Când s-au închis ușile teatrelor și s-au tras cortinele peste scenele goale în pandemie, când nimic nu se mai întâmpla în lumea teatrului, un trio tineresc, format din doi actori și un creator de conținut, a înființat o asociație. Robert, Mihaela și Marilena s-au întâlnit la o porție de paste și au zis că este momentul – dacă nu într-o criză, atunci când există potential mare de evoluție? – să aibă ceva al lor. O entitate prin care să facă teatru.
Zis și făcut, a apărut Organizația Buluc. În primul an de existență, în jurul ei s-au strâns buluc și alți creativi, și-acum fac cu toții spectacole de teatru, cursuri de dezvoltare personală pentru adulți, cursuri de actorie și diferite proiecte educaționale. Cel mai recent dintre acestea a fost „Să Luăm Bullying-ul la Roast”, un demers pentru prevenirea bullying-ului în rândul adolescenților gândit sub forma unei discuții publice cu artiștii Maria Popovici, Mincu şi Adrian Nicolae.
„Ne-am dorit să scoatem în evidență gravitatea bullying-ului și să punem în lumină roast-ul perceput ca o modalitate de a „înfrunta” insultele aduse, cu ajutorul umorului, dar și diferențele clare dintre cele două subiecte”
În cele ce urmează, aflăm de la fondatorii Buluc, Robert Ciupitu, Marilena Adam și Mihaela Mardare, despre spectacolele pe care le au acum în lucru și care sunt planurile organizației.
Apariția organizației
Buluc a luat naştere în pandemie când totul s-a oprit pe loc. Contracte, colaborări, proiecte, nu se mai întâmpla nimic. Aşa ca, într-o- seară la o porţie de paste ne-am dat seama că vrem să avem ceva al nostru cu care să facem teatru. Iar ăsta a fost doar începutul, pentru că treptat am început să facem cursuri de dezvoltare personală pentru adulți, cursuri de actorie pentru copii şi diferite proiecte culturale şi educaţionale.
Oamenii din spatele Buluc
Am început în acest trio perfect: Robert Ciupitu, Marilena Adam (Mari) si Mihaela Mardare (Mella). Doi dintre noi, absolvenţi UNATC şi actori independenţi şi Mari, content creator şi persoana potrivită care să ne organizeze şi să ne promoveze gândurile, proiectele şi tot conceptul buluc.
Ulterior, ne-am dorit să adunăm alături de noi oameni care au același scop, același punct comun şi care își doresc sa facă mai mult. Așa am strâns buluc mai mulţi oameni în echipă: actori, scenografi, graphic designer, coregrafi şi un content creator. Credem că ne uneşte ambiţia cu care ne dorim să facem meseria asta şi chiar dacă sunt meserii diferite, toate se întâlnesc în același punct si acela e Buluc.
Primul an de existență
Am început timizi. Dacă stăm să ne gândim la primele zile, ne aducem aminte de căutarea continuă de spaţii şi încercarea de a da start conceptului nostru. Apoi a apărut gândul că dacă tot suntem în București de ce sa nu ne îndreptăm către un spaţiu specific oraşului. Şi aşa am descoperit o casă interbelică de pe strada Madrid 4, mai exact Carolia Social House. Locul în care am reușit să avem startul pe care îl căutam.
Despre schimbările din primul an de existenţă putem spune că în primul rând au apărut în noi ca oameni, şi apoi ca artişti. Am învățat să avem mai multă răbdare, pentru că lucrurile vin la timpul lor, mai ales atunci cand nu te aștepți şi că în orice proiect echipa joacă un rol important. Orice proiect nou al companiei produce o schimbare în noi pentru că din fiecare învățăm ceva şi fiecare ne oferă ocazia să ne dezvoltăm. Da ştim, poate sună clişeic dar ăsta este adevărul cu care noi ne-am întâlnit la început.
