Suntem înconjurați de fotografii. Iar graba aceasta de a face poze și de a le posta oriunde, oricând, a schimbat sensul fotografiei. Fotografia a devenit o carte de vizită, o marfă, un simbol al egoului contemporan, crede fotograful brazilian Joao Paulo Barbosa.
Joao este istoric și fotograf, a publicat 10 cărți și a avut expoziții în 50 de țări. Este preocupat de influența antropocenului în locurile înghețate ale planetei și a mers în 27 de expediții în Antarctica, Himalaya și Anzi. Joao Paulo Barbosa va fi prezent la Unfinished, festivalul multidisciplinar ce va avea loc între 22 și 24 septembrie și are ca temă, anul acesta, ideea de liniște (Silence).
”Liniștea este, alături de libertate, una dintre marile teme ale vieții mele. Cu alte cuvinte, a fost o mare surpriză să aflu că un festival important a ales liniștea ca temă. Pentru mine, liniștea este o mare bogăție, o comoară. Este plăcere și fascinație. Libertate și refugiu, acceptare”, spune Joao.
Povestim în continuare cu Joao, în rândurile de mai jos, despre fotografie și liniște, despre nevoia de a ne opri să ne bucurăm mai des de ceea ce ne înconjoară, de a privi și de a simți mai mult, de a consuma mai puțin:
Momente importante
Am fost adoptat când aveam un an și cinci luni. Tatăl meu era fotograf amator. Când aveam zece ani, m-a învățat cum să folosesc aparatul Canon A1 și mi-a dat filme pe care să imortalizez călătoriile familiei noastre. M-a încurajat să văd lumea prin propriii ochi.
Când aveam șaptesprezece ani, am făcut prima mea călătorie „importantă“ de unul singur. Am plecat în Patagonia, iar aparatul m-a însoțit, deși a avut o prezență timidă. La douăzeci și unu de ani am început să fotografiez pe diafilme și să înțeleg mai bine puterea luminii și a culorilor. Când aveam douăzeci și doi de ani, după ce am mers prima dată în Africa, am început să public în ziare și reviste și nu m-am mai oprit.
Atacama, Chile. Foto: Joao Paulo Barbosa
Cum s-a schimbat perspectiva asupra fotografiei
La început, mă interesa totul din punct de vedere fotografic. Acceptam toate invitațiile de a fotografia, indiferent de temă ori subiect. De-a lungul anilor, odată ce am dobândit mai multă experiență și încredere, am început să dezvolt proiecte documentare personale desfășurate pe termen lung, fapt care m-a făcut să îmi dau seama că fotografiile mele ar putea și să aducă o contribuție societății care mă înconjoară.
Leh, Himalaya. Foto: Joao Paulo Barbosa
Temele care te preocupă
Natura și cultura au fost cele care m-au inspirat întotdeauna. Peisajele, speciile și etnicitățile în continuă transformare, aflate pe cale de dispariție sau dispărute. Pentru că sunt și istoric, mă interesează și să aduc fotografia mai aproape de istorie, fie ea naturală sau culturală. În acest moment, subiectul meu principal este cel de a documenta locurile înghețate ale planetei.
Participarea la Unfinished
Am aflat de existența festivalului Unfinished de la Capucine Gros, director artistic, alături de care am călătorit anul acesta în Antarctica. Având în vedere faptul că de zece ani cercetez liniștea ca subiect în Antarctica, interesul de a participa la festival a fost unul imediat și cât se poate de natural.
Ce înseamnă liniștea pentru tine
Liniștea este, alături de libertate, una dintre marile teme ale vieții mele. Cu alte cuvinte, a fost o mare surpriză să aflu că un festival important a ales liniștea ca temă. Pentru mine, liniștea este o mare bogăție, o comoară. Este plăcere și fascinație. Libertate și refugiu, acceptare. E un fel de a descoperi noi căi de a te regăsi pe tine în fiecare zi. În acest moment, văd liniștea drept una dintre cele mai puternice „arme“ pentru a calma și a încetini lumea.
Likir, Ladakh. Foto: Joao Paulo Barbosa
Cum se traduce liniștea în fotografie
Liniștea în fotografie este liniștea care-l locuiește pe fotograf. Liniștea cuprinsă în fotografie există datorită unei priviri tăcute. Într-o fotografie, liniștea poate fi statică, dinamică și plină de viață. O fotografie care reușește să transmită prezența liniștii este întotdeauna puternică și impresionantă. În același timp, își calmează „cititorul“, reușind să reverbereze sentimente și emoții care nu necesită cuvinte sau adăugiri.
Gange, India. Foto: Joao Paulo Barbosa
Prezentul în care toată lumea face poze
Văd atât partea bună, cât și pe cea mai puțin bună. Partea bună e că toată lumea se poate exprima vizual fără obstacole. Partea proastă este excesul, trivializarea, vulgarizarea grăbită a mii de imagini lipsite de conținut. Cu alte cuvinte, se irosește mult timp și multă energie când oamenii postează fotografii fără să reflecteze și fără să aibă vreo urmă de conștiință critică.
Rolul fotografiei în 2023
În 2023, fotografia este o artă extrem de răspândită, acceptată și asimilată de majoritatea oamenilor. S-a pierdut mare parte din misterul, magia și eleganța care o caracterizau în trecut. Răgazul în fotografie a fost înlocuit de grabă. Acum există alte dificultăți și provocări. Volumul de producție și cât de accesibilă este fotografia au schimbat într-o măsură felul în care oamenii văd lumea și pe ei înșiși. Fotografia a încetat să mai fie o oglindă pentru fotograf și spectator, devenind o carte de vizită, o marfă, un simbol al egoului contemporan.
Antarctica. Foto: Joao Paulo Barbosa
Mesaj pe un panou publicitar din centrul unui oraș
Fii schimbarea pe care îți dorești s-o vezi în lume. Consumă mai puțin, boicotează mai des. Bucură-te de liniște, simplifică. Iubește oamenii și natura de parcă ziua de mâine n-ar exista.