“Nimic pentru copii, fără copii” este deviza Boardului Copiilor din România, care a fost fondat în 2019, odată cu președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Copiii își doresc să fie ascultați, să le fie luate în calcul părerile, deoarece au drepturi. Boardul Copiilor este un grup informal de copii și adolescenți cu vârste, etnie și experiențe diferite, iar pentru unii dintre ei este prima dată când vocea lor ajunge la factorii de decizie.
”Avem nevoie de susținere, de deschidere din partea organizațiilor, avem nevoie să fim ascultați, avem nevoie ca educația să fie o prioritate, ca drepturile să ne fie respectate și ca sănătatea mintală să fie mai mult decât un concept abstract”, spune Oana – membră în Boardul Copiilor din România.
Boardul Copiilor s-a implicat în Centrele Blue Dot unde se oferă sprijin copiilor refugiați din Ucraina și familiilor lor, cu susținerea UNICEF, a ONG-urilor locale și instituțiilor publice partenere. Acum, copiii se pregătesc pentru o activare globală #IllustrationsForPeace, în care arta devine un instrument util în lupta împotriva violenței. În cele ce urmează aflam mai multe despre cum funcționează Boardul Copiilor din România de la Ana Rizescu - Child Participation Officer la UNICEF și cunoaștem două dintre membre, Oana și Diana.
Apariția Boardului
Boardul Copiilor a fost constituit în 2019, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, când Guvernul României și UNICEF au colaborat pentru a promova la nivel european, ca o prioritate, dreptul copiilor de a participa la deciziile care îi privesc. În cadrul unor ateliere de lucru, online și offline, copiii din Boardul Copiilor din România au redactat în primele luni ale anului 2019 versiunea preliminară a „Declarației de la București a copiilor din Uniunea Europeană”, un apel urgent adresat Uniunii Europene și statelor sale membre de a se asigura că participarea copiilor devine o prioritate și o realitate.
Încă de atunci, Boardul Copiilor promovează și susține, la nivel național, dreptul copiilor de a fi ascultați și de a le fi luate în considerare opiniile, așa cum este prevăzut în articolul 12 al Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului.
Boardul Copiilor se reînnoiește la începutul fiecarui an. Noii membri sunt aleși în urma unui proces de recrutare realizat chiar de copii și îi înlocuiesc pe tinerii care au împlinit vârsta majoratului.
Cum funcționează Boardul Copiilor din România
Ana Rizescu: Boardul Copiilor este o inițiativă unică la nivel național, fiind un grup informal care reunește copii și adolescenți de diferite vârste, din diferite oraşe, din mediul urban şi rural, provenind din medii familiale şi din sistemul de protecţie a copilului, cu origini etnice diferite şi cu experienţe diferite în domeniul reprezentării. Pentru unii dintre ei, este prima dată când vocea lor ajunge la factorii de decizie.
Boardul Copiilor promovează participarea copiilor la procesele de decizie, amplifică vocea celor vulnerabili și încurajează diversitatea. Acționând sub deviza “Nimic pentru copii, fără copii”, își propun să aducă pe agenda liderilor politici dreptul copiilor de a fi ascultați și luați în serios.
Cu sprijinul UNICEF și împreună cu parteneri de la nivel național și local, Boardul Copiilor contribuie la dezvoltarea un mediu propice participării și dezvoltării tuturor copiilor, semnalând problemele pe care aceștia le întâmpină și, totodată, încercând să găsească soluții pentru combaterea lor.
Ca mod de lucru, Boardul Copiilor nu are o structură ierarhică, nu are un lider sau un Președinte. Toți copiii sunt consultați și implicați în desfășurarea activităților, rând pe rând – moderează ședinte, iau notițe, facilitează discuții. Discută pe WhatsApp, se întâlnesc pe Zoom, s-au organizat pe departamente și grupuri de lucru, au învățat să folosească noi platforme pentru colaborare în mediul online (Google drive, Doodle, hyperlinks, editare foto etc.). Pe lângă aceste detalii, cel mai important este că învăță să lucreze în echipă și să ia în considerare părerile fiecăruia pentru a lua o decizie.
Încă de atunci, Boardul Copiilor promovează și susține, la nivel național, dreptul copiilor de a fi ascultați și de a le fi luate în considerare opiniile, așa cum este prevăzut în articolul 12 al Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului.
Proiectele
Ana Rizescu: Membrii din Boardul Copiilor, alături de alți copii reprezentanți ai unor structuri și organizații care promovează respectarea drepturilor copilului și participarea copiilor la luarea deciziilor, au contribuit la elaborarea Strategiei Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului 2022-2027. Procesul este coordonat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și este unul dintre cele mai importante documente în domeniu, care reunește măsuri și direcții de acțiune pentru protecția și promovarea drepturilor copiilor, în special ale celor din comunitățile vulnerabile. Copiii au fost implicați prin formularea de opinii și propuneri inițiale, prin analiza textului strategiei și a propunerilor de modificări în cadrul discuțiilor de grup. În acest moment, Strategia este aflată în dezbatere publică.
Încă de la debutul pandemiei de COVID-19, adolescenții din Boardul Copiilor au împărtășit experiențele lor și au încurajat vaccinarea. De asemenea, au atras atenția asupra importanței sănătății mintale, asupra nevoii de echilibru emoțional, despre adaptarea la schimbările impuse de pandemia de COVID-19.
În fiecare an, Boardul Copiilor marchează zilele internaționale legate de contextul implicării copiilor și de toate drepturile lor, precum 1 iunie - Ziua Internațională a Copilului și 20 noiembrie - Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor, Boardul Copiilor a preluat puterea în media din România, participând în emisiuni de televiziune și de radio, publicând articole în presă și intrând în dialog cu factori de decizie de la nivelul autorităților centrale și locale.
