[Spre Gopo] Sergiu Smerea: Îmi place să propun, nu verbal, ci în joc. Regizorul îmi desenează un pătrățel ce constă în situația dramatică, iar eu trebuie să mă joc în el

[Spre Gopo] Sergiu Smerea: Îmi place să propun, nu verbal, ci în joc. Regizorul îmi desenează un pătrățel ce constă în situația dramatică, iar eu trebuie să mă joc în el

Din momentul în care au început repetițiile pentru filmul „Balaur”, actorul Sergiu Smerea și regizorul Octav Chelaru (la debut) au fost într-un continuu dialog artistic. Inspirat din fapte reale, filmul spune povestea unei profesoare de religie, Ecaterina (Mălina Manovici) care se îndrăgostește de Iuliu, liceeanul interpretat de Sergiu.

Tânărul actor spune că și-ar dori ca oamenii care văd filmul să rămână cu gândul că fiecare persoană vine la pachet cu un bagaj emoțional, care, de cele mai multe ori, îi dictează alegerile și demersurile.

"Balaur este un film care te ține și după ce s-a terminat. Cel mai mult am fost atras de parcursul personajului meu, Iuliu, și deznodământul Ecaterinei, dar și de curajul și modalitățile prin care fiecare dintre noi trebuia să dea contur poveștii".

Nominalizat la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar”, la Premiile Gopo 2023, pentru rolul Iuliu din filmul „Balaur”, Sergiu Smerea își amintește în cele ce urmează cum a lucrat la personajul său.

 

Contextul și traseul care au dus la distribuirea ta în „Balaur”

Procesul de a colabora cu Octav a fost unul cât se poate de natural și a venit la pachet cu toate etapele premergătoare dobândirii rolului. Am dat proba de casting, urmată de un re-call și de un last call. Contextul a fost creat de Octav. El a hotărât să plecăm împreună pe acest drum. Sunt recunoscător pentru șansa oferită de a face parte dintr-o producție de calitate care a scos din tipare stereotipurile cu care ne-am obișnuit vizavi de filmul românesc.

 

Cum a fost întâlnirea dintre tine și Octav Chelaru

Am fost într-un continuu dialog artistic din momentul în care am început repetițiile și până am terminat ultima scenă de filmat. Octav este o persoană inteligentă, cu o viziune concretă și are răspunsul pregătit pentru orice întrebare ar putea să vină din partea actorilor, lucru care oferă un sentiment imens de încredere și siguranță pe set.

 

Genul de negociere creativă pe care o preferi cu regizorii

Îmi place să propun, nu verbal, ci în joc. Așa îmi pot da seama mult mai mult de direcția în care regizorul își dorește să mergem. El îmi desenează un pătrățel ce constă în situația dramatică, iar eu trebuie să mă joc în el, în fiecare cumul de situații pe care trebuie să le descos până găsesc varianta mea cea mai bună.

 

Câteva cuvinte despre film

„Balaur” este un film care te ține și după ce s-a terminat. Bazat pe fapte reale, ne face cunoștință cu Ecaterina, profesoară de religie și soția unui preot, care, într-un sentiment de rătăcire se lasă purtată în brațele lui Iuliu, un elev de 16 ani. Cel mai mult am fost atras de parcursul personajului meu, Iuliu, și deznodământul Ecaterinei, dar și de curajul și modalitățile prin care fiecare dintre noi trebuia să dea contur poveștii.

 

Provocări de la filmări

Provocator a fost rolul în sine, când ai de interpretat un personaj calm, tu ca actor trebuie să-ți conservi toată energia. Întâmplări negative nu am avut, în schimb mie mi-a crescut barbă pe set. Trebuia să am față curată, pentru că personajul era un adolescent fără par facial, și în fiecare zi trebuia să mă radă la make-up. Așa a început să-mi crească și mie mai serios barbă.

 

Care ți se pare că sunt aspectele cele mai importante din poveste

Este un film inspirat din fapte reale care te ține în poveste de la început până la final într-un mod pe care l-aș putea numi scandalos, mai ales în contextul unei producții românești, dar de admirat mai ales pentru curajul de a spune o poveste cât mai real și fără perdea. Mi-aș dori ca oamenii din public să plece acasă mai buni, cu gândul că fiecare om vine la pachet cu un bagaj emoțional și că uneori ar trebui să fim mai atenți la cât cântărește bagajul din spate.

 

Personajul tău din „Balaur”

După prima lectură puteam să jur că vorbim despre un un personaj negativ. Dar în momentul în care am început să lucrez pe text, mi-am dat seama că m-am înșelat. Iuliu este un personaj care face ceea ce-și propune, nu are multe filtre. Este un băiat inteligent, dar care nu găsește pedala de frână. Atâta timp cât are un scop, va ajunge la el.

 

Cum te-ai apropiat de Iuliu

Pentru înțelegerea vârstei nu a fost ceva dificil, eu am împlinit 22 de ani pe set la Balaur. Diferența de vârstă între Iuliu și mine este de 5-6 ani. M-am dus puțin înapoi la câteva amintiri din acea perioadă și mi-am justificat cu ajutorul lui Iuliu multe din reacțiile de atunci. Eram mai copilăros, mai impulsiv, mai direct, nu vedeam consecințele în același mod în care le vedea personajul. Ce a fost dificil la Iuliu a fost ceea ce se regăsea în interior, faptul că personajul nu degaja multă energie, doar o conținea. Exact că un baraj, care lasă să iasă apă doar cât trebuie, din păcate Iuliu mai avea niște crăpături. O scenă care-mi place este prima întâlnire dintre Ecaterina și Iuliu, în clasă. Acolo am înțeles cât de calculat și de pasionat este în momentul în care își pune atenția pe ceva.

 

Nominalizarea de anul acesta la Premiile Gopo

M-a surprins.

 

Ce proiecte ai în plan sau lucru

Momentan urmează să încep două proiecte. Mă puteți considera superstițios, dar nu-mi place să vorbesc despre ceea ce urmează să fac, îmi place mai întâi să le fac.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related