În viața lui Vio Darvas, fotografia a însemnat de la început vindecare, o modalitate de a împărtăși cu ceilalți lucruri prea greu de pus în cuvinte. A început cu fotografia pe film, fără să se gândească prea mult la detaliile tehnice. Pentru ea, cel mai important este să surprindă emoția omului din fața obiectivului și să îi spună povestea. Reușește să facă asta pentru că pune întotdeauna persoanele care urmează să fie fotografiate pe primul loc și creează pentru ei un mediu safe în care să se exprime.
Fotografia m-a invatat sa fiu atenta la orice se intampla in jurul meu; sa vad frumusetea din lucruri care aparent sunt nesemnificative; sa-mi schimb perspectiva cand simt nevoia. Pentru ca atat de multi oameni si-au deschis sufletele in fata mea si a camerei mele, acum ma raportez eu altfel la ei. Ii vad ca pe suflete care traiesc experiente unice in viata asta, experiente care le dau lor forma ulterior. Acum ma simt ca un observator.
Pe canalul ei de Youtube, Vio împărtășește cu publicul multe dintre experiențele ei fotografice. Acum lucrează la un clip în care va vorbi despre cum au evoluat fotografiile ei de când a pornit pe drumul ăsta și până acum, dar până apare materialul vă lăsăm cu interviul de mai jos în care am povestit despre shooting-uri memorabile, surse de inspirație și emoție transpusă în fotografii.
Drumul către fotografie
Pasiunea pentru fotografie a venit la mine intr-un context interesant. Treceam printr-o perioada incarcata de mental health issues si imi cautam drumul spre vindecare si dezvoltare personala. O parte din mine, careia nu ii acordasem atentie pana atunci, isi dorea foarte tare sa-si exprime sentimentele, emotiile si gandurile. Asa am inceput sa fac fotografie, vazand-o ca pe o modalitate de a impartasi cu privitorii ceea ce simt, dar nu pot pune in cuvinte.
Povestea primului tău aparat de fotografiat
Minim un an am experimentat numai cu fotografie pe film, iar primul meu aparat a fost un Minolta gasit in casa bunicii mele. Evolutia e incredibila, iar cea mai tare parte e ca fotografiile mele transmit din ce in ce mai multa emotie. Zilele astea lucrez la un episod de youtube in care raspund chiar la intrebarea asta, ,,Cum au evoluat fotografiile mele’’. Aici arat pentru prima data primele mele fotografii si le refac acum, cu skill-ul actual, ca sa arat exact evolutia despre care vorbim.
Cum si de unde ai invatat tehnica fotografiei
Tehnica am invatat-o singura prin experienta. Nu mi-am focalizat niciodata atentia pe tehnica sau aparatura, cel mai important pentru mine a fost cat de multa emotie pot transmite privitorului prin imagini. Skill-ul s-a format automat. Nu am avut mentori la inceput, invatam privind ce ma inconjoara si subiectii din fata camerei. Dupa cativa ani, a aparut in viata mea o persoana care a avut rol de mentor in fotografie. Mi-a dat incredere in mine ca artist si am trecut la urmatorul nivel. E vorba de Vlad Braga, unul din oamenii care reusesc sa transmita emotie pura prin fotografie.
Primii bani ca fotograf și negocierea creativă
Nu-mi amintesc cand am inceput sa castig primii bani, dar imi amintesc ca la inceput explicam constant publicului meu ca sesiunile de portrete sunt pentru oricine isi doreste si ca nu lucrez doar cu modele. Pentru ca fotografiile mele mergeau mult spre conceptual, oamenii nu se puteau imagina pe ei insisi in fata camerei mele. Iar in cazul meu, negocierea creativa sta in felul urmator: incurajez clientii sa imi spuna sau sa imi arate prin imagini care le plac, ceea ce isi doresc sa transmita prin fotografiile pe care urmeaza sa le facem. Povestim, eu inteleg ce isi doresc si le dezvolt viziunea.
