[Art Superstars Wanted by glo™] Dena: Inspiratia a venit dintr-un vis despre un cuplu steampunk perfect, un cuplu in care nu exista egoism, orgolii, certuri

[Art Superstars Wanted by glo™] Dena: Inspiratia a venit dintr-un vis despre un cuplu steampunk perfect, un cuplu in care nu exista egoism, orgolii, certuri

Nu doar distractia este in aer, ci si dragostea, crede Dena, artist vizual, care s-a inscris la Art Superstars Wanted by glo™ cu o lucrare inspirata din iubire. Inscrierile s-au incheiat, iar competitia a intrat in etapa votului si a jurizarii. Asa ca va invitam sa priviti galeria digitala de arta a aerului si sa votati, pana pe 29 iunie, lucrarile care credeti ca merita sa ajunga la Art Safari. 

Noi povestim in continuare cu Dena, un artist cu un program incarcat: lucreaza in domeniul evenimentelor, preda la galeria de Arta Ora0 din Brasov, face fotografie de concerte si festivaluri, iar in timpul ramas liber picteaza la comanda si personalizeaza haine si accesorii. 

”As vrea sa le reamintesc tuturor despre importanta dragostei, intr-o lume in care foarte putini (spre deloc) mai pun accentul pe o astfel de traire. Dragostea te poate incuraja, sprijini, ajuta, te face sa evoluezi si sa devii mai bun cu tine si cu cei din jur, te ajuta sa imparti sufletul tau cu cei din jur si in final, sa faci lumea mai buna :)”, spune Dena.

Cum a creat lucrarea inscrisa in concurs si ce inseamna pentru ea dragostea in aer, vedeti in randurile de mai jos:

 

Momente importante în formarea ta

Formarea mea pe partea de arta a inceput relativ tarziu, deoarece nu am avut parte de o formare scolara/liceala acreditata pe acest domeniu, ci abia dupa terminarea studiilor universitare si post-universitare am inceput sa ma auto-educ "oficial" si sa particip la cursuri, workshop-uri fizice ori online, etc.

Am inceput sa citesc si sa cercetez practic tot ce puteam gasi cu privire la arta, istoria artei, stiluri, tehnici, noutati etc, experimentand in acelasi timp cu diverse materiale, instrumente si tehnici de lucru. Un moment important l-a reprezentat probabil anul in care am luat decizia sa parasesc domeniul in care lucram si sa ma dedic artei cu totul, sa trec la next level - mai exact sa parasesc sistemul juridic si sa ma apuc din nou de desenat si pictat - pasiune pe care o aveam de mic copil si pe care nu am putut sa o fructific cum imi doream.

 

Relatia ta cu arta

Inca de la varsta de 4-5 ani desenam pe tot ce prindeam la indemana, in scoala avand toate caietele "mazgalite" sau mai bine zis, decorate frumos cu diverse schite. In generala am avut noroc de un profesor de arta minunat care a observat talentul meu si imi dadea extra studii pentru a imi imbunatati si tehnica. Pana pe la 18-20 de ani desenam pe orice, pictam pe orice (mai ales pe hartie, canvas, sticla si lemn), chiar efectuam comenzi pentru cei dragi.

In facultate si mai tarziu, am inceput sa execut inclusiv comenzi pe partea de pictura murala, textila, schite de tatuaje etc. Am experimentat mai tarziu si cu modelaj, sculptura si gravura insa acestea nu m-au atras foarte mult.

Parintii mei m-au crescut de mica in ideea de a invata, de a fi cea mai buna, de a lua note mari deoarece aceste lucruri ma vor ajuta mai tarziu sa am o viata buna, o cariera de succes, astfel ca am studiat la cel mai bun liceu din Brasov, apoi am facut doua facultati - Drept si Psihologie, ambele in paralel, iar apoi am facut si doua masterate pe domeniul Psihoterapiei si Antidrogului - practic domenii total opuse de arta. Desi doream sa ma inscriu si la doctorat, pe tema aleasa de mine, costurile erau foarte ridicate si nu existau burse astfel ca am renuntat.

