La început, a fost fascinată de poezie: îi plăcea armonia rimei și memora ușor versurile. Apoi a descoperit cărțile lui Roald Dahl și David Williams, seria Lemony Snicket. Ceea ce a inspirat-o cu adevărat și a determinat-o să scrie și ea o carte a fost lumea descoperită în cărțile și filmele SF. Sonia Marta a scris The Rapping Astronaut după ce a văzut Interstellar.
”Acest film mi-a provocat ceva în minte și mi-a spus "Sonia, ai o idee nouă și trebuie să o urmărești". Astfel, personajul Astronautului Rapper a prins viață în mintea mea, iar lumea s-a schimbat și mai mult. Am început să scriu. A fost un proiect care a durat șase luni să-l scriu, a fost o provocare și m-am bucurat foarte mult de acest proces”, povestește Sonia.
Sonia Marta are 15 ani, a publicat trei cărți și scrie pe blog de la 10 ani. Povestim cu ea în continuare despre scris, școală, proiectele în care se implică și viața ei în online.
Relația cu literatura
Relația mea cu cuvintele a început de când aveam aproape trei ani și totul a început cu citirea cărților de poezie. De exemplu, scriitori români pe care i-am adorat cu adevărat, până în adâncul sufletului meu, și unul dintre ei a fost George Topîrceanu. Totul a început cu poezia și cu dragostea exprimată prin versuri și rimă. Poeziile mă fascinau, și le memoram așa ușor. Apoi, treptat, mi-am îndreptat atenția către cărți puțin mai complexe. Desigur, nu doar poezie, ci și genuri precum acțiunea și chiar science-fiction.
Acum, că sunt mai mare, am descoperit și romanele clasice, așadar, fac parte din această călătorie în care am descoperit clasici precum Molière și alții. Citesc in paralel în engleză și franceză. Am citit lucrări ale unor autori precum Louis Michael, Michael House și alții. Deci, da, citind genuri diferite am evoluat și am progresat. Pe parcurs, desigur, am întâmpinat obstacole pe care a trebuit să le înfrunt.
Scrisul
La școală, toată lumea mereu îmi spune că sunt talentată la scris și că ar trebui să devin o scriitoare. Întotdeauna, atunci când vreau să evadez din lumea reală, sting toate luminile în cameră, mă așez la biroul meu și încep să scriu. Pentru mine, este un lucru foarte estetic și creează un spațiu special, așa cum se spune în engleză, un "Moncef space".
Dar eu nu vreau să fiu limitată doar la asta. De exemplu, acum sunt pasionată complet de cinematografie, de limba franceză, de sport și de gastronomie. Pentru mine, scrisul este ceva foarte important, dar acum îmi dau seama că nu este totul.
Povestea Astronautului Rapper
Povestea din spatele Astronautului Rapper a început cu pasiunea mea pentru filmele de science-fiction, acțiune și polițiste. De exemplu, când tatăl meu mi-a recomandat să văd filmele regizate de Christopher Nolan, totul s-a schimbat. Primul film pe care l-am văzut regizat de el a fost "Interstellar", și a fost un moment foarte puternic pentru mine. Eram complet șocată, și am spus "Uau, asta este o nouă epocă, o nouă direcție în care filmele merg și asta este pentru mine".
Acest film mi-a provocat ceva în minte și mi-a spus "Sonia, ai o idee nouă și trebuie să o urmărești". Astfel, personajul Astronautului Rapper a prins viață în mintea mea, iar lumea s-a schimbat și mai mult. Am început să scriu. A fost un proiect care a durat șase luni să-l scriu, a fost o provocare și m-am bucurat foarte mult de acest proces. A fost o combinație între filmele de science-fiction și lucrările lui David Walliams, pe care pur și simplu le-am devorat. Mi-au plăcut de exemplu "Grandpa’s Great Escape", "The World’s Worst Children", "The Midnight Gang".
