Pe Mădălina Drăgoi o vedem călătorind des pe Facebook. Și scriind. Și-a ales o viață activă, cea de jurnalist și stilist de modă, în care nu și-a propus niciodată să traseze linii între muncă și timp liber. Pentru ea, cele mai multe vacanțe au însemnat și lucrul la documentarea unor povești.
Cu timpul liber nu a fost mulți ani într-o relație sănătoasă, îl dedica pe tot jobului, lucrând zile întregi fără nicio pauză în care să își reîncarce bateriile. Nu mai este cazul. A învățat să își ia momente pentru ea, să se deconecteze, să respire. Apoi o ia de la capăt, fiindcă, pentru ea, munca este garanția susținerii stilului de viață care îi place.
"Niciodată nu mi-am propus să am granițe între munca și viața mea. Am hotărât să fac ceea ce îmi place și nu văd de ce aș pune granite. Dar evident, adaptez și reconstruiesc programul în funcție de situația de viață în care mă aflu și în funcție de programul cu copilul".
Discutăm cu Mădălina Drăgoi despre orașe hanseatice, vibe-uri mistice, povești cu vikingi, pirați, vapoare și navigatori. Și aflăm cum îmbină viața profesională cu cea personală ca să existe, totuși, un echilibru.
Relația ta cu timpul liber
Timpul liber a devenit vital. Prea mulți ani nu i-am dat deloc importanță. Timpul liber era dedicat muncii, muncii făcute cu super multă pasiune, ce-i drept. Am avut nenumărați ani, în care munceam și 100 de zile, câte 12, 15 ore zilnic, fără nici o zi liberă între. Acum, însă îmi fac zilnic timp liber fie că este vorba și despre 15 minute în care fac o meditație ghidată sau exerciții de respirație în timpul zilei ori 30 de minute dimineața. Momentele libere sunt sursă de energie.
Aparent, am mai mult timp liber, căci sunt mai bine organizată, însă ca mama nu prea ai cum să ai mai mult timp liber.
Rutinele de bine
Mai ales de când sunt mamă și de când locuiesc mai mult în Germania, timpul are altă dimensiune. Inclusiv timpul liber este organizat în stil militar. Dar în sensul bun. Am priorități și le respect. Acum, am inclus între priorități și activități care îmi fac mie personal plăcere: plimbări lungi în natură, conversații cu oamenii cu care sunt conectată via inimă, probat de haine noi, meditații, exerciții de respirație conștientă. De exemplu, o plimbare pe malul Mării Nordului sau a Mării Baltice când este vânt puternic, mă încarcă de energie pozitivă. Sau o plimbare prin ploaie în Berlin.
Ce faci pentru reîncărcarea bateriilor
Munca, conectarea cu copilul meu prin joacă, exerciții de respirație conștientă, meditație ghidată, cursuri de dezvoltare personală, terapie, conversații și conexiuni care îmi aduc coerență inimă – creier, plimbări pe malul lacurilor din Berlin, concerte (am fost la 3 concerte superbe în această vară: Kovacs, Rammstein, Bjork), dans. Ascult muzică cu vibe bun câteva ore pe zi… De curând, am încercat și voluntariatul în Italia și m-am simțit foarte bine. Și cultiv starea de îndrăgostire și de recunoștință. Avem atâtea de iubit și de apreciat.
Cum se simte vacanța anul acesta
Vacanța de anul acesta este cu totul specială pentru mine, căci nu mai avusesem vacanță în adevăratul sens al cuvântului de 7 ani. Ultimii ani, vacanțele le-am dedicat reportajelor de călătorie cu copilul, pe care le-am făcut alături de tatăl băiatului meu, în diverse locuri din lume: Suedia – diverse regiuni (insula Gotland o recomand cu căldură), Danemarca (sunt îndrăgostită de insula Fano), Maldive, Ras al Khaimah, Portugalia (Algarve e mereu o idee bună și portughezii sunt foarte pregătiți pentru turiștii cu copii). Însă recunosc, că simțeam nevoia de vacanță reală. Și cum am făcut o formă de Covid19 care m-am lăsat fără energie vitală multe săptămâni, am schimbat iar prioritățile. Și am decis, ca să îmi permit luxul ca vacanța să fie vacanță fără să lucrez. Și să mă simt în fiecare zi ca în vacanță chiar dacă preț de 3 minute cât ascult o melodie care îmi place.
Așadar, datorită lecțiilor luate în timp ce avut Covid19, am decis să schimb perspectiva și să mă bucur mai mult de viață, căci nu mai am timp de pierdut. În ceea ce privește vacanțele, sunt micuțe dar intense. Până acum, m-am bucurat de 4 zile de vis în Bavaria, de alte 3 zile superbe în Barcelona, și de alte 4 zile în Bremen și Bermerhaven – un orășel superb la Marea Nordului în Germania. Plus, aproape o lună în Piemonte, Italia, unde locuiește sora mea *am și lucrat. De acolo, am făcut o escapadă în Santa Margherita de Liguria și Portofino. A fost special, căci am fost doar noi cu copiii noștri pentru prima oară într-un trip. Însă, vara abia a început.
Ce urmează
Urmează să plec pentru 2 săptămâni în zona Marche, Italia, cu oprire la Bologna și sper eu Roma. Însă voi lucra în acest timp, acesta este unul dintre avantajele pe care le ai când lucrezi remote. În septembrie, urmează Portugalia. Pe lista mea mai am Andalucia, Paris, Thailanda, SUA, Madeira. Cel puțin.
