Pokerul este un joc în care trebuie să iei numeroase decizii într-un timp scurt. Contează așadar să știi să gândești repede, să fii atent la fiecare detaliu și să reușești să îți respecți strategia indiferent ce se întâmplă. Așadar, este clar că jucătorii cu un IQ ridicat au șanse bune să aibă succes în poker. Chiar și așa, a avea un IQ peste medie nu este o certitudine că vei avea succes, întrucât contează și alte detalii.
Nu puțini sunt cei care fac o comparație între poker și șah. Încep să considere și pokerul un joc al minții, având în vedere că jocul se bazează în special pe luarea celor mai bune decizii. În plus, antrenamentul este și el esențial atunci când joci poker. Cu cât te antrenezi mai mult, cu atât vei lua mai rapid și mai ușor decizii în timpul mâinilor.
Dacă vrei să înveți acest joc fascinant, poți face primii pași online pe 888poker, unul dintre cele mai apreciate site uri poker Romania, având în vedere că aici vei găsi turnee freeroll, cu buy in mic, mediu sau mare, jocuri de cash cu mize pentru toate buzunarele, sateliți pentru turnee live și numeroase promoții. În plus, în secțiunea de blog ai posibilitatea să accesezi o mulțime de informații interesante.
Un IQ ridicat cu siguranță poate fi un avantaj. Un exemplu este jucătorul canadian cu origini românești Daniel Negreanu. Despre el se spune că este unul dintre cei mai inteligenți oameni de pe planetă. Drept urmare, în 2020 a devenit un membru Mensa, o societate fondată în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica și pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență.
Pentru a fi acceptat în Mensa, candidatul trebuie să obțină un scor care îl plasează în procentul de 2% al populației, în urma unui test. Din această organizație fac parte 140 de mii de membri din peste 100 de țări. Tot din Mensa face parte și jucătoarea de poker Liv Boeree.
Totuși, este practic imposibil de spus care este un IQ potrivit pentru a avea un succes în poker. Specialiștii consideră însă că jucătorii cu IQ peste medie au șanse mai mari de reușită. Dincolo de IQ și abilități, în jocul de poker contează foarte mult și inteligența emoțională. Capacitatea de a-ți controla emoțiile este foarte importantă când joci poker, iar oameni care nu au reușit să facă acest lucru au eșuat pe termen lung chiar dacă erau jucători cu abilități bune.
Ce este IQ-ul și cum se măsoară?
IQ este prescurtarea de la Intelligence Quotient, adică în traducere măsura inteligenței umane ce este exprimată printr-un număr rezultat după efectuarea unui test standard, ce este raportat la vârstă. Cei mai mulți oameni se situează în intervalul 90-110, cu o inteligență medie. În cazul unei valori de peste 120, persoana respectivă are o inteligență superioară, iar la o valoare de peste 130 se vorbește de supradotare cognitivă. La polul opus, un intelect de limită este redat printr-un IQ ce variază între 75 și 85, în timp ce unul sub 70 prezintă existența unui retard în funcționarea cognitivă.
Testele de inteligență standardizate pot fi folosite pentru a măsura IQ-ul unor persoane cu vârsta între 3 și 90 de ani. Totuși, pentru o evaluare complexă și semnificativă a abilităților cognitive este indicat ca testul să fie efectuat pe persoane care au cel puțin 6 ani. În privința copiilor este important să fie evaluate cele două componente majore ale inteligenței: cea non-verbală (inteligența fluidă, moștenită genetic), dar și cea verbală (inteligența cristalizată, acumulată prin educație). De asemenea, în scorul total al IQ-ului foarte importante sunt memoria de lucru și viteza de procesare mentală. Testele de IQ pot fi efectuate atât pe Internet cât și în clinicile specializate.
Conform informațiilor din presă, cel mai mare scor IQ înregistrat vreodată în istorie este cel al lui Williams James Sidis, care a trăit între 1898 și 1944. Despre acesta se crede că a avut un IQ între 250 și 300, aproape dublu decât Albert Einstein spre exemplu. Sidis era capabil să citească încă de la vârsta de un an și jumătate și a învățat mai multe limbi străine încă din primii ani de viață. A fost admis la Harvad la vârsta de 12 ani și înainte să împlinească 16 ani a absolvit Magna Cum Laude. Există însă și oameni care consideră că IQ-ul său a fost "umflat" de presa acelor vremuri, iar recordul i-ar aparține matematicianului Terence Tao, cu un IQ confirmat de 230.