A trebuit să învăţăm singuri cum să funcţionăm legal şi ce formă juridică să ne alegem, cum se scrie un proiect, cum se fac contractele şi bineinteles cum să gestionăm bugetul în aşa fel încat să ne iasă totul aşa cum ne dorim.
Cea mai frumoasă parte a activității voastre acum
Suntem departe de a spune că am strans destulă experiență împreună ca echipă, dar cea mai frumoasă parte este atunci când un proiect iese aşa cum ne dorim şi când oamenii vin şi ne spun că le place conceptul Buluc. E o satisfacţie pe care o simţim de ceva timp şi ne dă încredere că suntem pe drumul cel bun.
Cea mai grea
Nu cred că o putem numi cea mai grea, dar este una din provocări şi când spunem asta ne referim la partea de finanţare. Ca la orice început de drum, lucrurile stau mai diferit: oamenii nu te cunosc şi uneori nu au timp să-ţi asculte povestea: unele uşi se inchid, iar altele se deschid. Dar apare mereu ambiţia cu care credem în acest concept şi suntem conştienţi că toate astea fac parte din proces.
Educație și dezvoltare personală prin artă
Când am început să gândim cursurile Buluc ne-am dat seama că vrem să oferim mai departe tot ceea ce noi am învăţat în facultate şi de care ne-am folosit atât pe scenă, cât şi în viaţa reală. Aşa a apărut cursul Challenge Yourself, un curs de dezvoltare personală prin tehnici teatrale pentru adulţi, iar de puţin timp lucrăm şi la cursurile de actorie pentru copii.
”Să Luăm Bullying-ul la Roast”
Lucrăm de ceva timp cu adolescenţii şi am avut oportunitatea să cunoaştem şi să ne conectăm cu peste 1000 de adolescenţi. Prin această interacţiune cu lumea lor, ne-am dat seama că cei mai mulţi dintre ei trec prin diferite forme de Bullying şi mulţi confundă termenul de Roast cu cel de Bullying şi de aici toată povestea ultimului nostru proiect.
„Să Luăm Bullying-ul la Roast” este un proiect care are ca scop principal prevenirea manifestărilor de tip bullying în mediul adolescenților și conștientizarea propriului rol prin dezbateri și prin paralela dintre bullying si roast, toate acestea realizate sub consilierea unui psiholog în cadrul unor interviuri de tip podcast. Ne-am dorit să scoatem în evidență gravitatea bullying-ului și să punem în lumină roast-ul perceput ca pe o modalitate de a „înfrunta” insultele aduse cu ajutorul umorului, dar și diferențele clare dintre cele două subiecte.
Ca şi parteneri de discuţie i-am avut pe Maria Popovici, Mincu şi Adrian Nicolae, actori şi artisti de stand-up comedy. Pentru cei care nu au reuşit să ajungă pe 7 octombrie la Unteatru, în curând podcastul va fi pe Youtube şi Spotify. Vom anunţa pe paginile noastre.
“Să Luăm Bullying-ul la Roast” nu ar fi fost posibil fără susţinerea Centrului Cultural şi de Tineret “Ştefan Iordache”. Proiect finanțat din fonduri nerambursabile de la bugetul local al Sectorului 5 al Municipiul București prin legea 350/2005 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”.
Cu ce lecții ați plecat voi din acest proiect
În primul rând ne-am dat seama că este foarte important cum livrezi un proiect destinat adolescenţilor. Trebuie să ţii cont de preferinţele lor, platformele prin care poţi ajunge la ei şi bineinteles conceptul prin care îi poţi atrage către proiect. Tocmai de asta am ales să vorbim despre acest fenomen prin intermediul unui podcast alături de oamenii pe care ei îi urmăresc şi care îi inspiră.
