[Punct. Și de la capăt] Andra Nistor: Cea mai importantă lecție pe care o iau din anul 2022 este că nimic nu e sigur în viață. Nici pacea, nici bunăstarea, nici sănătatea, nici stabilitatea economică

[Punct. Și de la capăt] Andra Nistor: Cea mai importantă lecție pe care o iau din anul 2022 este că nimic nu e sigur în viață. Nici pacea, nici bunăstarea, nici sănătatea, nici stabilitatea economică

Suntem față în față cu un nou an, cu noi visuri și așteptări. Ne-am scuturat de 2022, care a trecut cu rapiditatea unui tren de viteză peste noi și s-a văzut ca un concurs, pe Facebook și pe Instagram. Cine merge în cele mai frumoase locuri, cine vede cele mai multe spectacole de teatru și filme, cine citește cele mai multe cărți, cine face sport în fiecare zi, cine are cele mai interesante proiecte.

Ca să fim în trendul ultimilor ani, am împărțit online bucăți generoase din viețile noastre. Și asta ne-a pus, pe nesimțite, într-o competiție absurdă cu oameni pe care nici nu îi cunoaștem.

Este obositoare toată această alergătură virtuală și presiune de a fi vizibili în social media, spune Andra Nistor, care s-a hotărât anul trecut să facă și câteva pauze, să nu mai fie activă chiar tot timpul. Nici online, nici offline.

”Anul trecut a fost primul an în care mi-am luat concediu de odihnă, culmea, pentru a mă odihni. Am stat degeaba. Și mi-am mulțumit că pot face asta. Că nu sufăr de fomo. Că e ok să nu fii prezent peste tot. Că e ok să nu faci ceva în permanență. Că e ok să stai tu cu tine și să iei o pauză de la tehnologie”

Continuăm să vorbim despre anul 2022, pentru că mai sunt lucruri de povestit. Andra Nistor are câteva de împărtășit despre trendurile din marketing online care au obosit-o anul trecut, dar și despre reușitele sale.

 

Cum erai în urmă cu un an, pe vremea asta

Doamne, ce mult e de atunci! Mă crezi că nu mai știu? Cred că am intrat în 2022 cu gândul de mai multă stabilitate economică, după lovitura pandemiei, cu gândul de a munci mai mult și știu că am visat și la câteva vacanțe după perioada în care am stat cuminte, am respectat regulile și am lăsat-o mai moale cu plecările. Ah, și am mai intrat cu gândul să scriu mai des pe blog, gând pe care l-am reportat pe anul 2023, pentru că nu am avut nicio șansă să rup mai mult timp pentru asta.

 

Ce sperai să trăiești. Ce te-a revoltat

Speram să se termine pandemia și să ne întoarcem încet, dar liniștiți, la viețile noastre. În schimb ne-am trezit cu un război la o aruncătură de băt, care ne-a destabilizat fizic, psihic și economic. Pentru mine a fost un an foarte aglomerat și foarte obositor, mai ales că m-am implicat pe diverse planuri în situația vecinilor ucraineni, atât prin prisma job-ului cât și în timpul liber. Ce m-a revoltat? Exceptând ce se întâmplă în lume? M-au revoltat oamenii care nu înțeleg că dacă ar face mai mult și ar vocifera mai puțin am ajunge mult mai bine și mai departe.

 

Cum ai simțit viața post-pandemică

Cred că s-a simțit mai apăsătoare. Ne-am aglomerat și ne-am lovit de atât de multe în ultimii ani încât e normal să resimțim oboseală. Cred că toată lumea e mai mult sau mai puțin obosită, anxioasă, gânditoare, temătoare, stresată. Și oboseala psihică nu e deloc ușoară. Avem nevoie să începem să facem pași în direcția asta, să cerem ajutor, să facem lucruri pentru suflețelul nostru. Să ne aducem bucurii și să ne rezolvăm problemele apărute. Ce e nou, nu știu. Probabil că depinde de bula în care te afli. În comunitatea mea văd oameni din ce în ce mai mișto, mai deschiși, mai buni, mai săritori. Vezi, și pandemia asta ne-a ajutat să ne arătăm adevăratele fețe. Cei care erau ok s-au transformat în mai bine. Cei care aveau diverse probleme nerezolvate s-au transformat în mai rău și răbufnesc la fiecare pas.

