Cineva inca mai crede in muzica pe format fizic si din ce vedem si ascultam, nu sunt putini in scena muzicala autohtona. Primul album Colonist pe Luna s-a lansat anul acesta, este vorba de un best of cu cele mai bune piese ale trupei din ultimii 10 ani, iar Grig Gheorghe a vrut sa ne povesteasca ce s-a intamplat in tot acest timp, ce gasim pe album sau ce piese ar lua cu el pe Luna.
Pentru ca toti suntem diferiti, avem fel si fel de stari, de momente si de perioade ale vietii, dar trebuie sa ne bucuram de lucruri simple care ne pot apropia, si unul dintre ele este poezia din muzica
Chiar daca spune ca scena muzicala constanteana nu se compara cu cea din alte orase din tara, ceva - ceva se schimba, iar el este optimist in ce priveste viata culturala. Pentru coperta albumului a folosit un tablou, pe care-l avea de ceva timp pe desktop. Mesajele pieselor? O combinatie intre nostalgie, ironie si lucruri mai catchy, publicitare, care sa ramana cu tine in ureche. Povestea Colonistului pe Luna, pe larg, de la formare pana la aselenizare, mai jos.
De la inceputuri
Primele experiente cu muzica le-am avut la scoala unde cantam in cor si in acelasi timp eram si in orchestra Centrului Cultural unde cantam la chitara acustica si apoi la saxofon. Apoi in liceu si in studentie am inceput sa compum si cantam singur la chitara acustica piese care erau un gen de folk interpretat ,,mai suparat’’. Visam de fapt sa am o trupa rock.
Povestea Colonist pe Luna
Ne-am gasit eu, Florin -chitara si Mihai – bas si am pus la cale sa facem o trupa. Eu aveam ceva piese compuse, dar Florin m-a trezit si mi-a zis ca trebuie sa ies din zona de influenta folk la versurile pe care scriam. In ceva vreme am venit cu schita facuta la chitara acustica pentru o piesa numita ,,Corabiile’’. Florin a orchestrat-o si chiar am inregistrat-o la un studio din Constanta sub numele de Nyutonn (primul nume al trupei). ,,Corabiile’’ a fost inceputul trupei.
Landmarks in 10 ani de muzică
In primii ani am compus mult si am cantat mult in zona Constantei (pe scene mai mari sau mai mici), dar am inregistrat putin si stiam ca eram o trupa locala cu un orizont limitat.Un punct de cotitura a fost festivalul Vama Libre din 2018, unde am cantat in deschidere la Partizan, Tapinarii si OCS. Atunci am inteles ca trebuie sa trecem la alt nivel. Sa alegem piesele cele mai bune si sa inregistram un album. Lucrul la Crossover Sound Studio impreuna cu Mihai Ursu, a fost un alt moment importat. Am inceput inregistrarile cu un anumit plan, dar am schimbat pe drum si o parte din piese si pe parcurs au aparut oameni noi cu care am dus la capat proiectul albumului.
Cum de vine asa tarziu primul album
Nu stiu. Asa s-au aliniat planetele, oamenii, piesele. Poate e mai bine asa... mai tarziu si mai bine, decat oricum si niciodata. :)
O casa de discuri intr-o lume predominant DIY
A fost visul meu sa am in mana, in format fizic un album COLONIST PE LUNA. Nostalgie poate dupa vremea cu muzica pe vinil, casete si CD-uri. Dar am facut si ce trebuie facut in 2022, iar albumul este si pe Bandcamp si pe platformele de streaming.
Pana sa bat la usile caselor de discuri, atunci cand finalizam la studio cate o piesa, o incarcam pe YouTube si pe platforme. Am inceput sa fim difuzati la mai multe posturi de radio in FM si online. Incepusem sa fim cat de cat cunoscuti. Am avut si cateva concerte unde am cantat piesele in varianta inregistrata la studio si lucrurile mergeau bine, iar cand a fost gata materialul pentru album si grafica copertei, am inceput discutiile la cateva case de discuri si in scurt timp cei de la A&A Records si-au dat acordul. Daca este ’’nebun’’ si chiar vrea sa scoata album in format fizic in 2022, artistul trebuie sa suporte productia de fabrica a CD-ului, iar casa de discuri se ocupa de actele ORDA si de distributia in librarii. Asa a fost intelegerea si pentru albumul nostru.
