[Punct. Și de la capăt] Cătălin Striblea: Din punct de vedere economic, 2023 ar trebui să fie un an mai greu. Dar asta înseamnă că avem și posibilitatea să fim mai creativi, cred

[Punct. Și de la capăt] Cătălin Striblea: Din punct de vedere economic, 2023 ar trebui să fie un an mai greu. Dar asta înseamnă că avem și posibilitatea să fim mai creativi, cred

Cătălin Striblea a avut speranța unui an de construcție nestăvilită, odată cu ieșirea din pandemie. Numai că, deși a fost primul an în care panica virusului s-a diminuat și am fi putut să ne bucurăm de viață, să muncim cu spor la noi proiecte bune, a apărut un alt motiv de îngrijorare. Războiul de lângă noi l-a revoltat și pe Cătălin, dar a rămas în zona încrederii. A muncit cu frenezie pentru emisiunea „România în direct” de la Europa FM, pentru podcastul „Vorbitorincii” și pentru alte proiecte pe care le-a avut în 2022.

”Ce am remarcat este o din ce în ce mai mare apariție a subiectelor sociale care vorbesc de drepturile femeilor sau ale minorităților. România începe să construiască ceva acolo. Refuzul abuzului, noi modalități în care trăim laolaltă, toate aceste subiecte au mers spectaculos anul acesta”

Când nu este ocupat cu emisiuni sau podcasturi pe subiecte grele, Cătălin Striblea se uită la reels sau shorts pe Facebook și pe Instagram. Chiar dacă uneori dă și peste conținut care îl enervează, forma asta de comunicare l-a prins și crede că deschide o piață cu potențial. Către 2023 se uită cu dorința de echilibru și conectare cu oameni noi.

 

Gândurile și rezoluțiile cu care ai început 2022

Nu țin minte să fi avut rezoluții pentru anul 2022. Cred că mi-am propus să muncesc mult mai bine la radio, să dezvolt programul România în direct la Europa FM. Ăsta a fost primul gând care a fost pus în practică binișor aș îndrăzni să spun. Doi la mână a fost să construim mult mai apăsat podcastul „Vorbitorincii” și celelalte activități pe care le am pe social media și în online. Cred că astea au fost gândurile cu care am plecat la drum.

 

Ce sperai. Ce te-a revoltat

Speram să fie un an de construcție nestăvilită sau nestingherită. Mă gândeam că, odată cu ieșirea din pandemie, ar trebui să începem să revenim la vechile obiceiuri și la vechile construcții sau la unele noi cât se poate de interesante. Aici sigur că vine și întrebarea ta legată de revoltă. M-a revoltat că după pandemie a început un război și că părea că asta ne va da viețile peste cap. Și evident că ne-am speriat și că nu am știut ce să facem. Nesiguranța pe care ne-a adus-o acest război și curmarea cursului vieții obișnuite m-au revoltat, da.

 

Cea mai mare reușită a ta de anul acesta

Cred că sunt două în acest an: audiențele remarcabile ale „României în direct”. Uriașe. Faptul că acolo se consolidează o comunitate care nu este de o parte sau de alta a unui spectru politic și că încercăm să echilibrăm lucrurile și să discutăm împreună soluții la probleme pe care le avem. Cred că „România în Direct” e la cel mai înalt nivel al său din ultimii ani, o arată audiențele, aproape 16% în market share, ceea ce este imens, dar nu destul.

Și, doi la mână, cred că podcastul cu Radu Paraschivescu a devenit un reper al al YouTube-ului Sper că este un reper cultural, că este o emisiune de ținută și că facem un lucru de care societatea se poate bucura. Cred că acoperim un spațiu pe care foarte multă lume l-a uitat sau nu era foarte vizibil. Asta fac „Vorbitorincii”, care sunt într-o perioadă de consolidare. Adică am reușit într-un an să trecem de la 3000 de abonați pe canal la peste 14000 în momentul acesta. Asta din punct de vedere profesional pot să spun că ne-a făcut un pic mândri.

 

Viața post pandemie

Viața post pandemie e un vârtej. A fost un an în care cred că oamenii au vrut să recupereze cât mai multe din trecut. Am avut foarte mult de lucru, au început să se lege vechile evenimente, am avut parte de prezentări de proiecte și în București și în țară. Cred c-a fost o frenezie. Eu așa am perceput-o. Cred că e o mare frenezie în a muncii și am recăpătat tot ce am pierdut în acești ani.

 

Proiectele marcante de anul acesta

Nu am remarcat un anumit tip de maturizare, cel puțin în zona în care lucrez. Eu am lucrat la proiecte mult mai sănătoase, mult mai serioase, mai aplicate și de o lungime și o profunzime mai mari decât cele din trecut. Am lucrat, de exemplu, la podcasturi solicitate pe postul de radio de parteneri și/sau din zona comercială, am avut proiecte care însemnau mai multă analiză decât comunicare și am cunoscut foarte mulți oameni care muncesc din greu, pentru a reconstrui România. Dincolo de cele două pe care le-am amintit aici deja, mai sunt podcastul „Eu și energia” cu zece episoade, campania „Punem suflet” de la Profi, proiectul „Mind Architect” cu Paul Olteanu, la Europa FM, dar și cel de abia început cu Lorand Balint de la Publicis, „Out of the Box”. Și, da, e primul an de Milu Cafe, locul care ne dă liniște și energie. Și cea mai bună cafea.

