De 7 ani, spre final de iunie, minim 15 trupe de muzicieni iau drumul Iașului pentru unul dintre primele festivaluri ale sezonului – Rocanotherworld, pornit ca un eveniment ad hoc ce îl are ca inspirație pe Ioan Dan Niculescu („Roca”) — specialist în comunicare, fan al muzicii bune și un nume important în ecosistemul ieșean.
Timp de 4 ani artiștii au concertat pro bono pentru a fi alături de cauzele promovate de Rocanotherworld. Cum s-a întâmplat asta? Organizatorii au ales de la prima ediție să prioritizeze calitatea evenimentului, publicul și, desigur, trupele care au urcat pe scenă. Pentru asta, e nevoie de cineva care are ca super putere calmul și diplomația indiferent de situație. Din rolul ei de Guest Manager, Alexandra Bălțatu se asigură că experiența tuturor invitaților de la Rocanotherworld este una cât mai plăcută și a povestit despre provocări, abilități necesare și ce vibe aduce ediția de anul acesta a Rocanotherworld.
Cum ai intrat în echipa Rocanotherworld & Classix
M-am alăturat echipei Rocanotherworld în calitate de Guest Manager în 2019, urmată de prima ediție Classix în 2020. A fost o reală provocare pentru mine această poziție încă de la început întrucât nu mai avusesem contact cu acest domeniu până la acel moment, iar aici am descoperit oameni frumoși, talentați, dornici să pună pe picioare un festival chiar și în cele mai neprielnice contexte. Cred că pasiunea pentru muzică în diversele ei forme și dragostea către oameni prin toate proiectele desfășurate este ceea ce ne-a unit și după al treilea an, încă se întâmplă asta.
Artiști din zone diferite
Artiștii din muzica clasică solicită o atenție sporită către mediul în care aceștia își desfășoară activitatea, ordinea, liniștea și concentrarea atât în timpul repetițiilor, cât și al concertelor sunt elemente pe care trebuie să le asigurăm în permanență. În schimb, la Rocanotherworld, creativitatea nu are limite, trupele își iau inspirația din public, din energia lor, vorbim uneori chiar și de improvizație.
Provocari
Pot spune că ultimele două ediții au fost despre învățare și adaptare, atât pentru noi ca organizatori, cât și pentru artiști. După ani de zile în care viața lor s-a desfășurat pe scenă și înconjurați de oameni și energia acestora, schimbarea bruscă a anului 2020 nu a fost ușoară, dar nici nu au fost descurajate în totalitate trupele. Pentru unii, perioada fără concerte a fost un moment prielnic pentru creație și muzică nouă, alte trupe au continuat să încânte publicul prin concerte online. Numărul mic de spectatori, lipsa concertelor și celelalte limitări cu siguranță au fost o lovitură pentru ei, dar fiecare moment contează, cu atât mai mult cu cât aprecierea este la un alt nivel luând în considerare contextul.
Ediția online din 2021
Artiștii au fost la fel de receptivi ca întotdeauna, chiar dacă vorbim de diferențe enorme luând în considerare ediția offline. Deși nu avut un contact direct cu spectatorii, vorbim despre un public mai numeros întrucât concertele de la Rocanotherworld au putut fi vizionate de către oamenii din toată țara, nu numai la nivel local. Trupele au fost alături de noi la fiecare ediție Rocanotherworld, iar Winter Edition a fost atât pentru noi, cât și pentru ele, încă un motiv de bucurie că am putut să redăm măcar puțin acea emoție oamenilor, chiar și prin intermediul unui ecran.
Cum îi simți la ediţia aceasta
Lucrurile încep deja să capete o altă nuanță, se simte energia și entuziasmul de a ajunge mai aproape la oamenii din primele rânduri, dornici de a reveni în formula inițială. Este clar un lucru pe care îl așteptau de ceva timp deoarece unele trupe au scos și noi albume cu care abia așteaptă să ne încânte ediția aceasta.
Învățături
Provocările apar atunci când trebuie să armonizăm partea de Guest cu restul echipei, cu întregul festival, iar în acest sens, am învățat să fiu flexibilă, să mă adaptez la nevoile artiștilor și la orice situație neprevăzută.
Colaborarea cu artiștii
În primul rând, comunicarea deschisă și constantă este un element de bază într-o astfel de relație deoarece nu este vorba doar despre a bifa un festival de harta orașului, ci despre a construi un parteneriat de lungă durată printr-o comunicare cât mai friendly, apropiată și deschisă cu fiecare artist. Avem trupe care ne-au fost alături încă de la prima ediție și continuă să o facă datorită acestui lucru și relației pe care am consolidat-o.
De asemenea, răbdarea și atenția sunt foarte importante deoarece există detalii organizatorice care necesită timp și implicare, nu este vorba doar de artistul de pe scenă, cât și oamenii din spate care fac posibil acel concert.
Cea mai ciudată cerere de la un artist
Nu aș putea spune că a fost ceva ieșit din comun până acum, consider că fiecare cerință a fost justificată în felul ei sau am reușit să ajungem la un numitor comun.
Care e trupa care ți-a rămas cea mai dragă
Toate trupele au fost speciale, nu cred că aș putea să ma raportez doar la una, însă dacă ar fi să aleg una acum, aș spune că om la lună este trupa care mi-a rămas la suflet, la fel cum și povestea om la lună în cadrul Rocanotherworld este una aparte.
Cel mai memorabil moment de la Rocanotherworld pentru tine a fost ...
…anul 2020, o ediție care în ciuda pandemiei, restricțiilor, mai ales a restricțiilor de distanțare, am vazut oameni dornici să asculte muzică, să fie alături de artiștii preferați și să susțină această industrie, dar mai ales să se reîntâlnească cu cei mai buni prieteni. Pot spune că a fost o ediție care și-a pus amprenta și pe noi ca echipă fiindcă am reușit să punem pe picioare primul festival de la începutul pandemiei în numai 3 săptămâni.
Ce aștepți cel mai mult să vezi la această ediție
Oameni cântând la unison și dansând până la răsărit.