Dacă te gândeai că Dl Goe înseamnă un singur om, află că formația e compusă din Andrei Doboș - Chitară, Cosmin Stanciu - Chitară, Tz - Tobe, Laur Drăgan - Bass, Horea Suciu - Saxofon & Voce și Dani Ionescu - Clape & Voce. Cu Dani o să stăm de vorbă în cele ce urmează despre Fata Morgana, cel mai recent material al lor, în care filmul își dă mâna cu muzica pentru o producție de zile mari.
O atmosferă de vis despre tot ce avem frumos și superficial pe litoralul nostru, pe un sonor de film vechi românesc, cu o poveste actuală, spune Dani.
Formația Dl Goe s-a lansat în primăvara lui 2017 cu EP-ul “Momente în Schițe”. Trupa este recunoscută pentru faptul că spune povești. Are în componență 3 actori și un regizor – lucru ce a pus amprenta pe albumul lor de debut “Tineri, Sâmbătă, Duminică” lansat în 2019. În februarie 2023, Dl Goe a devenit prima trupă din România care a lansat un album sub forma unui film compus din 12 capitole, ce te poartă într-o călătorie mentală către cea mai frumoasă vară din viața ta.
Ideea de a face un film și teatru radiofonic pentru un album
Procesul a durat vreo 4 ani. Înainte de pandemie, am scos albumul Tineri, Sâmbătă, Duminică (2019) – un album concept cu o poveste despre doi oameni din diferite categorii sociale care se îndrăgostesc într-un Shop N’Go din București și fug împreună la mare preț de 3 zile: vineri, sâmbătă și duminică. La finalul weekendului, ea dispare și el se întoarce singur la București, hotărât să-și schimbe viața. Tot albumul a avut părți de teatru radiofonic și am zis că ar fi fain o urmare a poveștii de pe discul de debut. Dacă până atunci, povestea era spusă din perspectiva lui, am vrut să arătăm prin următorul album ce s-a întâmplat și din punctul ei de vedere. Ne-am dus chiar mai departe și am zis să facem un film de sine stătător compus din 12 videoclipuri sau capitole, cum le spunem noi, prin care spunem punctul ei de vedere.
Muzical am experimentat foarte mult cu stările de pe șlagărele de inimă albastră și operă pentru a spune povestea. Experiența video și audio sunt ușor diferite și am vrut să oferim publicului un soi de diversitate atunci când aruncă un ochi (sau ureche) spre noi. Intenția noastră a fost să livrăm cel mai bun material posibil, iar oamenii la finalul poveștii să rămână cu ceva în suflet sau în minte. De aceea am investit aproximativ 35.000 de ore (plus-minus) de atenție către acest proiect, ore influențate desigur și de pandemie.
Protagoniștii filmului Fata Morgana
Filmul se învârte în jurul unui cuplu mai mult sau mai puțin suprarealist, Fata cu un tatuaj și Fotograful. După o experiență la mare, ea a suferit un accident și intră în comă. În această stare de vis, ea trăiește în continuare vara alături de băiatul de la Mega, petrecând momente frumoase. Într-un mod "nefiresc" continuă povestea de dragoste de pe albumul lor anterior, "Tineri, Sâmbătă, Duminică", și acum o vedem pe ea luptându-se să decidă dacă să trăiască în vis sau să se trezească din comă. Vocea personajelor aparține actorilor Alexandra Sălceanu și Nicholas Catianis, iar actorii din film sunt interpretați de Roxana Bercaru și Dani Ionescu. Din proiect mai fac parte Cristi Iacob, Carmen Ionescu, Constantin Dinulescu, Anca Dinicu, Ela Voineag, Alina Suarășan, Alexandru Nagy și Stefan Pavel. Regia este semnată de Alexandru Nagy, imaginea de Horia Stan și scenografia de Gabriela Petrov. Mulțumesc tuturor că am făcut și nebunia asta!
Experiența de la filmări
Să filmezi zi și noapte timp de 4-5 zile este o experiență intensă, dar și frumoasă. Oamenii care au contribuit la această ,,nebunie” au crezut în proiect și nu am avut parte de evenimente neplăcute. Chiar plănuim să scoatem în curând și un ,,behind the scenes”. Deci prefer să nu dau din casă și să vă invit pe canalele noastre de socializare.
