[De urmărit] Năpraznic: Umorul e parte din identitatea noastra romaneasca. Suntem o cultura relationala. Noi stim sa facem haz de necaz si sa luam viata mai putin in serios

[De urmărit] Năpraznic: Umorul e parte din identitatea noastra romaneasca. Suntem o cultura relationala. Noi stim sa facem haz de necaz si sa luam viata mai putin in serios

Sa fim onesti, vulnerabili si autentici, prin umor, ne indeamna autorul contului Năpraznic, de pe Instagram. Un indemn potrivit pentru aceste vremuri, pe care il dam mai departe. Umorul este o forma de conectare, crede el, si asta e filosofia pe care o urmeaza contul lui, pornit in 2021. Postările lui pleacă de la imagini cu oameni din trecut care sunt tulburati de provocarile prezentului: de la selfie-uri în rapita si unfollow-uri nemeritate la factura la curent și frumusețea interioară. 

”Inspiratia vine din ambele directii. Ori rasfoiesc picturi clasice si incerc sa pun in cuvinte ce-mi exprima, ori plec de la un concept si caut o pictura pe care sa il mapez. Acum, mai nou, pot genera unele picturi cu AI, iar asta ofera mai multa libertate in procesul creativ”, spune autorul contului Năpraznic.

Povestim cu autorul Năpraznic în rândurile de mai jos despre umor, Social Media, creativitate și faimă online.

 

Bio pe scurt

Salutare si multumesc pentru invitatie! N-ar fi multe de spus aici, as prefera sa raman anonim.

Locuiesc in Romania si vin dintr-o familie cu dragoste si umor.

 

Povestea contului de Insta

L-am inceput in decembrie 2021, cu gandul de a testa genul napraznic de umor.

Cred ca o valoare fundamentala si comuna a umanitatii este iubirea, suna cheesy, stiu, pe care o invatam in copilarie in diverse forme si o asociem cu alte lucruri bune cum ar fi umorul, altruismul, selflessness-ul sau mai putin bune cum ar fi critica, violenta, si altele, iar mai tarziu manifestam aceasta forma de iubire cu ceilalti, cu variatiile ei. In copilaria mea cred ca am asociat iubirea printre altele si cu umorul, am parinti amuzanti (casatoriti de 50 de ani) iar acum caut sa manifest asta.

Mai cred ca umorul e parte din identitatea nostra, romaneasca, suntem o cultura relationala (noi stim sa facem haz de necaz si sa luam viata mai putin in serios) si ca umorul e cel care ne apropie, creaza contextul sa fim vulnerabili, iar Napraznic incurajeaza asta. Sa fim onesti, vulnerabili si autentici, prin umor.

Năpraznic

 

Cum a evoluat contul 

Primele postari au fost cu stock images de pe shutterstock, iar apoi am trecut la picturi. Un challenge a fost sa gasesc niste imagini pe care sa le asociez cu textul.

Inspiratia vine din ambele directii. Ori rasfoiesc picturi clasice si incerc sa pun in cuvinte ce-mi exprima, ori plec de la un concept si caut o pictura pe care sa il mapez.

Acum, mai nou, pot genera unele picturi cu AI, iar asta ofera mai multa libertate in procesul creativ.

Le ajustez apoi in phostoshop si le validez din cand in cand cu cativa prieteni. Am o lista de concepte pe care incerc sa le ating in postari, cum ar fi: dragoste neimplinita, onestitate, prietenie, apartenenta, necazuri, mood-uri, trenduri.

Postez in medie o postare pe zi.

 

Cum ai ajuns la acest număr de followers

L-am promovat la inceput, pana a ajuns la 5000 (doua saptamani), iar acum (20 aprilie 2023) are 56.7K si ~10% engagement rate.

Au fost cateva postari redistribuite de Sinziana Sooper, Ioana Grama, Iuliana Pepene, Ilona (si le multumesc!) si alti cativa influenceri si am avut un boost de cateva mii de followeri cu fiecare share de-ale lor.

Strategia acum e sa fie good content si sa pastrez engagement rate-ul peste 10%.

Nu stiu daca exista o reteta standard cand vine vorba de creativitate. Insa am observat ca sunt importante ora, trendurile sociale, si intelegerea targetului. Napraznic are target de ~90% women. Nu anticipam asta.

 

Ce are special Instagramul

Sunt multe mesaje de apreciere si feedback, iar lucrul asta e rewarding si cred acum ca prin Instagram, napraznic ajuta sa exprimi ceva ce nu ai exprima in mod obisnuit.

Creaza contextul de a spune niste adevaruri in gluma pasand acest statement authorship.

E ca si cum as spune Uite ideea asta, n-am zis eu, a zis napraznic, haha.

 

Cum s-a schimbat Social Media în ultimii ani

Observ un interes in descrestere pe Facebook.

Iar odata cu aparitia tool-urilor de AI vad mult mai mult content si spatiul pare mult mai competitiv.

Imi place ca e marketul unde forma napraznica de umor prinde :)

 

Colaborari cu agentiile de publicitate

Am primit cateva invitatii de colaborare, insa momentan focusul e sa mai cresc pagina. 

Mai promovez din cand in cand (gratuit) artisti si branduri din spectrul artistic. Artistii mei preferati sunt Alexandru Olteanu si Sorina Rotaru. Alex e unul dintre cei mai buni pianisti de Jazz din Romania si unul dintre cei mai kind si humble oameni pe care ii cunosc. 

Pe Alex l-am auzit de multe ori l-am auzit spunand "a fost o cantare napraznica" sau folosind acest cuvant in multe contexte si asa a luat nastere napraznic :) 

Sunt cateva directii de monetizare pe care le iau in calcul, insa momentan monetizarea nu e o prioritate.

 

Doua recomandari online

O pagina creativa e Cugetari meticuloase. A fost un punct de inspiratie si o confirmare ca un anumit gen de creativitate poate fi monetizat. 

O pagina din afara e Happiness project. E asa minimalista si kind. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related