Totul va fi bine, chiar și în fața incertitudinii și a necunoscutului. Este mesajul lucrării Up In The Air, realizate de Roxana Mihaela Păduraru, una din cei șase câștigători Art Superstars Wanted by glo™. Creația ei vorbește despre frica de nou și teama de schimbare, nevoia de siguranță în medii familiare, dar și impulsul de a cunoaște altceva, de a ne depăși limitele. Inspirația a venit dintr-un sfat care, la început, i s-a părut nepotrivit.
”Într-o perioadă nu foarte roz din viața mea, mi s-a spus ca în timpul plimbărilor mele să privesc mai mult în sus, să observ clădirile, balcoanele, tot ce era la înălțime. “Ce tâmpenie” mi-am zis în gând, până am început să fac asta și mi s-a părut de-a dreptul fascinant. Era ca și cum vedeam pentru prima oară orașul și griul ăla spălăcit, brusc, devenea culoare”, povestește Roxana.
Cele șase lucrări câștigătoare pot fi votate până pe 4 iulie de comunitatea glo pe pagina de Instagram glo_romania, iar creația cu cele mai multe aprecieri va fi desemnată câștigătoare a premiului de popularitate.
Lucrarea Roxanei, alături de cele câștigătoare, va putea fi văzută la cea de-a doua ediție Art Safari, care are loc în perioada 30 Iunie – 10 Septembrie, în interiorul camerei glo™, etajul 2.
Noi povestim în continuare cu Roxana despre frică, inspirație, tabieturi creative și parcursul ei sinuos în lumea artei.
Momente importante în formare
Nu sunt multe de spus despre mine (încă), dar de-a lungul timpului au existat niște momente cheie în parcursul meu. Probabil că primul moment important în formarea mea a fost pe vremea când am pășit prima dată într-un atelier. Cred că aveam pe undeva pe la 6-7 ani și profesorul de atunci m-a pus să desenez o vioară. Era pentru prima data când vedeam una și mi s-a părut al naibii de complicat, însă el mă susținea constant și părea că îmi reușise.
Îmi amintesc că eram foarte mândră de ce făcusem și cred că, deși eram mică, a fost o confirmare pentru mine că pot desena. Un alt moment care a rămas cu mine a fost plecarea cu Erasmus. Ajunsesem destul de descurajată acolo, iar susținerea profesorilor de la final a fost ceva total neașteptat pentru mine și un boost enorm. E drept, că a fost pe moment, dar pentru prezentul meu, contează la fel de mult.
Începutul
Desenul a existat în viața mea încă de când eram micuță, micuță. Nu mai știu exact vârsta, dar îmi amintesc că maică-mea îmi mai desena din când în când niște fetițe și eram fascinată de mimica lor, de la ochi, zâmbet, la sprâncene. Nu i-am spus niciodată asta, dar cred că undeva pe acolo s-a întâmplat ceva.
Relația ta cu arta
Cred că relația mea cu arta a fost și este una dubioșică, dar specială. După un alt atelier de desen din orașul meu, ai mei m-au susținut să merg la liceul de arhitectură din București. La momentul respectiv credeam cu tărie că that’s it, că asta voi face for ever and ever, însă pe parcurs lucrurile s-au schimbat și iată cum într-a 12-a mă suceam și dădeam la Arte. Nu era pentru că nu-mi plăcea arhitectura, dar gândul că știam ce urmează să fac următorii ani și cei de după, mă îngrozeau și voiam altceva.
Am dat la Arte, am intrat, dar m-am lovit de multe lucruri. Desenul meu, linia mea, era toată de arhitectură, nu înțelegeam plasticitatea, nu puteam să ies din pătrățica mea, pentru că… în fond totul era calculat înainte, iar acum trebuia să ajung la acest desen liber, fără vreo teamă că o linie ar putea strica ceva. Iar asta a fost greu. Foarte greu. Am plecat și în Gdańsk, Polonia, cu Erasmus în anul 3 și a fost una dintre cele mai memorabile experiențe pe care le-am avut până în prezent unde am și primit o susținere enormă. Întoarsă în țară, am dat licența și imediat după, m-am angajat Jr. Art Director în publicitate, unde am și rămas până recent.
Temele care te inspiră
Perioada asta este una aparte pentru mine. Se întâmplă schimbări în viața mea, mă sperie și mă bucură în același timp. Am mult timp liber lately, sunt într-un continuu monolog și încerc în fiecare zi să fiu mai blândă cu mine. M-am întors de curând, de foarte curând la desen, de aici și mențiunea de mai devreme că relația mea cu arta este una dubioșică. După mulți ani în care am fugit de desen (din teama de eșec și că nu sunt suficient de bună), am ajuns la concluzia că dacă ceva este în mintea ta constant, poate e ceva acolo și în loc să te ascunzi de acel ceva, trebuie doar să-l îmbrățișezi. Iar asta mă inspiră în prezent. Nu pot spune încă ceva de proiecte lucrate recent, însă ce pot spune este că mi-am permis să pun mână pe creion, m-am bucurat, iar acum încerc să fac asta cât mai des.
