În perioada August-Noiembrie 2023, Bucureștiul va fi gazda proiectului cultural META MUZE, o inițiativă transdisciplinară și cu elemente new media, menită să aducă o conștientizare asupra proporției dezechilibrate dintre reprezentarea feminină și cea masculină la nivelul hărții urbane. Prin dezvoltarea de colaborări și activități artistice interdisciplinare, ne propunem să educăm cetățenii cu privire la câteva dintre personalitățile feminine deja incluse în patrimoniul cultural și să adăugăm, în mod colaborativ, nume noi. O astfel de echilibrare a percepției asupra Bucureștiului, cu o perspectivă feminină, contribuie la cultivarea și extinderea sentimentului de acasă către toți locuitorii săi.
META MUZE, proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023, este organizat de OnScreen.
În 2020, OnScreen a devenit membru certificat IAAPA (The Global Association for the Attractions Industry), ceea ce subliniază expertiza și dedicarea echipei în dezvoltarea de proiecte inovatoare în domeniul divertismentului contemporan. Astfel, META MUZE vine cu un concept inovator și educativ, care va cuprinde următoarele activități:
- Serie de 7 animații educative: Fiecare episod este dedicat unei personalități feminine notabile care a dat numele unei străzi din București. Animatiile vor fi găzduite pe platforma YouTube și vor fi accesibile permanent pe toate rețelele sociale ale proiectului (Facebook, Instagram, TikTok, YouTube).
- Expoziție mobilă în autobuz: O altă activitate inedită constă în organizarea unei expoziții mobile, gazduite în interiorul unui autobuz reomologat, reinventat ca spațiu expozițional. Expoziția se va desfășura pe parcursul a 3 zile consecutive de weekend și va fi prezentă într-un alt spațiu al Bucureștiului în fiecare zi, pentru a fi accesibilă cât mai multor locuitori. Vizitatorii vor avea oportunitatea de a testa cunoștințele despre modul în care sunt localizate cele 7 străzi pe harta Bucureștiului prin intermediul unei aplicații interactive. De asemenea, în interiorul autobuzului vor fi expuse portrete ale celor 7 personalități feminine, însoțite de QR codes, care vor oferi acces la conținut dedicat.
- Campanie virtuală de includere de noi personalități feminine în nomenclatorul stradal: META MUZE își propune să implice comunitatea în demersul de a îmbogăți spațiul urban cu noi nume de străzi feminine. Prin intermediul unui chestionar și al unui filtru AR pentru Instagram, locuitorii vor putea propune și susține nume de personalități feminine relevante pentru denumirea străzilor. Aceasta va contribui la crearea unui mediu urban inclusiv, ancorat în prezent și echitabil.
- Măsurarea gradului de relevanță a subiectului pentru public: În cadrul campaniei virtuale, proiectul va colecta date despre personalitățile propuse de public și argumentele din spatele propunerii, cu scopul de a evalua gradul de relevanță al subiectului pentru comunitate.
Echipa OnScreen, care stă în spatele proiectului META MUZE, are o experiență vastă în dezvoltarea de proiecte creative, la intersecția dintre artă și tehnologie. Sunt primii care au introdus tehnica whiteboard animation în România, în 2012. În trecut, echipa a contribuit la edițiile 2019 și 2022, 2023 ale Muzeului Copiilor cu instalații interactive educative, adresate publicului tânăr. De asemenea, au avut un rol important în proiecte artistice de referință, cum ar fi redarea video pentru opera "Der Zwerg" (Piticul) la George Enescu Festival, în 2021, precum și video mapping, playout și consiliere tehnică pentru spectacolul "Julius Caesar" de William Shakespeare, în regia lui Peter Schneider, la International Shakespeare Festival Craiova, în 2016. Printre produsele inovatoare dezvoltate de echipa OnScreen se numără "Pop-Up Digital Cake" - o proiecție pe tort la 360 de grade, "Doodle Magic Board" - un panou de lemn desenat, care, la atingere, generează animații proiectate, și "Doodle Magic Book" - o carte tip ceaslov, cu copertă legată în piele și file desenate, care, la atingere, generează animații proiectate.
META MUZE, prin sloganul Acasă e feminin, se dorește a fi nu doar o expoziție interactivă și educativă, ci și un demers de impact social. Prin promovarea personalităților feminine în harta culturală a Bucureștiului, proiectul își propune să contribuie la promovarea egalității de gen, la crearea unui mediu inclusiv, primitor și empatic, precum și la promovarea unui mediu sigur și protector în oraș. Totodată își propune să inspire noile generații prin evdiențierea unor valori demne de urmat. Printre partenerii proiectului se află IQads, Asociația Retina-Timpan, bloomevnt.com și Sneaker Industry.
Echipa proiectului:
Lavinia Petrariu, Manager de Proiect & more
Oana Arsenoi, Responsabil Comunicare
Andreea Petrovici, Ilustrator
Daniel Petrariu, Artist New Media
Cristian Ghiță, Animator
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.
#METAMUZE #Bucuresti_incluziv #PatrimoniuCultural #EchilibruDeGen #METAimpact
#străzifeminine #acasăefeminin