Newsletterul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice - susținut de FAN Courier și Kaufland.
În această ediție:
- 8 recomandări din luna mai, publicate în presa locală
- VIDEO dezbatrea de la Ziua Superscrieri, despre importanța presei locale
- best of Mindcraft Stories
- despre dezinformare, din newsletterul Misreport
- romanul „Instabil”
- despre ce înseamnă să fii jurnalist, de Florin Ciucaș (Bihoreanul)
Dedicăm această ediție specială „Superscrierile lunii” presei locale. Am selectat cele 8 materiale ale lunii mai din diverse publicații locale, premiate sau nu anul acesta la Superscrieri, pentru a ne conecta cu câteva știri pe care poate altfel le-am omite. Altă viață sau nu în presa locală, ne privește pe toți, mai mult decât ne imaginăm.
EXCLUSIV Trei din cele patru vapoare care alimentează cu combustibil navele din Portul Constanța sunt deținute de companii rusești/ Una dintre ele aparține Gazprom Neft, aflat sub sancțiuni UE și SUA (UPDATE)
Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte (Info Sud-Est) / a contribuit Attila Biro (OCCRP)
„Una dintre companii face parte din grupul Gazprom Neft, pus sub sancțiuni de Uniunea Europeană și Statele Unite după izbucnirea războiului în Ucraina. Occidentul a stabilit, în 15 martie, că Gazprom Neft intră sub sancțiuni economice, dar a permis în continuare importul de petrol de la gigantul rus, implicit și serviciile navelor de bunkeraj.
Luni seară, însă, liderii UE au decis un nou pachet de sancțiuni pentru Kremlin, cea mai importantă fiind embargoul progresiv privind importurile de petrol rusesc pe mare. În acest context, nu se știe cum vor fi alimentate în viitor navele care ajung în Portul Constanța.”
BREAKING Parchetul European anchetează cum au fost cheltuiți banii din proiectul ITI Delta Dunării/ Percheziții în 15 locații din mai multe județe
Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte (Info Sud-Est)
„Parchetul European anchetează cum a fost cheltuit miliardul pentru Delta Dunării. Percheziții în 15 locații din mai multe județe. Info Sud-Est și G4Media au scris în exclusivitate cum a fost cheltuit miliardul din Delta Dunării și a semnalat neregulile din desfășurarea proiectului.”
Investigația cu pricina a primit Premiul Juriului și premiul 1 la categoria Presă Locală la Gala Premiilor Superscrieri #11.
Iașul pierde rușinos prima rundă PNRR: Chirica trage 15,4 milioane de euro, Boc ia 55 de milioane
Cezar Moraru (Reporter de Iași)
„E ciudat cum Emil Boc trage la Cluj 97% din fondurile de reabilitare termică a întregului județ. La Iași, municipiul are cerere doar pentru o treime din suma alocată județului.
Cluj, Oradea, București cumpără mijloace de transport electrice din banii PNRR, Mihai Chirica la Iași preferă să facă 180 de locuințe sociale.”
Se extinde cea mai mare carieră din CEO, Roșia Jiu
Eugen Măruță (Gazeta de Sud)
„Este de amintit că unitatea minieră vizată este cea mai mare din Complexul Energetic Oltenia și din țară. Conform Planului de restructurare și decarbonare va fi principala care va avea continuitate și în care se va investi în continuare. Este singura carieră minieră în care se investește pentru extinderea fronturilor de lucru.”
Primari din Dolj, temători după condamnarea lui Piedone
Anca Dumitrașcu (Gazeta de Sud)
„Mai mulţi primari din judeţul Dolj sunt contrariaţi şi temători după condamnarea la 4 ani de închisoare a lui Cristian Popescu Piedone, după tragedia de la Colectiv, în timpul căreia 65 de oameni şi-au pierdut viaţa. GdS a stat de vorbă cu mai mulţi edili din Dolj şi cu toţii au susţinut că nu cunosc toate detaliile din dosarul fostului primar al Sectorului 5 Bucureşti, însă că este anormal ca un primar să tragă ponoasele după o simplă semnătură. În plus, aceştia au spus că, în fiecare zi, există zeci sau sute de documente pe care trebuie să le semneze.”
Investiţii de 373,6 milioane lei: OTL pregăteşte achiziţia a 130 de autobuze nepoluante și mutarea autobazei
Dan Simai (Bihoreanul)
"Încercăm să modernizăm cât mai mult flota OTL şi să determinăm orădenii să circule cu mijloacele de transport în comun. Suntem conştienţi că blocajele din ultima vreme de pe şantierele din oraş îngreunează transportul în comun, dar, când toate aceste investiţii vor fi finalizate şi toate mijloacele de transport în comun vor fi achiziţionate, se va îmbunătăţii mult calitatea transportului în comun", a promis Birta.