Bullying-ul e un subiect foarte sensibil pentru mulţi adolescenţi şi nu numai. Am observat că majoritatea victimelor care trec printr-un episod de genul acesta, aleg să nu vorbească despre asta şi să se închidă în ei. Iar unul dintre subiectele discutate în acest podcast, a fost despre comunicare şi de importanţa acesteia. Am încurajat toţi adolescenţii să vorbească când simt că pierd controlul şi am subliniat ideea că de cele mai multe ori vor avea surpriza să vadă că există mulţi oameni de la care pot primi ajutor.
Prin implementarea acestui proiect ne-am dat seama că deşi nu e prima dată când se vorbeşte despre acest subiect, interesul este unul mare şi chiar necesar de adus în discuţie de fiecare dată când ni se oferă oportunitatea. Este important să tragem semnale de alarmă şi să încercăm prin puterea exemplului să demonstrăm că orice se poate discuta şi rezolva.
Alte proiecte
Avem acum în derulare un proiect, pe care abia aşteptam să-l începem. Este vorba despre Stagiunea din sufragerie, un proiect prin care facem seri de teatru în sufrageria de pe Madrid 4.
”Din întâmplare” este spectacolul care a deschis această stagiune, un spectacol construit în 2 personaje interpretate de colegii noștrii, Ionuț Terteci și Mona Constantinescu şi coordonat de Mihaela Mardare. Este un spectacol despre iubire şi bani, dar mai ales despre iubire. Două lumi diferite se întâlnesc din întâmplare şi sunt pe cale să se îndragostească.
De curând am avut şi primele reprezentaţii care au fost sold out şi asta ne bucură foarte tare. Partea cea mai frumoasă este atunci când după fiecare spectacol rămânem la poveşti în curtea casei şi creăm diferite conexiuni cu oamenii care vin la noi. Zău că nu minţim când vă zicem că atmosfera e una tare bună.
Comunitatea care s-a strâns în jurul vostru
Adunăm buluc oameni ce simt, gândesc și se inspiră reciproc și când spunem asta ne referim atat la public, la cursanți cât și la parteneri, care ne susțin mereu în orice proiect. Un partener important de joacă este chiar spațiul de care am tot povestit, Carolia Social House.
Sursele de finanțare
Finanțările asociației sunt reprezentate în acest moment de: sponsorizări, redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit sau donațiile directe în contul asociației. Pe lângă toate acestea, putem menționa aici și donațiile directe din cadrul proiectului ”Stagiunea din sufragerie”.
La aproape un an de activitate, Buluc a reuşit să îşi facă câţiva prieteni buni care la nevoie îl susţine pentru a continua această poveste.
Strategia de comunicare
Strategia de comunicare este construită în primul rând în jurul comunității și a evenimentelor, proiectelor pe care le desfășurăm. Majoritatea oamenilor care participă la evenimentele noastre, a ajuns la noi prin intermediul campaniilor online din Facebook şi Instagram. Avem o legătură strânsă cu comunitatea noastră din online şi spunem asta pentru că de fiecare dată, oamenii ne dau tag în postările lor, ne spun cât de fain e ceea ce facem în online prin faptul că postam constant şi oferim conţinut video care să-i atragă şi mai mult și să-i motiveze să ne descopere.
Iar buluc.org este (cum ne place să-i spunem) cartea noastră de vizită unde colega noastră, Dana Petre ne ilustrează atât de frumos povestea.
p.s. Ne facem și TIKTOK, așa că stați cu ochii pe noi.
Mai departe
Povestea noastră este abia la început, sunt multe de spus şi avem multe proiecte care îşi aşteaptă rândul. Momentan lucrăm la încă două producţii pentru Stagiunea din sufragerie şi o altă producţie mai mare pe care ne dorim să o scoatem la public anul viitor într-o sală de teatru din Bucureşti.
Suntem dornici de lucru şi cred că asta se vede de fiecare dată când ne strângem buluc pentru proiecte, repetiții, dezvoltare de idei. Tocmai de asta o altă dorinţă pentru perioada următoare este să ne mărim echipa şi să începem să colaborăm cu cât mai mulţi artişti independenţi.