In tot acest timp am participat la diverse ateliere, cursuri de formare si specializare, conferinte de cercetare stiintifica, strangand "hartii" numai bune de colectionat ori de pus pe perete. Am colaborat la cateva carti din domeniul juridic/psiho si am scris multiple articole de specialitate in domeniu insa cum prindeam timp liber, cum ma intorceam la desenat sau pictat.

Domeniul juridic (dar si cel de psihoterapie) este unul complex si frumos insa in Romania zilelor noastre este foarte greu sa te detasezi de tot ceea ce vezi la munca, astfel ca incet incet ma indepartam de acest segment si ma apropiam tot mai mult de arta, de frumos, de creatie.

 

Parcursul tau

Initial, cum spuneam, totul a inceput cand am fost mica - etapa de initiere a avut loc pe la 4-5 ani. Mai tarziu in generala, profesorul meu de desen m-a incurajat si chiar provocat sa continui sa studiez si sa ma auto-depasesc- in acel moment am inceput sa desenez multe portrete, icoane, multa natura statica si peisaje. In facultate am experimentat mai mult cu grafica- creion si carbune si m-am concentrat si atunci dar si dupa, pe studiu si cercetare astfel incat sa stapanesc teoria (practica mai greu, deoarece nu aveam mult timp la dispozitie sa exersez, sa efectuez studii, lucrari).

O etapa foarte importanta a fost in jurul varstei de 25 de ani cand prietenul meu din acea perioada m-a "impins" sa revin la arta, sustinandu-ma si incurajandu-ma in mod repetat. Am inceput sa pictez mai mult, sa experimentez si incet, incet, am iesit din domeniul juridic, din sistemul penal, m-am angajat consilier psihologic la o gradinita privata unde am ajuns sa fiu si educator si profesor de arte pentru cei mici. Dupa putin timp mi s-a propus sa predau arta la un centru de formare privat din Brasov, pentru copii. Mai tarziu, am predat in mai multe locuri pana cand am cunoscut pe cineva care m-a "lansat" si pe partea de expunere, care m-a facut sa ies din cochilie.

La un curs, intr-o pauza, am iesit in curte si am cunoscut o femeie impresionanta, atat ca aspect dar si ca energie - elemente care m-au atras sa intru in discutii cu ea iar dupa primele 10 minute eram deja prietene bune. Am descoperit ca este chiar fosta colega a prietenului meu si ca avem 1000 de lucruri in comun. I-am aratat lucrarile mele si deja dupa inca 10 minute eram invitata sa expun in galeria ei de arta. Dupa inca o luna, eram profesor de arta vizuala titular la ea in galerie.

Am inceput sa expun apoi atat in tara si strainatate, sa fiu invitata sa particip in juriu la diverse concursuri, am inceput sa particip chiar eu la concursuri. Am fost invitata sa sustin show-uri de live painting la diverse evenimente de arta si am dezvoltat un side business de design si pictura textila. Am acumulat extra diplome, am participat si la cursuri ori ateliere de formare si specializare, incercand sa imi perfectionez tehnica si sa invat lucruri noi in domeniu.

Recent, in ultimii ani am inceput sa ma joc cu fotografia - initial portrete si peisaje, obiecte, cladiri, dupa care am trecut pe fotografie de evenimente - mai exact de concerte si festivaluri. In acest moment inca sunt indragostita de fotografia de evenimente si doresc sa particip la cat mai multe si sa invat cat mai multe despre acest sub-domeniu magic al artei :)

De asemenea, in momentul de fata, de aproape un an, am trecut pe pictura digitala - am avut o operatie la coloana cervicala care nu imi mai permite sa stau peste 5-6 ore in picioare, cu mainile pe sus, sa pictez panze, pereti etc. Astfel ca am trecut la confortul tabletei si am inceput sa invat si acest segment al artei relativ nou dar foarte frumos. Mai am multe de invatat pe aceasta parte, mereu m-am "razboit" cumva cu tehnologia insa imi place foarte mult si mi-as dori sa raman strict pe digital pe viitor. Am inceput sa ma joc si cu fotografia si arta digitala si sincer, am deja sute de idei faine pentru viitor!