Cât timp ai lucrat la carte
Ei bine, eram în vacanță și deja am spus că acest proiect a durat șase luni. În prima zi, m-am așezat și îmi amintesc că am început să scriu lucruri neînsemnate, dar apoi, treptat, am simțit că povestea prinde contur în decursul unei luni. Am făcut greșeli și m-am întors înapoi pentru a face o planificare mai bună și am lucrat cu un adult, care era și profesorul meu de engleză, Mr. Jack Oldham. Am făcut un storyboard care a durat aproape o săptămână, apoi am scris. După aceea, fiecare dintre noi a revenit și a recitit pentru a verifica greșelile și a vedea dacă există alte sugestii care să îmbunătățească firul poveștii și să o facă amuzantă. Și cred că aproape după șase luni, totul era gata și am spus "Iată, este terminat".
Apoi a urmat procesul de găsire a unui editor și de a aduce cartea în fața publicului, ceea ce a durat aproximativ nouă luni, așa cum am dorit eu să fie, pentru a-l prezenta pe Austro, personajul principal, lumii. Deci, pentru mine, a durat aproape nouă luni.
Cea mai grea parte
Cel mai dificil aspect a fost să găsesc mereu inspirația pentru a continua să scriu. Îmi amintesc că, în timpul procesului de scriere, existau perioade de stagnare în care nu aveam idei noi și acesta era momentul cel mai dificil. Așa că trebuia să îi scriu profesorului meu pentru a-i spune că am nevoie de ajutor și că nu știu ce să fac în acea situație. Scrierea este despre a descoperi ce urmeză natural și despre a inventa noi personaje, iar aceasta a fost o provocare în sine.
Experiența "Bucharest City Tour, o călătorie cu Sonia"
Aceasta este o poveste care a început de când eram mică. Mama mea, atunci când călătorea avea obiceiul să îmi aducă o jucărie, dar și o carte pentru copii pentru a-mi arăta noile orașe și țări pe care le-a vizitat și să mă învețe câte ceva despre locurile pe care le-a descoperit. Ea mi-a adus o mică colecție, pornind cu „Madeleine in Parisul”, atunci când a plecat în Franța, de exemplu, continuând cu „Katie in London”, și altele despre Roma, Bruxelles.
Așa a început totul. Eram la aeroport, și am vrut să iau o carte care să povestească despre monumentele din București pentru o prietenă pe care o vizitam în Belgia. M-am gândit "Sonia, alege o carte pentru copii cu ilustrații, despre București, care să fie interactivă și să prezinte orașul". Dar ghici ce, nu am putut găsi nimic. Am căutat în magazinele de suveniruri și în librării și nu am găsit nimic. Singurele cărți despre București pe care le-am găsit erau fie cărți cu personaje care călătoresc în România pentru o scurtă perioadă de timp, fie cărți cu poze reale, nu ilustrații, care nu erau adecvate pentru copii. Așa că aceasta a fost momentul în care a apărut ideea și apoi când m-am întors din vacanța respectivă am pornit într-o călătorie cu bunicul meu în București pentru a vizita fiecare monument.
Am dorit să văd ce este important de menționat pentru fiecare loc preferat de mine. Am vrut să fie cât mai corect posibil, așa că am făcut cercetări online și am explorat și pe internet. Am avut și o călatorie cu clasa cu autobuzul turistic, și după toate acestea am început să scriu. Mă bucur foarte mult că am scris prima carte pentru copii despre București, e incredibil să vezi că sunt zeci sau sute de titluri de cărți pentru copii despre alte orașe ca New York, Paris, Londra. M-aș bucura să fie asemenea proiecte despre toate orașele mari ale noastre, ale României. În plus, fiind într-o școală internațională, m-am simțit ca o ambasadoare, mulți copii primind cu bucurie cartea mea și plecand să descopere Bucureștiul cu mine ca și ghid. De altfel, școala mea, International British School of Bucharest este și punctul de plecare în călatoria mea alături de colegii ce mă însoțesc în poveste.
Ce simți când cărțile tale ies în lume
Atunci când cărțile mele sunt publicate și sunt disponibile oriunde în lume, este cel mai frumos sentiment. Să vezi că munca ta este finalizată și că poți să o împărtășești cu alți oameni este cu adevărat extraordinar. Este momentul în care copiii pot citi cartea, o pot ține în mâini și pot să se relaxeze și să se bucure de ea, alături de prieteni sau familie. Mă bucur să văd cărțile mele ca un element central în petrecerea timpului liber pentru multe familii.
