Un oraș verde, incluziv și sustenabil, străbătut de mii de biciclete, pare deocamdată o idee utopică chiar și pentru centrele foarte dezvoltate, cu atât mai mult pentru orașele medii sau mici, dependente de politici centrale - sau de absența acestora - și de bugete limitate, care le obligă să prioritizeze urgențe administrative sau proiecte de infrastructură critică. Uneori în detrimentul cadrelor care să faciliteze accesul egal la cultură, educație sau viața socială. Dezvoltarea sau regenerarea comunităților prin cultură s-a dovedit a fi o formulă contemporană eficientă de creștere pentru orașe, iar participarea - modul ideal de a asigura echilibrul vocilor în discursul public și o bună reprezentare a tuturor categoriilor sociale dintr-o comunitate.
Ultimii ani accelerează un proces care evolua oricum organic, iar adaptarea a devenit un imperativ absolut la nivel global. Crizele consecutive - sanitară, climatică sau energetică - s-ar putea transforma în crize urbane și comunitare, spun voci tinere ale urbanismului mondial, amintind că viziunea modernistă, post-industrială, asupra orașului, care ignoră bunăstarea oamenilor, prioritizând eficiența mașinilor, a dat greș. În goana după eficientizare economică, aglomerările urbane s-au transformat în principalele motoare ale crizelor de orice tip, sociale, mentale, climatice, naturale, de sănătate și de educație.
Eco-evenimentele de educație urbană, cum este Street Delivery, sunt gândite să sugereaze alternative vii la orașul epuizant, cu distanțe mari, descurajante, presărat cu terenuri virane și străbătut de bulevarde largi, inundate de mașini, flancat de străzi pustii și întunecate, pe care nu se plimbă nimeni. Antreprenori, autorități locale, ONG-uri și artiști propun soluții, cel mai adesea simple și ingenioase, pentru eficientizarea consumului, pentru protecția mediului sau pentru antrenarea categoriilor segregate în viața unei comunități, într-un lung șir al temelor critice posibile.
Cu două zile înainte de start (1-2 octombrie), i-am întrebat pe participanții la Street Delivery Baia Mare care sunt soluțiile pe care le caută în general orașele medii pentru dezvoltare, dar mai ales un oraș construit din contraste, care-și imaginează viitorul modelând fosta sa identitate de centru minier și fostul renume de al doilea cel mai poluat oraș al Europei.
Un oraș verde, frumos, prietenos
Andrea-Ștefania Trif-Chindriș, coordonator al Asociației maramureșene Suflete Verzi, invitat anul acesta la eco-festivalul manifest Street Delivery Baia Mare: ”Putem visa, deci, la orașul viitorului, presărat cu grădini urbane, de la grădini verticale, la grădini sociale cu sisteme pentru compost, grădini comunitare, grădini întreținute de oameni în blocuri sau pe acoperișurile acestora. Ne putem imagina comunități în care toți oamenii muncesc și fac ceea ce le place, își împărtășesc daruri, cu speranța ca acestea să servească lumii. Un oraș care le oferă cetățenilor săi activități gratuite și terapii în natură”.
Asociațiile care gestionează problemele comunităților de rromi au, de asemenea, o misiune importantă într-o comunitate care se străduiește să echilibreze inegalități sociale și să găsească soluții unor probleme vechi, cum ar fi pungile de sărăcie de pe Craica, Cuprom, Ferneziu și Pirita.
Vlad Bardai, de la Asociația Young Roma Maramureș, o organizație care gestionează, probabil, cele mai acute teme locale, visează la un oraș prietenos. “Am putea gândi un oraș verde, frumos și prietenos cu mediul înconjurător, cu oamenii din jur, un oraș lipsit de idei toxice, de la rasism, la segregare și discriminare, un oraș care își iubește și își acceptă copiii. Un oraș în care nu mai sunt pungi de sărăcie, un oraș în care tinerii, adulții și bătrânii nu mai sunt nevoiți să doarmă sau să locuiască pe stradă. Un oraș prietenos cu educația și cultura, un oraș cu centre educaționale și academice bine dezvoltate, un oraș care pune accentul pe formarea și dezvoltarea valorilor umane și a civismului în rândul generației tinere. Toate acestea sunt, deocamdată, utopice”.