După ce s-a îmbogățit din comerț online, un sibian s-a mutat în Bali: Visam la asta de când eram angajat într-un call center
Adina Torop (Turnul Sfatului)
„Din Sibiu în Bali, de la un call center, la business-uri de cinci milioane de dolari în vânzări. Cam așa ar putea fi rezumați cei mai recenți ani din viața sibianului Răzvan Aleman. Pasionat de mediul online, tânărul și-a dorit mereu să evolueze, să investească în dezvoltarea personală și să găsească un business care să îi permită să lucreze de oriunde, să călătorească și să fie liber. A muncit în fiecare zi pentru visul său, a cunoscut oameni, a dobândit experiențe, iar în prezent poate spune că trăiește viața la care cu câțiva ani înainte doar visa.”
Gigantul „Perseus”, renașterea navei-fanion a flotei de la Dunăre
Ovidiu Amălinei (Viața Liberă)
"Perseus" are un trecut demn de filmele de acţiune. Iniţial, nava s-a numit "Albatros" și a devenit celebră după ce, în septembrie 2000, după aproape trei luni de sechestrare prin mijloace nu tocmai ortodoxe în Portul Alexandria (Egipt), a reuşit să evadeze şi să ajungă în ţară la capătul unui marş plin de peripeţii.
VIDEO Ziua Superscrieri
Dezbatere despre importanța presei locale
După ce Superscrieri a vizitat 5 orașe din țară, i-am adus la București pe câțiva dintre jurnaliștii locali pe care i-am cunoscut, pentru a-și spune povestea și a ne ajuta să înțelegem mai bine cum funcționează jurnalismul local, de ce avem nevoie să fie puternic și susținut și cum ne influențează viața.
INVITAȚI:
Cristina Lupu - directoare executivă Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Cristian Leonte - jurnalist co-fondator Info Sud-Est
Codruța Simina - jurnalistă Misreport / președintă APPC (Asociația Profesioniștilor din Presa - Cluj)
Florin Ciucaș - redactor-șef Bihoreanul
MODERATOR: Vlad Tăușance - manager de dezvoltare FFFF
Best of Mindcraft Stories
recomandat de Mihai Ghiduc
Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories - publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD - Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.
Mihai Ghiduc: „Recent, Mindcraft Stories și-a lansat canalul de YouTube cu o serie de video-uri despre echipele de la pre-acceleratorul Innovation Labs 2022 intitulată „Huge if Real”. E o primă încercare a noastră de a spune povești și altfel decât prin text – și chiar îmi doresc să continuăm în direcția asta.
Între timp, n-am neglijat nici subiectele zilele. Iată câteva recomandări dintre textele publicate în ultima perioadă:”
O mică istorie a micilor și mititeilor, de Cosmin Dragomir
Un articol care ar fi trebuit să apară pe 1 mai, dacă n-am fi fost învinși de tehnologie – textul lui Cosmin a ajuns în folderul de spam. Nici o problemă, totuși, micii și mititei vor fi un subiect întreaga vară.
FAQ: Roe v. Wade și disputa pe seama avorturilor din SUA, de Ionuț Preda
Explainer e nouă rubrică (cu un singur articol, momentan), în care încercăm să scriem despre subiecte hot, de aici sau de afară, pentru cei care vor să înțeleagă, pe scurt, care-i treaba cu o anumită temă (nu neapărat de știință și tehnologie).
Variola maimuței. Cel mai probabil, nu începe următoarea pandemie, de Mihai Ghiduc
Am aruncat un ochi asupra bolii care dă noi bătăi de cap medicilor și, deși e puțin probabil să provoace o nouă pandemiei, ar putea genera noi valuri de homofobie (suspecții de serviciu s-au activat deja).
Căpușele, vampirii nevăzuți de la firul ierbii, de Rozalia Motoc
Cercetătorii de la Muzeul „Grigore Antipa” au ales un subiect de sezon pentru rubrica lunară de biodiversitate urbană pe care o realizează pentru Mindcraft Stories.
„Rusia nu va câștiga războiul din Ucraina.” Interviu cu istoricul Mark Galeotti, de Adriana Moscu
Un interviu destul de lung (dar extrem de interesant) despre cum s-ar putea termina războiul din Ucraina. Cert e că nu va fi o victorie rusă, mai puțin cert e ce se va întâmpla în Rusia.
