Mulți copii talentați din România provin din familii ale căror posibilități financiare nu le permit să își urmeze talentul. Chiar dacă harul lor este descoperit, chiar dacă sunt acceptați în școli de arte sau muzică, tinerii din familii modeste nu au șanse reale de afirmare. O parte dintre ei abandonează studiul, nevoiți să renunțe pentru că, pe măsură ce cresc performanțele, cresc și cerințele de învățare și cheltuielile. Astfel, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, care ar putea deveni ambasadori culturali, dar care, din cauza lipsei de resurse financiare sau a unei îndrumări, nu își pot dezvolta talentul artistic.
Ca răspuns la această problemă, Fundația Regală Margareta a României a creat un program național - Tinere Talente - pentru a sprijini și promova acești tineri artiști talentați provenind din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și dezvolta potențialul și a-și exprima valoarea artistică.
”Credința noastră este că împreună avem puterea de a crea un viitor armonios pentru cât mai mulți copii și tineri cu talent artistic, îndrumați și inspirați de maeștri. Tinerii noștri au nevoie de sprijin și de încredere. România are nevoie de artă! ”, declara Majestatea Sa Margareta – Președinte al Fundației Regale Margareta a României.
Abordarea holistică a proiectului îl face să fie unic în România. Proiectul oferă suport material necesar în achiziționarea de materiale și instrumente de creație, dar oferă multe alte oportunități de învățare, de a participa la masterclass-urile organizate de către Fundație, de a cunoaște oameni din domeniul artei de la care învață, de a li se promova arta și talentul prin evenimentele organizate de către Fundație.
Din 2009 și până astăzi, aproape 400 de burse au fost oferite tinerilor care studiau muzica clasică sau arte vizuale în licee și universități din România, pentru a-i ajuta să depășească limita financiară și să continue dezvoltarea lor artistică. Tinere Talente este considerat Cel mai bun proiect de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile în 2013, 2015, 2017 și 2022.
Investiție în viitorul cultural al României
Pentru mulți tineri la început de drum bursa a reprezentat o treaptă esențială în evoluția și afirmarea lor, o oportunitate de cunoaștere și de explorare artistică, dar și posibilitatea de a relaționa cu oameni de cultură recunoscuți la nivel național și internațional, care i-au îndrumat în carieră. Cu sprijinul mentorilor și a promovării susținute, aceștia au reușit performanțe extraordinare pe plan național și internațional, fiind laureați la prestigioase concursuri internaționale și aplaudați și admirați astăzi în capitalele culturale ale lumii pentru muzica și arta lor.
Tinerii muzicieni sunt astăzi soliști în orchestre, angajați ai unor instituții culturale de profil, iar artiștii vizuali își expun operele atât în țară, precum și în străinătate.
Violoncelistul Andrei Ioniță, compozitorul Sebastian Androne, pianistul Mihai Ritivoiu, compozitorul Sebastian Androne, pictorița Sabina Dragomir, artistul vizual Silviu Preda, artistele Laura și Livia Greaca, dar și Cristina Uruc, actual director al Festivalului George Enescu - sunt doar câțiva dintre foștii bursieri ai Fundației Regale Margareta a României.
Personalități din lumea artei și culturii sunt implicați în programul Tinere Talente, ca membri în juriul de selecție al bursierilor și ca mentori ce le împărtășesc cu generozitate experiența lor și le creează contexte și oportunități de afirmare. Între aceștia dirijorul Tiberiu Soare, un consultant de valoare pentru program, artista Oana Pellea, pianista Alexandra Dariescu, violonistul Remus Azoiței, maestrul Marin Cazacu, dirijorul Gabriel Bebeșelea, tenorul Teodor Ilincăi.
Concertul Regal caritabil – seri memorabile de gală
Concertul Regal Caritabil este organizat anual, începând din 2008, pe data de 25 octombrie, în ziua de naștere a Regelui Mihai I al României, fondator al Fundației Regale Margareta a României alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.
Serile de gală s-au bucurat în fiecare an de o prezență remarcabilă: peste 800 de invitați, membri ai Familiilor Regale, membri ai Corpului Diplomatic, personalități de cultură și din mediul de afaceri, donatori, sponsori și susținători ai Fundației. Concertul Regal este un eveniment cu o mediatizare de succes către un public anual de peste 5 milioane de persoane prin tv și radio, fiind transmis live de canalele TVR și Radio România.
Fiecare ediție a Concertului Regal caritabil a adus pe scena Ateneului Român cei mai valoroși muzicieni ai momentului și mari orchestre, în susținerea tinerilor artiști români. Ateneul Român ca gazdă a evenimentului, TVR în calitate de co-producător și Radio România ca partener media au contribuit la organizarea exemplară a serii de gală.