Risipa alimentară
Andrea Chiș, manager al Băncii Pentru Alimente Maramureș, caută soluții pentru un oraș cu o cultură mai bună a hranei. Organizația vine la Baia Mare Street Delivery cu câteva soluții la îndemână pentru combaterea risipei și pentru redistribuirea surplusului de la producători sau din întregul lanț comercial către ONG-urile specializate în asistarea persoanelor defavorizate, în risc de sărăcie și excluziune socială. “Studiile spun că 49% din risipa alimentară vine din gospodarii, ceea ce înseamnă că soluțiile ar putea fi simple și în mare măsură sub controlul fiecăruia dintre noi. În România se aruncă zilnic 6000 tone de alimente bune de consum, în timp ce 4.5 milioane de oameni nu au ce mânca. Putem ameliora multe doar acordând ceva mai multă atenție câtorva activități zilnice banale, cum ar fi alegerile pe care le facem în supermarketuri, legate de produsele de care avem nevoie sau de cantitatea pe care decidem să o cumpărăm. Faptul că suntem interesați doar de fructele și de legumele perfecte are, de asemenea, consecințe, la fel și alegerile privind depozitarea deșeurilor organice rezultate din gospodarie. Fiecare decizie este importantă și impactul său nu poate fi ignorat, mai ales în contextul în care schimbările climatice se văd deja cu ochiul liber”, spune Andrea Chiș.
Cele două organizații sunt cunoscute în Maramureș, fie pentru că un producător de castraveți dorește să doneze o recoltă prea bogată, fie pentru că un festival are nevoie de paie ecologice pentru băuturi sau, mai nou, pentru că grupul ucrainienilor refugiați la Baia Mare solicită diverse tipuri de asistență.
“Anticipăm orașul viitorului, pe care îl pregătim încă de acum, prin proiecte educaționale și sociale adecvate, care au și misiunea de a antrena autoritățile în acest proces al schimbării. Visăm un oraș cu grădini urbane cu paturi înălțate, potrivite și pentru persoanele cu nevoi speciale. Într-un astfel de cadru, accesibil tuturor, dorim să dezvoltăm proiecte pentru educație în natură, acțiuni deschise prin care să unim comunitățile, pentru a combate, astfel, fenomenul în creștere de izolare socială și singurătate”, spun reprezentanții Explorania, un grup specializat în programe de educare, în special destinate copiiilor, dar și adulților care trebuie să capete unele deprinderi cu privire la dezvoltările urbane sustenabile. “Pe termen mediu, sper să vedem lăzi de compost în fiecare cartier, după modelul francez. Tot ce este crud trebuie să se întoarcă în natură, nu la groapa de gunoi unde fermentează și poluează. Întregul proces de schimbare ar trebui să fie susținut prin programe coerente de educație ecologică, începând de la educația timpurie”, adaugă ea.
Un scenariu utopic
Exploatarea turistică etică și sustenabilă se numără, de asemenea, printre temele contemporane fierbinți care vor fi puse în discuție anul acesta, la Street Delivery Baia Mare.
Raluca Rad, activistă comunitară locală: “Mă doare faptul că nu este promovat potențialul turistic al ariilor naturale din jurul orașului Baia Mare. S-ar putea face niște rute de trecking super mișto, s-ar putea amenaja campinguri, s-ar putea implementa programe de educare a publicului în ceea ce privește fauna și flora locală. De fapt, aici avem cam aceeași poveste ca în cazul Parcului Dacia din oraș. Avem, putem, da' nu ne batem capul.
