Este încă acea perioadă a anului – și cât de bine este să o trăim - în care suntem ușor încetiniți de vară, de întâlnirile lungi din noapte la un gin tonic sau o limonadă, de festivaluri și escapade la mare. Concediul cel lung, pe care ni-l planificăm de luni de zile, este aici. Mesajele cu „out-of-office” continuă să curgă în inboxuri, iar unii dintre noi chiar reușesc să se deconecteze complet de la muncă, planuri și termene limită. Sunt și oameni care nu pot sau nu vor să separe viața profesională de cea personală și mai aruncă un ochi pe mail sau se gândesc la vreun proiect, în timp ce se bucură de vacanță.
Din ce spune, Monica Felea, co-fondator și director de comunicare Bad Unicorn, ea este undeva la mijloc. Zilele acestea, a plecat în prima sa vacanță mai lungă din ultimii ani, în care speră să nu se plictisească nefăcând nimic și să înceapă cumva să lucreze.
"Caut liniștea, chiar și în orașele mai mari. Nu vizitez obiective turistice sau muzee decât dacă este ceva ce îmi doresc neapărat să văd acolo. Mai degrabă locuri pe care le-am văzut prin filme și la care mi-a rămas gândul. Cafenele, intersecții, parcuri, clădiri".
Unul dintre locurile în care își încarcă bateriile în timpul anului este Portul Cultural Cetate, pe malul Dunării, în județul Dolj. Monica Felea povestește în continuare și despre relația sa cu telefonul în vacanță.
După mai bine de jumătate de an
Nu știu când au trecut cele aproape 8 luni din ianuarie până acum. Am trăit intens, atât profesional cât și personal, am călătorit mult – deși uitându-mă la 2022 mai puțin decât anul trecut -, am lansat 5 filme în prima parte a anului și mai avem încă 4 până la final. Pentru un distribuitor care lansa în medie 5-6 filme pe an este mult. Și totuși am reușit să ne organizăm astfel încât în lunile iulie și august să nu lansăm nimic, să ne tragem puțin sufletul și să ne pregătim de toamnă/iarnă. Pentru mine e cea mai bună decizie pe care am luat-o în 6 ani de când avem compania.
A fost un an bun pentru film independent, numărul de oameni care aleg să meargă la cinema la film de autor a crescut, ceea ce nu poate fi decât un semn bun. Cred că abia acum ne-am revenit cu adevărat după anii pandemici. E adevărat, ne-am trezit într-o altă lume, mai complicată, cu bule tot mai mici și mai diferite către care uneori nu mai știu cum să ne adresăm și simt că trebuie să ne reinventăm mereu.
Cât de important e timpul liber pentru tine
Este foarte important. Timpul liber îmi dă claritate, pot să mă uit cu detașare la ce am făcut, să înțeleg unde am greșit și ce puteam face mai bine. Deși teoretic am avut mai puțin timp liber, cred că m-am organizat mai bine. Am reușit să-mi fac o rutină și să reușesc să fac mai mult sport, să merg săptămânal la masaj, să-mi văd prietenii – nu atât de des pe cât mi-aș dori dar tot e ceva -, să citesc – nu sufiecient dar măcar am terminat o parte din cărțile începute -, să gătesc măcar în weekenduri.
Ce faci pentru a-ti reîncarca bateriile
Toate cele de mai sus, dar cred că cei mai importanți rămân pentru mine oamenii apropiați. Timpul petrecut cu ei este foarte valoros și mă încarcă întotdeauna.
Locul în care îmi încarc cel mai adesea bateriile și-mi face cel mai bine este Portul Cultural Cetate, pe malul Dunării, în localitatea Cetate, județul Dolj. Unde încerc să ajung măcar de 2-3 ori pe an, chiar și pentru două zile dacă nu reușesc mai mult și de unde mă întorc de fiecare dată un om mai bun. E adevărat că acolo îmi petrec timpul alături de doi oameni foarte dragi mie și că am avut șansa de a locui odată pentru mai mult de o lună. A fost poate cea mai fericită și liniștită perioadă din viața mea de adult.
Planificarea acestei vacanțe de vară
Mi-am planificat pentru prima dată în mulți ani o vacanță care durează 9 zile legate, în Toscana. Altfel, am furat câte 4-5 zile în mai multe contexte, în țară. Dar ideea de a pleca un timp mai îndelungat n-am mai trăit-o de foarte mult timp și sunt foarte nerăbdătoare să se întâmple. Sper să nu mă plictisesc și să vreau să lucrez ceva :). Încă mă mai gândesc dacă să-mi iau sau nu laptopul cu mine. Dar cu siguranță îmi voi lua multe cărți.
Cum alegi destinațiile în care mergi în vacanță
Îmi place să merg în locuri în care nu am mai fost. Să mă plimb mult, fac uneori și câte 30.000 de pași pe zi. Sunt importanți și oamenii cu care aleg să-mi petrec vacanța. Care să înțeleagă și nevoia mea de a descoperi, dar și faptul că am nevoie de timp pe care să mi-l petrec singură, cu gândurile mele. Cele mai importante decizii, profesionale și personale, le iau în vacanțe. Nu mereu cele mai bune :).