 

Dintre proiectele tale marcante din 2022

Sună așa important “marcante”. Nu le văd neapărat ca pe proiecte pentru că, dacă le am în față în fiecare zi, le consider parte din mine. Uite, sunt foarte mândră de ce am reușit să facem cu proiectul Delicious Romania. Poate că la prima vedere nu pare mare lucru, dar faptul că prin fiecare text lucrăm câte puțin la educația consumatorului pe sectorul culinar s-a văzut în cifrele de vânzări. Gândește-te că într-un an am dublat cosumul de vită SUA în țara noastră. Lucru la care nici nu îndrăzneam să sper când am schițat proiectul. Și sunt creșteri importante pe absolut fiecare categorie. Și vorbim aici de câteva milioane de dolari, nu de nasturi. 

Sunt foarte happy că am reușit să fug și de două ori în concediu în 2022. Recunosc că nu mi-a fost deloc de ajuns, dar poate îmi iese mai bine în 2023.

 

Ce te-a ajutat să rămâi concentrată și să ai rezultate

Legat de partea de concentrare versus rezultate, știi, e un cerc vicios. Cu cât muncești mai mult și pui pasiune în ceea ce faci, cu atât vin și rezultatele. Apoi vezi rezultatele și vrei să faci și mai mult. Este superb. Dar este și obositor. Cine spunea că dacă faci ce îți place nu simți că muncești, se înșeală amarnic. Atunci când faci ceea ce îți place muncești mai mult și mai cu patos. Ceea ce duce și la oboseală mai mare decât dacă, vorba aia, nu ai munci. Faptul că iubești ceea ce faci nu te scutește de oboseală. Dar satisfacția face toți banii!

 

Cea mai mare reușită din ultimul an

Dacă mă întrebai acum 10 ani, probabil că aș fi spus ceva material. Dar pentru că vremurile se schimbă, satisfacția este că am mai încheiat un an în care am supraviețuit. Era să zic întreagă, dar am fost deja cu piciorul în ghips vara trecută, deci nu se aplică.

Reușitele mele sunt de absolut orice natură – că sunt sănătoasă, că am un job pe care îl ador, că am un acoperiș deasupra capului, că mi-am schimbat mașina, că am fost în două vacanțe, că am făcut voluntariat, că pot dona și ajuta pe alții, că încă sunt un om optimist. Cred că reușitele fiecăruia pot fi oricât de mari sau oricât de mici. Și dacă ți-a ieșit mămăliga bună este o reușită.

 

Noi obiceiuri bune

Nu ești pregătită pentru asta. Mi-am creat obiceiul de a mă odihni și a lenevi. Este absolut superb să dormi sau să te uiți pe pereți fără să faci nimic altceva. La începutul anului trecut îmi făcusem niște liste în care îmi “ocupasem” fiecare minut din zi. Parcă suntem într-o competiție pe internet – care citește mai mult, care vede cele mai multe sau mai bune filme, care merge mai mult la teatru/iese la alergat/merge la sală/la expoziții/în vacanțe/ sau descoperă 20 de hobby-uri noi.

Ei bine, eu în 2022 am vrut să-mi iau timp și să mă odihnesc. Să-mi iau timp și să stau degeaba. Și am de gând să păstrez obiceiul acesta și în anul ce vine. Fiecare an ce vine peste noi, trece ca un accelerat. Și avem presiunea asta nevăzută de a fi activi în orice minut, nebunia lui fomo, concurența în care ești zilnic cu oamenii de pe internet, oameni pe care nu îi cunoșți. E obositor rău! Așa că am decis ca atunci când simt că îmi aglomerez creierul să-mi iau timp, să fac o pauză.

Anul trecut a fost primul an în care mi-am luat concediu de odihnă, culmea, pentru a mă odihni. Nu am plecat nicăieri. Nu am citit 50 de cărți. Nu am bifat tot felul de liste. Am dormit. Am stat degeaba. M-am uitat pe pereți. Și mi-am mulțumit că pot face asta. Că nu sufăr de fomo. Că e ok să nu fii prezent peste tot. Că e ok să nu faci ceva în permanență. Că e ok să stai tu cu tine și să iei o pauză de la tehnologie. Mi-am încărcat bateriile în liniște și plănuiesc să fac asta și anul viitor. Să iau pauze când simt nevoia și să nu mă intereseze ce se întâmplă în lipsa mea.

 

Care a fost cea mai frumoasă vacanță

Să știi că nu am una cea mai frumoasă. Pentru mine toate vacanțele sunt la fel de frumoase. Iubesc să călătoresc și încerc să mă bucur de fiecare destinație în parte și să iau ce e mai bun din fiecare loc. Uite, anul trecut am ajuns din nou în SUA și mi-am împărțit vacanța între New York, Boston și Philadelphia. A fost o vacanță în care am încercat să descopăr locuri cu istorie, a fost și o vacanță cu focus pe gastronomie și mai ales a fost o vacanță în care nu am avut o listă cu obiective de bifat. A doua vacanță a fost la Barcelona – unde am ajuns prima dată și unde plănuiesc să mă întorc și anul acesta. Am cutreierat străzile fără niciun fel de scop, am sărbătorit ziua muncii la un târg cu localnicii, am luat muzeele la rând și m-am bucurat de fiecare restaurant pe care l-am descoperit.