Cum e cu titlul albumului
Iluzia noastră ca trupă? Că oamenii încă mai au nevoie de povești și dragoste în viața lor. Așa ne-am făcut gașcă cu alți oameni la fel de visători ca noi. Publicul nostru este o familie extinsă pentru noi (chiar avem și un grup de whatsapp cu ei). Iluzia de pe album/ film? Asta nu spun, că ar însemna să dau prea multe din casă :)). Tot ce pot să zic este că titlul albumului a venit ca urmare a unui sentiment pe care am zis să îl urmăm și să vedem unde duce.
Conceptul care leagă fiecare piesă
Cu o structură de teatru radiofonic, actorii și noi, trupa, spunem o poveste despre mare, visare, pierdere, frici și într-un final, acceptare. O atmosferă de vis despre tot ce avem frumos și superficial pe litoralul nostru, pe un sonor de film vechi românesc, cu o poveste actuală. Culmea că albumul a fost înregistrat în munți, timp de 12 zile, alături de Vlad Popescu de la Sicvrio și Vlad Cireșan de la HaHaHa Production. Marea este o stare indiferent unde ai fi.
Cât de greu este în 2023 pentru o trupă să scoată un album
Depinde din ce punct de vedere o privești. Dacă vorbim strict de muzică, poate să fie un proces destul de ușor în ziua de astăzi. Dacă vorbim despre el în format fizic – CD, vinil și distribuție – este un pic mai greu (dar nu imposibil) fără o casă de discuri cu o distribuție bine pusă la punct. Aici le mulțumesc celor de la Universal Music România pentru că au crezut în nebunia noastră. În schimb, dacă vorbim despre platforme de streaming, nu este foarte greu. Din punctul meu de vedere, dacă tot te înhami la un album, important este să știi ce o să faci cu el și ce ținte îți propui.
Cum v-ați descurcat cu producția unui film întreg
Am vândut fiecare câte un ficat si am făcut rost de bani pentru a ne susține ideea asta. Nu prea o să primești ajutor din exterior pentru un concept mai sensibil și elaborat. Un album unde pop e îmbinat cu muzică albastră, rock și operă. Cu toate astea, suntem prima trupă din România care are un album cu 12 videoclipuri sub forma unui film și sperăm să deschidem drumul unui altfel de content pentru industria românească actuală.
Unde o să putem vedea lungmetrajul Fata Morgana
Deocamdată avem un show aparte pentru festivalurile de film. Acolo propunem un concert sub forma unui film unde coloana sonoră este asigurată live. Plănuim un turneu prin cinematografele din țară, dar deocamdată vrem să le luăm pas cu pas.
Locul unde Dl Goe se simte cel mai bine pe scenă
Ne simțim bine oriunde ne pierdem bereta și biletele de tren. Vrem în viitorul apropiat să ajungem în cât mai multe orașe. Mi se pare fascinant că oriunde mergem în ultimul timp, publicul știe piesele.
Piesele de rezistență de pe album
Nu as ști sa zic. Fiecare piesă are o personalitate aparte și nu cred că sunt în măsură să știu care sunt cele mai bune. Am ascultat de prea multe ori toate melodiile. Piesele cred că intră în categoria Pop-Rock cu influențe de funk, inimă albastră, bossa nova, spaghetti western și operă. Avem și câteva colaborări interesante pe acest album. Inimă Albastră alături de Paulina, Azi alături de Alexandru Nagy și Victoria Ghirvu și Vise, alături de Bruja. Eu am o slăbiciune pentru Prin Gară La Constanța, Omletă și Cafea și Mă topesc.
Cum vă raportați la industria muzicală din România
Este o lipsă mare de transparență în multe aspecte și asta e ca și cum ai umbla prin pădure fără vreun compas. Nu există o infrastructură bine pusă la punct. Oamenii care activează pe parte de business în industria muzicală de obicei nu sunt școliți pentru așa ceva. Lucrurile se fac mai mult sau mai puțin ,,după ureche” în primii lor ani de carieră… desigur, există și excepții. Lipsește și o unitate sub formă legală care să protejeze artiștii în vremuri precum Covid și abia prin 2020 ne-am dat seama că treaba e serioasă. Poate așa cu un cuțit la os, lucrurile se vor mișca mai bine. Ce as schimba eu? Taxele și impozitele :) și un interes bazat mai mult pe calitate decât pe cantitate.
Planuri
Momentan ne pregătim pentru concertul de la Festivalul de Film Anonimul, din Deltă. Am un pic emoții pentru că este prima oară când vin la Anonimul și sunt foarte încântat că pot să aduc acest tip de show cinematografic. Cel mai bine ne urmăriți pe rețelele de socializare sau pe grupul nostru de whatsapp.