. Evenimentul reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri. 

DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani prin expunerea a 10 alumni în 10 locuri neconvenționale din capitală: de la spații de socializare până la librării și zone de tranzit. Este o retrospectivă a ultimilor 9 ani de festival: peste 1.300 de proiecte și peste 1400 de creatori din noua generație au fost promovați până acum la DIPLOMA Show.

Întâmpinăm și noi cea de-a 10-a ediție a festivalului cu poveștile unor creatori care au expus de-a lungul timpului în cadrul acestui eveniment. În rândurile următoare, Șteff Chelaru povestește despre experiența ei la DIPLOMA Show și cum a creat lucrările cu care a participat la festival. 

 

Artă, modă și iluzii

Sunt Șteff Chelaru, o fată simplă, care a venit din Botoșani la București, care își dorea să învețe mai multă artă decât a învațat la Liceul de Artă din oraș. De la 10 ani pictez și studiez tot ce înseamnă vizual, doar că am înțeles abia la facultate unele lucruri...

După ce am absolvit Moda la Facultatea de Arta Decorativă și Design, Unarte, București, atât licență cât și master, mi-am dorit să fac atât artă cât și modă,  de aceea am ales un drum ușor diferit decât cel pe care îl făcusem timp de 5 ani, acela de scenograf. Am terminat și scenografia la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", București, 2022, un parcurs de 3 ani de căutare, de înțelegere, de învățare pentru a vedea dacă voi renunța sau voi lupta pentru “a fi creator de iluzii”.

După 2 ani de asistență și proiecte de facultate am reușit după absolvire să colaborez cu diferite teatre din țară, precum Teatrul Metropolis, Teatrul German de Stat din Timișoara, Teatrul Mic, Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, unTeatru, Opera Națională din București, Arcub, Teatrul Național din București și Teatrul Odeon.

 

Primele încercări în domeniu

Sunt un scenograf la început de drum... o lume pe care o descopăr ușor și cu interes, dar toate astea au nevoie de o cultură generală vastă, cărți diverse citite și înțelese, informații din diferite domenii și nu în ultimul rând experiența mea de viață, pentru că fiecare artist în opera sa, vorbește despre el.

Unul dintre cei mai mari scenografi români mi-a spus “indiferent cât de greu este drumul unui proces de lucru al unui spectacol, să nu-l abandonezi niciodată...pentru că abia atunci vei înțelege ceea ce îți vei dori.

Am ales să fiu scenograf... acest lucru a devenit pentru mine un stil de viață.

Niciodată nu vorbesc despre ceea ce îmi doresc sau ceea ce mi-aș dori să fac, ci doar vreau să spun că sunt într-un timp de căutare artistică și în căutarea oamenilor cu care mi-aș dori să fac proiecte, mă definesc prin “nu aleg proiecte, ci oameni”.

 

Procesul tău de creație

Pentru mine, ca artist, contează enorm comunicarea și sinceritatea celuilalt om din echipă, mai exact regizorul. Consider că o fărâmă de prietenie trebuie să se nască pentru a ne înțelege universul fiecăruia...  începem o călătorie scurtă împreună, suntem de fapt “colegi de emoții teatrale”. Scopul nostru final este spectacolul care va rămâne pentru el, publicul.

Recunosc, uneori conceptul scenografic începe de la costume și se finalizează cu ideea decorului sau invers... depinde mult ce mă inspiră. Alături de regizor, cu care împart mereu păreri și idei, am nevoie de omul care se ocupă de lighting design, cu care trebuie să am o comunicare foarte clară, pentru a contura lumea pe care ne o dorim. Cred mult în comunicarea repetată dintre regizor-scenograf, pentru a ajunge la același limbaj vizual și emoțional.

 

Participarea la Diploma Show

Participarea mea la Diploma Show din 2017 a fost la Modă, cu o colecție importantă pentru mine și pentru cariera mea de tânăr designer, numită “Recency”. Această colecție a lansat reginele și blănurile sub diferite forme. Da, a fost și va rămâne colecția mea de suflet.

Iar despre participarea mea la Diploma Show din 2022 a fost la Scenografie, cu un spațiu creat pentru spectacolul de licență “Lecții despre iubire și creier”, de Alina Grigore. Primul meu spectacol gândit, făcut și construit în teatru. Are o poveste lungă această scenografie, dar pot spune că a fost debutul meu în teatru.

 

Lucrarea din 2022

Lucrarea selectată pentru Diploma Show 2022 a fost din spectacolul de licență “Lecții despre iubire și creier”, de Alina Grigore. Decorul și costumele le-am făcut în 10 zile, a fost o muncă titanică... totul era sub presiunea timpului. Pentru că nu am atelier de decor, am lucrat noaptea în teatru, pentru că ziua erau spectacolele.

Lucrarea selectată era un tavan realizat din lemn și 63 de fâșii din voal alb, iar cu ajutorul unui ventilator, îmi oferea o mișcare a acestui ansamblu, dând efectul de valuri, de fapt oferea un dinamism unui spațiu static.

 

Ce înseamnă Diploma Show pentru tine

Diploma Show este un proiect foarte important pentru orice tânăr la început de drum, este o rampă de lansare benefică și sănătoasă. Pentru mine expunerea a două lucrări ce mă reprezintau și mă vor reprezenta mereu, echipa caldă cu care te întânești la montare, publicul numeros și vizibilitatea online... sunt de fapt lucruri care ajută la încrederea tânărului artist care are prea puțină speranță.

Evenimentele numeroase fac ca acești creatori să se întâlnească din ce în ce mai des, lucru care mai târziu generează uneori colaborări, uneori prietenii.

 

Ce e important pentru un creator la început de drum

Orice artist, indiferent de drumul ales, are nevoie de încredere, informație și putere de muncă. Cred că cele trei lucruri te ajută să ajungi acolo unde își dorește fiecare.

 

Frumusețea și clișeele ei

Fiecare artist are ideea frumosul lui cum fiecare om își are propriul suflet -  pe care îl modelează în funcție de nevoia sa...

Cred că frumosul meu este unul simplu – de a căuta și de a spune adevărul meu.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related