Fiecare vacanță pentru mine este diferită. Câteodată merg doar prin muzee, alte dați vreau doar să colind străduțele și să mă uit la localnici, câteodată merg cu planul făcut, alte dați mă las în voia timpului fără să mă uit la ceas. Cred că e important să facem ce simțim în momentul acela. Să nu forțăm nimic doar pentru că au bifat alții niște liste sau au scris alții câteva articole de genul “10 lucruri pe care TREBUIE să le faci”. Hai să ne ispirăm de la alții, dar să căutăm să ne simțim bine în felul nostru.

 

Trendurile din marketing online care te-au enervat cel mai mult în 2022

Ești sigură că vrei să mă întrebi asta? Că iar o să supăr niște oameni. Cred că e mult spus “enervat” că încerc să-mi aleg bine bătăliile pe care să-mi consum nervii și timpul. Aș merge pe întristat/dezamăgit. Ce m-a dezamăgit cel mai mult în marketingul online anul acesta? Oamenii care și-au creat o realitate falsă, plină de briz-brizuri PRistice și utopie, pe care o îmbracă în floricele și o vând mai departe ca pe ceva prețios când, de fapt, e doar multă poleială. Anul acesta a fost un fel de “hainele cele noi ale împăratului”.

Și asta se vede cu ochiul liber (dacă chiar vrei să vezi) prin agenții, pe la clienți, pe la creatorii de conținut și pe la mulți oameni din industrie. Noi avem cultura asta de a arunca pisica pe altul și de a găsi multe scuze și pretexte pentru care nu merg lucrurile cum ar trebui. În schimb, foarte puțini din cei care au puterea de a educa și influența în bine chiar fac asta. Pe de o parte pot să înțeleg, că e mai frumos să trăiești în teorie decât în practică. Pe de altă parte – unde o să ajungem?

 

Ce te-a obosit în spațiul public

Oamenii nervoși și răi. Chiar mă gândeam (sau măcar speram) că după pandemia asta o să ieșim mai chill. Că o să învățăm să apreciem mai mult lucrurile. În schimb, mi se pare că anul trecut am văzut din ce în ce mai mulți oameni fără limite, oameni foarte nervoși, oameni fără empatie, fără interes pentru ce se întâmplă în jurul lor, oameni care din spatele unui ecran sunt din ce în ce mai agresivi. Asta m-a obosit și mă va obosi mereu. Și după toate evenimentele nefericite din ultimii ani, să te mai lovești și de “scandalagii virtuali” nu e fun deloc. Din când în când mai am dorința asta de a educa, de a explica, de a dezbate subiecte. Apoi șterg ce m-am apucat să scriu și mă gândesc că e mai liniște dacă dau skip și mă uit la niște video-uri cu căței. Cred că e de datoria fiecăruia să-și aibă grijă de liniștea din cap și de tensiunea arterială. Așa cum spuneam mai sus, e ok să nu fii prezent peste tot, e ok să nu ai o părere despre orice, e ok să faci curățenie printre oameni.

 

Cea mai grea zi de anul trecut

Ziua în care am rămas fără ultimul bunic. Cred că pentru fiecare dintre noi bunicii sunt (sau au fost) al doilea set de părinți. Câteodată chiar cei mai buni părinți. Pentru că ei ne făceau pe plac la orice, ne rasfățau și nu ne impuneau reguli. Și mai e și realizarea aceea că timpul trece, că nu suntem nemuritori și că e cursul natural al vieții. Iar tu nu ai niciun fel de control.

 

O perioadă fericită de care îți amintești

Nu există una anume. Eu sunt un om fericit în general. Optimisto-realist, cum îmi place mie să spun. Și sunt un om recunoscător. Cred că de aici vine fericirea. Din recunoștință și din mulțumirea pentru ce avem sau ce realizăm.