Sesiune la Genesis College, Mai 2023
În același timp, este și momentul în care trebuie să lucrez intens pe rețelele sociale, să postez în fiecare saptămână un nou episod cu fotografii frumoase și să fac poze cu mine, astfel încât să îmi fac proiectele cunoscute. Dar totuși, este momentul în care pot respira în sfârșit și să mă relaxez și să sărbătoresc ceea ce am realizat. Este un moment în care pot sta cu propria mea carte în mâini și să o admir, și să văd că tot efortul depus pentru a o crea a fost pentru un scop.
Și un lucru pe care trebuie să îl menționez este bucuria pe care o am atunci când primesc mesaje de la copii, parinți sau profesori, fie să mă felicite, fie sa mă invite să vorbesc la școala lor, fie să se ofere să contribuie la proiectele mele. Social media m-a ajutat să îmi fac proiectele cunoscute și așa au apărut diferite colaborări, de exemplu cu actorul Shane G. Casey din Irlanda care s-a oferit să îmi realizeze audiobook-ul pentru The Rapping Astronaut, Seriously Daniel din China, profesor de engleză și rapper care a realizat un cântec rap pentru carte, Wes Tank, actor care a promovat cartea mea la kiddoodle tv in SUA sau alți artiști din întreaga lume ce au citit un extract din cărțile mele.
Primele cărți pe care le-ai citit
Când eram mică adoram colecțiile Little Miss, Disney, Roald Dahl. Printre cărțile mele preferate din copilărie se numără în special seria de cărți scrise de David Walliams. Am cumpărat întreaga colecție și le-am citit cu mare plăcere. O altă colecție care a dat startul maratonului meu de lectură în copilărie a fost "O serie de evenimente nefericite", de Lemony Snicket. Aceste cărți mi-au captat atenția și mi-au provocat o mare curiozitate. Am simțit că mă prind aceste povești, așa că asta a fost perioada în care m-am îndrăgostit de lectură. A fost pe când aveam în jur de opt sau aproape zece ani. Am o întreagă bibliotecă plină cu astfel de cărți, care mă fac să simt lucruri mari, dar acum îmi doresc să explorez și alte genuri, precum literatura pentru adolescenți.
Viața în online
Am început cu un blog unde citeam poeziile în limba română din prima mea carte. Acest lucru s-a întâmplat când aveam 10 ani, și a fost momentul în care am început să postez și să împărtășesc cu ceilalți cititori pasiunea mea. Apoi, am trecut rapid instagram și la crearea unui canal de YouTube. Sunt prezentă și pe facebook și pe twitter. Peste tot cu două conturi – soniamartaautor si the_rapping_astronaut.
Doresc să nu petrec mai mult de 30 de minute în fiecare zi pentru asta. Problema este timpul necesar să găsesc pozele, să le pun împreună și să mă decid asupra textului. Într-adevar nu am prea mult timp pentru a ieși cu prietenii, din păcate.
Dar pe social media îmi fac cunoscute proiectele, informez cititorii unde le pot găsi, așa că trebuie să fiu prezentă.
La ce lucrezi acum
Imi doresc să realizez proiecte cu oameni din orice parte a lumii, voi încerca lucruri noi, sigur nu doresc să rămân concentrată doar pe scris. Mi-a plăcut foarte mult proiectul „Women Leading the Way” o carte lansată la târgul de carte de la Londra, o antologie la care am contribuit și eu cu un capitol despre realizările mele, și e ceva extraordinar să fii alături de doamne din întreaga lume ce au realizat lucruri deosebite în domeniile lor, extrem de inspirațional. Doresc să continui să vizitez copii la grădinițe și școli, să organizez sesiuni cu părinții fie la școli fie la companii, îmi place să vorbesc în public și să îi inspir să acționeze, să își îndeplinească visele.
Sesiune Bookster la Muzeul Literaturii Romane Mai 2023
De asemenea, îmi propun să fac multe lucruri în această vară, pentru că vreau să socializez cât mai mult, să cunosc oameni de vârsta mea care fac același lucru ca mine. Luna aceasta este un eveniment pe care îl aștept cu nerăbdare, FDRMUN (Model United Nations), la care voi fi chairperson și doresc să continui să particip și în Octombrie la Atena la un eveniment similar.
Având examenele IGCSE anul viitor, probabil mă voi concentra destul de mult pe partea academică. Cum vine vara, însă, primul gând e să profit la maxim și să călătoresc cât se poate de mult.