[Desenul pe bandă] Silvia Dobre: BD-ul istoric se distinge în primul rând prin datoria creatorului față de cititor. Trebuie să prezinți faptul istoric așa cum a fost el păstrat

[Desenul pe bandă] Silvia Dobre: BD-ul istoric se distinge în primul rând prin datoria creatorului față de cititor. Trebuie să prezinți faptul istoric așa cum a fost el păstrat

Pentru ilustratoarea Silvia Dobre, BD-urile nu prea au existat în parcursul ei academic. Primul ei contact mai real cu banda desenată a fost în 2020, la un maraton de BD, iar cel mai recent event care i-a redeschis drumul spre BD a fost masterclass-ul din această vară de la Brașov. Când se apucă de un proiect, lucrează la început schițe în creion pe hârtie după care le trece în digital, iar momentan e pasionată de BD-urile cu super eroi.

Rolul benzii desenate, cred eu, se aseamănă cu cel al picturilor din biserici. Când spun asta mă refer la intenția de a educa, sau de a aduce povestea mai aproape de privitor. Transmiterea unor emoții, concepte și idei este facilitată de reprezentarea grafică. Există cel puțin o bandă desenată pentru toate gusturile

Silvia preferă să citească un BD pe hârtie, să poată vedea pagina în ansamblu. Sfaturi pentru cei care acum se apucă? Să ia parte la fiecare workshop / curs care le iese în cale. Printre BD-urile ei preferate all time se numără Blacksad și Batman. Dacă vreți să vedeți mai multe desene ale ei, cel mai simplu ar fi un follow pe Instagram, la @silvie.fecit.

 

Primele desene

Clișeic, dar desenez de când mă știu. Mi se spune că, atunci când eram mică, adormeam sub pat, desenând cu pixul pe ziare. Ce-mi amintesc și eu e că aveam caiete dictando pe care schițam ce personaje din desene animate îmi plăceau. Desenele animate au avut o influență foarte mare asupra mea. Chiar prima mea bandă desenată am făcut-o după ce am fost impresionată de primul episod din Samurai Jack — pix pe caiet, un fel de repovestire a drumului lui inițiatic. De acolo am pornit.

 

Ce s-a schimbat în ultimii ani în domeniu

Multe s-au schimbat și continuă să se schimbe! Tehnologia avansează mai repede decât oamenii și pentru că prin ea se lucrează, trebuie să te adaptezi și să înveți tehnici noi. Percepția despre desen a evoluat și ea în timp, tocmai datorită acestei tehnologii care oferă mai multă vizibilitate artiștilor și care ține ritmul alert. E greu să ții pasul uneori.

 

Rolul benzii desenate în 2022

Rolul benzii desenate, cred eu, se aseamănă cu cel al picturilor din biserici. Când spun asta mă refer la intenția de a educa, sau de a aduce povestea mai aproape de privitor. Transmiterea unor emoții, concepte și idei este facilitată de reprezentarea grafică. Există cel puțin o bandă desenată pentru toate gusturile. Eroii, nu neapărat fantastici, sunt și o să fie mereu importanți — e în cultura noastră. Chiar dacă de ceva timp are loc o invazie repetitivă pe toate canalele și a devenit sufocant, e ceva ciclic. Mereu când ai nevoie, te întorci cu fața la o eroină sau un erou, într-o formă sau alta.

 

BD-urile la care lucrezi tu

Eu sunt la început de drum cu banda desenată, dar cele istorice și cele cu super eroi sunt genurile în care lucrez deocamdată, fiind preferatele mele. Ceva ce se remarcă la aceste lucrări este probabil o sensibilitate infantilă care definește felul în care este transmisă povestea.

 

Specificul BD-urilor istorice 

Cred că BD-ul istoric se distinge în primul rând prin datoria creatorului față de cititor. Trebuie să prezinți faptul istoric așa cum a fost el păstrat, story-wise. Singurele libertăți artistice care sunt îngăduite în acest sens stau în modul cum prezinți faptele întâmplate.

 

Festivalurile de profil

Festivalurile de popularizare a benzilor desenate sunt din ce în ce mai multe și fac ca această artă să continue să atingă cât mai multe persoane. București Comics Fest e o încântare pentru cei pasionați și un prilej de a cunoaște artiștii din spatele lucrărilor, ceea ce mi se pare o oportunitate excelentă pentru ambele părți implicate.

 

Ce se întâmplă în România versus piața de afară

În străinătate știu sigur că există deja un public fidel pentru BD și, deci, o piață dezvoltată. Mai mult interes și mult mai multe oportunități. În România începe să miște o regăsire a potențialului benzii desenate. A avut loc o mică / mare pauză în acest sens, prin înstrăinarea de moștenirea propagandei comuniste, cred. Dar acum festivalurile, evenimentele și artiștii sunt catalizatorii unei revigorări locale, care trebuie sprijinită.

 

Cât durează de obicei lucrul la o bandă desenată 

Timpul de execuție depinde de câți oameni sunt implicați, de stilul de redare a poveștii și, desigur, numărul de pagini. E foarte mult de muncă dacă tu ești cea care se ocupă de tot (poveste, scenariu, desen, culori, etc). Până acum doar așa am lucrat și de fiecare dată a durat destul de mult. Eu sunt mai înceată de fel, așa că pentru cele 3 pagini pe care le-am realizat pentru Festivalul de Benzi Desenate Istorice din Brașov am lucrat în jur de o lună, având și alte responsabilități pe lângă.

 

Tehnicile de desen folosite 

În general, îmi place să schițez de mână, creion pe hârtie. După transfer în digital, unde lucrez în Photoshop, de pe o tabletă oarbă vechiuță. Nimic wow. Tradițional experimentez cu mai multe: liner, pix, creion, cariocă, tus, creioane cerate, etc. E important să explorezi.

 

Unde se poate învăța desen specializat pentru bandă desenată

Desen strict pentru banda desenată în parcursul meu academic nu a fost. Prima oară când am aflat cu ce se mănâncă a fost în 2020, la un maraton de benzi desenate organizat online de Artcor, datorită căruia am câștigat un loc la cursul ținut de Octavian Curoșu, unde am învățat foarte multe.

Cel mai recent eveniment care mi–a redeschis calea benzilor desenate a fost masterclass-ul din această vară, care a avut loc la Brașov. Acolo Marko Stojanovic, Octav Ungureanu și Victor Drujiniu ne-au împărtășit din cunoștințele lor despre această artă și am avut ocazia să cunosc persoane foarte pasionate de ceea ce fac.

Așadar, sfatul meu ar fi ca doritorii să se agațe de orice oportunitate de acest fel care le iese în cale. În aria asta cursurile și experiențele din afara mediului academic sunt esențiale, în România cel puțin.

 

Banda desenată în era social media

Pentru mine, banda desenată se citește cel mai bine când o ai în mână și poți vedea tot spread-ul. Pe de altă parte, ai webtoon-urile care sunt create exact pentru scroll.

 

La ce lucrezi acum

Acum-acum lucrez la ilustrații stand-alone. În termeni de bandă desenată am câteva frânturi de povești cărora aș vrea să le dau viață în cadre și bule, dar mai durează puțin. Recent mi-am făcut cont pentru ilustrație, @silvie.fecit pe Instagram. Despre design postez pe Behance.

 

Top 3 benzi desenate all time 

Prima ar fi orice volum / poveste cu Blacksad. Este GE-NI-AL. Apoi ar fi Batman: Ego și Hellboy: The Right Hand of Doom.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related