[Art Superstars Wanted by glo™] Lucian Mangu: La inceput de drum a fost 80% munca si 20% documentare despre orice lucrare. Acum este invers, 80% documentare si 20% este munca

[Art Superstars Wanted by glo™] Lucian Mangu: La inceput de drum a fost 80% munca si 20% documentare despre orice lucrare. Acum este invers, 80% documentare si 20% este munca

Lucian Mangu nu s-a grabit niciodata sa ajunga la destinatie, evolutia lui in design s-a petrecut natural: de la tutorialele in Photoshop & Illustrator, descoperite in liceu, la facultate, freelancing, start up si, in prezent, UX Designer. Este preocupat de felul in care culorile afecteaza emotiile, este inspirat de oameni si tehnologie, iar arta lui se manifesta digital. Lucrările lui înscrise la Art Superstars Wanted by glo™, Stories Untold, sunt inspirate de ”aerul” de cartier si vor sa surprinda un moment de petrecere urbana. 

”Cartierul Fabric din Timisoara, cu statuile si arhitectura veche au fost punctul de plecare. In perioada aceasta se organizeaza mai multe evenimente in cartier si la un moment dat, in parc, mi-am dorit sa imortalizez un moment cu oamenii de la eveniment. Muzica, luminile, fericirea, prietenia oamenilor si lipsa grijilor de maine”, spune Lucian. 

Vorbim in continuare cu Lucian despre arta, tehnologie si inspiratie si sperăm ca povestea ei să le dea un impuls bun și altor creatori de a participa la Art Superstars Wanted by glo™. Tema provocării e AIR, iar deadline-ul strâns: puteți înscrie lucrări până pe 26 iunie. 

 

Momente importante în formarea ta

Momentul cheie care m-a facut sa urmez arta/designul a fost in clasa a 10-a cand am descoperit website-ul 2advanced.com, conceput si creat de Eric Jordan. Atunci mi-am zis: "Asta vreau sa fac in viata!" Era plin de animatii, sunete si butoane interactive pentru vremea lui. (Website-ul se mai poate vedea aici).

A doua zi am stiut ce am de facut. Am descarcat tutoriale in Photoshop, Illustrator, Macromedia Flash (Animate), am descarcat website-uri si am inceput sa invat tot ce se poate despre domeniul grafic si cum a fost construit website-ul respectiv. Am absolvit la "TIBISCUS", facultatea de design din Timisoara si de atunci continui pasiunea pe care am gasit-o despre arta/design prin munca in domeniu. Consider ca este foarte important sa faci ceea ce-ti place in viata!

 

Relatia cu arta

Nu sunt pasionat de desen si pictura cum mi-as dori, mai mult de domeniul digital. Desi am inceput sa desenez portretele profesorilor in liceu, dupa ce parintii mi-au cumparat primul calculator, tin minte ca prietenii nu m-au mai vazut 6 luni de zile. Stateam in casa si recream tutorialele si website-uri in Flash. Consider ca oricare dintre noi suntem artisti, doar in domenii diferite.

 

Parcursul tău

Evolutia a fost naturala, niciodata nu m-am grabit sa ajung la destinatie. In timpul facultatii eram freelancer pe 99designs, creeam logo-uri si carti de vizita. Parintii nu au fost niciodata de acord sa urmez acest domeniu pentru ca nu il inteleg, dar asta nu m-a oprit sa cred in mine. Primul loc de munca a fost la o companie de print, unde am invatat despre materiale, banere, si cum culorile se deterioreaza in timp fiind afectate de lumina.

Dupa aceea am lucrat intr-un start-up, 2 programatori si un designer. Faceam website-uri, newslettere si ulterior am inceput sa facem jocuri pe tableta si telefon. Ei se ocupau de programare, eu de icoane, concepte, grafica, sunete, animatii, video-uri, tot ce era nevoie. Am avut multe jocuri lansate intr-un an, dar deoarece eram la inceput de drum, si nu am avut suportul necesar, am decis ca este timpul sa trec la urmatorul nivel.

Astfel m-am angajat ca Graphical UX Designer si am invatat tot ce se poate despre UX (Experienta Userului). Am descoperit psihologia in design si am inceput sa invat mai mult despre cum culorile ne pot influenta emotiile. Am considerat ca este nevoie sa particip si la teatru si sa invat sa interactionez cu publicul la un alt nivel. Apoi a fost timpul sa invat altceva si am inceput sa creez si editez video in After Effects si Premiere.