Multe idei – majoritatea simple - ar putea transforma orașul Baia Mare. Revitalizarea spațiilor culturale și îmbogățirea rolului lor în viața comunității se numără printre prioritățile noastre. Ne-ar plăcea, de pildă, să avem un centru permanent (zi/noapte) pentru reintegrarea oamenilor străzii. Cu terapeuți, dentiști, meșteșugari, medici… Dar, mai ales, terapeuți. Da' unul true, organizat, gândit, cu oameni care chiar își doresc să ajute. De asemenea, milităm pentru înființarea, de la bugetul local, a unui centru pentru reînvierea meșteșugurilor pentru adulți, cu workshop-uri finanțate pentru ateliere de meșteșuguri vechi și moderne, de la textile printing, olărit, împletit din nuiele și împâslit lână, la croitorie, construit cu materiale naturale sau pielărie. Există un astfel de centru la Satu Mare, nu-ți vine să crezi ce fac oamenii ăia acolo. Sigur se poate colabora cu ei pentru dezvoltarea unei structuri similare și în Baia Mare.
Casa Tineretului ar putea ajunge în contemporan cu un simplu lounge în care să funcționeze o ceainărie sau o cafenea. Este, de asemenea, absolut necesar și un centru de info referitor la ONG-urile locale, unde tinerii, și nu numai, să poată afla ce organizații avem, domeniile de activitate sau informații cu privire la campaniile în derulare. Nu în ultimul rând, într-un scenariu utopic, mi-aș dori o fermă autosustenabilă care să furnizeze ingrediente organice pentru prânz în toate școlile și grădinițele din oraș”.
Grădini sociale
Trif-Chindriș Andrea-Ștefania, coordonatorul Asociației Suflete Verzi: “Experiența ne-a învățat multe despre puterea parteneriatelor durabile și evoluăm, alături de toți colaboratorii noștri, promovând împreună cele mai importante valori și idei ale lumii contemporane”.
“Un sistem de grădini sociale, urbane, verticale se numără printre cele mai simple soluții contemporane în planificarea urbană. Ne-am dori măcar un proiect pilot și la Baia Mare. În rest, activitățile noastre vizează, în mod concret, promovarea câtorva principii în care credem, de la educația sustenabilă în unitățile de învățământ, dublată de ore de voluntariat obligatoriu pentru elevi, la un buget participativ mai mare pentru cetățeni și implementarea ideilor lor de proiecte pentru comunitate. Dorim traininguri despre educația nonformală pentru cadrele didactice, activități outdoor și bazate pe natură în toate unitățile școlare (creșă, grădiniță, școală, liceu, facultate) și implicarea bătrânilor în activități de mentorat, învățare meserii pentru elevi. Nu în ultimul rând, pentru că mizăm pe ecologie și pe principiile orașului de 15 minute, dorim piste de biciclete corespunzătoare și puncte de închirieri de biciclete”.
Spații unde tinerii artiști să poată cânta în stradă, în parc sau în piețe
Asociația DEIS, specializată în infrastructură și servicii pentru tineret, este cunoscută pentru activități care vizează implicarea tinerilor în decizii care le afectează viața și orașul. Vocea lor s-ar putea face auzită prin consultări și mecanisme participative, cum ar fi, de exemplu, un Consiliu Consultativ funcțional pentru Tineret.
“Dacă avem spații dotate corespunzător și personal specializat, generațiile tinere vor putea să își descopere și să își exploateze potențialul și să ofere mult mai mult comunității din care fac parte. Tinerii chiar sunt o resursă extraordinară în Baia Mare. O resursă care se risipește sau migrează, din păcate, pentru că aici nu este descoperită și sprijinită”, spune Diana Sabo, președinte al Asociației DEIS.
Munca asociației vizează o politică locală prietenoasă privind utilizarea spațiilor publice.
“Pe termen mediu, sperăm să putem realiza, în colaborare cu autoritatea locală și cu partenerii tradiționali ai asociației, câteva dintre obiectivele noastre, de la stabilirea unor spații unde tinerii artiști să poată cânta în stradă, în parc sau în piețe, în anumite intervale orare. Dorim și proceduri simplificate și rapide pentru utilizarea spațiilor publice pentru proiecte ale societății civile care oferă ceva gratuit comunității”, spune Diana Sabo.
Transformarea spațiilor ,,moarte" din oraș, astfel încât să poată fi utilizate de către comunitate, se numără printre prioritățile organizației și, în acest context, un festival într-un parc abandonat devine o excelentă oportunitate de dialog.