 

Cele mai fierbinți subiecte discutate la radio

Cele mai fierbinți subiecte sunt convins că au fost legate la începutul anului de pandemie și apoi de război. Cred că de fapt cea mai ascultată emisiune sau în orice caz cea mai urmărită de pe online a fost înainte de începutul războiului când apăreau mugurii acestuia. Când se vorbea de posibilitatea unui război am făcut o emisiune la care a participat Cristian Diaconescu și am pus o întrebare care a fost realmente percutantă, cred, pentru publicul nostru. Am întrebat cine este sau ce este Rusia pentru noi: dușman, inamic, țară neutră… A fost foarte interesantă discuția din punctul meu de vedere, dar cred că și pentru ascultători Europa FM. Și apoi sigur că au fost mai multe legate de război, iar în ultimele zile au fost temele despre Schengen. Ce am remarcat anul acesta, însă, este o din ce în ce mai mare apariție a subiectelor sociale care vorbesc de drepturile femeilor sau ale minorităților. România începe să construiască ceva acolo. Refuzul abuzului, noi modalități în care trăim laolaltă, toate aceste subiecte au mers spectaculos anul acesta.

 

Trendurile care te-au enervat cel mai mult

Mă uit pe reels sau pe shorts și pe Facebook și pe Instagram și cred că cel care mă enervează cel mai tare este cel Coffee.. Good morning.. Coffee anyone? Doamne, ce prostie sinistră! Sunt unele pe care, însă, le-am urmărit cu interes sau curiozitate. Sunt câteva melodii, una dintre ele era de la Harry Styles, alta, un cântec cu ceva pe conotații braziliene și mai era ceva făcut după Lady Gaga, care iarăși am mers foarte bine. La alea mă uit tot cu curiozitate. În orice caz, forma asta de comunicare începe să îmi ocupe și mie cât mai mult timp și cred că vi s-a întâmplat să pierdeți în pat câte 15-20 de minute ca să vă uitați la reels. Îmi pare că asta este cea mai mare piață care se deschide către viitor și cea mai simplă metodă de comunicare. O să ajungem să gândim în cinci secunde probabil.

 

Obiceiuri și rutine noi

Cred că am început să înot sistematic Din păcate nu mă mai plimb zilnic. Mi-ar plăcea întra-devăr și să păstrez câteva dintre obiceiurile bune. Adică să fac mișcare în fiecare zi. Uite ăsta ar fi un pas înainte.

 

Cea mai frumoasă știre

Sincer, nu știu dacă e de anul acesta, dar poate să o fi folosit anul acesta la podcast. Există un oraș în Siria unde oamenii care au rămas acolo, tinerii, au construit o bibliotecă. Au strâns cărți din case lovită de bombe, din case abandonate și pun cărțile astea pe rafturi. Era un reportaj în The Guardian cu oamenii care trăiesc această nenorocire. Au făcut o bibliotecă, un loc în care speranța poate să învie și eu zic că e cea mai bună știre despre umanitate și continuitatea ei Asta e cea mai frumoasă știre anului pentru mine.

 

Cartea despre care s-a vorbit cel mai mult în jurul tău

Mereu prezentăm cărți la „Vorbitorincii” și cartea pe care am lăudat-o cel mai des anul acesta este „Confiteor” de Jauma Cabre, o carte care urmărește o istorie de 800 de ani în diverse paliere și cu siguranță o carte de premiul Nobel. Nu vreau să vă dau un spoiler în momentul ăsta, dar este o carte despre râul pe care omenirea el poate face cu gândul la un obiect, la o dorință. un obiect care traversează toată această carte monumentală din toate punctele de vedere

 

Ce anume te-a obosit cel mai tare în spațiul public

Intoleranța, lipsa de răbdare unii cu alții, faptul că trebuie să avem mereu dreptate fiecare dintre noi. Astea sunt lucruri grele pentru mine.Și lumea nu mai are răbdare nu mai este dispusă să asculte pe nimeni. Acesta este lucrul care mă obosește cel mai tare.

 

Cuvântul anului pentru tine

Încredere. Asta îmi vine de la o emisiune și o serie de materiale pe care îl am făcut cu Școala încrederii, organizație care schimbă învățământul din România. Și îmi dau seama că noi suntem lipsiți de încredere și că asta trebuie construit. Când avem încredere putem progresa mult mai ușor

 

Cum crezi că va fi viața în România anul viitor

Din punct de vedere economic, 2023 ar trebui să fie un an mai greu. Dar asta înseamnă că avem și posibilitatea să fim mai creativi, cred. Și atunci, probabil că va fi un an interesant, iar ce aștept cu nerăbdare de la noul an este să înceapă și să începem să mergem cât mai des pe teren să întâlnim oameni și povești. Cel puțin asta gândesc acum.

 

Gânduri și dorințe pentru 2023

2023 va aduce o transformare în viața Vorbitorincilor. O să apară lucruri noi care vor dezvolta ideea de podcast. Iar „România în Direct” va fi o emisiune care va părăsi biroul și studioul din ce în ce mai des. Astea sunt gândurile cu care pornesc la drum. Sper să fie un an al legăturilor, al echilibrului, al încrederii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune


Comentarii

Adonis Lemnaru
acum 2 ani
Minunat conținutul interviului, dar, totuși, oameni buni, cine a transcris textul? Zeci de greșeli de punctuație, de ortografie, cuvinte scrise greșit ("[lumea] numai (este dispusă)" în loc de "nu mai").

Trist, foarte trist.



Branded


Related