Vacanța este momentul perfect pentru relaxare, dar și pentru cursuri non-formale pentru copii. De aceea există Radio Boot Camp, școala de vară de radio unde orice copil cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani poate să ajungă să vorbească la radio și să învețe secrete ale meseriei de jurnalist. Căutarea de informații corecte pe o temă dată, elaborarea unor texte în mod coerent, capacitatea de a discerne între informații utile și mai puțin utile sunt doar câteva dintre abilitățile pe care copiii le pot dezvolta la această școală de vară, care le oferă inclusiv șansa de a-și face vocea auzită în toată țara, prin transmisiunile în direct din Radiomobilul Itsy Bitsy.
“Într-o lume digitală, în care copiii consumă și creează foarte devreme conținut media prin rețelele de socializare, e nevoie de cursuri de media pentru copii în care aceștia să învețe noțiuni de bază de jurnalism, să capete gândire critică și capacitatea de a alege, din noianul de informații, ce este corect și benefic pentru ei. Aflând cum se creează emisiunile și știrile de radio ei vor deveni apoi consumatori mai conștienți de conținutul media, vor fi mai greu de manipulat și vor aprecia conținutul media mai valoros.”, Nadia Tătaru, inițiatoarea Radio Boot Camp și președinta Asociației Părinților Isteți.
Credit foto: Cristina Nichitus
Radio Boot Camp conține 10 cursuri gratuite de învățare experiențială care se desfășoară în aer liber, în Parcul Al. Ioan Cuza din București, în fiecare sâmbătă, între 25 iunie și 27 august 2022, între orele 17:00 și 20:00. Programul este organizat de Asociația Părinților Isteți în parteneriat media cu Itsy Bitsy și finanțat de Primăria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.
La Radio Boot Camp, copiii au șansa să lucreze direct cu eroii lor preferați de la Itsy Bitsy FM și să își facă prieteni noi. Participanții au ocazia să fie creatori de conținut pe diferite teme și în diverse stiluri jurnalistice, să își citească creațiile jurnalistice la microfon și chiar să mixeze piesele muzicale preferate la platane de dj.
Pentru a da posibilitatea cât mai multor copii să se bucure de experiența de radio, organizatorii îi așteaptă să participe la atelierele Radio Boot Camp în fiecare sâmbătă din această vară, fără înscriere prealabilă, doar prin prezența fizică la fața locului, la cele 3 ateliere:
- Atelierul de jurnalism: aici copiii învață să scrie o știre, o relatare sportivă, un buletin meteo, un radio-documentar sau să facă întrebări pentru un interviu. De asemenea, fac exerciții vocale și de dicție și își redactează propriile materiale jurnalistice, beneficiind de ghidaj de specialitate.
- Atelierul de radio: aici află ce meserii sunt într-un radio, văd cum arată un studio de emisie radio (microfoane, mixer, calculator și soft de emisie, căști, boxe etc.) și experimenteză prezentarea creației lor jurnalistice chiar la microfon.
- Atelierul de dj muzical: copiii descoperă la acest atelier cum funcționează mixerul, au ocazia “să facă butoane” și să mixeze piesele lor muzicale preferate.
Participând la cele trei ateliere, copiii află cum se face o emisiune radio, ce înseamnă să fii DJ de radio, cum te documentezi pentru a te informa corect și a face o știre. Mai mult, experimentează vorbitul la microfon, citindu-și creațiile jurnalistice în direct pe calea undelor, în fața unei țări întregi. Nu în ultimul rând, prin experiența directă, copiii își îmbunătățesc încrederea în ei și gândirea critică și experimentează lucrul în echipă.
După ce participă activ la aceste ateliere mass-media, cei mai pricepuți copii își pot prezenta creațiile jurnalistice în direct din Radiomobil, împreună cu supereroii lor preferați. Emisiunea realizată de micii jurnaliști se transmite în direct la Itsy Bitsy FM în fiecare sâmbătă din această vară, între orele 18:00-20:00. La emisiune pot participa și copiii ascultători din toată țara, trimițând creațiile jurnalistice realizate de ei prin mesaje audio înregistrate cu vocea lor, prin WhatsApp, la 0725 300 700.
Copiii pot fi prezenți la unul sau mai multe cursuri din această vară, fiecare experiență fiind unică. Proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, prin fonduri nerambursabile de la bugetul local.