O colecție de momente emoționante și de înălțătoare generozitate au avut loc în fiecare seară de 25 octombrie, iar cele 12 seri de gală au adus pe scena Ateneului Român cei mai valoroși muzicieni ai momentului și mari orchestre, în susținerea tinerilor artiști români. S-au alăturat acestui prestigios eveniment pianistul Dan Grigore (2008), Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Cristian Mandeal (2009), soprana Nelly Miricioiu, baritonul Yuriy Tsiple şi dirijorul Horia Andreescu (2010), violonistul Remus Azoiței, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu" şi dirijorul Christian Badea (2011), violonistul Alexandru Tomescu, Ansamblul Stradivarius și dirijorul Gabriel Bebeşelea (2012), violonistul Giuliano Carmignola și Ansamblul Stravaganza (2013), pianista Alexandra Dariescu, Orchestra Fundaţiei Regale Margareta a României și dirijorul Tiberiu Soare (2014), tenorul Teodor Ilincăi (2015), violonistul Roman Kim (2016), violonista Anna Tifu, pianistul Mihai Diaconescu și dirijorul Constantin Adrian Grigore (2018), soprana Cellia Costea și tenorul Teodor Ilincăi, Orchestra România de Tineret și dirijorul Gabriel Bebeșelea (2019).
În 2008, a fost inițiat primul recital de strângere de fonduri, susținut de pianistul Dan Grigore. O seară de grație, sub genericul "Dan Grigore - 50 de stagiuni pe scenele lumii povestite în bijuterii muzicale", a atras publicul într-o ambianță degajând căldură, armonie și solidaritate. Donațiile și sponsorizările de aproximativ 80.000 de euro au pus bazele creării proiectului Tinere Talente.
În 2010, în prezenţa a 800 de spectatori, a avut loc un concert caritabil extraordinar oferit de soprana Nelly Miricioiu, unul dintre cele mai importante nume ale scenei lirice mondiale, baritonul Yuriy Tsiple şi dirijorul Horia Andreescu. Suma strânsă din sponsorizări, donaţii şi vânzarea de bilete, în valoare de aproximativ 70.000 euro, a alcătuit fondul de burse al unei noi ediții a proiectului Tinere Talente. Evenimentul a fost transmis în direct de TVR Cultural şi retransmis de TVR1.
Concertul de gală din 2011, în prezența Regelui Mihai I, care împlinea vârsta de 90 de ani, și a multor reprezentanți ai familiilor regale europene, a însemnat un moment de referință din istoria acestui prestigios eveniment. 2011 este anul unui concert triumfal care a marcat jubileul Regelui Mihai, care împlinea vârsta de 90 de ani. Sala Ateneului Român s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul care ar fi dorit să participe la eveniment, biletele fiind epuizate cu mult timp înainte. Evenimentul organizat pentru al patrulea an consecutiv a strâns 85.000 Euro și a permis dezvoltarea proiectului dedicat tinerilor artiști ai României.
În 2012, violonistul Alexandru Tomescu și sunetele viorii sale Stradivarius au fascinat publicul prezent la Ateneul Român în a cincea ediție a mult-așteptatului eveniment regal caritabil. În acompaniamentul Ansamblului Stradivarius, dirijat de talentatul Gabriel Bebeşelea, programul muzical al serii a cuprins “Anotimpurile” de Antonio Vivaldi şi “Cele patru Anotimpuri” de Astor Piazzola.
2013 a fost anul în care celebrul violonist venețian Giuliano Carmignola a oferit momente magice în stil baroc, alături de ansamblul de fete La Stravaganza dirijat de prestigiosul Christian Badea. Suma de 110.000 de Euro a fost mobilizată pentru a susţine o nouă generaţie de tineri talentaţi. Este anul în care Tinere Talente este recunoscut, pentru prima dată, ca Cel mai bun proiect de Artă și Cultură din România la Gala Societății Civile.
Anul 2014 aduce pe scena Ateneului Român un concert al tinereţii - pianista Alexandra Dariescu, o excepţională ambasadoare a muzicii clasice, și Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, un ansamblu compus și condus de dirijorul Tiberiu Soare. Pentru prima dată în cadrul Concertului Regal, trei „Tinere Talente” – soprana Diana Alexe, mezzosoprana Cosmina Stancu şi tenorul George Vîrban, au interpretat arii din opere celebre.
În 2015, tradiționalul eveniment caritabil a adus publicului arii celebre și canțonete interpretate de Teodor Ilincăi, unul dintre cei mai valoroși tenori romani ai generației sale. În același an, programul Tinere Talente atinge numărul de 200 de bursieri și este reconfirmat ca Cel mai bun proiect de Artă și Cultură din România, în cadrul Galei Societății Civile.
Evenimentul din 2017 a marcat 10 ani dedicați tinerelor talente, 300 de burse oferite, peste 1 milion de euro investiți în viitorul cultural al României. Concertul Regal devenea astfel unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România.
