Cu toată ascensiunea asta a discursului progresist în media, femeile din România și de pretutindeni încă se luptă cu stereotipuri și stigme dăunătoare. Cultul virginității se numără printre ele. Crescând, am învățat că puritatea unei femei e strâns legată de virginitatea ei, că o femeie virgină e o femeie curată, cuminte, demnă, neatinsă. Noi, ca societate, aproape că am dezvoltat o obsesie cu virginitatea femeilor. E de datoria noastră să ne informăm și să chestionăm mentalitățile astea care nu fac altceva decât să perpetueze obiectificarea femeii și reducerea ei la un sistem reproductiv ambulant. Virginitatea e un construct social, unul din multele folosite de societatea patriarhală ca să mențină rușinea în jurul sexualității feminine.
Dar, oricât de inuman și învechit sună, testele de virginitate încă se practică. Familiile sau partenerii trimit femeile pe masa ginecologului ca să se asigure că încă sunt “curate”, că altfel “ne supărăm”. Conform Centrului Filia, cel puțin 4 institute de medicină legală și 25 de servicii județene de medicină legală continuă să elibereze certificate de virginitate pentru fete și femei. Alături de eforturile pro-bono ale DDB Romania, Abis Studio, Iulia Rugină, Boroka Biro, Voica Oltean, Adi Bulboacă, Mihai Dobre, Porter Novelli și OMD Media, au creat campania De Netestat care surprinde modul în care, de cele mai multe ori, fetele și femeile ajung la aceste teste forțate, dezorientate și întrebându-se de ce e necesar să treacă prin asta. Cu ce schimbă asta cine sunt ele? De ce sunt mai worthy dacă sunt virgine și ce se va întâmpla dacă se dovedește că nu sunt? Sunt întrebările care îi trec prin cap și Anei, care se îmbărbătează singură gândindu-se că examenul ăsta nu poate fi mai greu decât admiterea la liceu. Dar este.
Pe lângă trauma emoțională imensă pe care o poate provoca un astfel de examen ginecologic, această practică este irelevantă și rudimentară din punct de vedere medical. Inițiativa constă și în strângerea a 15.000 de semnături pentru scoaterea testelor din virginitate în afara legii, iar petiția a strâns deja 10.050 de semnături.