Ce cauți să vezi, să trăiești
Caut liniștea, chiar și în orașele mai mari. Deși nu mi-aș petrece niciodată mai mult de 3 zile de vacanță într-un oraș mare. Nu vizitez obiective turistice sau muzee decât dacă este ceva ce îmi doresc neapărat să văd acolo. Mai degrabă locuri pe care le-am văzut prin filme și la care mi-a rămas gândul. Cafenele, intersecții, parcuri, clădiri.
Primul lucru și ultimul lucru pe care îl faci când ajungi într-un loc de vacanță
Cred că fiecare vacanță a mea începe și se termină cu o cafea sau un pahar de vin într-un loc unde pot vedea linia orizontului. E foarte importantă pentru mine perspectiva asta, respirația aia prin care ai semtimentul că prinzi spiritul locului, oamenii de acolo, modul lor de a trăi. Sunt un observator pasionat și pot sta ore întregi să mă uit la oameni, la obiceiurile lor și la modul lor de a relaționa.
Un loc de vacanță descoperit recent
Malaga. Am oricum o mare dragoste pentru Spania și spanioli: modul lor de a trăi, bucuria pe care o au în a-și trăi viața. Malaga a venit în plus cu o plajă neamenajată, cu un oraș viu până târziu în noapte, cu străzile ei istorice.
Despre o vacanță legendară de-ale tale
Acum vreo 10 ani am plănuit cu un prieten un road trip de 3 săptămâni în care plecam din Sibiu și ajungeam până în nordul Finlandei cu o dubă în care aveam amenajat și locul de dormit. Am plecat cu mare entuziasm, opream oriunde ne plăcea, dormeam în păduri sau parcări. Problema a fost că era o vacanță low budget pentru tot ce ne plănuisem și în Polonia am avut un accident de mașină. Ne-am cheltuit mai mult de jumătate de buget pe reparații, am dormit 2 nopți într-un hotel dubios dintr-un sat polonez și am fost nevoiți să ne scurtăm vacanța. Am mers până în Berlin, ne-am vizitat niște prieteni, am stat pe acolo câteva zile și apoi ne-am întors.
Ce relație ai cu telefonul în vacanță
Folosesc mult telefonul pentru a face poze, dar în rest încerc să stau cât mai puțin posibil. Nu-mi iese mereu, dar măcar încerc.
Postările din social media
Postez, mai mult pe Instagram. E un soi de jurnal, ca să-mi amintesc apoi locuri și situații pe care poate atfel le-aș uita. Anul acesta chiar mi-am organizat pe Instagram un highlight, #2023trips, unde am salvat cel puțin un story din fiecare loc în care am ajuns. Să mă pot uita la final de an la el și să pot zice că n-a trecut 2023 chiar degeaba.
Delimitarea viații profesionale de cea personală
Nu prea reușesc să le separ. Îmi place mult ceea ce fac în viața profesională și am integrat asta în viața personală. Teoretic nu e o soluție, practic pentru mine funcționează. Asta nu înseamnă că muncesc în concediu, ci mai degrabă că mă gândesc destul de mult la planuri pentru când mă întorc. Ideile și strategiile atunci vin, când e mai multă liniște, când sunt la birou sunt într-un soi de carusel unde lucrurile se întâmplă mereu, când sunt plecată privesc situațiile cu mai multă obiectivitate și chiar cu mai mult entuziasm.
Cât timp petreci la job în concediu
Verific rar mailul, uneori las să treacă și câte 2 zile fără să o fac și răspund doar dacă e ceva care arde. De cele mai multe ori explic oamenilor că sunt plecată și anunț că putem discuta ce este de discutat când mă întorc. Mi s-a mai întâmplat să particip la câte un call în concedii, dacă amânarea lui ar fi întârziat proiecte, dar nu am luat niciodată asta ca pe o corvoadă.
Bucureștiul vara
Groaznic. Nu-mi place deloc Bucureștiul vara. Căldura insuportabilă, asfaltul, mașinile, noxele, totul mă indispune. Sunt un copil crescut la țară și pe malul Dunării și linia orizontului este ceva ce-mi lipsește în București, mai ales vara. Planul meu pe termen lung este să-mi iau o casă la țară unde să-mi petrec verile, din iunie până în septembrie să vin în București doar dacă e neapărat necesar și atunci în vizită. Mai am puțin până acolo dar pare realizabil.
Un loc din oraș în care petreci mult timp în timpul tău liber
Cred că Cimitirul Bellu este locul meu favorit. Stau și destul de aproape și mă raportez la locul ăsta ca la un parc, fără agitația bicicletelor, a copiilor sau a adolescenților. Mă pot plimba multe ore oprindu-mă la tot felul de monumente și studiind povești care nu mai există. Este foarte îngrijit și verde și liniștit, plin de istorii.
Ce faci prima dată când te intorci la muncă, pentru a reintra în ritmul de lucru
O ședință informală cu colegii la cafea, undeva înafara biroului, la terasă. Povestim despre concediu, despre ce s-a întâmplat între timp, care sunt urgențele, ce aveam de făcut, ce idei mi-au mai venit în timpul cât am fost plecată și care dintre ele merită să le ducem mai departe. Am norocul de a lucre cu oameni la care țin foarte mult și alături de care îmi face mare plăcere să stau.