Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice: Nocturne muzicale: somn şi moarte

Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice: Nocturne muzicale: somn şi moarte

Concertul-conferinţă „Nocturne muzicale: somn şi moarte”
Costin Soare-lăută renascentistă şi chitară

Miercuri, 12 octombrie, ora 19, la Palatul Suţu, va avea loc un nou concert-conferinţă în cadrul seriei Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia ACCUMM, co-finanţat de AFCN. Chitaristul Costin Soare, alături de mezzosoprana Claudia Codreanu, propune publicului meloman o incursiune sonoră „nocturnă” care porneşte de la cântecul renascentist “Come, O, Heavy Sleep” de John Dowland şi se încheie cu Passacaglia din celebra “Nocturnă, op.70” de Benjamin Britten. O întâlnire cu chitara şi lăuta renascentistă în diverse ipostaze sonore ale somnului şi morţii, care va mai cuprinde, pe lângă lucrările deja menţionate, lucrări de Henry Purcell, Wolfgang Leopold Mozart, Franz Schubert şi Ariel Ramirez

În preambulul concertului, arheolog Dr. Mirela-Camelia Vintilă, de la Biroul Istorie Veche și Medievală al MMB, va susţine prezentarea: “Sub fiecare piatră, e o durere”.

Toate concertele proiectului vor fi difuzate live, online pe youtube.com/c/AsociatiaCulturalaKitharalogos şi vor putea fi urmărite ulterior pe paginile de youtube şi facebook ale asociaţiei şi ale Muzeului Municipiului Bucureşti.

Intrarea la concertele de la Palatul Suţu este liberă, în limita locurilor disponibile, şi se face pe bază de rezervare, scriind la: [email protected].

Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Parteneri principali: Muzeul Municipiului Bucureşti, Fundaţia ACCUMM
Cu sprijinul: Hora S.A., Reghin, Fabrica de Instrumente Muzicale; Savvy Finance; Tecnoservice Equipment SRL.
Parteneri media: Observator Cultural, Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Radio Trinitas, Agerpres, IQads, BookHub.ro, Liternet.ro, AgenţiadeCarte.ro.

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Costin Soare este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi muzicieni români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, Bucureşti şi cadru asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, proiect de succes în cadrul căruia concertează chitarişti de top din întreaga lume.

Cu o experienţă de 11 turnee (inter)naţionale la activ (peste 80 de concerte în ţară şi străinătate – Ungaria, Danemarca, China –  în ipostază solistică sau alături de muzicieni precum flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violonistul Valentin Şerban, violistul Marius Ungureanu, mezzosoprana Claudia Codreanu și actriţa Daniela Nane), 3 CD-uri solo, primul lansat în 2014, „Nocturne şi dansuri”, cel de-al doilea în 2020, intitulat „Oglinzi”, iar al treilea, „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare” - Muzică contemporană românească pentru chitară (2021) şi unul cameral în 2017, „Twenty Shades of Music” (alături de Ion Bogdan Ştefănescu), cu peste 250 de concerte desfăşurate în ţară şi străinătate, muzicianul-chitarist Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice prin intermediul unui instrument a cărui voce intimă şi repertoriu sunt apreciate de publicul larg.

Pasionat de muzica contemporană, a iniţiat un proiect unic în lumea chitaristică de la noi, intitulat „Musica...”, parte a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, prin care încearcă să stimuleze creaţia pentru instrument, ocolit, până de curând, de majoritatea compozitorilor valoroşi din România. De la debutul proiectului, în 2012, la Muzeul Naţional „George Enescu”, a cântat în cele 9 recitaluri peste 20 de lucrări în primă audiţie, scrise de compozitori precum: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Violeta Dinescu, Gabriel Almaşi, Gabriel Mălăncioiu, Şerban Marcu, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Sebastian Androne, Sebastian Ţună.

Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, cu o bursă completă de studii oferită de Associated Board of Royal Schools of Music, iar în perioada 2006 - 2008 studiază în cadrul „programului pentru profesori” la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia (cursuri de dirijat orchestră, analiză-forme muzicale şi orchestraţie), ca bursier al guvernului japonez. În 2011, obţine titlul de Doctor în Muzică cu menţiunea “Magna cum laudae” pentru teza de doctorat intitulată „Sonata pentru chitară în perioada 1920-1950 – Generaţia neoromantică”; în perioada martie 2012 - februarie 2013 este cercetător bursier post-doctoral „MIDAS” al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, lucrând la o nouă ediţie a celor „4 suite pentru lăută” (transcripţia pentru chitară) de Johann Sebastian Bach.

În 2013 şi 2014 este invitat ca profesor la cursurile de vară ale Academiei Sighişoara, alături de muzicieni de marcă din ţară şi străinătate, iar din 2016 pînă în prezent susţine masterclass-uri şi concerte timp de 10 zile în fiecare vară în cadrul prestigioasei Academii ICon Arts Transilvania.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related