Ce tip de fotografii faci
Fac fotografie de portret, fashion si conceptual. Acum nu am un subiect preferat, imi place sa fiu atenta la ce sa intampla in fata camerei mele si sa surprind sentimentele pe care le vad. Stilul mi l-as descrie numai prin faptul ca fotografiile mele sunt pline de emotie, ajung la privitor. Spun o poveste.
Surse de inspirație
Oamenii, trasaturile care ii definesc si ii fac unici, felul in care se misca prin viata. Vantul, ploaia, frigul, alte lucruri de aici.
Ce te-a invatat fotografia
Fotografia m-a invatat sa fiu atenta la orice se intampla in jurul meu; sa vad frumusetea din lucruri care aparent sunt nesemnificative; sa-mi schimb perspectiva cand simt nevoia. Pentru ca atat de multi oameni si-au deschis sufletele in fata mea si a camerei mele, acum ma raportez eu altfel la ei. Ii vad ca pe suflete care traiesc experiente unice in viata asta, experiente care le dau lor forma ulterior. Acum ma simt ca un observator.
Ce ar spune aparatul tau foto despre tine
Ar spune ca e momentul sa folosesc un ghiozdan foto in loc sa-l infasor intr-o esarfa si sa-l bag in geanta. Fac asta dintotdeauna.
Ce ”trick-uri” ai pentru relaxarea subiectilor
Nu am trick-uri, oamenilor le e extraordinar de usor sa fie relaxati in prezenta mea. Asa e energia mea. Lucrul la care tin intr-o sedinta este ca clientul meu sa aiba o experienta frumoasa, sa simta ca e intr-un mediu safe si ca se poate arata asa cum isi doreste el in fata camerei.
Povesteste-ne un shooting memorabil
Sunt o gramada, asta e partea mea preferata, faptul ca mereu e fun la shooting-uri. La unul din shootingurile de saptamana trecuta, mergeam cu masina pe langa Bucuresti, in cautare de locuri pentru fotografii si am trecut pe langa un om cu o turma de capre. Am oprit, l-am rugat sa-si cheme caprele sa facem niste portrete printre ele, iar el a acceptat. Pozele au iesit top. Povestesc mereu in vlog-uri momentele astea.
3 fotografii preferate și povestea lor
Prima o sa fie o fotografie din cele cu capre de care vorbeam.
A doua este potretul unui preot. Fotografiam un eveniment caritabil la biserica unui sat si l-am rugat sa imi stea pentru un portret in curtea bisericii. El a fost foarte incantat si 20 de minute mi-a dat instructiuni despre cum vrea sa iasa poza, de la ce distanta sa o fac, din ce unghi, cum sa incadrez, etc. Era pasionat de fotografie.
A treia e un portret de cuplu, in Laguna Albastra. E una din pozele mele preferate. Am ajuns la apa si am vazut cativa oameni cu o saltea gonflabila. I-am rugat sa imi imprumute salteaua pentru poze si au acceptat. E foarte tare cand oamenii din jur contribuie la shootinguri.
Cum vezi relatia dintre fotograf si public
E o relatie interesanta. Publicul reactioneaza la mine, nu numai la pozele pe care le fac. Ei empatizeaza cu mine prin pozele mele. In Romania cred ca oamenii incep din ce in ce mai mult sa aprecieze fotografia si arta.
Care e ghidul tau personal de etica
Tratez oamenii cu respect si caldura, asa cum as vrea eu sa fiu tratata in timpul unei sesiuni de portrete. Ca deontologie a imaginii, tin mereu lucrurile clare. E important pentru mine ca totul sa decurga asa cum scrie in contracte, ca ambele parti sa fie mereu multumite.
Ce trenduri sunt relevante pentru tine, in fotografie
Pentru ca am inceput ca fotograf pe film, rezonez mult cu vibe-ul asta old school, VHS type, pe care il vad destul de des. Vad ca acum se revine la estetica asta ,,imperfecta’’.
Ce recomandari de albume foto ai
Nu cred ca am avut niciodata un album foto care sa fie al meu. Rasfoiesc cand am ocazia dar numele lor nu raman in mintea mea.