Ar trece la utopii, deocamdată, câteva dintre măsurile absolut necesare unui oraș funcțional, care, însă, probabil se vor mai lăsa o vreme așteptate. Printre acestea, servicii integrate accesibile pentru fiecare categorie de cetățeni, soluții sustenabile/durabile, prietenoase cu mediul și sănătatea oamenilor, pentru diverse aspecte ale vieții, de la transportul în comun, la gestionarea deșeurilor. Digitalizarea este și ea un proiect pentru mai târziu, mai ales dacă vorbim de digitalizarea utilizată ca soluție pentru accesibilizarea serviciilor, informare și educație. Tot utopic, dar nu de nerealizat, ar putea fi ideea unor evenimente educative organizate săptămânal de comunitate și societatea civilă, cu sprijin din partea autorității locale sau sprijin pentru partea de housing pentru fiecare familie tânără care vrea să locuiască în oraș.
Educație, sănătate, locuire
Pungile de sărăcie și segregarea comunităților de rromi i-au adus orașului Baia Mare poate cel mai nedorit renume. Mai rar au ajuns în discuția publică povești despre munca asociațiilor locale, care gândesc soluții pentru a compensa unele dintre aceste lipsuri. Respectarea prevederilor legale referitoare la accesul la serviciile sociale pentru persoanele cu oportunități reduse se numără printre soluțiile pentru care militează organizația Young Roma Maramureș. Deopotrivă importantă este reglementarea accesului la educație și existența unor profesori de calitate care să le asigure persoanelor cu oportunități reduse accesul la educație în mod etic și corect, conform legilor și valorilor europene.
“Stabilirea direcțiilor de aplicare metodologice și procedurale a directivelor legislativ - europene în domeniile cheie: educație, sănătate, locuire, ocupare pentru persoanele cu oportunități reduse. De asemenea, pentru creșterea gradului de conștientizare asupra conceptelor de multiculturalitate și pluriculturalitate în societatea europeană”, mai spun reprezentanții asociațiilor locale dedicate rromilor.
Creșterea gradului de implicare a instituțiilor publice în acțiunile de activism civic și comunitar prin intermediul activităților concrete și solide raportate la situația actuala a societății băimărene ar asigura un mediu bun pentru schimbare. La fel și asigurarea unui nivel de comunicare și relaționare decent și moral între factorii relevanți implicați în procesul de dezvoltare a municipiului Baia Mare. Nu în ultimul rând, Asociația Young Roma Maramures dorește crearea unui mediu competitiv și prietenos, în care tinerii băimăreni să se dezvolte, în conformitate cu valorile comunității europene.
Primii pași în schimbare
Izabella KisKasza, Fondator Street Delivery Baia Mare: “Toate aceste teme sunt importante pentru un oraș ca Baia Mare, un centru stratificat, construit din contraste, de la vestigiile fostului punct minier – aflate încă în plin proces de regenerare și conversie -, la dezvoltări urbane moderne, care vorbesc despre orașele inteligente de mâine. De la spații populate de categorii defavorizate, la zone de întâlnire comunitară care atrag noile generații orientate spre antreprenoriat și industrii creative. Momentul în care s-a produs o schimbare semnificativă în viziunile cu privire la dezvoltarea pe termen lung este, probabil, 2015, anul în care orașul Baia Mare devenea una dintre finalistele cursei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Un an mai târziu am organizat și prima ediție Street Delivery, o ofertă atipică în peisajul cultural local.
Ne place să credem că am devenit o voce importantă în procesul de schimbare, chiar dacă pariul este unul pe termen lung. Tocmai de aceea îi invităm încă o dată în agora pe toți cei interesați de o platformă informală de dialog. Dorim să ne unim eforturile și să facem pașii necesari pentru un oraș în care oamenii să se simtă confortabil, înțelegând importanța comunității și a modului în care ne afectează viața pe repede-înainte. Fiecare voce are importanță, fie că suntem parte din grupuri de inițiativă civică, fie că suntem membri ai unei comunități, a unei organizații pentru pace sau activiști pentru climă, natură și drepturile omului, muzicieni sau artiști stradali. Dar mai ales dacă suntem activiști sociali, urbaniști sau arhitecți care văd întâi de toate oamenii și abia apoi spațiile comerciale sau clădirile".
