Cu oamenii care ni s-au alăturat în această serie editorială, am dezbătut cum s-a schimbat comunicarea online în ultimii ani. Ani de pandemie, război, conspirații, cu care am învățat să trăim și care ne-au învățat să comunicăm altfel, mai abrupt, cu tot mai puțină răbdare și prea puține culori sau tonuri de gri. Oamenii se exprimă și dezbat online doar pe alb și negru, zice Mihai Dinu. Tot el ne-a dat și-o perspectivă pe care am privit-o ca pe un „silver lining” al vremurilor actuale și al modului în care interacționăm în mediul virtual: știrile false ne-au crescut atenția.
"Se poate crede că toate rețelele de socializare amplifică comunicarea. Eu cred că o diluează. Cu prietenii mei buni tot la telefon vorbesc. Rețelele le ținem pentru reminder, pentru a anunța ceva, dar lucrurile serioase le vorbesc tot la telefon".
L-am întrebat pe Mihai Dinu despre regulile sale de comunicare în mediul virtual, despre ce i se pare nepoliticos și nici nu tolerează online. Cum ne-a răspuns, așa am lăsat și noi, în cele ce urmează.
Noua comunicare online, de când am învățat să trăim cu pandemie, război și conspirații
În primul rând platformele au căpătat o vizibilitate mai mare. Ca să formulez mai clar și într-o expresie cât mai simplă, comunicăm "la comun". Ne bulucim pe anumite posturi de pe social media, suntem în "n"șpe grupuri pe aplicațiile de mesagerie, pare o treabă colectivizată, dar polarizată, cumva, este doar despre alb și negru, despre a avea sau nu dreptate. Tonurile de gri nu mai sunt permise. Dar pentru că ai pomenit de pandemie și război, atenția noastră s-a mărit din cauza / datorită, pur și simplu nu știu sensul corect, știrilor false. În afara lor au fost și momente de splendidă solidaritate care au arătat că bunătatea nu a pierit. Încă.
Ce te enervează online, ce ți se pare nepoliticos
Mă deranjează provocarea. Și da, să te bagi într-o discuție pentru a provoca, este o impolitețe. Mă deranjează tot ce este agresiv gratuit, lipsa de înțelegere la argumente, uneori pare că asiști la o discuție între două grupuri ce au zid între ele și oricât de tare s-ar striga, mesajul nu poate ajunge în partea cealaltă.
„Greșelile” de etichetă care ți se reproșează
În general cred că sunt destul de politicos și că respect anumite șabloane. Dar putem diversifica răspunsul și în funcție de persoana pe care o ai la celălalt capăt de net. Cu prietenul meu din copilărie nu stau la etichete, nu văd de ce aș face-o. Reproșurile pe care le primesc sunt pentru lucruri pe care le fac sau nu în cotidian. Aaa, poate că uneori, în unele situații răspund mai greu.
Ce nu tolerezi sub nicio formă online
Limbajul vulgar și atacul la persoană când îți exprimi o idee.
Ghid personal: ce se face sau nu se face într-o conversație online
Am câteva reguli pe care încerc să le respect. Citesc foarte bine cerința, mesajul înainte de a da răspunsul. Asta vine din școala generală, de la tata, când îmi spunea să nu mă mai grăbesc la mate. Stai, citește, mai citește odată, fii sigur că ai înțeles mesajul și apoi încearcă să răspunzi. Spun încearcă pentru că nu avem întotdeauna răspunsuri, înțelegi problema, dar nu știi rezolvarea ei. Apoi, evit generalizările, mă străduiesc să fiu clar, concis, respectuos, fără derapaje, fără presupuneri.
Ce formule de introducere și de încheiere pe mail, chat, sms folosești
Depinde cu cine, de ce, când și de mediu de comunicare. Mail-ul rămâne cea mai protocolară formă de comunicare online. Nah, este o scrisoare, dar online. Aici nu vad nimic irelevant când este vorba de orice de formă de protocol. Pentru doamne mai folosesc "sărut-mana", din păcate nu întotdeauna, în rest merg pe "bună ziua", "hello" în funcție de gradul de apropriere, iar la băieți este direct, "salut". M-a surprins un mesaj care începea cu "coaie", dar era spus pe chill.
