[Burnout Generation] Giorge Roman: După ultimul mare burnout în 2021, care a apărut natural într-un context profesional, am început să lucrez la o carte pe acest subiect care sintetizează experiențele anterioare

[Burnout Generation] Giorge Roman: După ultimul mare burnout în 2021, care a apărut natural într-un context profesional, am început să lucrez la o carte pe acest subiect care sintetizează experiențele anterioare

Ce e ăla burnout? Vrei să zici că ești obosit sau doar leneș? Așa ar putea suna o replică într-o oarecare organizație, când apare fenomenul printre angajați. Dar ce te faci când burnout-ul apare la freelanceri, cum îl gestionezi? Unii aleg să scrie și să se documenteze pe baza lui, acesta fiind și cazul lui Giorge Roman, ilustrator, pictor și artist vizual.

”Burnout-ul nu este ceva nou, cel mai probabil există de când umanitatea. Până recent se manifesta rar, unde un om se bloca într-un stres perpetuu, motiv pentru care nu a fost conceptualizat corespunzător”, spune Giorge.

În ultimii 13 ani, Giorge a trecut prin 17 burnout-uri, iar experiența lui o puteți afla în cele ce urmează. Cum a reușit el să-l gestioneze, de ce e bine să bei apă când ești "prăjit ", ce experiențe a avut pe unde a lucrat sau câte categorii de burnout există. Citește când ești cu creierul limpede, să nu avem probleme, ok?

 

Când te-ai întâlnit prima data cu noțiunea de burnout

În toamna lui 2012, după primul Burnout, cineva mi-a atras atenția asupra condiției în care mă regăseam, folosind termenul.

 

Conversații în legătură cu acest fenomen

De fiecare data când am avut oportunitatea. Fiind un subiect de interes pentru mine mereu am căutat cazuri comparative, dar și pentru că este un fenomen în creștere am încercat să atrag atenția asupra problemei.

 

Perspectiva generală

Nu exista. Perspectiva generală era una nonșalantă, majoritatea oamenilor nu erau familiari cu termenul, iar cei care știau de el aveau un punct de vedere subiectiv și slab informat. Mai târziu am înțeles că atunci începea să ia amploare la nivel general și ăsta este parte din motivul pentru care acum intră în atenția publicului.

Burnout-ul nu este ceva nou, cel mai probabil există de când umanitatea. Până recent se manifesta rar, unde un om se bloca într-un stres perpetuu, motiv pentru care nu a fost conceptualizat corespunzător. De mai bine de un deceniu această problemă are o creștere alarmantă la nivel general.

 

Când și cum s-a manifestat la tine burnout-ul

Pe parcursul a 13 ani am avut 17 Burnout-uri. O parte din ele, Burnout-uri mici, au fost produse de mine într-un mediu/scenariu controlat, că experimente, pentru a mă familiariza mai bine cu situația. După ultimul mare burnout în 2021, care a apărut natural într-un context profesional, am început să lucrez la o carte pe acest subiect care sintetizează experiențele anterioare și poate oferi un punct de vedere mai consistent.

 

Contextul în care a apărut

Primul burnout mare a apărut în contextul ocupațional. Lucram într-o echipă unde persoanele în poziții de organizare și management erau foarte slab pregătite din orice punct de vedere, fapt care a împins întreaga echipa în Burnout.

 

Când l-ai conștientizat

După primul event. De cinci ani deja făceam cercetare pe psihologie vizuală, cunoștințele acumulate în acest scop m-au ajutat să îl conștientizez mai bine și să nu-l neglijez că fiind doar oboseală, era neobișnuit. Explorarea Burnout-ului ca fenomen personal/social paralel research-ului în psihologie vizuală m-au ajutat ulterior să dezvolt un sistem psihologic alternativ prin care să înțeleg mai eficient astfel de fenomene.

 

Ce ai făcut în momentul în care l-ai conștientizat

Natural, am început să mă informez mai bine. Treptat, de la un Burnout la altul, am făcut diverse corecții de organizare să-i reducă din impact. Inițial, inițiativele erau doar în scop personal, să pot evita astfel de situații neplăcute și periculoase dar și să pot fi mai eficient cu mai puține pierderi de orice fel. Ca freelancer a fost vital să fac această îmbunatățire pentru a-mi continua activitatea.

