Festivalul NOVA, dedicat artei și noilor tehnologii, anunță programul celei mai ample ediții

Festivalul NOVA, dedicat artei și noilor tehnologii, anunță programul celei mai ample ediții

Cea de-a treia ediție a festivalului NOVA, eveniment care explorează forme contemporane de expresie artistică facilitate de tehnologii inovatoare, se desfășoară anul acesta în perioada 22 noiembrie – 17 decembrie, la București. În cadrul ediției organizate de Asociația Prezent Continuu, Asociația Culturală Control N și prezentate de UniCredit Bank, 22 de artiști din 13 țări vor expune o serie de lucrări interactive în mediul imersiv construit de NOVAlab în Pavilionul 32 al Goethe-Institut București.

De asemenea, în spațiile incluse în circuitul festivalului, vor avea loc evenimente speciale care completează expoziția principală. Astfel, la Platforma Wolff, pasionații de muzică vor putea experimenta o instalație de sunet 3D inovatoare, creată de centrul de artă imersivă ZiMMT din Germania, în cadrul unor performance-uri susținute de IQOS. În plus, la Teatrul Excelsior și Cinema Elvire Popesco, publicul va putea participa la evenimente în care vor fi prezenți artiști și cercetători români și internaționali reputați.

Evenimentul de deschidere a festivalului va avea loc în 22 noiembrie, la Teatrul Excelsior, și o va aduce în premieră în România pe Sougwen 愫君 Chung, artistă multidisciplinară de renume internațional și fostă cercetătoare la MIT. Cu o experiență extinsă în desen, programare creativă și expertă în sisteme robotice, Sougwen a dezvoltat un proces de co-creare artistică în colaborare cu roboți învățați să picteze alături de ea. În timpul acestui performance, Sougwen demonstrează poetica dintre colaborarea umană și non-umană prin explorarea diferitelor moduri de percepție și de desenare între artist și mașină, organic și sintetic, improvizațional și computațional. Acest performance-lecture speculează viitorul alternativ al relațiilor dintre oameni și mașini, adresând întrebarea: unde se termină „AI” și unde începe „noi”?

NOVA Talks este o secțiune specială a acestei ediții. În 26 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, publicul va cunoaște și va interacționa cu 6 speakeri, printre care se numără cercetători, dar și artiști ale căror lucrări sunt incluse în expoziția principală. Prin aceste sesiuni, organizatorii propun un maraton al inspirației și creează contextul unor discuții fascinante despre importanța noilor tehnologii în procesul creativ și în explorarea potențialului cognitiv uman.

Un moment inedit va fi prezența pe scenă a robotului umanoid Eva, controlat cu puterea minții. Alături de acesta va fi Maša Jazbec, coordonatoarea Laboratorului de Creație și Cercetare DDTlab din Slovenia, care a dezvoltat software-ul cu ajutorul căruia Eva a primit o identitate și o personalitate. În cadrul performance-ului, câțiva participanți din sală vor avea șansa de a interacționa direct cu robotul și de a adresa întrebări artistei.

Între 5 și 8 decembrie, artiștii germani de la ZiMMT, unul dintre cele mai prolifice centre din lume care cercetează experiențele imersive create cu ajutorul sunetului, vor aduce la Platforma Wolff o instalație de sunet inovatoare. Construită dintr-o serie de difuzoare conectate, aceasta formează un sistem audio 3D, menit să schimbe complet experiența unui concert. Timp de 4 zile, trupe, DJs și sound designeri locali vor explora posibilitățile noului cadru în prezența publicului. Felix Deufel, inițiatorul ZiMMT, va susține aici și un workshop pentru cei interesați să învețe specificitățile unei construcții audio tridimensionale. Experiența de la Platforma Wolff este oferită de IQOS și se adresează doar persoanelor cu vârsta peste 18 ani. Prin aceste performance-uri, IQOS își reafirmă misiunea de a susține inovația și creativitatea, esențiale în atingerea progresului și în construirea unei comunități care reunește oameni pasionați de muzică, artă și de noile tehnologii.  

Acest workshop face parte dintr-o serie de ateliere practice susținute de cercetători români la CINETic, reunite sub secțiunea NOVA EDU, un demers dezvoltat în parteneriat cu UNATC și Goethe-Institut București.

Expoziția principală explorează anul acesta tema Hărți ale intimității. În spațiul imersiv construit la Goethe-Institut București, sunt prezentate 11 lucrări pilon, instalații interactive și transdisciplinare care, împreună, dezvăluie un parcurs personal al fiecărui vizitator în raport cu intimitatea. Traseul propus nu este o ilustrare a intimității, ci reprezintă o serie de experiențe personale în care participanții pot simți intimitate în raport cu lucrările, cu spațiul, cu alți oameni prezenți în sală, în diverse feluri și dimensiuni.

„Dacă la ediția precedentă, lucrările expuse vorbeau despre identitate și apropiere, despre relația dintre „eu” și „noi”, atât de relevantă în perioada respectivă, anul acesta, mergem un pic mai departe și explorăm tema intimității. Am inclus în procesul de creație a spațiului expoziției câțiva specialiști în psihologie, neuroștiință și antropologie cu sprijinul cărora am putut să mergem cu artiștii mai adânc în acest demers. Experiența expoziției de anul acesta urmărește, astfel, cu multă sensibilitate, aspecte din psihismul participanților, în intenția de a crea, în spațiul imersiv pe care îl dezvoltăm, un context propice pentru o călătorie în interior. De altfel, acest proces ne-a revelat un teritoriu tare ofertant de sondat și intenționăm să ducem mai departe acest demers de cercetare în proiectele noastre viitoare. Modul în care ne putem folosi de noile tehnologii prin intervenții artistice pentru a ne explora pe noi înșine în profunzime și a încuraja expansiunea personală este, cu siguranță, un focus incitant.", Emilia Păunescu, Directoarea Artistică și Fondatoarea Festivalului NOVA.

Accesul la expoziția principală și la evenimentele conexe NOVA se realizează prin achiziționarea unui bilet de pe platforma Eventbook.

NOVA este organizat de: Asociația Prezent Continuu și Asociația Culturală Control N
Prezentat de: UniCredit Bank
Cu sprijinul: IQOS
Parteneri: Goethe-Institut București, Institutul Francez din România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Republicii Slovenia în România, Teatrul Excelsior, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, CINETic/Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, Interface Cultures, Kunstuniversität Linz, Universitatea Națională de Arte București, Novel Mushrooms, Platforma Wolff.
Parteneri media: IQads, A LIST MAGAZINE, Igloo, Designist.ro, FEEDER.ro, Zile și Nopți

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related