În anul centenar 2018, violonista Anna Țifu, pianistul Mihai Diaconescu și Camerata Regală dirijată de Constantin Adrian Grigore au entuziasmat publicul cu interpretarea unor creații consacrate ale compozitorilor români, precum “Balada” lui Ciprian Porumbescu și “Moment Muzical” de Nicolae Kirculescu. Tinerii muzicieni au celebrat prin repertoriul muzical 100 de ani de la Marea Unire. Filmul documentar “Din dragoste pentru România” a ilustrat contribuția istorică a Familiei Regale a României la cultură și artă, precum și modul în care Fundația a continuat tradiția de a susține și promova talentul românesc.
În 2019, este ultimul concert magistral la Ateneul Român oferit de soprana Cellia Costea, tenorul Teodor Ilincăi și Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeșelea, care au entuziasmat publicul cu o interpretare excepțională a repertoriului de operă italiană.
Ateneul Român, simbol al culturii naționale, a fost gazdă a celor 12 ediții memorabile ale Concertului Regal caritabil. În anii 2020-2021, perioada pandemiei, Concertul Regal a fost întrerupt ca eveniment muzical cu public pe scena Ateneului, iar arta a căpătat noi forme neconvenționale de manifestare și a devenit purtătoare de mesaje sociale.
Pentru a continua proiectul Tinere Talente, Fundația Regală Margareta a României a lansat campania media „România are nevoie de artă” și donațiile prin SMS cu textul ARTĂ la 8864, pentru ca iubitorii de artă să continue să contribuie la destinul tinerilor artiști. Majestatea Sa Margareta și personalități din lumea culturală s-au alăturat campaniei media și au transmis mesajul lor de susținere pentru noua generație de artiști ai României chiar de pe scena Ateneului Român, prin emisiunea-eveniment transmisă pe canalele TVR, Radio România Cultural și Muzical. „România are nevoie de artă” au transmis publicului Oana Pellea, Marcel Iureş, Paula Selling, Zoli Toth, Irina Margareta Nistor, Ștefan Câlția, Corina Șuteu, dar și muzicienii Alexandru Tomescu, Tiberiu Soare, Nelly Miricioiu, Iulia Isaev, Felicia Filip, Marin Cazacu.
Fiind unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România, Concertul Regal caritabil a mobilizat până acum fonduri de peste peste 1.800.000 de euro pentru susținerea programului național de burse Tinere Talente.
Concertul Regal din 25 octombrie 2022, a XIII-a ediție
Fundația Regală Margareta a României continuă tradiția de a susține și promova cultura și talentul românesc prin cea de-a treisprezecea ediție a Concertului Regal caritabil.
Protagoniștii evenimentului din acest an sunt tineri muzicieni apreciați pe scene importante ale lumii, de la Carnegie Hall, New York, Londra, Shangai, Munchen până la Viena. Violoncelistul Andrei Ioniță, soprana Diana Alexe și tenorul George Vîrban, acompaniați de Orchestra New Hope dirijată de David Crescenzi - se reunesc pe 25 octombrie pentru a dărui un spectacol emoționant de muzică clasică pe scena Ateneului Român.
Andrei Ioniță este unul dintre cei mai valoroși violonceliști ai lumii, desemnat de „BBC New Generation Artist” pentru perioada 2016-2018, și considerat de publicația The Times ca „unul dintre cei mai captivanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu". Cu un talent ieșit din comun, cu o tehnică și muzicalitate strălucitoare, Andrei este primul muzician român care a câștigat medalia de aur la Concursul Ceaikovski de la Moscova, una dintre cele mai semnificative competiții muzicale din lume.
Andrei, Diana și George au fost ei înșiși bursieri ai Fundației Regale Margareta a României în primele generații. Acești artiști de succes sunt ambasadorii programului Tinere Talente, iar prin prestația lor muzicală la Concertul Regal, la rândul lor, oferă susținere altor artiști la început de drum, ca un gest de generozitate și recunoaștere pentru tot ce au primit și au devenit.
Concertul Regal are loc în prezența Familiei Regale a României. Păstrând ritualul de desfășurare, în deschidere orchestra va intona Imnul Regal, urmat de discursul oferit publicului de către Majestatea Sa Margareta. La finalul concertului, membrii Familiei Regale vor vizita expoziția de artă și se vor alătura publicului în foaier.
Publicul de acasă se poate implica prin trimiterea unui SMS la 8864 cu textul ARTĂ, susținând astfel bursele pentru tinerii talentați ai României.
Fondurile strânse din sponsorizări și vânzarea biletelor la Concertul Regal vor sprijini ediția 2023 a proiectului Tinere Talente, pentru care Fundația va lansa o selecție națională în rândul elevilor și studenților de la liceele și universitățile de specialitate. Bursierii vor fi selectați în funcție de profilul social, dar și talentul și potențialul artistic demonstrat. Ei vor fi ulterior sprijiniți cu burse de studiu, mentorat și promovare, pe perioada unui an calendaristic.