Pe scena de jazz locala se observa in ultimii ani un aer nou, multe nume fresh ies la rampa, iar concertele si evenimentele par sa iasă din bula de cunoscatori, pentru a se amesteca din ce in ce mai mult cu stiluri si nume din ce in ce mai diverse. Alexandru Olteanu a cunoscut mica comunitate a jazz-ului romanesc la Universitatea Nationalta de Muzica, iar multe idei au prins contur după ce a inceput sa-si gasească propria cale.
Cred ca pasiunea pentru improvizatie, e in fiecare dintre noi, si vrea sa fie exprimata in diferite moduri. Pentru mine reprezinta o sursa uriasa de satisfactii. E ca o realitate alternativa, in care imaginatia, si materializarea, sunt la distanta de o intentie
Anul trecut, Alexandru a lansat alaturi de vocalista Sorina Rotaru albumul ,,Open your wings'', iar curand vor aparea materiale noi alaturi de cei de la Soul Serenade. In prezent lucreaza la ansamblarea unui proiect personal in formula de trio, cu care va avea curand si un concert, la Uzina Coffee. Intre timp, repeta zilnic, pentru a intreține flacara pasiunii.
Primele experiente legate de muzica
Primele experiente legate de muzica au fost acasa, intr-un mediu modest si plin de viata. Parintii mei cantau, si organizau deseori repetitii si petreceri cu lautari. Am fost foarte devreme marcat de talentul, virtuozitatea si usurinta cu care lautarii se exprimau prin muzica.
Teoria
UNMB e locul in care am cunoscut comunitatea mica a jazzului romanesc, si mai ales pe mentorul Mircea Tiberian, de la care am invatat multe lucruri pretioase despre codurile jazzului, si multe alte invataturi despre muzica si viata. Multe dintre ideile invatate in facultate, au capatat sens in mintea mea, abia dupa niste ani, dupa ce s-au aliniat cu practica ( Eu fiind genul care accepta o teorie \ metoda, doar dupa experimentarea ei, pana-n punctul in care sa o pot redefini, in termeni proprii).
Pasiunea pentru improvizatie
Cred ca pasiunea pentru improvizatie, e in fiecare dintre noi, si vrea sa fie exprimata in diferite moduri. Pentru mine reprezinta o sursa uriasa de satisfactii. E ca o realitate alternativa, in care imaginatia, si materializarea, sunt la distanta de o intentie.
Premiile
In acele vremuri (2012 - 2013) gaseam multa motivatie in ideea de a ma pregati pentru un concurs. Aveam nevoie de incercari, care sa-mi accelereze progresul. Premiile mi-au adus un plus de incredere, dar si sentimentul ca in muzica trebuie gasite motivatii mai profunde decat competivitatea sau dorinta de glorie.
Studiu & inspiratie
Am o rutina zilnica de lucru, in care includ antrenament tehnic si exercitii pentru improvizatie. In rest ma straduiesc sa-mi organizez reprizele de studiu astfel incat sa merg la pian doar atunci cand sunt dispus sa petrec suficient timp cu un plan de lucru, pana cand il duc la indeplinire.
Cat despre inspiratie, poate veni si prin exersarea ei, cu explorare / experimente etc, si din experientele profunde pe care le traim, experiente care revin in memorie insotite de o muzica generata de imaginatie.
Colaborari
Un material semnificativ, si recent realizat, e albumul ,,Open your wings'' pe care l-am lansat in 2022 impreuna cu vocalista Sorina Rotaru. Curand vor aparea materiale noi & savuroase si alaturi de proiectul Soul Serenade. Iar pentru planul personal (solistic) voi merge foarte curand in studio, pentru a inregistra compozitii, si aranjamente proprii ale unor standarde.
Muzica si emotia
Mereu cand compun sau improvizez, caut accesarea unei surse, care face limbajul muzical sa se deruleze de la sine. As vrea ca unele compozitii sa instaleze o atmosfera meditativa, unele sa exprime dorinte, aspiratii, incurajare, sentimente sau umor. In compozitie/ improvizatie, ma ajuta mult sa identific ceea ce as vrea sa exprim, si in cazul in care nu as fi muzician.
Solo sau grup
In ultimii ani am activat adesea ca acompaniator in proiecte vocal instumentale, dezvoltand o specialitate in acest rol. Intentionez ca in urmatoarea perioada sa creez spatiu si pentru planul solistic, pastrand pe cat se poate un echilibru intre planurile solistice, si cele de colaborator/sideman.
Experientele de live
Dupa activitatea ultimilor 10 ani, am invatat ca un concert memorabil nu depinde mereu de factori ideali. S-a intamplat de multe ori sa simt ca ansamblul cu care cant zboara, si ca am cedat controlul unei alte forte de exprimare, in contexte de la care aveam asteptari minime. Experientele cele mai bune pot fi favorizate si de conditii tehnice / sonorizare, public conectat, incredere in cei cu care imparti scena, sau multi alti factori. Daca ma gandesc la oricare dintre concertele preferate, identific ca element comun starea de impacare si lipsa presiunii de a avea un concert bun.
Cat de mult conteaza instrumentul pentru un performance reusit
Desi cant deseori la pian digital, nu pot sa nu admit ca pianele acustice imi aduc semnificativ mai multa bucurie. imi place mult expresia si adancimea instrumentelor acustice. Steinway Boston e unul dintre instrumentele preferate, iar atunci cand nu dispun de instrument acustic, mereu prefer pianele digitale de la Yamaha.
Evolutia muzicii de pian in ultimii ani
E o evolutie entuziasmanta, intr-o perioada in care coexista mai multe tendinte artistice decat oricand. In aceleasi contexte, care poarta numele jazzului, activeaza: Proiecte cu muzica explorativa, cu imbinari interesante intre acustic si electronic, proiecte tradtionaliste care redau sound-ul jazzului clasic\mainstream, artisti care imping la maxim limitele complexitatii sau artisti care simplifica la maxim limbajul muzical. Cat despre pian, indiferent de tendinte/fashion, isi pastreaza farmecul si utilitatea ca instrument polifonic generos, orchestral, cu sound patrunzator
Planuri pe 2023
In prezent lucrez la ansamblarea unui proiect personal in formula de trio, cu care voi avea curand si un concert, la Uzina Coffee. In lunile urmatoare intentionez sa inregistrez materiale pentru un album instrumental.
Pe langa planificarile concrete (concerte, inregistrari) ma intereseaza cel mai mult sa mentin flacara pasiunii, dedicand zilnic timp pentru muzica, cu echilibru intre rutini benefice si explorarea unor noi teritorii.