[Desenul pe bandă] Štěpánka Jislová: Tehnologia a avansat atât de repede încât uneori îmi este greu să spun ce imagine e creată de un robot și care e făcută de om

[Desenul pe bandă] Štěpánka Jislová: Tehnologia a avansat atât de repede încât uneori îmi este greu să spun ce imagine e creată de un robot și care e făcută de om

Benzile desenate documentare sunt oarecum ceva nou pe piața de la noi, iar revista POC! vine să încurajeze un gen neglijat până acum de editurile românești. Štěpánka Jislová a fost ilustratoarea povestirii Butelca din primul număr al revistei sus menționate și de la ea am vrut să aflăm mai multe cu privire la direcția BD-ului și ce schimbări vede ea în domeniu.

Ar putea fi surprinzător, dar cred că benzile desenate sunt unul dintre mediile cele mai stabile. Nu s-a schimbat atât de mult în ultimele decenii, chiar și în comparație cu Epoca de Aur a benzilor desenate și cu supereroii de odinioară

Štěpánka spune că deja s-a ajuns în punctul în care e greu să-ți mai dai seama care ilustrație e făcută de mâna omului și care de un robot, iar subiectele abordate de benzile desenate sunt din ce în ce mai diverse, BD-ul fiind un mijloc foarte bun pentru minorități de a-și spune poveștile. 

 

Primele desene

Am petrecut mult timp citind benzi desenate în copilărie. În principal, revistele cehe de aventuri ABC le-am găsit în pod, iar apoi, seria WITCH care a început să apară în jurul anilor 2000. Mi-a plăcut foarte mult să citesc o poveste creată dintr-o combinație de text și imagini și m-a fermecat suficient încât să încep să desenez și în cele din urmă să-mi creez propriile benzi desenate.

 

Ce s-a schimbat în ultimii ani în acest domeniu

Aș spune că cea mai mare schimbare este încă invizibilă pentru majoritatea publicului și așa AI și-a găsit drumul în artă și ilustrație. Tablouri create de roboți preprogramați, site-uri web care pot îmbina perfect imaginile, aplicații care transformă fotografiile în ilustrații. Cred că majoritatea oamenilor știu că așa ceva există, dar nu le recunosc atunci când le văd. Tehnologia a avansat atât de repede încât uneori îmi este greu să spun ce imagine e creată de un robot și care e făcută de om.

 

Rolul benzilor desenate în prezent

Ar putea fi surprinzător, dar cred că benzile desenate sunt unul dintre mediile cele mai stabile. Nu s-a schimbat atât de mult în ultimele decenii, chiar și în comparație cu Epoca de Aur a benzilor desenate și cu supereroii de odinioară. Cea mai evidentă diferență este felul în care spunem povestea (densitate mai mică a textului, folosind diferite tipuri de încadrare, compoziție etc.), deoarece abordarea povestirii imită într-o oarecare măsură filmele, dar mediul în sine păstrează încă blocul său de construcție, acesta fiind secvențial, o povestire formată din cadre și bule de text. Am observat o creștere uriașă a diversității benzilor desenate în ultimii ani și, deși poveștile cu supereroi nu vor dispărea prea curând, benzile desenate sunt un mijloc foarte bun pentru minorități de a-și spune poveștile, fie că este vorba despre proscriși social sau pur și simplu genuri de nișă.

 

Benzile desenate & social media

Încă nu am văzut o soluție pe termen lung pentru benzi desenate digitale. Poate pentru că cititorul obișnuit de benzi desenate occidentale este foarte orientat spre hârtie, sau poate doar am petrecut deja atât de mult timp privind ecranele noastre, încât citirea benzilor desenate este un hobby special, la care am vrea să avem acces tehnologie. Spațiul digital, în special rețelele sociale, oferă un set specific de limitări. Am văzut o creștere a benzilor desenate făcute doar din panouri pătrate, pentru că așa îți arată Instagram postările. Poate fi limitativ, dar îi permite și autorului să se joace cu limitele stabilite. Îmi plac micile animații din benzi desenate și am citit benzi desenate cu coloane sonore unice, dar, în final, cred că voi ajunge întotdeauna la o copie fizică.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related