Semnat: Catalin Tolontan

Se semneaza mai nou pe Orange World, la rubrica sportiva. E cunoscut ca "the bad guy", iar comentariile sale acide ii sperie chiar si pe cei rai de gura. Ne-am apropiat asadar cu oarece retinere de Catalin Tolontan, redactorul sef al Gazetei Sporturilor, si l-am rugat sa ne impartaseasca cate ceva din experienta sa mediatica. Cum devine o semnatura un brand?

IQads: Felicitari pentru lansarea rubricii din Orange World - MobiSport. Care crezi ca este elementul de atractie al ei? Stirile sportive pe un nou suport sau faptul ca poarta semnatura Catalin Tolontan?
Catalin Tolontan: Cred ca elementul principal este sinteza dintre imagine si text. In aceasta ordine. Si nu fac un exercitiu de modestie. Fotografiile surprinse de colegii mei de la gsp spun ele insele povestea, eu doar adaug citeva rinduri.

IQads: Cine a avut initiativa colaborarii dintre tine si Orange? Ce asteapta Orange de la tine?
Catalin Tolontan: Initiativa a venit dinspre noi, iar cei de la Orange au fost flexibili. E un parteneriat care va aduce rezultate pe termen lung. In toata lumea se experimenteaza continutul pe telefonie mobila, nimeni nu stie cu precizie spre ce ne indreptam. Media este una dintre industriile pe care bursele pun o puternica presiune in acest moment, cerind perspective si profit. Asta asteptam noi. Ce asteapta Orange? Cred ca sint un cobai de lux, prin care ei testeaza succesul limbajului simplificat ca matrice de continut in lumea mobi.

IQads: Cat de bine se vinde imaginea de "bad guy"?
Catalin Tolontan: A functionat peste un deceniu. Publicul va decide daca mai are nevoie de cineva care sa se ia in raspar cu Sandu, Dragomir sau Becali.

IQads: Brandurile sunt in general un construct. Cat de apropiat este brandul Catalin Tolontan de persoana din viata de zi cu zi? Imaginea lui Tolontan este autentica?
Catalin Tolontan: Ma amuza ca atunci cind se discuta despre o marca toata lumea se gindeste la aparente bine conservate, la pr, la imagine. Inainte de orice insa, in spatele unui brand, fie ca e vorba de un om sau de o companie, sta un cuvint cheie: efortul.

IQads: De ce scrii pe blog? Iti ofera o libertate mai mare de exprimare sau a fost o decizie strategica sa-l initiezi?
Catalin Tolontan: Blogul are multe dezavantaje. Te simti ca si cum ai fi pus intr-o cusca de sticla in Piata Unirii. Esti prizonierul emotional al publicului. Apare sindromul F5 - dai Refresh la citeva minute. Stilistic, esti obligat sa simplifici limbajul. Raspunsurile, cel putin, sint banale. Un prieten, Sorin Enache, directorul de la Realitatea TV, nervos pe aparitia mea pe blog, ma tot ameninta ca va stringe laolalta raspunsurile si le va antologa sub titlul "Banalitatile lui Tolontan". Are dreptate. Numai ca blogul e un dialog, nu o opera. Citi dintre noi ne putem culege in volum ceea ce spunem pe strada sau in pub? Blogul meu e ca un pub si sint aici ca sa aflu ce vor de la mine oamenii.

IQads: Cum te mentii cand ai ajuns sus, atat ca imagine personala, cat si ca publicatie? Cum si ce comunici?
Catalin Tolontan: Nu ma simt sus. Stiu ca ceea ce se intimpla acum e trecator. Oamenii vor avea nevoie de figuri noi. De semnaturi proaspete. Ca sa-ti raspund insa la intrebare: comunici parcimonios, atent, cu o ambiguitate strategica uneori. Plus ca in new media (net, bloguri, telefonie mobila) nuantele dispar si sint inlocuite de mesajul direct. E o revolutie tacuta care va schimba fata media. Si indraznesc sa spun ca inclusiv a televiziunii.

IQads: A fi consecvent, la nivel de comunicare mediatica, e un folos sau reprezinta un risc de a deveni plictisitor? La ce intervale trebuie sa schimbi foaia si sa mai aduci ceva nou?
Catalin Tolontan: O sa citez din Serban Alexandrescu, creativul de la Headvertising, partenerul nostru. El mi-a zis in primavara lui 2006 ca "ne vom reinventa!". L-am intrebat cum. "Pai luam agentia si o dam de pamint! Apoi imbinam in alt fel bucatile". Head e una dintre agentiile de succes, dar tot simte nevoia sa se schimbe permanent.

IQads: Ce crezi ca stimuleaza mai mult vanzarea unei publicatii: promovarea sau continutul editorial?
Catalin Tolontan: In acest moment, conteaza foarte mult promovarea. De fapt, marketingul, in sens larg. La gsp, in 2007 vom cheltui 17% din buget pe cheltuieli de marketing. Si va conta din ce in ce mai mult. Sint insa convins ca media va fi puternic legata de continut si ca cel care face si acum diferenta este continutul. Aceasta profesie s-a fondat pe nevoia oamenilor de informatie relevanta si pe discernamintul profesionist de a selecta stirile. Cit timp oamenii vor fi curiosi, media va produce continut.

IQads: Ce campanie de publicitate pentru un brand mediatic romanesc ai spune ca se bucura de un real succes?
Catalin Tolontan: ProTV a inventat autopromo si cred ca este, in continuare, statia tv cea mai bine promovata. In presa scrisa, daca luam drept criterii premiile din strainatate si din tara, precum si rezultatele publicatiei, cred ca strategia Head pentru Gazeta a fost lucrul cel mai bine gindit si aplicat.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related