De o vreme, combină perioadele de muncă intensă cu cele în care se deconectează, nu chiar de tot, dar le poate numi momente de timp liber și le împarte cu soția și fiul lor de 6 ani. Mircea Meșter este antreprenor și jurnalist, iar particularitățile activității sale nu prea îi lasă loc de închis telefonul și laptopul zile în șir, mai ales când alți oameni depind de el.
În destinațiile de vacanță e musai să găsească liniște, verde și confort. Mâncarea bună și oamenii de calitate sunt un plus, de asta alege să se reîntoarcă vara în același loc din Grecia.
La sosire și la plecare din orice vacanță, Mircea se preocupă de următoarele:
"Caut locurile în care se mănâncă foarte bine. Unde „bine” nu înseamnă nepărat mult. Ultimul lucru: mă asigur că atunci când ajungem acasă ajunge și un curier care să livreze lucruri de bază de la supermarket. Punem tehnologia la treabă, cum ar veni".
Cu Mircea Meșter povestim în rândurile următoare despre planuri de vacanță și despre cum reușește să separe viața profesională de cea personală.
Prima jumătate a acestui an pentru tine
A fost un an foarte bun și foarte aglomerat în același timp. De departe cel mai plin an din viața mea la nivel profesional. Nu m-a surprins neapărat treaba asta, pentru că toate proiectele și subproiectele care mi-au ocupat timpul au fost programate din timp, dar mă surprinde plăcut faptul că există loc pe piață pentru conținutul de calitate, pentru jurnalismul narativ și pentru textele lungi cărora mulți le-au cântat priveghiul odată cu apariția Social Media. Cred că, în final, contează în special calitatea producției și mai puțin lungimea ei.
Ce ai făcut până acum vara asta
Până acum am muncit (un pic cam) mult și nu am avut timp să mă gândesc la alte lucruri. Până și textul ăsta e scris pe un scaun dintr-un aeroport, așa că lucrurile au fost destul de aglomerate până acum. Am simțit că a trecut iarna și că a venit vara doar pentru că în bagaje sunt altfel de haine. Munca va continua o perioadă, pentru că urmează Wimbledon-ul și cronicile de tenis de acolo, iar apoi vine o perioadă mai liniștită.
Cât de important e timpul liber pentru tine
Sunt on/off de ceva vreme, în sensul că am decis împreună cu soția ca perioadele intense de activitate profesională să fie dublate de perioade de deconectare împreună cu familia. Iar aceste perioade – spune-le timp liber, dacă vrei - sunt programate în unele cazuri chiar și cu un an înainte și reprezintă în general ieșiri din țară și călătorii de toate felurile în toate colțurile planetei. Ajută și faptul că încercăm să-i arătăm lumea băiatului nostru de 6 ani, care o experimentează astfel la prima mână.
Metodele tale de reîncărcat bateriile
Singurele metode care funcționează în cazul meu sunt somnul bun (mai rar, din păcate) și câte-o oră-două de tenis atunci când apuc să fac asta. Tenis jucat, nu privit. Cel privit și comentat îmi descarcă bateriile, cel jucat mi le încarcă. Deci amprenta de energie a tenisului în viața mea e neutră, cum ar veni.
Cum se arată vacanța anul acesta
Nimic major diferit față de alți ani: mergem în Grecia în același loc pe care-l iubim și în care ajungem în fiecare an – nimic fancy, dar foarte verde și plăcut. Iar apoi, în iarnă, vizităm un loc cald de pe planetă în timp ce la noi e frig – asta e o regulă pe care ne-am impus-o de vreo trei ani și care funcționează incredibil de bine. Singurele diferențe sunt legate de faptul că anul ăsta vom bifa câteva zile la munte în România, iar în Grecia mergem de două ori, pentru că am avut ocazia de a închiria o casă lângă o plajă și vrem să ne deconectăm vreme de două săptămâni de tot ce-i pe acasă.
Spre deosebire de anii trecuți, vacanța de anul ăsta va fi mai mult cu avionul și mai puțin cu mașina. În rest, planurile nu-s prea detaliate, pentru că știm ce ne așteaptă unde mergem. Nu e prima dată când vizităm acele locuri și ne simțim ca acasă.
Criterii de selecție a destinațiilor de vacanță
Liniște, verde și confort. Dacă locurile în care alegem să ne petrecem vacanțele bifează cât mai apăsat criteriile astea, avem exact ce e nevoie pentru a ne spăla mințile pentru câteva zile. Mâncarea bună e un plus, iar oamenii de calitate care ne primesc în locurile din Grecia în care ajungem anual reprezintă cel mai bun argument că echipa câștigătoare nu se schimbă.
Ce e important pentru tine în vacanță
Nu reușesc niciodată să fac asta, dar îmi propun să las măcar pentru o perioadă din mână telefonul și laptopul, care au devenit parte integrantă a vieții mele de antreprenor și de jurnalist. Cert e că sunt pe drumul cel bun: am avut în ultimele vacanțe cu familia câteva zile de liniște în care nu prea am atins tehnologia. Dar – probabil că e defect profesional – sufăr major de FOMO și nu prea rezist fără să răspund la mailurile foarte importante. Cu sau fără out of office activat. Încerc să-mi revin, însă.