Ce gasim pe acest album
Pe album gasim cele mai bune piese COLONIST PE LUNA din acesti 10 ani, e un fel de best of. Cine vrea sa il aiba in casa va avea urmatoarea ’’experienta’’: dupa ce ii va scoate folia, va simti mirosul de hartie tiparita, ii va privi coperta, apoi va citi pe spate numele pieselor, il va deschide, va lua CD-ul si il va pune in player, il va asculta si va citi versurile. Va citi informatiile despre cei care au compus si inregistrat, multumirile pentru radiouri si pentru sponsori.
Grafica am realizat-o fiind impresionat de tabloul Melaniei Barbulescu ’’ If only I could speak’’. Privindu-l pe desktop am stiut ca trebuie sa fie pe coperta. Melania a fost incantata de idee si m-am pus pe treaba impreuna cu Marius Ionescu, colegul meu care a facut partea de foto si grafica, tot el fiind cel care a realizat artwork-urile pieselor urcate pe You Tube. Ii multumesc si lui si Melaniei inca o data si inca o data.
Am sa ii amintesc pe cei care au cotribuit muzical la acest album: Dani Constantin (chitara), Cristian Alexandru Tentu (chitara, chitara bas, synth, backing vocals) Mihai Ursu (chitara bas, synth), Cosmin Corceanu (tobe), Sebi Raducanu (tobe), Adrian Calimanescu (synth), Grig Gheorghe (voce, versuri). De asemeni multumiri si lui Mihnea Cernat cu care am filmat clipurile la ’’Corabiile’’ si ’’Un alt ceva’’.
Cum te raportezi la industria muzicala locala
Industria muzicala locala (ma refer la cea nationala), isi are viata ei, mai buna sau mai rea, dar exista. Trebuie sa o intelegi ca functioneaza dupa regulile pietei. Pe zona de muzica alternativa lucrurile se misca bine, apar trupe faine, cele cu ani in spate sunt din ce in ce mai bune, exista festivaluri si cluburi pentru muzica asta. Exista radiouri care promoveaza genul asta. Trebuie doar sa faci lucrurile bine si poti fi acolo.
Scena muzicala din Constanta
Constanta nu se poate compara cu Bucuresti, Cluj, Brasov, Iasi, Timisoara. Din niciun punct de vedere. E alta lume aici. Dar lucruri bune se intampla si pe scena muzicala din zona asta, sunt concerte cu trupe la care merg cu placere , iar viata culturala incepe sa prinda viata mai bine (aici ma refer la zona de muzica si arta alternativa). Eu sunt optimist.
Textele voastre
Textele mele sunt un amestec de melancolie si ironie, poate pe alocuri ciudate sau misterioase. Dar am incercat mereu sa folosesc cuvinte sau sa ma joc cu expresii care sa ’’agate’’ ca intr-un spot publicitar. Ceva care sa ramana in minte, dar care sa lase si acel ceva in suflet. Pentru ca toti suntem diferiti, avem fel si fel de stari, de momente si de perioade ale vietii, dar trebuie sa ne bucuram de lucruri simple care ne pot apropia, si unul dintre ele este poezia din muzica.
Ce piese ai lua cu tine daca ar fi sa te muti pe Luna
Uite am sa aleg 3 piese ’’de la ei’’: James - Getting away with it, Kings of Leon - Find me, Robbie Williams - Me and my monkey si 3 piese ’’de la noi’’: Pinholes - Amandoi de-o culoare, Melting Dice - Inert, The Motans- Valuri mari.
Pe unde va gasim in perioada urmatoare
Sper sa se alinieze planetele (din nou) si sa fim cu totii in acelasi timp in Constanta, sa repetam si sa facem lansarea albumului aici si in Bucuresti. Anuntam cand va fi momentul.