Asociația My Transylvania în parteneriat cu Teach for România a derulat în perioada martie - octombrie 2022 proiectul Rețete din bătrâni - Minimonografii gastronomice sătești, care a avut drept scop coagularea comunității, dialogul intergenerațional și valorificarea diversității gastronomice.
În prima parte a proiectului, copiii din 6 comunități Teach for Romania, îndrumați de profesorii coordonatori, au cules rețete din gastronomia localităților Vidra – județul Vrancea, Herăști – județul Giurgiu, Murighiol – județul Tulcea, Cosoba – județul Giurgiu, Căianu – județul Cluj și Vulcan – județul Brașov. 141 de copii implicați în proiect au strâns de la începutul proiectului peste 165 de rețete din gastronomia ritualică (nunţi, botezuri, pomeni, posturi), cotidiană (zilele săptămânii, anotimpuri, sezonalitate) și de sărbătoare (Paşte, Crăciun, Anul Nou, hramuri, zilele comunei, aniversări şi onomastici).
În a doua parte copiii, împreună cu profesorul, au preparat una dintre rețetele culese în cadrul unui atelier gastronomic organizat în fiecare localitate. Cu această ocazie a fost lansată și minimonografia gastronomică a comunității care conține toate rețetele culese de copiii din localitatea respectivă.
„Suntem mai bogați cu 6 monografii gastronomice - chiar dacă sunt minimonografii și asta e un motiv de bucurie pentru orice pasionat de patrimoniul gastronomic românesc. Asta ne-am propus să facem când am dat startul acestui proiect. Am făcut aceste cărți nu atât pentru prezent, cât pentru viitor.
Și totuși, cred că în viitor ne vom uita în urmă și vom vedea că impactul mai mare a fost cel al atelierelor gastronomice. Am văzut zâmbete până la ureche și mâini mânjite până la cot cu făină; am avut parte de discuții legate de importanța sucitorului și de tipul de palaneț preferat; am auzit declarații entuziaste de tipul «Eu mă fac bucătar!». Poate că peste 10 ani noile generații de cercetători și chefi români își vor aminti de o anumită temă primită la școală, când a trebuit să afle o rețetă veche, din familie." a declarat Ioana Pătrășcoiu, Coordonator proiect Asociația My Transylvania.
„Fiecare proiect în care copiii preiau frâiele organizării lui, fiind îndeaproape ghidați de profesorul lor, ne dă încrederea că suntem pe drumul cel bun. Proiectul «Rețete din bătrâni - Minimonografii gastronomice sătești» a venit cu multă descoperire, colaborare intergenerațională și valorificare a puterii comunității locale. Ne bucurăm și mai mult când vedem că profesori și alumni din comunitatea Teach for Romania, aflați în localități diametral opuse, au făcut echipă și au colaborat sub îndrumarea Ioanei Ghiga, alumnă a programului, și a Asociației MyTransilvania pentru a găsi cele mai interesante rețete din bătrâni și pentru a le oferi copiilor oportunitatea de a învăța în afara sălii de clasă. Împreună creștem liderii de mâine”, Iulia Pielmuș, Director Executiv, Teach for Romania.
„Rețete din bătrâni - Minimonografii gastronomice sătești” este un proiect co-finanțat de AFCN și derulat de Asociația My Transylvania în parteneriat cu Teach for România.
Asociația My Transylvania a fost înființată în anul 2010 și este implicată în planificarea și desfășurarea mai multor proiecte, inițiative și programe de dezvoltare rurală, dar și proiecte culturale cu accent pe patrimoniul imaterial și, în mod special, pe gastronomic.
Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 8 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor care crede în el.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.