Cand a inceput pandemia impreuna cu alti prieteni ne-am hotarat sa digitalizam transportul public si urban din Romania. Am creat cityradar, aplicatia digitala, ce afiseaza toate statiile de tren din Romania, si transportul public (rute, statii, orar) din orasele Brasov, Bucuresti, Constanta, Oradea, Timsioara, Sibiu si Zalau. In acelasi timp eram angajat sa creez 2 alte aplicatii importante, DinamoWin si TennisWin. Particip la hackathons in fiecare an si iubesc ceea ce fac!

 

Temele care te inspira

Sunt inspirat de oameni si de nevoile lor. Tehnologia ne poate ajuta sa rezolvam multe nevoi, dar in acelasi timp avem nevoie de educatie sa o intelegem. Designul este modul prin care educam oamenii din jur. Momentan nu am proiecte extra, anul acesta ma relaxez.

 

Cât e muncă & documentare, cât e creație și emoție 

La inceput de drum a fost 80% munca si 20% documentare despre orice lucrare. Acum este invers, 80% documentare si 20% este munca. Creativitatea si emotiile sunt prezente in orice timp si fac legatura dintre documentare si munca. Consider ca modul meu de lucru se regaseste in ceea ce a spus Abraham Lincoln: “Give me six hours to chop down a tree and I will spend the first four sharpening the axe.”

 

Tabieturi

Ziua, am un job de la 9 la 5 si dupa ce termin munca, ma relaxez iesind cu cainele la plimbare in natura.

Noaptea, cand toata lumea doarme, creatia incepe. Sunt pasare de noapte.

 

Cum ai aflat de Art Superstars Wanted by glo™

Am vazut pe Facebook si am zis sa incerc ceva nou. Nu particip des la astfel de competitii, dar m-a ajutat si incurajarea prietenilor.

 

Sursa de inspirație

Sursa de inspiratie a fost cartierul Fabric, Piata Traian din Timisoara si evenimentele din cartier. "Aerul de cartier." In cartierul Fabric sunt mai multe statui si m-am folosit de ele pentru a crea simboluri vizuale puternice. De la statuia lui Perseus am luat capul Meduzei (prim plan), in stanga se gaseste statuia Minerva si in dreapta statuia Mercur (Hermes). Am incercat sa imortalizez un moment de petrecere de la un eveniment si am creat aceasta lucrare.

 

Procesul de creație

Cartierul Fabric din Timisoara, cu statuile si arhitectura veche au fost punctul de plecare. In perioada aceasta se organizeaza mai multe evenimente in cartier si la un moment dat in parc, mi-am dorit sa imortalizez un moment in timp cu oamenii de la eveniment. Muzica, luminile, fericirea, prietenia oamenilor si lipsa grijilor de maine. Toate acestea se simteau in aerul ce ne inconjura.

 

Cea mai grea parte

Cea mai grea parte a fost sa decid culorile finale deoarece am facut mai multe variante si aceasta lucrare este datorita faptului ca am ascultat de feedbackul unei prietene.

Cateodata esti asa de atasat de creatie, intrucat iti lasi emotiile sa decida. Aveam nevoie de ajutor din exterior.

 

Cu ce ai vrea sa ramana oamenii dupa ce vad lucrarea ta

Enjoy life more :)

 

Ce inseamna pentru tine un Superstar creativ

Un superstar creativ este o persoana care reuseste sa isi transpuna emotiile in creatiile lui sau ei.

 

Participă și tu la Art Superstars Wanted by glo™, lasă-te inspirat de AER, creează ceva special și înscrie-te în concurs până pe 26 iunie.

gloTM
(+18). glotm este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.

TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunității creative IQads, obținând sute de rezolvări creative, mii de interacțiuni și sute de mii reach.
Brandurile obțin soluții pe care le pot implementa și conținut branded pe care îl pot folosi în social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat și derulat zeci de competiții creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustrații etc pentru companii

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Pozitii

Sectiune


Comentarii

Pop alex
acum 1 an
Vad că v-a făcut mega publicitate cei de la iqads ..pai de ce mai tine concursul daca e aranjat..doar pe unii îi promovează pt voturi.. toți cei promovați aveți voturi mai multe că cei nepromovati..sunteți pilele cuiva că sa aveți voturi mai multe.. aveți reclama gratuită din partea iqads.. in schimb restul nu au.. ..ești privilegiată și nu e corect față de restul..cred că e un concurs aranjat..fraierii s au chinuit și câștigătorii erau demult selectați.. bravo ia ți premiul nemeritat că ai voturi umflate ..logic nu trebuia să îți pună linkul de vot..pt că e promovare gratuita și nu e corect față de restul mai bine zi 20 munca 80 pile in juriu


Branded


Related