Când comunici prima dată cu un necunoscut, ce canal și ton folosesti
Facebook sau Whatsapp. O fac pentru că îmi setez obișnuitele mele. Răspund mult mai rapid la mesaje venite acolo decât pe mail. Și tonul se adaptează în funcție de interlocutor, dar în general el este unul relaxat. Regulă ar putea fi, da, pentru că nu ne batem cu oricine pe burtă.
Obiceiuri de-ale celorlalți care te-au surprins în conversațiile virtuale
Sunt oameni cu stereotipuri, așa cum eu pun emoticoane, sunt persoane ce au anumite expresii sau încep într-un anumit mod discuția sau după 2-3 replici te trezești că te sună: "bă, hai să vorbim, că mi-e lene să scriu". Eu am prieteni cu care interacționez exclusiv telefonic, pe whatsapp ne trimitem doar link-uri fără text, articole din ce ne interesează, clipuri, apoi le comentăm la telefon. Ca moșii din Muppets.
Există un sistem de interpretare nescris al limbajului online. Ce astfel de coduri ai tu?
Nu am coduri, poate doar stereotipuri. Încerc să scriu cât mai corect gramatical, revin ori de câte ori am un typo, încerc să pun diacritice, dar este adevărat că atunci când mă grăbesc, mai încep fraza sau propoziția cu literă mică. Și folosesc emoticoane. Din plin.
Cum stai cu fobia vorbitului la telefon
Cred că atunci când nu ai credit la bancă, poți răspunde și la numere necunoscute. Nu știi niciodată cine e în partea cealaltă și ce propunere îți face. Uite coincidență, în timp ce răspundeam la întrebările tale am primit un telefon de la un număr pe care nu îl aveam în agendă.
„Bună ziua, domnu'Dinu?
Sărut-mana, da!
Aveți peste 50 de ani?
Da, am. (deja sesizasem oportunitatea)
Suntem de la o firmă de optică, deschidem mâine un nou magazin și vrem să vă invităm la lansare.
Vă mulțumesc frumos.
Veți pleca de la noi și cu un mic cadou, un tratament pentru dureri reumatice.
Vă mulțumesc mult, mâine am alt program”.
Și uite cum am pierdut elegant un tratament pentru dureri reumatice.
Tu în cât timp răspunzi după ce ai văzut un mesaj scris pe net
Eu nu am reguli de timp. Sau am în sensul în care răspund cât de repede pot. Oriunde. Pe Whatsapp, probabil, cel mai rapid.
Detox-ul de online și tabieturi personale de gestionare a tehnologiei
Nu am încercat detox-ul de online, cu toate că sunt perioade scurte în care nu folosesc. Nu încerc, ele vin de la sine. Ca tabiet, poate. Dimineața mă uit imediat ce m-am trezit. Seara încerc să las telefonul cam cu o oră înainte de a mă culca, dar nu-mi iese tot timpul. Nu am impulsul de a fi tot timpul conectat, slavă Domnului.
Cum te-a schimbat pe tine prezența în online
Se poate crede că toate rețelele de socializare amplifică comunicarea. Eu cred că o diluează. Cu prietenii mei buni tot la telefon vorbesc. Rețelele le ținem pentru reminder, pentru a anunța ceva, dar lucrurile serioase le vorbesc tot la telefon.
Comunicarea din online în următorii 3 ani
Ce am văzut: tendința de creștere a mesajelor vocale în detrimentul celor scrise. Cred că această creștere va continua. Apoi dezvoltarea AI va duce cât de curând la posibilitatea de a răspunde ea în locul nostru. Și nu în ultimul rând, cred că e necesar un set de reguli pentru hărțuirea online.