A lucrat în televiziune și zice despre ea că asta i-a adus, printre altele, o atenție distributivă. Poate cu ușurință să poarte o conversație cu cineva și să își verifice simultan telefonul, să citească un mesaj, să verifice o știre pe net. Și, totuși, Bianca Oanea a ajuns la concluzia că nu poate fi prezentă complet într-o discuție, că nu poate avea aceeași conexiune cu un om cu care comunică offline, atunci când stă cu un ochi online. Chiar dacă suferă un pic de fobia vorbitului la telefon, uneori se satură și de conversațiile scrise.
"Fără voce ne transformăm cu toții într-un mare chat, nu mai există deosebiri, personalități, chestii. Uneori, la jumătatea conversației, întreb: dar nu vrei să vorbim?"
Bianca Oanea povestește în rândurile următoarele despre ce nu tolerează online sub nicio formă, dar și despre ce încearcă să schimbe în felul său de a comunica în mediul digital. Direct și sincer, așa cum scrie și pe net.
Comunicarea online de acum
E mult mai polarizată. Stăm în găștile noastre, gata să dăm cu toporul oricărei replici adverse care ne ajunge în feed. Și asta se întâmplă extrem de rar, pentru că algoritmii ne închid în bulele noastre, nu mai avem răbdare să mai auzim nimic altceva, suntem naufragiați pe insule cu cărțile preferate.
Care ți se pare cea mai mare impolitețe pe net
Sunt norocoasă în izolarea mea, nu am oameni nepoliticoși și nici nu țin foarte mult la etichete.
Ce „greseli" de etichetă ți se reproșează
Uit să spun bună, salut, formule dintr-astea de salut în chaturi. Intru în conversații ca Kramer și apoi îmi dau seama. Nu-mi reproșează nimeni, dar am mereu un regret că dau buzna peste oameni cu fapte, cereri, declarații. Formula de salut e al treilea rând din conversațiile mele, de regulă. Scrisă cu rușinea că am intrat peste om.
Ce nu tolerezi sub nicio formă online
Hate speech. Poți să nu înțelegi, poate să nu îți placă cineva, poate ai avut probleme când erai mic, dar ura și amenințările sunt bine, pa. Pot înțelege conspirațiile, pot înțelege multe, dar nu asta. Și uite, în timp ce vorbim a venit o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului, care e un pic periculoasă. Aceasta a condamnat un cetățean, pentru că nu a moderat comentariile rasiste.
Ai un anumit ghid cu ce se face sau nu se face într-o conversație online?
Pe mail, da. Am formula de deschidere și de încheiere și aș vrea să le găsesc pe ale mele, pentru că sunt un miau-miau fără formă, doar că așa se face. În rest, cum dă domnul.
Relevanța formulelor de salut și de încheiere pe mail, chat, sms
Ăsta e marele meu minus, cu formulele de salut. Și oricum, le folosesc sau le regret în funcție de gradul de apropiere. Pentru prieteni nu folosesc niciodată, pentru cunoștințe uit des și mi-e jenă, pentru străini e obligatoriu. Așa cum în viața reală nu tutuiesc pe nimeni fără să mi se fi spus în mod explicit că am voie să o fac, nu fac nici pe internet. Nu mă trag de șireturi cu oamenii.
Pe lângă faptul că nu te tragi de șireturi pe net, ce ton folosești cu un necunoscut
Depinde de unde îl găsesc. Dacă am numărul de telefon, scriu pe Whatsapp, cu Bună ziua, sunt Bianca Oanea și mi-ar plăcea să ce am eu cu omul. Dacă am doar adresa de e-mail, merg acolo, cu aceleași formule. Facebook e mai degrabă pentru prieteni și dacă nu se poate altfel.
Timpul în care să răspunzi după ce ai văzut un mesaj scris
Chiar dacă lapidar, răspund imediat ce îl văd. Acum, că vorbim, mi se pare nepoliticos să las pe cineva pe seen. Poate nu am timp sau chef atunci, dar nu las oameni necitiți.
