[Desenul pe banda] Cosmin Visan: Cand nu ai un deadline, arta dureaza mult

[Desenul pe banda] Cosmin Visan: Cand nu ai un deadline, arta dureaza mult

De ce or consuma strainii mai multa banda desenata decat noi? O fi datorita faptului ca au mai mult timp de visare, ca e o lume mai aplecata spre cultura, arta, desen, ca le plac mai mult povestile? Totusi, in ultima, vreme, spune ilustratorul Cosmin Visan, trendul e spre realism, spre a arata lumea asa cum e ea, cu nunantele ei. Cu toate astea, domeniul creste si la noi, iar asta e de bine.

Acum in 2022 se mai gasesc si clasicile benzi desenate cu super eroi in costume colorate ce salveaza un oras de la o zi la alta. Dar din ce in ce mai mult oamenii vor sa transmita un mesaj, un sentiment sau o poveste in care lumea nu e mereu salvata in final si nu e totul alb si negru. Benzile desenate au inceput, sau cel putin cele ce le urmaresc eu, sa fie in lumi mai gri, mai ca a noastra.

Ilustratorul Cosmin Visan spune ca e mai degraba autodidact in ceea ce face si ca s-a inspirat de la artistii de pe net. Stilul sau este in alb si negru, inspirat fiind de gravuri. In social media, spune el, benzile desenate au o viata frumoasa, pentru ca nu mai trebuie sa astepti atat de mult pana apar in format fizic. Recomanda celor care se apuca de BD, sa aiba la fel de mare atentie la mesaj si poveste, pe cat au la desen.

 

Primele desene

Eu cand am inceput sa desenez ''desenam’’ pe reviste. Luam revistele bunicii si faceam haine, armuri, mustati, ochelari si sabii pe cine aparea in revista. Apoi din asta am inceput sa desenez si singur pe foi de caiet sau de xerox dar nimic special, desenele simple de copil care vrea doar sa mazgaleasca.

 

Ce s-a schimbat in ultimii ani in domeniul asta

Consider ca lumea nu mai este asa axata pe realism. Daca inainte, adica cam in majoritatea istoriei in care omenirea a practicat arta, scopul a fost mereu sa reproduci cat mai bine o imagine sau un detaliu, acum lumea s-a mai relaxat in domeniul asta. Este important totusi sa stii bazele artei dar acum te poti axa pe sentimentul si actiunea imaginii decat pe realismul ei.

 

Rolul benzii desenate in 2022

Acum in 2022 se mai gasesc si clasicile benzi desenate cu super eroi in costume colorate ce salveaza un oras de la o zi la alta. Dar din ce in ce mai mult oamenii vor sa transmita un mesaj, un sentiment sau o poveste in care lumea nu e mereu salvata in final si nu e totul alb si negru. Benzile desenate au inceput, sau cel putin cele ce le urmaresc eu, sa fie in lumi mai gri, mai ca a noastra.

 

Ce se intampla in Romania versus piata de afara

Principala diferenta ar fi numarul de cititori, cred eu. In Romania banda desenata nu este asa cautata, sunt putini cei pasionati de mediul acesta de redare a unei povesti. Si odata cu numarul ridicat al cititorilor vine inclusiv numarul ridicat de povesti. Industria de benzi desenate romanesti ramane in urma fata de cele din afara din acest motiv.

 

Festivalurile de profil din Romania

Festivalurile de benzi desenate sunt rare dar frumoase, fiind create de oameni foarte pasionati. Comunitatea de benzi desenate din Romania este mica dar stransa. Cat despre benzile desenate istorice comunitatea se restrange si mai mult, dar se gasesc si in aceasta mica nisa oameni pasionati.

 

Cat dureaza de obicei lucrul la o banda desenata

Despre durata creatiei unei benzi desenate nu ma pot pronunta pentru ca nu sunt inca prestant in industria aceasta. Sigur, am creat propriile mele benzi desenate, dar scurte, iar licenta de la facultate, care a fost o banda desenata despre Colosul din Rodos, s-a intins pe un an jumatate. Cand nu ai un deadline arta dureaza mult. Despre proces pot spune niste pasi ce i-am observat la alti artisti si care au functionat pentru mine: dupa ce faci rost de o idee si realizezi ce vrei sa transmiti urmeaza sa scrii povestea, in ce stil vrei, pe cadre sau liniar ca o carte, apoi faci schite la asezarea cadrelor in pagina cat si a scenelor din cadre, iei in considerare si bulele de dialog desigur, apoi faci line-art-ul si adaugi texturi si bule de dialog. Acesta ar fi procesul meu, caruia ii lipseste pasul de colorat paginile.

 

Tehnicile de desen folosite de tine

Ca tehnici eu folosesc hasura cu penita si liner-ul, poate uneori un marker mai gros. Desenul meu este unul in alb negru inspirat de stilul gravurilor, unde totul este alb negru, fara griuri, acele diferente de tonuri sunt defapt spatieri diferite intre liniile, sau punctele, negre, uneori mai subtiri uneori mai groase, ce dau impresia de griuri. Iar digital folosesc un software gratis numit Krita, pe care il recomand cu incredere.

 

Unde se poate invata desen specializat pentru banda desenata

Din ce am inteles la Universitatea de arte din Cluj ar exista un optional de benzi desenate, dar in rest nu stiu sa se predea in scoli asa ceva. Exista o sansa ca la facultate sa se faca o singura tema cu banda desenata dar in rest este destul de ignorata sau uitata. Eu am invatat si continui sa invat banda desenata de pe net, de la artisti pe care ii cunosc si din carti. Nu pot spune ca am invatat banda desenata la UNArte, deci am fost destul de autodidact aici. Recomand celor ce vor sa inceapa sa inteleaga ca mesajul si povestea sunt la fel de importante ca vizualul, chiar daca asta atrage lumea, ceea ce ii tine acolo citind este povestea. Trebuie sa primeasca aceeasi grija aceste doua aspecte ale benzii desenate, de aceea pana cand un artist are un scriitor si viceversa, un creator de benzi desenate isi va fi propriul scriitor si propriul artist, deci trebuie lucrat si pe partea aceasta.

 

Banda desenata in era social media

Eu consider ca banda desenata a avut o trecere usoara in digital, acestea pot ajunge mult mai usor la oameni. Nu trebuie sa astepti sa apara la tine in tara / oras sau sa iti cumperi de peste mari si tari, poti avea orice banda desenata pe care ti-ai dorit-o in acelasi loc.

 

Proiectele tale 

Proiecte ce nu tin de banda desenata se gasesc mai greu, cam orice as putea considera proiect cu adevarat si caruia i-am oferit mai mult timp a fost mereu o banda desenata. Mai sunt din cand in cand ilustratii de tip fan art, mai ales cand joc ceva joc ce ma prinde vreau sa desenez din el. In acest moment ''particip’’ la inktober. Nu postez pe social media ceva finalizat, doar incerc sa urmaresc prompt-urile si sa fac schite, asa sa imi testez creativitatea.

 

Top 3 benzi desenate all time

Sunt multe benzi desenate pe care le consider bune din diferite puncte de vedere, dar un loc special le au cele care pe langa ca arata foarte bine si au o poveste captivanta te si inspira sa faci benzi desenate. Top trei ar fi: Watchmen, Gideon Falls si Batman: Court of owls.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related