Dena @ Insta

 

Temele care te inspiră

In ultima perioada, pictand digital ori utilizand diverse tehnici mixte (colaje digitale, prelucrari foto+desene, etc.) am avut tot felul de idei legate de lumi suprarealiste (curentul meu favorit), apocaliptice, cyber si steam punk, astfel ca ultimele mele doua colectii sunt din aceste zone. Majoritatea ideilor imi vin din ceea ce visez noaptea sau... chiar si ziua, cu ochii deschisi :)

Ultimul proiect, ultima colectie lansata a fost chiar colectia Love me 'till the end of time - o poveste de dragoste intre El si Ea, o dragoste care pluteste in Aer, pretutindeni si de care avem cu totii nevoie sa putem respira si trai impliniti. Colectia a cuprins 15 lucrari - 2 cu cate un personaj- El si Ea si 13 cu cei doi in diferite ipostaze, multiversuri, alter-egouri-le lor jucandu-se, dansand, cantand, imbratisandu-se, razand, etc. Colectia a fost expusa in cateva locatii si a avut cel mai mare succes pe partea de arta digitala realizata de mine pana in prezent.

 

Cât e muncă & documentare, cât e creație și emoție 

De cand am trecut pe digital am efectuat mai multa "munca" sa inteleg cum functioneaza totul. Inca nu stapanesc programele de desen digital cum ar trebui si imi este putin greu, insa imi vad evolutia fata de anul trecut si incerc in permanenta sa ma imbunatatesc pe partea tehnica/digitala. Cu partea de creativitate si emotie nu am nici o problema - din contra - uneori am prea multe idei si sentimente pe care mi-as dori sa le pun pe "foaie" insa nu am mereu timpul necesar din pacate (sau ma "bate" tehnologia"), avand in prezent mai multe joburi si proiecte in care sunt implicata activ undeva la 10-12 ore/zi, zilnic.

Lucrez in domeniul evenimentelor la Iabilet, Metalhead si BestMusic, predau la galeria de Arta Ora0 din Brasov si sunt event manager, fac fotografie de concerte si festivaluri iar in timpul putin ramas liber pictez/desenez pe comanda ori personalizez haine/ incaltaminte/ etc.

 

Tabieturi de creatie

De regula lucrez seara/noaptea dupa 20-21.00 cand termin treaba de peste zi, ori in weekendurile pe care le am mai libere (rare :)) ). Nu pot spune ca am anumite tabieturi - ador sa desenez/pictez in casa, in cafenele, afara, in galeria in care predau, etc. Am sustinut inclusiv live show-uri cu public in diverse contexte- concerte, festivaluri de arta, concursuri etc, astfel ca nu imi este greu sa creez nicaieri. Ideea e sa am timp la dispozitie sa o fac :)

 

Cum ai aflat de Art Superstars Wanted by glo™

Stateam pe Facebook, imi beam cafeaua de dimineata, dadeam scroll sa vad noutati si am vazut ceva postare de la voi - va urmaream deja de ceva timp. Am intrat, am citit "printre randuri", m-am mega entuziasmat si deja am inceput sa ma gandesc ce as face pentru acest concurs. Apoi, mi-a picat fisa, ca am o lucrare perfecta, despre dragoste - Love is in the air in viata mea, mai mereu :) Asadar, am decis sa iau lucrarea Love me 'till the end of time si sa o inscriu in competitie, sperand in primul rand, sa imi impart arta cu lumea si sa fie vazuta de cat mai multe persoane si bineinteles, apreciata.