Coduri și semne pe care le utilizezi ca să comunici online
Semnele de exclamare sunt isterie. Punct. Cu punctele nu am nimic, doar să nu fie puncte de suspensie, pentru că atunci mi se pare infantil și făcut pe interesantul. Mai ales la bărbați. Te las în suspans. Nu, nene, nu știi să te exprimi ca adulții. Am făcut o criză de isterie și o ședință de terapie pentru Bine, pa. Între timp, mi-a trecut, că terapia merge și nu e orice respingere. Și dacă e, nu se moare din asta.
Obiceiuri de-ale celorlalți, care te-au surprins în conversațiile online
Nu pot spune că am avut surprize mari pentru că, iarăși, trăiesc într-o bulă. M-am uitat adineaori în spam și-mi scrisese o doamnă pe care nu o știam: spondiloză. Și atât. Bănuiesc că se voia un diagnostic ăsta. Sau un om care a comentat detartraj la un video despre Bode. Micul shaming al adulților măricei mă surprinde cumva.
Relația ta cu telefonul. Cât de des îl verifici telefonul?
Din păcate, foarte des și fără detoxifieri. Glumesc și spun că telefonul e partenerul meu de viață și sunt puține situațiile în care nu mi-e la o lungime de braț. Când e la încărcat uneori, când fac duș sau sex. Dar mi-am dat seama că e împotriva relațiilor umane și încerc să îl pun deoparte uneori, ca să mă pot uita în ochii oamenilor. Eu zic că am atenție distributivă din televiziune și că mă pot concentra la mai multe lucruri deodată. Sigur, pot. Dar pierd uneori din omul din fața mea. Se simte neglijat sau lipsit de importanță, nu am aceeași conexiune când sunt cu un ochi la făină și altul la slănină. Încerc să fac asta pentru oameni, dar nu îmi reușește încă mereu.
Despre fobia vorbitului la telefon. Tu cum tratezi numerele necunoscute
Regula e așa: nu răspund, pentru că oamenii știu să trimită sms, dacă chiar vor. Numerele necunoscute sunt campanii, bănci, sondaje. Nu vreau să dau cuiva 3 minute din viața mea pentru formalități. În viața civilă, nu răspund decât dacă sunt într-un moment în care am nevoie de liniște. Sunt low și am nevoie să nu vorbesc. Alminteri, îmi place să vorbesc la telefon acum, pentru că am obosit să scriu în chat-uri, să pierdem nuanțe și râs. Efectiv am zile în care vreau să arunc telefonul de atâta chat. Nu mai are nuanțe, nu are nimic. Fără voce ne transformăm cu toții într-un mare chat, nu mai există deosebiri, personalități, chestii. Nu inițiez apeluri, dar uneori, la jumătatea conversației, întreb: dar nu vrei să vorbim?
Cum te-a schimbat pe tine prezența în online
Eu nu sunt vreo marcă de blugi, să mă știe lumea, să umble fanii după mine. Ce încerc e să nu mai fiu atât de violentă cum eram la început, să nu mai zic cuvinte mari sau să înjur, pentru că dacă nu-mi place la alții, de ce aș face eu asta și să fiu mai puțin eliptică. Asta îmi reușește mai puțin. Am mai mulți prieteni la care țin, care-mi spun să vorbesc cu subiect și predicat, pentru că uneori nu înțeleg ce vorbesc. Au și dodiile rostul lor, dar să fii clar e mult mai util.
Cum crezi că va arăta comunicarea online în următorii 3 ani
Să deschidă baba cartea. Cu accentuarea trendurilor pe care le vedem deja, cu mai multe camere de ecou, cu o prezență mai mare a boților și a risipei de energie cu ei. Ne vom păcăli mai des, dacă nu ne construim mecanisme de apărare. Și asta înseamnă atât gândire critică, cât și puțină distanță.