 

Cum ai resimțit efectele lui

Pentru mine, în mare parte din cazuri am resimțit burnout-ul fizic, iar mental doar în primele 6 Burnout-uri, de unde am început să iau măsuri mult mai stricte în acest sens. Chiar din primele Burnout-uri am observat că stresul ocupațional îmi inflama predispoziții psihologice, pe care am fost nevoit să le combat, cum apăreau, pentru a nu degenera în ceva mai complex și greu de moderat.

Din punct de vedere general, marea majoritate a cazurilor se resimt psihologic fiind o problemă de aceeași natură. Unde există predispoziții preexistente în acest sens, prin consumul excesiv de resurse, trauma dar și șocul epuizării, o persoană se poate deteriora mental, dar și fizic, pană la impulsul presant de suicid.

 

Ce definiție i-ai da tu

Burnout-ul este o suprasolicitare psihologică cu posibile efecte fiziologice. Sunt diverse tipuri de Burnout: Burnout mic, mare, în lanț, colectiv, personal, ocupational etc. și variațiuni amestecate.

 

Cum îl poți deosebi de alte stări (oboseală, blazare etc)

Față de alte stări cu care este câteodată greșit comparat, Burnout-ul are un efect mult mai profund, iar în unele cazuri se poate întinde o perioadă de timp mai mare. De asta, burnout-ul poate lăsa o persoană cu un handicap sau traume în funcție de predispoziții personale. Burnout-ul poate fi câteodată insesizabil cum se dezvoltă subtil ca un obicei, fie pentru o persoană sau un grup.

 

Cum ai ieșit din burnout

Cred că am ieșit în toate felurile posibile, dar în ultimele burnout-uri mi-am rafinat metoda.
Că să pot înțelege și menaja mai bine astfel de situații, acum câțiva ani am separat în perioada de “burn” și “out”. Burn-ul reprezintă perioada de stres care consumă resurse vitale din corp. Perioada de “Out” începe după oprirea stresului în care corpul începe un proces autonom de refacere. Out-ul pare să fie latura periculoasă a Burnout-ului. O menajare bună a out-ului este crucială pentru a nu rămâne cu daune psihice sau fizice.

 

Modalități de contracarare

De-a lungul anilor am dezvoltat o serie de mecanisme care să mă ajute să moderez mai eficient astfel de situații. Unul din ele a fost să reduc consumul de informații, mai ales cele adverse, care vin ca un factor de stres. Alte exemple ar fi o dietă adecvată situației dar și un program strict focusat pe încetinire și recuperare.

 

Ce a funcționat și ce nu

Nu au funcționat obiceiurile de relaxare pe care le practicam de obicei, am fost nevoit să îmi reformez întregul lifestyle de la dietă la regândirea activităților recreaționale.

 

Ai încercat să explici prin ce treci celor din jur / colegilor / șefului?

Absolut. În contextul profesional mereu am avut inițiativa să comunic cu clienții despre importanța workflow-ului și stabilirea unor deadline-uri realiste pentru a nu ajunge în situații de burnout din care pot ieși rezultate de calitate inferioară și situații neplăcute.

 

Reacția celor din jur

În general este o reacție goală, născută din ignoranța față de subiect. Este o reacție similară cu cea față de alte probleme de natură psihologică sau psychiatrică, cum ar fi Alzheimer care iarăși este un fenomen în creștere.

 

De unde te-ai documentat 

Din orice sursa posibilă, în mare parte din studii formale, lucrări de cercetare dar cele mai substanțiale informații le-am extras din experiența trăita și auto-observare cuplată cu multe conversații informale pe acest subiect pentru a forma un model comparativ și ulterior sintetiza o idee cât mai obiectivă.

 

Cele mai bune surse

Greu de spus, am găsit surse bune formale și informale. Personal prefer lucrările de cercetare pentru că vin dintr-un mediu profesional, dar și în cazul asta sunt diverse lucrări eronate care forțează ipoteze idealiste.