Muncă, documentare, emoție
În prezent, în cazul meu, cred că este mai multă muncă decât documentare. Încep timid să schițez ceva și sper în prima oră că voi reuși să termin ce mi-am propus. Trag linii peste linii, măzgălesc și probabil că emoția depășește creația în acest moment. Dar in the end… cred că dacă emoția există, de orice fel ar fi ea, atunci creația apare și ea la fel de timid în lucrare.
Tabieturi creative
Lucrez haotic momentan, dar las lucrurile să vină de la sine. O parte din mine urlă că ar vrea un program bine stabilit, iar cealaltă crede că spontaneitatea este cheia. Romantizez foarte mult tabieturile, diminețile, dar aparent ne intersectăm destul de rar, așa că de multe ori mă apuc de orice în mijlocul zilei și mă prinde noaptea târziu în majoritatea cazurilor.
O parte din caietele de schițe. Unele începute și aproape terminate, altele goale și tot așa.
Cum ai aflat de Art Superstars Wanted by glo™
Dacă nu mă înșel, fix de pe IQads. Mă uit destul de des pe aici, am rămas cu reflexul ăsta din publicitate, dar nu m-am înscris din prima. Am ignorat cu success până pe 25 iunie, când pe 26 era deadline-ul. Mă apucasem deja de desenat și m-am gândit că indiferent de rezultat, măcar am pus iar creionul pe hârtie. Impropriu spus hârtie, dar înțelegeți voi.
Sursa de inspirație
Mi-a plăcut foarte mult tema. Sincer. Cred că s-a potrivit perfect cu prezentul meu. În trecut, am primit un sfat care a rămas cu mine. La momentul în care l-am primit, mi s-a părut de-a dreptul pueril, dar ulterior a prins contur. Într-o perioadă nu foarte roz din viața mea, mi s-a spus ca în timpul plimbărilor mele să privesc mai mult în sus, să observ clădirile, balcoanele, tot ce era la înălțime. “Ce tâmpenie” mi-am zis în gând, până am început să fac asta și mi s-a părut de-a dreptul fascinant. Era ca și cum vedeam pentru prima oară orașul și griul ăla spălăcit, brusc, devenea culoare.
Procesul de creație
Procesul de creație… ei bine, a fost unul lung. Mult mai mult decât mă așteptam. Aveam gândul și acum trebuia să îl pun pe “hârtie”. Am scotocit peste tot. Am început să caut prin cărțile din casă, nu găseam nimic. Mi-am amintit de un artist din trecut, de lucrările lui, am căutat iar inspirație acolo. Behance, fotografi, ilustratori, Pinterest, iar după ceva timp am reușit să am compoziția din minte.
Cea mai grea parte
Aș fi zis că începutul în sine, dar ulterior am realizat că depășisem pragul ăla. Cred că cea mai grea parte a fost să keep going după multe ore, să nu renunț ca până acum.
Vestea câștigării
Oh well, după mult mult timp pot să spun că am sărit ca un copil în sus de fericire. La propriu. Nu am vrut să-mi fac așteptări, dar speram să fie și lucrarea mea printre câștigători. După toată pauza asta, sentimentul este de n ori mai puternic și este doza de care aveam nevoie să continui. Pe bune de data asta.
Cu ce ai vrea să rămână oamenii după ce văd lucrările tale
Știu că uneori este nevoie de un mesaj care să ajute privitorul, iar asta e ok. Însă, mi-aș dori, ca ajutați de acest mesaj, oamenii să rezoneze cu lucrarea mea și cele viitoare. Să vadă dincolo de “da, e frumos” și dacă stau măcar 5 secunde pe gânduri, eu sunt fericită.
Ce înseamnă pentru tine un Superstar creativ
Un Superstar creativ… Cred că este acela care te inspiră să vrei mai mult. Să vrei mai mult de la el, să vrei mai mult de tine. Cred că este acela care a reușit să-ți fure puțin din timpul tău, cu scopul de a-ți oferi mai mult timp cu tine, ulterior.
Cele șase lucrări câștigătoare pot fi votate până pe 4 iulie pe pagina de Instagram glo_romania. Lucrarea cu cele mai multe aprecieri va fi desemnată câștigătoare a premiului de popularitate.
gloTM
(+18). glotm este un produs cu potential de risc redus destinat consumatorilor adulti de produse din tutun sau nicotina.
TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii