Povești despre oameni, natură, despre ecologie și responsabilitate, despre migrație, diversitate și toleranță. După ediția de anul acesta de la București, cu peste 60 de filme de lungmetraj, mediumetraje și scurtmetraje internaționale, majoritatea în premieră națională, One World România revine cu o capsulă de proiecții dedicate publicului din Timișoara, care se desfășoară în perioada 13-16 octombrie 2022, la FABER și la Cinema Victoria.
Monica Stan, director artistic OWR, spune că în selecția filmelor din 2022 a vrut să evidențieze pericolele ecologice și problemele de mediu, care s-au înmulțit într-un ritm agravant în ultimii ani, dar și să arate documentare ce abordează tematici pe care OWR le urmărește în fiecare an în festival, precum drepturile refugiaților, migrația, diversitatea, justiția.
Festivalul reprezintă o ocazie de a cunoaște lumea prin ochii a zeci de cineaști din țări diferite și de a accesa realitatea altor culturi, spune Monica.
Vorbim cu Monica Stan, în continuare, despre festivalul de la Timișoara, filmele care pot fi văzute aici, evenimentele conexe și rolul festivalului în contextul tulburărilor din ultima perioadă.
Povestea One World Romania
Asociația One World România există încă din anul 2009 și are misiunea de a promova filmul documentar ce abordează drepturile omului ca instrument de înțelegere a lumii înconjurătoare aflată în continuă schimbare.
Această misiune a găsit expresie sub diferite forme de-a lungul anilor - de la proiecte de protejare și recuperare a patrimoniului cinematografic precum Sahia Vintage sau proiecte educaționale precum “OWR la școală”, până la programe de distribuție alternativă pentru filmul documentar, cum este KineDok și programe curatoriale dedicate istoriei universale a filmului documentar cum ar fi CineClub. Cea mai constantă expresie a sa a fost și este încă Festivalul de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, care este de altfel și singurul cu acest profil la noi în țară.
Selecția de filme pentru Timișoara
Selecția de la “OWR la Timișoara” este legată de cea de-a 15-a ediție a festivalului care a avut loc la București în luna mai și de tema pe care ne-am asumat-o în acest an, și anume interacțiunea dintre om și mediu. În procesul de selecție am căutat să aducem cele mai interesante filme documentare ce tratează câteva dintre cele mai actuale și relevante teme.
În acest an am dorit să evidențiem pericolele ecologice și problemele de mediu, care s-au înmulțit într-un ritm agravant în ultimii ani, dar și să arătăm documentare ce abordează tematici pe care le urmărim în fiecare an în festival, precum drepturile refugiaților, migrația, diversitatea, justiția. Aceste teme se reflectă și în selecția de documentare de la Timișoara, unde am încercat să aducem câteva dintre cele apreciate documentare care au rulat la București. Majoritatea de altfel nici nu pot fi văzute în altă parte, deci vor fi o premieră pentru publicul timișorean.
Ce filme nu ar trebui ratate
Din punctul meu de vedere nici unul nu ar trebui ratat. Nu numai că tratează teme diferite, dar au și abordări diferite, oferind spectatorilor ocazia de a lua contact cu o gamă largă de stiluri cinematografice practicate în filmul documentar.
În deschidere avem experimentul îndrăzneț al lui Sebastian Mihăilescu, “Pentru mine tu ești Ceaușescu” - un mix de documentar și ficțiune mai rar întâlnit în peisajul românesc. Apoi de neratat este cu siguranță filmul câștigător la OWR 15 - “Sunt liber” în regia Laurei Portier care va fi chiar prezentă la proiecție și va avea o discuție cu publicul. Unul din favoritele mele din acest an este “Mănâncă tot din farfurie”, (regia: Adam Isenberg, Noah Arjomand, Senem Tüzen). Este un film personal extrem de emoționant care tratează drepturile pacienților cu seriozitate și umor în același timp, ceva destul de greu de realizat având în vedere cât de delicat este subiectul.
De asemenea, recomand filmul pe care l-am proiectat în deschiderea ediției de la București - “A.I. la război” (r: Florent Marcie) un film care a făcut și face încă furori datorită perspectivei sale unice: lumea războiului privită prin ochii unui robot. Nu în ultimul rând recomand “Pădurea Domestică” (r: Salomé Jashi) - un film superb care ne dezvăluie legătura secretă dintre copaci și politică. Dacă vreți să aflați mai multe, trebuie să mergeți să-l vedeți.
Evenimentele conexe pentru festivalul din Timișoara
Evenimentele sunt legate de tematica filmelor. Din cauza invaziei ruse în Ucraina, situația refugiaților a fost mai presantă ca niciodată. De aceea am inclus mai multe documentare pe această temă și în selecție, precum animația “Evadare” și filmul “Această ploaie nu se va opri niciodată”, dar am considerat că este necesar să suplimentăm și cu evenimente conexe.
Astfel am introdus o serie de filme realizate de studenți de film de la UNATC cu refugiați din România, în cadrul unui proiect sprijinit de UNHCR. Tot UNHCR România a colaborat și cu fotograful Horia Manolache pentru expoziția de fotografie Refugiați Doctori în România, pe care o aducem și la Timișoara. Aceasta urmărește poveștile a opt refugiați care lucrează în sistemul medical român.
One World Romania în contextul actual
Cred că un festival ca One World Romania este important în orice context, deoarece el ca și conținut este în continuă schimbare, mereu ancorat în realitatea contemporană prin documentarele pe care le prezintă publicului. Festivalul reprezintă o ocazie de a cunoaște lumea prin ochii a zeci de cineaști din țări diferite și de a accesa realitatea altor culturi. Fiind filme documentare de autor, ele oferă o perspectivă profundă asupra subiectelor și a subiecților pe care îi urmăresc, un gen de cinema care devine tot mai greu de accesat în prezent, dar care este celebrat în timpul festivalului.
În mod special selecția de anul acesta a oferit o perspectivă amplă și complexă asupra conflictelor care se desfășoară în prezent în lume, oferind detalii la care în mod normal nu am avea acces. Mai mult decât atât însă, misiunea festivalului este una umanistă. Filmele documentare nu doar informează, ci creează empatie și înțelegere pentru diferite grupuri de oameni, și cred că mereu vom avea nevoie de acestea.
Un mesaj pentru publicul din Timișoara
Documentarele vă așteaptă. Este momentul să ne reîntoarcem la cinema, iar din experiența mea, două dintre cele mai bune locuri din Timișoara pentru a vedea filme sunt FABER și Cinema Victoria.