 

Primii pași în redresarea acestui fenomen

Că în orice problemă, primii pași sunt conștientizarea problemei și construirea unui model care să contracareze devierea în astfel de tendințe. Habitatul este foarte important pentru reducerea nivelului de stres, este unul din factorii principali care amplifică problema.
Locuința, locul de muncă, dar și mai important, orașul sunt astfel de habitate artificiale, unde prin poluare sau zgomot, lipsa de spații verzi, supraaglomerare etc. pot contribui cu multipli factori de stres.

Măsuri legislative bine gândite sunt cruciale pentru a diminua Burnout-ul la nivel general dar și mai important pentru a menține un mediu economic sănătos și în consecință profitabil.

 

Lucrurile bune care se întâmplă deja 

O conștientizare și interes mai mare din partea publicului de a se informa pe acest subiect, dar și faptul că există o conștiință publică ascendentă pentru igiena mentală și importanța unui mediu/habitat curat.

 

Sfaturi

Să nu se alarmeze și să se menajeze corespunzător, să își ofere timp și spațiu pentru a reduce din stresul habitual prin a se dezlipi de sursa stresului și a practica activități ușoare care să le forțeze atenția în alta parte, preferabil într-un spațiu natural. Dacă este un Burnout ocupațional, o persoană care sesizează astfel de simptome ar avea nevoie să ia pauze mai dese, să nu depășească orele din program, iar timpul liber să fie umplut cu cât mai multe activități de recuperare, preferabil outdoor.

 

Tu ce sfaturi ai primit?

Să beau multă apă :) Nu glumesc, hidratarea pare să fie un factor critic în menajare și recuperare. Nu mă enervez așa de ușor, ascult fiecare sfat și îl consider.

 

Prejudecățile vizavi de burnout pe care le-ai întâlnit

Autohton sunt multe, în ziua de azi par să predomine opiniile superficiale peste gândirea critică, unde unii oameni cred că este doar oboseală sau ești doar stresat, că nu este mare lucru și că trebuie să te odihnești puțin și-ți trece. Mai sunt cazurile profesionale unde un superior neglijent poate prejudeca un angajat care trece prin burnout ca fiind leneș și să-i agraveze condiția prin presiune, o formă de abuz profesional și psihologic care încă nu este văzută că atare.

 

Ce înțeleg oamenii greșit încă

Că e o problema benignă și poate fi petrecut doar cu câteva zile libere și o bere. La polul opus este promovat ca fiind o boală sau sindrom, care iarăși este eronat și are iz de oportunism speculativ. Pe lângă asta, poate avea și un efect negativ provocând unei persoane care trece printr-un Burnout mai mult stres dar și agravarea condiției prin prescrierea greșită de medicamente și suplimente. În cazuri grave de burnout, consumul de concentrate farmaceutice și alimentare pot îngreună recuperarea sau genera diverse alte probleme medicale.

Burnout-ul nu apare doar în context ocupațional, așa cum este câteodată greșit clasificat, poate apărea în orice context dintr-o multitudine de factori de stres.

 

Domenii / activități mai predispuse spre burnout

Domeniile și activitățile predominant intelectuale sunt cele mai predispuse la burnout, apoi mai sunt domeniile natural stresante care implică situații periculoase, cum ar fi medici sau polițișți.

 

Structura organizațiilor

Există posibilitatea de burnout individual sau colectiv, iar un burnout individual poate afecta un colectiv fără să fie sesizat, burnout-ul poate fi “contagios” prin influența nemoderată. Firmele mici sunt mai vulnerabile, unde pot degenera rapid în Burnout colectiv și pot apărea conflicte interne de natură individuală sau profesională. Astfel de situații pot duce o firmă mică în faliment.

Angajați din corporații sunt mai vulnerabili la Burnout datorită structurilor rigide dar și dificultăților de comunicare între diverse branch-uri, comparativ cu firmele mici, într-o corporație burnout-ul se resimte în pierderi de capital. Într-o firmă mică Burnout-ul poate fi menajat mai ușor și mai rapid, pe când într-o corporație angajați se ofilesc și pleacă sau sunt dați afară, lucru care are un impact asupra colectivului, productivității și în consecință asupra profitului unei corporații.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related