Competiția Art Superstars Wanted by glo™ tocmai a fost lansată și cheamă artiștii din România să facă parte din #RebelsWithACause și să câștige astfel un loc în galeria Art Safari 2023 și alte premii importante.
Suntem în plină căutare a noului Superstar creativ. Anca Pop a răspuns provocării cu două lucrări și speră ca oamenii, după ce le privesc, să rămână cu starea de tranquility și visare și să se mai uite din când în când spre cer.
Anca a avut, mult timp, o relație de love-hate cu arta, până când a reușit să treacă de blocaje:
”Se spune că lucrurile care sunt făcute pentru tine, vor găsi o cale să rămână în viața ta. Când a venit pandemia urma să devin mamă pentru a doua oară, iar singurul mod in care reușeam să mă deconectez in momentele de respiro era să desenez. Și am continuat până astăzi”, spune Anca.
Povestim în continuare cu Anca despre cum s-a înscris la Art Superstars Wanted by glo™, care sunt temele care o inspiră și ce înseamnă pentru ea un Superstar creativ. Sperăm ca povestea ei să le dea un impuls bun și altor creatori de a participa. Tema provocării e AIR, iar deadline-ul strâns: puteți înscrie lucrări până pe 26 iunie.
Momente importante în formarea ta
Am terminat liceul de arte din Pitești unde am învățat ce înseamnă compoziție, volum sau ascuțirea creioanelor, tot ce înseamnă tehnică, dar nu creativitate. Ulterior am absolvit Universitatea de Artă si Design din Cluj-Napoca unde tehnica a trecut de la creioane, la cărbune, gravură în ac rece, aquaforte sau linogravură și i s-a adăugat libertatea de a alege subiectele lucrărilor.
Pe atunci am realizat că lucrările mele sunt o fereastră deschisă către mintea și sufletul meu așa că am renunțat să (mă) mai expun, am renunțat să mai desenez. Se spune că lucrurile care sunt făcute pentru tine, vor găsi o cale să rămână în viața ta. Când a venit pandemia urma să devin mamă pentru a doua oară, iar singurul mod in care reușeam să mă deconectez in momentele de respiro era să desenez. Și am continuat până astăzi.
Inconștient m-am dus spre zona vizuală, spre grafică mai exact. Aveam toate coperțile caietelor din clasa a IVa desenate cu ochi, mâini, buze și lucruri mai mult sau mai puțin ușor de înțeles așa că parinții m-au transferat la gimnaziul/liceul de arte.
Relația cu arta
Până de curând a fost o relație love-hate, iubeam să desenez/să creez, dar nu eram mulțumită de rezultat și alergam după altă idee, altă lucrare, altă creație așa că m-am axat pe îmbunătațirea tehnicii. De câte ori intru-n creativity block continui sa lucrez ce văd (în realitate sau imaginație), multe rămân în stadiu de schiță sau studiu, dar așa nu uit cum se face și sunt cu un pas mai aproape de tehnica dorită. Așa am ajuns aici, în punctul în care după ce termin o lucrare știu că are drumul ei, nu mai e a mea, va ajunge pe retina cuiva și probabil va rămâne tatuată acolo.
Temele care te inspiră
Temele nu le epuizez, ci doar am lacune in felul în care pot transpune vizual ce am găsit, caut răspunsurile unor întrebări și evenimente personale care au schimbat traseul existenței mele.
Cât e muncă & documentare, cât e creație și emoție
Depinde, unele lucrări vin spontan, am mesajul si compoziția în minte și nu am nevoie nici de schițe ca să o scot la lumină, pentru altele am mesajul, dar nu pot vizualiza mental ce se intamplă acolo, așa că încerc schițe peste schițe până iese ceva.
În ultima perioadă am început să lucrez la un proiect ce așteaptă de mult timp, e vorba de “Împrăștie binele”. O serie de ilustrații micuțe cu mesaje croite pentru receptor. Din fericire acum se vorbește deschis despre anxietate sau sănătate mintală, nu mai surprinde pe nimeni că majoritatea populației suferă de “derapaje” neacceptate din punct de vedere social. „Împrăștie binele” vine ca un plasture pe rana celui care vede mesajul (probabil asta este și motivul pentru care le-am făcut stickere).
Cum și când lucrezi
O lucrare o creez de două ori, prima oară în minte și apoi pe hârtie. Prima parte durează mai mult, intorc compoziția pe toate parțile până e clar până la cel mai mic detaliu, renunț la unele subiecte, adaug altele, imi dau seama că nu e evident ce vreau sa spun, scot, adaug și când e clar ce am de făcut, mă așez la birou și încep.
Cum ai aflat de Art Superstars Wanted by glo™
Accidental, în timp ce dădeam scroll mindlessly, am citit tema “Aer” am concluzionat că nu am nimic pe tema asta și eram pregătită să imi continui treaba (importantă), dar am intrat in portofoliu să văd cum arată ultimele lucrări și ce transmit, so here I am.
Sursa de inspirație
You never ask a lady that :)
Punctul de plecare
Cetățuia, Cluj-Napoca, de acolo am pornit. Era duminică și ploua, nu prea vedeai oameni, am stat acolo câteva minute și pentru o fractiune de secundă mi-am imaginat cum ar fi dacă eram în ocean acum. Și acum am sunetul balenelor în urechi.
A fost una din lucrările care au venit singure către mine, nu am întâmpinat greutăți.
Cu ce ai vrea să rămână oamenii după ce văd lucrările tale
Cu starea de tranquility și visare, poate să se mai uite din când în când spre cer, nu știi niciodată ce găsești pe acolo :)
Ce înseamnă pentru tine un Superstar creativ
O persoană creativă care scoate în față emoții, frumoase și neplăcute deopotrivă.
Participă și tu la Art Superstars Wanted by glo™, lasă-te inspirat de AER, creează ceva special și înscrie-te în concurs până pe 26 iunie.
gloTM
(+18). glotm este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.
TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunității creative IQads, obținând sute de rezolvări creative, mii de interacțiuni și sute de mii reach.
Brandurile obțin soluții pe care le pot implementa și conținut branded pe care îl pot folosi în social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat și derulat zeci de competiții creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustrații etc pentru companii
Comentarii