Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2023 la ediția a XI-a, intitulată „The Fiddler on the Roof” – un titlul care face referire atât la repertoriul atent ales, cât și la instrumentele de coarde prezente în turneu, dintre care chiar două viori Stradivarius. Creat din dorința de a atrage atenția asupra arhitecturii de patrimoniu și a clădirilor excepționale din România, turneul SoNoRo Conac ne va purta și de această dată în istoria a opt clădiri importante din țara noastră, muzica fiind liantul dintre trecut și viitor.
Turneul se va desfășura în două părți: 19-21 martie și 22-27 iunie a.c.
SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Societe Generale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenția publicului şi al autorităților remarcabile valori româneşti date uitării.
Concertele celei de-a XI-a ediții SoNoRo Conac vor fi susținute de muzicienii Tatiana Samouil (vioară), Aylen Pritchin (vioară), Alexandra Tîrșu (vioară), Kirill Troussov (vioară) și Răzvan Popovici (violă).
„Am lăsat deja în urmă ediția aniversară, numărul 10, care a încununat pasiunea și efortul nostru de a aduce în atenția publicului și a autorităților clădirile de patrimoniu din România. Mergem acum către o nouă decadă și mărturisesc că sunt fericit de recunoașterea pe care am obținut-o chiar în acest an, de ziua Culturii Naționale – Premiul de Excelență pentru cei 10 ani de turnee SoNoRo Conac, la Gala premiilor Musicrit. Începe, așadar, ediția nr. 11 și, ca de fiecare dată, cu emoții renăscute, suntem entuziasmați de locurile extraordinare în care vom ajunge, de spațiile la al căror istoric vom reflecta cu ajutorul muzicii și de contextele în care vom descoperi din nou frumusețea.
În acest an vă invit într-o călătorie intitulată «The Fiddler on the Roof», în această ediție fiind prezente instrumentele de coarde, dintre care două viori Stradivarius. Mă bucur că trei dintre muzicienii pe care publicul român i-a mai audiat în concertele SoNoRo – Tatiana Samouil, Alexandra Tîrșu și Kirill Troussov – au acceptat invitația de a participa la acest turneu. În același timp, pentru prima dată într-un proiect SoNoRo, sunt încântat să vi-l prezint pe violonistul Aylen Pritchin, un muzician foarte apreciat în întreaga lume și recompensat cu numeroase premii.”, declară Răzvan Popovici, Directorul turneului SoNoRo Conac.
Existența turneului SoNoRo Conac este datorată viziunii și încrederii pe care partenerul principal, BRD – Groupe Societe Generale, a acordat-o proiectului încă de la început. Acest turneu a ajuns de multe ori în locuri izolate și a atras atenția asupra unor clădiri abandonate, care se aflau în situația stringentă de consolidare și restaurare. Prin intermediul muzicii, clădirile și-au recăpătat suflul și au obținut recunoașterea binemeritată.
„De mai bine de un deceniu, fiecare început de primăvară vine pentru noi cu emoţia primelor concerte SoNoRo Conac. Bucuriei aduse de muzică i se adaugă farmecul locurilor unde se opreşte turneul, fiecare dintre acestea purtând amintirea unor oameni şi fapte excepţionale, care ne pot fi şi în prezent modele şi surse de admiraţie. SoNoRo Conac ne propune cu fiecare sezon un nou itinerariu și o altă temă. Și, iată-ne, în al 11-lea an de turneu, cu misiunea îndeplinită: am construit, cu ajutorul muzicii, o hartă afectivă a celor mai frumoase clădiri de patrimoniu şi a armoniilor muzicale, am cunoscut tineri artişti care au cucerit apoi marile scene ale lumii şi am întâlnit un public din ce în ce mai numeros. Suntem recunoscători clienţilor noştri pentru fidelitatea cu care ne-au urmat în acest periplu muzical şi arhitectural. Împreună am rezonat la emoţia primită prin muzică şi ne-am luat energie şi inspiraţie pentru proiectele personale.
SoNoRo Conac este unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate hotspoturi culturale BRD, conceput în jurul misiunii noastre de a asculta şi de a fi atenţi la cei de lângă noi, mizând pe deschiderea şi universalitatea pe care muzica le poate oferi.
BRD investeşte an de an în zona de cultură, educaţie, tehnologie, inovaţie şi sport şi susţine tânăra generaţie cu credinţa că binele nostru comun este organic legat de acestea.”, a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Societe Generale.
Programul celei de-a XI-a ediții a turneului SoNoRo Conac este următorul:
19 martie, ora 19:00 - Templul Coral, București;
20 martie, ora 19:00 - Teatrul Național Caracal, județul Olt;
21 martie, ora 19:00 - Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Ploiești, județul Prahova;
22 iunie, ora 19:00 - Reședința pictorului Gheorghe Fikl, Socolari, județul Caraș-Severin;
23 iunie, ora 19:00 - Palatul de Justiție Arad, județul Arad;
24 iunie, ora 19:00 - Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Gherla, județul Cluj;
26 iunie, ora 19:00 - Castelul Teleki, Posmuș, județul Bistrița-Năsăud;
27 iunie, ora 19:00 - Colonia Pictorilor, Baia Mare, județul Maramureș.
Accesul la concerte este gratuit, în baza invitației sau a rezevării locului.
Inițiat în 2013, turneul SoNoRo Conac și-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri spectaculoase și elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele zece ediții, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste 100 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din România, dar a și atras atenția publicului internațional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice de aici.
Turneu prezentat de: BRD – Groupe Societe Generale
Partener pentru un mâine mai bun: MedLife
Sponsori: illy, Avincis
Parteneri: Cărturești, Librăriile Humanitas, Fundația Calea Victoriei
Gazde: Federația Comunităților Evreiești din România, Teatrul Național Caracal, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Reședința pictorului Gheorghe Fikl, Casa Pianului Jacques Faix, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Palatul de Justiție din Arad, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla, Colonia Pictorilor din Baia Mare
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Zile și Nopți, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Psychologies, Ziarul Metropolis, The Institute, Capital, Evz.ro, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, LiterNet.ro, CARIERE, TIMPUL, IQads.ro, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Festivalier.ro, Modernism.ro, Media Image