Un laborator de idei
Reunind cele mai noi generații din industriile creative și artiști ai noului val, DJ-i, comercianți, manufacturieri sau chibiți, Street Delivery Baia Mare dorește să fie un laborator de idei, amestecând proiecte de artă urbană cu cele din industriile creative, ateliere, expoziții, proiecte verzi și muzică, toate însuflețite de iluzia unui paradis citadin posibil.
Cinematograful Dacia în anii '80
Izabella KisKasza, fondator și coordonator Street Delivery Baia Mare: “Am invitat anul acesta la Street Delivery organizații care investesc în proiecte pentru educație, dezvoltare sustenabilă și regenerare urbană, inițiative care vizează teme comunitare, de la colectarea selectivă, reciclare și gestionarea deșeurilor, la sisteme de eficientizare energetică sau utilizarea combustibililor alternativi. Sportul, longevitatea și viața sănătoasă se numără, de asemenea, printre principalele noastre repere.
Pe lângă săli sau arene dedicate, milităm pentru spații publice adecvate oricărui sport urban, de la baschet și fotbal, la skateboarding, sprint sau ciclism. Totodată, lăsăm tehnologia să ne ghideze către o lume nouă, militând pentru dotări high-tech în insule verzi de confort urban. Dorim facilități smart, echipamente avansate și soluții moderne de eficiență energetică și securitate. Nu în ultimul rând, dedicăm această ediție reabilitării centrelor de întâlniri comunitare, de la Casa Tineretului la locul în care, în mod simbolic, va găzdui festivalul, respectiv Parcul Scriitorilor, cunoscut local drept Parcul Dacia. Un fost paradis pe malul Săsarului, folosit în prezent mai degrabă ca zonă de tranzit. Parcul este total abandonat și alimentează în ultimii ani buletinele de știri cu povești despre dealeri și consumatori de droguri sau despre incidentele pe care le provoacă, din când în când, grupuri violente sau oameni fără adăpost”.
Pledoarie pentru recuperarea spațiului public în beneficiul oamenilor, Baia Mare Street Delivery 2022 va avea loc, în perioada 1-2 octombrie, în Parcul Dacia din oraș. Festivalul reprezintă o meditație asupra problemelor urgente ale timpului nostru, de la tehnologizare și consumerism, la cele mai acute teme ecologice contemporane.
Ajuns la cea de-a patra ediție, Baia Mare Street Delivery este, totodată, una dedicată crizelor contemporane, de la agresiuni asupra indivizilor, statelor sau asupra mediului, la crize energetice, economice și umanitare. Evenimentul reunește, sub tema artei sociale și a ecologiei, reprezentanți ai scenei culturale, autorități locale, alături de activiști și jurnaliști specializați pe subiecte de urbanism și mediu. Muzicieni și performeri emergenți, alături de reprezentanți ai mediului antreprenorial, meșteșugari locali sau grupul ucrainienilor refugiați în Baia Mare sunt invitați în agora pentru a dezbate problemele urbane contemporane, în căutarea unor soluții adaptate noilor viziuni comunitare.
În anul 2016, Street Delivery a fost declarat proiect strategic al orașului Baia Mare, în contextul candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Festivalul își respectă acest statut, devenind o bursă de idei sustenabile pentru comunitate. ONG-urile care își așteaptă publicul pe 1 și 2 octombrie în Parcul Dacia din Baia Mare propun diverse soluții pentru un oraș mai bun și mai deschis locuitorilor săi, potrivit noilor viziuni cu privire la locuire și mediu, noilor aspirații sociale și noilor crize care tulbură lumea contemporană. Idei simple, inteligente și la îndemână sau proiecte complexe, care necesită susținerea autorităților locale, au fost puse în avans de șase dintre organizațiile participante.