Despre dezinformare
de Codruța Simina, în Misreport
Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
- Uniunea Europeană crește eforturile de a demonta narațiunile dezinformative ale Rusiei care spun că întreaga vină a scumpirilor alimentare din ultimele săptămâni ar fi rezultatul sancțiunilor impuse după invadarea Ucrainei. (Euractiv)
- Autorul unui site care promovează fals și dezinformare pro-rusă în Bulgaria a povestit pentru Deutsche Welle că ideea de a crea site-ul i-a venit în 2015, după o perioadă în care a încercat să contracareze sursele de fals pe care le vedea online, pe rețelele de socializare. Când a realizat că nu poate combate dezinformarea, s-a gândit că poate să facă bani din ea.
Una din observațiile sale dezvăluie că sursa de venituri a acestui tip de site-uri sunt marile platforme care monetizează conținut, precum Google.
- Mai multe canale de Telegram rusești încearcă să acrediteze ideea falsă că Ucraina ar încerca să construiască o bombă convențională, care conține și material radioactiv. (DFR Lab via Atlantic Council)
- PODCAST Cât de relevantă se poate dovedi tehnologia blockchain în protejarea adevărului? Victoria Lemieux, cercetător și profesor asociat la Universitatea British Columbia, vorbește despre cartea sa în care explorează metodele prin care informațiile corecte pot fi stocate fără temerea că acestea ar putea fi deteriorate. (CyberCrimeology.com)
Romanul „Instabil”, de Ruxandra Burcescu
O nouă apariție în urma programului nostru, Prima Carte
Ne bucurăm de o nouă carte publicată în colecția SCRIITORI ROMÂNI CONTEMPORANI de la Humanitas. Manuscrisul acestei cărți a fost selectat în cadrul programului nostru, Bursa Prima Carte, susținut fr Friends\TBWA, din dorința de a oferi sprijin pentru finalizarea unei cărți scriitorilor români talentați, dar nepublicați.
Să fii jurnalist...
E sufocarea pe care o simți în lipsa libertății, obrazul ce-ți arde încă sub palma securistului care ți-a curmat cuvântul, rușinea că te-ai născut într-un loc atât de cenușiu. E despre „vom muri și vom fi liberi”, „dreptate, ochii plânși cer să te vadă” sau „mai bine golan...”.
E despre lacrima de bucurie ce îți apare involuntar pe obraz atunci când, încă puștan, îți găsești semnătura pe prima pagină a ziarului. Și mirosul inconfundabil al tiparului ce ți-a „ferecat” destinul...
E despre mulțumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător și reazem, înfruntând „sistemul”.Despre orele de nesomn, biscuiții ce țin loc festinelor, țigările aprinse una de la alta și emoțiile fiecărei analize medicale. Dar și despre bucuria de a descoperi, pe teren, ceva nemaiauzit și nemaiscris până la tine...
E teama pe care n-o poți stăpâni, oricât de curajos te crezi, atunci când amenințarea vine, anonim și brutal, de la celălalt capăt al firului. Dar și despre satisfacția de a-l vedea, când și când, pe puternicul zilei îngenuncheat, tăcut, în fața adevărului imbatabil.E obrăznicia cu care pretinzi să fii tratat ca reprezentant al unei „puteri în stat”, tu, altminteri o firavă voce. E și singurătatea pe care o simți la greu, și îndoiala în fața marilor decizii.
E despre ziua de salariu care-ți amintește de meseriile „sigure” ale foștilor colegi de facultate și de viețile lor aparent „fără de probleme”.
Sunt copiii pe care îi vezi prea rar și cărora încerci, tot mai stingher, să le cerșești din priviri iertare. Sunt actele de divorț care îți așteaptă nerăbdătoare semnătura, alături de vraful citațiilor ce te-au transformat în „delincvent de presă”.
E despre adrenalina pe care o simți când te avânți în polemici și dezbateri în care par să se fi adunat toate problemele lumii.Despre răul pe care-l simți, aproape fizic, atunci când nu poți corecta lucrurile greșite.
Dar și despre sentimentul că ești un adevărat erou, când descoperirile tale de la margine de țară sunt preluate, cu viteze amețitoare, în microcosmosurile unei lumi întregi.E fericirea descoperirii mirajului din cuvinte, puterea exploziei lor, în frazele atent meșteșugite. Grija față de detaliu, față de tot ce înseamnă, compus din miliardele de mărturii consemnate, miracolul numit viață.
Și mai e bucuria recunoașterii din partea celor asemenea ție. Sentimentul apartenenței la ceva măreț, ceva bun, menit să dăinuie. Al nemuririi ștanțate în cuvinte.
Iar pentru că toate acestea pot purta un nume, să le zicem azi, simplu: Superscrieri.Florin Ciucaș, Redactor șef Bihoreanul (pentru jurnalul Superscrieri, distribuit la Gala Superscrieri #11)