Cât timp petreci la job în concediu
Nu știu cât timp îmi petrec cu munca în vacanță (asta mi-ar mai rămâne, să și măsor), dar încerc să fie mai puțin decât timpul pe care și-l petrece soția cu munca. Deocamdată suntem la egalitate, dar trag de mine să câștig competiția. Cert e că-mi verific mailurile și, dacă e urgent și important, răspund. Și plătesc facturi, oameni și dări la stat, dacă e nevoie. Nu am capul liniștit dacă-s dator.
Relația cu telefonul în vacanță
Aș zice că mai puțin. Dar e cert că folosesc mult mai puțin aplicațiile office-related și mult mai mult cele care au legătură cu entertainmentul. Deși nu știu dacă serviciile de streaming, Social Media și Kindle pot fi neapărat legate de entertainment. Iar Social Media se rezumă la scrolling, fără interacțiune. Încerc să elimin complet și asta, chit că e al dracului de greu.
Postările pe canalele de social media
Postez rar. Atât de rar, că primesc întrebări private: „Meșter, ești ok?”. Și nu e un răspuns din seria „Mulți dintre voi m-au întrebat”. Sunt ok, în general, merci de întrebare.
Un loc descoperit recent
Raven’s Nest. Este, probabil, cel mai frumos loc din România. L-am descoperit când am dus acolo 16 jurnaliști într-unul dintre road trip-urile mele cu mașini, iar de atunci încerc să ajung în fiecare an câteva zile. Și anul ăsta voi fi acolo cu soția și vom încerca să ne bucurăm de câteva zile de liniște apăsată în Apuseni. Se doarme excelent la Raven’s Nest dacă alegi una dintre casele din pădure. Singurul lucru care te deranjează e câte-un pârș care râcâie pereții noaptea, dar înveți să-l adopți dacă înțelegi că tu ești acasă la el, nu invers.
Despre o vacanță legendară de-ale tale
Nu e neapărat vacanță, ci o călătorie, pentru că a fost legată de viața profesională. Și e recentă: am traversat Europa până la Lisabona și înapoi în aprilie cu mașina electrică a familiei, un Hyundai Ioniq 5. Partea bună e că de afară parte o aventură fabuloasă și că ar merge scrisă o carte despre curajul pe care l-am avut. Partea mai puțin legendară e că a fost o călătorie mai degrabă plictisitoare, pentru că în afară de condus și de încărcat – rapid și fără emoții – nu s-a întâmplat nimic notabil. O să apară un articol despre asta pe Autocritica în scurt timp.
Lucrurile pe care le faci prima și ultima dată unde mergi în vacanță
Caut locurile în care se mănâncă foarte bine. Unde „bine” nu înseamnă nepărat mult. Apoi încerc să mă bucur de lipsa ecranelor și îmi recalibrez ochii. Faptul că am mult mai mult timp alături de ai mei reprezintă un plus major. Ultimul lucru: mă asigur că atunci când ajungem acasă ajunge și un curier care să livreze lucruri de bază de la supermarket. Punem tehnologia la treabă, cum ar veni.
Cum separi, totuși, viața profesională de cea personală
Răspunsul simplu ar fi că nu prea le separ. Încerc însă ca, atunci când sunt pe acasă (de exemplu, călătoria mai sus menționată până la Lisabona și înapoi, cu tot cu proiectele pe care le-am bifat pe parcurs pe la Stuttgart și în Portugalia, mi-a luat 3 săptămâni), să stau cât mai mult cu cel mic și cu soția și să recuperăm împreună timpul. Dar particularitățile meseriei și faptul că de mine depind niște oameni nu-mi prea oferă confortul de a mă deconecta complet de treburile de la birou.
Ce faci prima dată când te intorci la job, ca să reintri în ritm
Acum, că întrebi asta, mă prind că nu prea ies din ritm, pentru că integrarea e instantanee. Cred că asta ar trebui să fie un indicator problematic, nu?
Orașul în care stai vara. Cum arată, cum se simte
Nu stau în oraș, pentru că de vreo 8-9 ani ne-am mutat în afara Bucureștiului (și am luat o decizie foarte bună, de altfel). Asta înseamnă că e mult mai multă liniște și e mult mai mult confort mental în jur. Vara se simte plăcut, mai ales că toți pomii și copăceii pe care i-am plantat acum 9 ani sunt acum stufoși și umbroși, deci putem să ne bucurăm de o talpă goală pe iarbă la temperaturi decente. Singurele elemente perturbatoare sunt țânțarii, dar asta doar seara. Plus că înveți să scoți armele în fața agresiunii.
Un loc din Bucuresti în care petreci mult timp în timpul tău liber
N-aș zice că petrec prea mult timp prin oraș de când ne-am mutat în afara lui. Dar în weekend-uri în care suntem toți acasă ne mai plimbăm prin zona centrală, pentru că acolo sunt teatrele la care-l ducem pe cel mic.