Criteriile de selecție a destinațiilor
Uneori se ivesc invitații pentru reportaje, alteori pur și simplu călătoresc pentru a fi alături de prieteni sau de familie. Alteori, aleg destinațiile atunci când prind o ofertă de neratat. Depinde evident, dacă voi călători cu copilul. Am convenit cu tatăl lui să-l ducem în zone cât mai sigure, fără risc de boli tropicale, de exemplu.
Foarte important pentru tine într-un loc nou
Să mă conectez cu spiritul locului. Să mă amestec printre localnici, să cunosc câți mai mulți artizanii, să mă îmbrac în hainele tradiționale, să port bijuterii locale. Să ascult muzică de-a lor, să mănânc în locurile preferate ale localnicilor. Nu e mereu ușor, dar e modalitatea mea de a simți vibe-ul autentic. Nu mai sunt interesată de a sta la plajă sau într-un resort de lux, ci caut povești.
Primul lucru când ajungi în vacanță
Mă uit la cer, respir și mulțumesc.
Și când pleci
Mă uit la cer, respir și mulțumesc.
Locuri descoperite în călătorii
Sunt pasionată de Marea Baltică și Marea Nordului și de orașele hanseatice pe care le-am descoperit. Arhitectura lor este fantastică, iar aceste mări, deși nu frumoase la prima vedere aduc un vibe mistic, rece, specific oamenilor din Nord. Povești reale cu vikingi, pirați, vapoare, navigatori, soțiile și copii care rămâneau și ani acasă să aibă grijă de gospodării sunt încă vii. Simt cumva un soi de iubire matură, rafinată, fără granițele minții față de aceste locuri. Iubesc când e vreme rea la Marea Nordului sau la Marea Baltică și eu mă plimb, având haine și încălțăminte propice peste o rochie de mătase fină. Dintre orașele hanseatice recomand Visby din insula Gotland, Suedia dar și Bremen, Germania. Vreau să revin, pentru că arhitectura orașelor hanseatice îți oferă noi și noi perspective. Și povești care nu se termină niciodată.
O vacanță legendară
Probabil vacanța în India. Și nu doar pentru că India este spectaculoasă și că ai parte de spectacol al culorilor, aromelor, gusturilor, vegetației și faunei la orice pas. Ci și datorită stării în care eram când India m-a ”căutat”. Am ajuns acolo, total neașteptat, după o despărțire dureroasă. India mi-a dat perspectiva unei noi vieți, a unor noi posibilități total neașteptate. S-a întâmplat să împlinesc 30 de ani, pe o plajă, lângă junglă cu niște oameni minunați, purtând sari și bijuterii indiene. Dacă cineva mi-ar fi spus cu 3 săptămâni înainte că viața mea se va schimba atât de mult și că voi împlini 30 de ani în India, aș fi spus că este imposibil. Dar s-a întâmplat și sunt recunoscătoare pentru toate lecțiile aduse de India.
Linia care delimitează viața profesională de cea personală
Ca jurnalist și stilist de modă sunt mereu conectată și atentă la ceea ce întâlnesc. Mereu apar informații, situații, idei, povești pe care le pot folosi și în munca mea. Însă niciodată nu mi-am propus să am granițe între munca și viața mea. Am hotărât să fac ceea ce îmi place și nu văd de ce aș pune granite. Dar evident, adaptez și reconstruiesc programul în funcție de situația de viață în care mă aflu și în funcție de programul cu copilul.
Cât timp petreci la job în concediu
În ceea ce fac, petrec și timp la job în concediu, sau cum ziceam uneori, pentru reportaje iau din zilele libere pentru a pleca în destinații care mă interesează. Răspund la emailuri urgente sau mesaje pe social media. Nu mă deranjează.
Relația cu telefonul în vacanțe
Una foarte cordială, din păcate. Fac fotografii, postez pe social media, țin legătura familia, prietenii, colegii. Însă marele meu vis este o vacanță pentru digital detox. Una în care să nu fie preocupată de ceea ce nu mă înconjoară în acel moment.
Postările de concediu
Postez, postez, de ce să nu postez? De dragul de a împărtăși din ceea ce descopăr. Și de dorul de a interacționa cu oameni dragi. Și de plăcerea aprecierilor și complimentelor pe care le primesc, trebuie să recunosc. Dar mai ales pentru a transmite vibrații înalte pe care le accesez atunci când călătoresc. Cu toții avem nevoie să visăm și dacă îi vedem pe cei de lângă noi că lucrează asta, luăm imbolduri. Eu una, așa funcționez.
Orașul tău vara
De ceva timp, locuiesc în Berlin. Și pentru mine este fascinant, căci mereu descopăr ceva nou. Iar în unele zile, chiar îmi aloc ore în care să fiu turist. Berlinul mă ține în priză, ca să zic așa. Însă, prefer să mă retrag în zona lacurilor, pădurilor berlineze pentru o gură de aer proaspăt și pentru a face liniște în gânduri.
Un loc din Bucuresti unde te retragi în timpul tău liber
În București simt că plutesc ori de câte ori sunt în oraș. De obicei sunt înconjurată de prietenii mei minunați și nu contează unde ajung, căci am bucuria în inimă. Îmi place să cutreier zona de la Casa Poporului, mă leagă 8 ani din viață, dar și Cotroceni unde am petrecut un an magic, în stilul nuvelelor lui Eliade, într-un apartament decorat în stil marocan cu o terasă imensă unde și dormeam vara.
Ce faci prima dată când te întorci la job ca să îți intri în ritm
În cazul meu, scriu articole sau stilizez din punct de vedere vestimentar ședințe foto. Fac ceea ce trebuie să fac, fără să mă gândesc la asta ca la o pedeapsă. Văd munca ca pe o posibilitate de a trăi o altă escapadă superbă. Munca e o garanție a continuității stilului de viață care îmi place.