 

Cea mai frumoasă știre

Cu siguranță avem știri frumoase în fiecare zi, dacă avem ochi pentru ele. Problema e că știrile frumoase nu fac audiențe. Așa că trebuie să trecem prin multe scandaluri, știri teribile sau senzaționale ca să ajungem la ceva bun. Nu-mi dau seama care a fost exact cea mai frumoasă, dar o să-ți dau două exemple superbe doar din ultimele zile. Cei de la “Dăruiește viață” au finalizat lucrările de construcție pentru #noifacemunspital, iar Timișoara 2023 –Capitală Europeană a Culturii a primit premiul Melina Mercouri, adică 1.5 milioane de euro de la Comisia Europeană. Sunt foarte mulți oameni care au grijă să se întâmple lucruri minunate în țara asta. Mi-ar plăcea să îi scoatem mai mult în față pe ei. Vine și audiență după aia.

 

Cea mai bună mâncare gătită de tine

Să știi că, fără niciun fel de modestie, pot spune că toate mâncărurile gătite de mine au ieșit bune. Îmi iese fiecare rețetă pe care o încerc, dar asta pentru că eu sunt din aia care și gătește după rețeta exactă. Adică nu mă pune să încropesc un dish cu resturile din frigider, pentru că n-am inspirație pe partea asta. Sunt un om pofticios și chiar urmăresc o grămadă de conturi pentru inspirație. Și gătesc în funcție de pofte sau curiozități.

 

Cartea despre care s-a vorbit cel mai mult în jurul tău

În ultimul timp cred că în jurul meu s-a vorbit despre cartea lui Matthew Perry – despre problemele ascunse cu care s-a confruntat un om al cărui job era să îi facă pe alții să râdă. Recunosc, nu am citit-o. N-am avut niciodată tragerea de inima să citesc/văd/ascult ceva despre care vorbește toată lumea într-un moment. Pentru mine cărțile/filmele/muzica au un timp al lor. Au un feeling al lor. Și momentan nu m-a atras să o citesc. Dar o să-i vină rândul la vremea ei.

 

Cele mai importante lecții pe care le-ai luat cu tine mai departe

Cred că cea mai importantă lecție pe care o iau din anul 2022 este că nimic nu e sigur în viață. Nici pacea, nici bunăstarea, nici sănătatea, nici stabilitatea economică. Nimic. Motiv pentru care îmi doresc să fac tot ce ține de mine pentru a-mi securiza stabilitatea aia personală, atât cât pot eu. Cea fizică, cea psihică și cea financiară. Ah, și pentru că din ce în ce mai multă “lume bună” începe să rămână fără coloană vertebrală, o altă lecție este cea în care să deschid mai bine ochii din punct de vedere al asocierilor. Atât personal cât și profesional.

 

Cuvântul anului 2022 pentru tine

Muncă. La job, acasă, cu mine, cu oamenii din jur. Cred că a fost un an în care oamenii s-au săturat de muncă și au așteptat să pice tot felul de lucruri din cer. Cred că prea multă lume s-a focusat pe drepturi și prea puțin pe responsabilități. Sper să fie doar o etapă și să ne dăm seama că dacă nu putem osul la treabă lucrurile nu se schimbă. Nici măcar nu rămân la fel. Se înrăutățesc.

 

Cum crezi că va fi viața, cu toate aspectele ei, în 2023

Va fi un an destul de greu (spre foarte greu) din punct de vedere economic. Nu doar pentru noi, ci pentru toată Europa. Doar că la noi se va resimți mult mai rău decât în țările din vest. Cred că este de datoria fiecăruia să ne “gospodărim” intern că să nu o luăm razna cu căpuțul. Vorba aia – să ne vedem de stabilitate, să muncim mai mult sau mai bine ca să putem vedea niște avantaje și să avem grijă și de bucuriile personale pentru că dacă ne transformăm în roboți pierdem și cea mai mică rază de speranță.

 

Cu ce planuri și visuri ai intrat în 2023

Am destul de multe planuri pe partea profesională pentru anul ăsta. Sper să nu mă aglomerez prea tare singură, pentru că am prostul obicei de a face asta. Și sper să călătoresc mai mult. Mi-e dor de niște locuri vechi și mi-e dor de locuri pe care nu le-am văzut încă. Sper să fiu suficient de deșteaptă încât să mă organizez mai bine cu partea personală și să nu o mai las pe locul doi.

 

Ce aștepți cu nerăbdare de la noul an

Știi cum ziceam anul trecut? Îl aștept, dar mai pe silent, așa. Că atât ne-au lovit ultimii ani că nici nu știm ce mai așteptăm. Practic, îl aștept în necunoștință de cauză, dar sper la lucruri bune, frumoase, care să-mi facă bine la psihic. Nu pot să zic că am cine știe ce planuri deja stabilite, dar chiar îmi doresc să călătoresc mai mult decât am făcut-o în 2022. Și prin țară și prin afară. Simt nevoia de nou. De locuri noi, de culturi noi, de oameni noi.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related