Mihai Șovăială: Îmi place această întâlnire brută dintre structuri și natură unde ele pot coexista

Mihai Șovăială: Îmi place această întâlnire brută dintre structuri și natură unde ele pot coexista

Într-o epocă dominată de cultura vizuală a scroll-ului se mai găsesc oameni care să oprească timpul în loc, pentru a-și expune viziunea lor asupra timpului. "Holding Pattern” este prima expoziție personală a artistului Mihai Șovăială și poate fi văzută până pe 16 iunie la ⅔ galeria, de pe strada Franceză din București. Fotografiile alb-negru ale lui Mihai, realizate în perioada 2017-2019, înfățișează peisajul arid al primului aeroport construit în România postcomunistă.

”Pe lângă interesele și căutările personale ce țin atât de conceptualizarea unui proiect cât și de prezentarea lui într-un context expozițional, mă interesează să realizez lucrări care să rămână în timp”, spune Mihai.

Mihai Șovăială este un artist care trăiește și lucrează în Zurich, iar din 2013, lucrările sale se concentrează asupra structurilor de dezvoltare urbană și a periferiilor acestora. A expus până acum pe plan local și internațional în locuri precum, Muzeul de Artă Recentă din București, Kunstmuseum Kloster Unser Lieben Frauen, Magdeburg; a&o Kunsthalle din Leipzig, Circulation(s) Festival din Paris, Fotogalerie Wien din Viena sau Bienala de Fotografie Contemporană, Iași.

 

Începuturile tale ca artist

Fotografia a fost mereu prezentă în familia mea. Însă înainte de admiterea la Universitatea Națională de Arte din București, obișnuiam să merg într-un anticariat din Brașov. Acolo am descoperit cărțile de fotografie realizate în anii 60’- 80’ de către editura Meridiane. Publicațiile prezentau diverse orașe din România sub egida “construcția socialismului”, parcuri naționale dar și alte subiecte în care fotografia era folosită pentru reprezentarea acestor tematici. M-au impresionat atunci în special fotografiile alb-negru. Dincolo de calitățile tehnice și estetice, imaginile erau “curioase” și aveau un tip de frumusețe universală. Mă bucur că am avut contact cu aceste referințe locale, înainte de iminenta întâlnire cu reperele vestice.

 

Expoziția Holding Pattern

Mi-ar plăcea să las pe fiecare în parte să viziteze expoziția și să descopere de unul singur.

 

Te gândești la un anumit gen de public atunci când faci fotografiile?

Pe lângă interesele și căutările personale ce țin atât de conceptualizarea unui proiect cât și de prezentarea lui într-un context expozițional, mă interesează să realizez lucrări care să rămână în timp. Mă gândesc la publicul meu ca fiind unul activ și în transformare.

 

De ce ai ales o abordarea alb-negru 

Imaginile au fost realizate pe film negativ alb-negru întrucat am vrut să reduc subiectele fotografiate la nivelul formelor și totodată să le confer o anumită atemporalitate.

Proiectul a început la sfârșitul anului 2016, când am plecat în Leipzig să studiez fotografia în cadrul programului de Meisterschüler la Hochschule für Grafik und Buchkunst. În timp ce fotografiam arealul aeroportului Ghimbav-Brașov, în perioada 2017-2019, construcția sa se afla într-o stare incertă. Întregul areal arăta mai degrabă ca o deconstrucție a aeroportului. Starea de incertitudine a aeroportului era defapt și starea mea din acea perioadă.

 

Portret al unui peisaj în așteptare

Titlul "Holding Pattern" face referire la o manevră utilizată în aviație, menită să întârzie o aeronavă aflată deja în zbor, menținând-o într-un spațiu aerian specificat. Procedura implică zboruri circulare, efectuate de avioane care așteaptă astfel noi informații privind disponibilitatea de aterizare. La rându-mi am navigat arealul aeroportului de-a lungul gardului de sârmă ghimpată pentru a fotografia construcția infrastructurii aeroportului, peisajul în schimbare dar și tot felul de obiecte găsite la fața locului. Toate aceste situații vorbeau despre o mediere a locului, industriei, economiei și promisiunile unei schimbări de format ideologic. Astfel imaginile realizate prezintă un portret al unui peisaj în așteptare, lucru foarte specific aeroporturilor.

 

Cum se vede lupta tehnologie - natură prin obiectivul foto?

O temă recurentă în practica mea este interesul către subiectele care se află într-o schimbare, unde nu urmăresc nici începutul nici sfarșitul. Este acel moment de tranzit pe care îl fotografiez și îi acord o anumită atenție. Atunci «lupta» de care vorbești este cu adevărat vizibilă. Am căutat să înțeleg această relație în multe dintre imaginile realizate pentru “Holding Pattern”. Peisajul în schimbare este laitmotivul proiectului. Acolo putem observa cum natura este alterată de om dar și cum își revendică terenul. Îmi place această întâlnire brută dintre structuri și natură unde ele pot coexista.

 

Peisajul artistic din Zurich

Dacă vorbim exclusiv de Zurich aș zice că este mult mai ermetic și established. Prefer efervescența scenei artistice din România.

 

Piața de artă din România

Impresia mea generală este că peisajul galeriilor s-a diversificat, iar astăzi putem vedea mai multe direcții și preocupări din partea galeriștilor și a curatorilor. Piața de artă este influențată de colecționari, însă apariția târgurilor de artă precum RAD ART FAIR sunt un lucru necesar și pot influența/forma un nou tip de colecționar care la rândul lui să challenge-uiască mediul de care vorbeai. Acest lucru este foarte important pentru sănătatea locală a pieței de artă.

 

Ce urmează

"Holding Pattern" a apărut inițial în formatul unei publicații de artist în anul 2020 odată cu finalizarea studiilor de la Leipzig. Expoziția în curs de la 2/3 Galeria propune revizitarea lucrărilor într-un alt context pentru a marca sfârșitul perioadei de planificare și construcție a aeroportului. După finalizarea pistei în 2014 și câțiva ani de stagnare, aeroportul internațional Ghimbav-Brașov se va deschide oficial în vara anului 2023. Sper ca această expoziție să mai adauge o cărămidă la discursul practicii fotografice românești iar pe viitor mi-ar plăcea să itinerez proiectul și în cadrul aeroportului Ghimbav-Brașov.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related