 

Sursa de inspiratie

Lucrarea ca si celelalte lucrari din colectie e inspirata de dragoste, de nevoia de a iubi care este echivalenta cu nevoia de a respira, de a avea aer, cel putin pentru mine si poate ca si pentru altii. Inspiratia a venit dintr-un vis avut de mine in urma cu mai multe luni, despre un cuplu steampunk perfect, un cuplu in care nu exista egoism, orgolii, certuri, etc. Un cuplu care se respecta, coopereaza, se iubesc, au empatie unul pentru celalalt, construiesc impreuna si se sprijina mereu fara a uita sa fie rebeli si sa se joace impreuna, fara a renunta la aventura si libertate personala. O relatie idealizata, poate nemaintalnita in zilele noastre. Astfel, am considerat ca lucrarea s-ar incadra perfect in tematica- deoarece nu doar distractia e in aer, ci si dragostea.

 

Procesul de creatie

Punctul de plecare a fost primul cuplu visat de mine - El si Ea discutand fata in fata despre visele lor - initial am vrut sa fac o singura lucrare insa stiti cum e, pofta vine pictand! Asadar m-am trezit cateva luni mai tarziu cu o intreaga colectie de 15 lucrari :) Prima a fost mai greu de realizat insa celelalte care au urmat au venit mai, natural, ideile curgand in mod lin.

 

Cea mai grea parte

Cea mai grea parte pentru mine este mereu inceputul - am atatea idei incat nu stiu pe care sa o selectez, de unde sa pornesc, astfel ca uneori ajung sa fac reale analize SWOT inainte de a incepe. Uneori in capul meu, alteori efectiv pe hartie ori chiar in Excel-uri :))

 

Cu ce ai vrea sa ramana oamenii dupa ce vad lucrarea ta

As vrea sa le reamintesc tuturor despre importanta dragostei, intr-o lume in care foarte putini (spre deloc) mai pun accentul pe o astfel de traire. Dragostea te poate incuraja, sprijini, ajuta, te face sa evoluezi si sa devii mai bun cu tine si cu cei din jur, te ajuta sa imparti sufletul tau cu cei din jur si in final, sa faci lumea mai buna :) In zilele noastre din pacate s-au uitat multe principii (importante- cel putin pentru mine) precum respectul, rabdarea, curajul de a lua initiativa, empatia pentru cel de langa, dorinta altruista de a ajuta cu adevarat si a sprijini pe cineva fara interese, dorinta de a fi un partener real pentru cineva, de a creste si construi impreuna, de a rade si a te distra cu cel iubit, de a pleca in aventuri si de a trai viata impreuna in armonie... si ei bine, in viata, unde sunt doi, puterea creste, cei doi se dezvolta si realizeaza mult mai multe lucruri frumoase impreuna, decat singuri, ca indivizi. Omul este un animal social pana la urma, si are nevoie de comunicare, de cooperare, de curaj si de conectare cu cei din jur - iar dragostea - sub orice forma a ei - este ingredientul perfect in aceasta ecuatie. Dragilor, nu uitati sa iubiti si sa va iubiti pe voi in primul rand- deoarece asta veti da mai departe si celor din jur :)

 

Ce inseamna pentru tine un Superstar creativ

Un superstar creativ trebuie sa vina cu ceva nou. Inovativ. Unic. Original. Cu altceva. Trebuie sa transmita un mesaj puternic si sa isi doreasca ca arta sa, mesajul sau sa atinga cat mai multa lume, schimband astfel, pe cat de putin posibil (oricat de mica e schimbarea, conteaza enorm), lumea din jur, in mai bine. Un superstar creativ ar contribui la constientizarea celor din jur si mai ales la schimbare, deoarece omul se schimba cu fiecare minut care trece. De fapt, cam asta ar face un superstar creativ - ar contribui la evolutia celor din jur, la bunastare, impartasind arta sa, mesajul sau, lasand astfel lumea un loc mai bun si mai frumos.

 

Până pe 29 iunie, puteți vota creațiile care v-au plăcut cel mai mult la Art Superstars Wanted by glo™. 

gloTM
(+18). glotm este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.

TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunității creative IQads, obținând sute de rezolvări creative, mii de interacțiuni și sute de mii reach.
Brandurile obțin soluții pe care le pot implementa și conținut branded pe care îl pot folosi în social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat și derulat zeci de competiții creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustrații etc pentru companii

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related