Emoții ascunse și evenimente care au schimbat istoria, în septembrie la Celula de Artă

Emoții ascunse și evenimente care au schimbat istoria, în septembrie la Celula de Artă

Cea de-a doua jumătate a lunii septembrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 18 septembrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul Lilith – Black Moon, cu lucrarea de licență al tinerei artiste Alexandra Vlase iar pe 24 septembrie, la Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 Alex Manea aduce V.I.D. (Very Important Dates), un studiu asupra momentelor care au modelat istoria.

Alexandra Vlase este omul care și-a dăruit ultimii trei ani documentării în arta decorativă, în acest an absolvind studiile programului de licență în cadrul Universității Naționale de Arte din București, urmând să înceapă masterul în același domeniu. Pasiunea sa pentru estetic, pentru ceea ce este frumos și plăcut ochiului, a influențat-o în alegerea Fashion Design-ului pentru cariera sa, de-a lungul timpului având mai multe expoziții de grup și proiecte de modă. Astăzi, activează într-un cadrul educațional și creativ, încurajând oamenii să își urmărească visele.

Lilith - Black Moon este ținuta reprezentativă a lucrării sale de licență intitulată “HALA”, ținută inspirată din corpul astronomic, Luna. Conceptul se bazează pe ceea ce reprezintă astrologic Luna si ceea ce transmite prin cele mai ascunse emoții ale sufletului nostru: mister, fantezie, sensibilitate, dorință și iubire. În astrologie, Soarele reprezintă spiritul, în timp ce Luna reprezintă corpul fizic și emoțional, un sentiment profund și activ în întunericul nopții, moment care o reprezintă și pe artista noastră. Lilith reprezintă inițierea unui nou capitol al vieții noastre. Volumul, texturile sunt cele mai predominante în lucrările sale, iar accesoriile sunt specifice Lunei.

“Istoria este importantă: în fiecare zi, ni se amintește de puterea trecutului de a ne modela atât viețile, cât și societatea în care trăim, fie că este vorba de familie, națiune, cultură, religie sau altă comunitate constituită istoric. Modul în care înțelegem istoria ne influențează prezentul și modul în care vedem lumea și afectează modul în care înțelegem realitatea și propriul nostru viitor. O înțelegere adecvată a felului în care istoria modelează prezentul și viitorul este esențială pentru a implica și înțelege lumea din jurul nostru. ”, Alex Manea, artist.

„V.I.D.” încearcă să creeze o listă imparțială care să atingă cele mai influente și majore evenimente din istoria lumii, cele care au modelat lumea mai mult decât oricare altele. Există momente din istorie la care nu ne putem abține să nu privim în urmă și să observăm că au semnalat o schimbare majoră în modul în care trăim, lucrăm, gândim și chiar cum îi privim pe alții. Da, mai sunt multe momente care ar putea fi menționate, dar acestea 15 sunt momente de cotitură când nimic din ce a urmat nu a mai fost la fel. Chiar dacă majoritatea evenimentelor prezentate sunt cunoscute publicului doar din relatări istorice și nu direct trăite, materialele și modelele folosite pentru realizarea lucrărilor sunt recunoscute și fiecare privitor se poate identifica cu cel puțin unul dintre ele. Prin această asociere neobișnuită, artistul încearcă să expună participantul la un fel de experiență indirectă, la o emoție declanșată în mentalul și afectivul privitorului, subliniind astfel aceste elemente și transferând experiența recunoașterii unor noțiuni palpabile către identificarea individuală cu un anumit eveniment asociat intenționat de un element recognoscibil cu rolul de a declanșa această acțiune.

Rezonând cu urmele memoriei impregnate în materialele găsite, Alex Manea lucrează cu diverse obiecte în spiritul arte povera și combină aceste materiale cu un obiectiv estetic minimalist. Manea acordă prioritate conceptului în raport cu preocupările formale și astfel își valorifică strategiile plastice și metodele tehnice în serviciul temei propuse. În timp ce practica sa este bazată pe idei, volumul său de lucrări rezultate reprezintă o îmbinare perfectă a formei și funcției.

Practica sa de artă conceptuală se angajează în a confrunta puternice subiecte socio-politice și culturale și a le prezenta în forme intrigante și convingătoare din punct de vedere estetic. Fiecare lucrare are menirea de a împinge privitorul spre reacție și reflecție asupra poziției sale în raport cu opera de arta și cu lumea.

Celula de Artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, ce își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje și astfel, pentru ca nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se crează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezență de ~ 5 ani (2017 - 2022) pe scena artei din București, Celula de artă a susținut peste 120 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri) și a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.

Partener strategic: Casa Carol (Carol 53)
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Cărturești, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, Munteanu, SMARK.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related