Pe parcursul celor trei ani de la constituire, Boardul Copiilor a folosit instrumente precum platforma online U-Report pentru a afla care sunt preocupările, ideile și sugestiile a peste 10.000 de copii și tineri privind numeroase subiecte de interes și pentru a le face cunoscute mai departe. Mai multe detalii sunt disponibile aici.
Organizarea
Ana Rizescu: În week-endul trecut, Boardul Copiilor a avut prima întâlnire fizică, la Predeal. Acolo, în cadrul workshopului, prin sesiuni interactive și metode de lucru non-formale, copiii au stabilit un calendar de evenimente și acțiuni pentru acest an. Cu siguranță vor continua să organizeze acțiuni și proiecte pentru creșterea gradului de informare cu privire la dreptul copiilor la participare, în limita gradului de maturitate și înțelegere al fiecărui copil, contribuind astfel la respectarea tuturor celorlaltor drepturi și la îmbunătățirea vieții copiilor de pretutindeni.
Din interior, de la Oana și Diana – membre ale Boardului Copiilor din România
Oana: Sunt Oana, am 17 ani și sunt elevă în clasa a XI-a în cadrul Colegiului Național „Andrei Șaguna” din Brașov, pe profilul de științe sociale.
Încă de mică am fost dornică să mă implic în diferite proiecte și inițiative și, odată ce am început să iau parte la diverse cursuri de debate și proiecte bazate pe dezbatere și analiză (TANDEM Debate Club, Parlamentul European al Tinerilor), am avut șansa să descopăr noi pasiuni, precum și o anume afinitate față de ideea de advocacy.
Am aflat despre Boardul Copiilor printr-un mesaj primit de la domnul profesor de limba și literatura română, cu privire la anunțul de recrutare postat de echipa UNICEF România. Îmi amintesc și acum faptul că am văzut mesajul pe 31 decembrie 2020, cu doar câteva ore înainte de deadline - mailul de accept a rămas una dintre cele mai frumoase surprize trăite vreodată, chiar nu mă așteptam să fiu parte din Board.
Sunt membră a Boardului Copiilor din România din ianuarie 2021 și nu a existat niciun moment în care să fi regretat faptul că m-am alăturat inițiativei susținute de UNICEF. Experiența aceasta mi-a schimbat la drept vorbind viața, am cunoscut oameni minunați, am luat și iau în continuare parte la proiecte interesante cu un impact real asupra copiilor din România. Realizez, însă, cu o anume nostalgie, faptul că la finalul acestui an voi deveni, din membru al Boardului, alumni.
Diana: Am 17 ani, sunt din Iași, sunt elevă în cadrul Colegiului Național Iași, la profilul filologie. Am aflat de Boardul Copiilor prin intermediul unei foste profesoare care m-a susținut mereu și care m-a ajutat de nenumărate ori să trec peste orice fel de bariere, însă sunt șanse foarte mari ca aceasta să nu fi realizat că m-a ajutat din acest punct de vedere. Inițial, mi-a trimis link-ul de la postarea care anunța începerea perioadei de recrutări, știind că iubesc să lucrez cu copiii și că îmi doresc să fac asta și în viitor. În primă fază, nu aveam destulă încredere în mine, credeam că nu am nicio șansă să fiu acceptată, motiv pentru care o perioadă lungă am avut un tab deschis cu formularul, însă numai datele personale erau completate. Cumva, în ultima zi de aplicații, profesoara respectivă mi-a scris și m-a întrebat dacă am aplicat. Presupun că a intuit ceva, încă nu îmi explic cum s-a întâmplat coincidența asta.
I-am răspuns că "Da, urmează să primesc răspunsul, vă țin la curent", iar apoi am continuat să completez formularul, convinsă că nimic rău nu se poate întâmpla, că și asta e o experiență, iar faptul că aș putea fi refuzată ar trebui să mă motiveze, nu să mă descurajeze în vreun fel. Îmi amintesc foarte bine că era deja 23:59, iar eu nu apucasem să completez întrebarea cu privire la timpul pe care l-aș putea aloca activității mele în Board săptămânal. Am stat pe gânduri puțin, iar apoi am ajuns la concluzia că dacă sunt acceptată, Boardul Copiilor va fi una dintre prioritățile mele. Și chiar așa a fost: am fost acceptată, chiar dacă nu aveam încredere în aplicația mea, iar acum colaborarea mea cu UNICEF e printre lucrurile pentru care sunt etern recunoscătoare. În cadrul inițiativelor organizației încerc să mă implic cât mai des, absolut oricând am ocazia, indiferent dacă este un task intern sau un proiect care va ajunge la public.
Cel mai mult apreciez că UNICEF ne ascultă părerile, iar Boardul e locul potrivit pentru a câștiga curaj în a le face auzite. Tocmai de aceea, când apare șansa de a lua parte la o activitate, iar acest lucru se întâmplă destul de des, mereu simt dorința și chiar nevoia de a mă implica, mai ales luând în considerare că pot face o schimbare, la fel ca oricare alt copil.
Sprijinul UNICEF pentru copii din România
Oana: Viitorul stă în mâinile noastre, ale copiilor, însă prezentul ne modelează dezvoltarea, motiv pentru care este esențială existența unei organizații precum UNICEF care să apere interesele copiilor și să fie alături de noi.
Avem nevoie de susținere, de deschidere din partea organizațiilor, avem nevoie să fim ascultați, avem nevoie ca educația să fie o prioritate, ca drepturile să ne fie respectate și ca sănătatea mintală să fie mai mult decât un concept abstract. Acum, în vremuri de criză, copiii care vin aici, în România, au nevoie de sprijin, de iubire, de o mică rază de speranță. Iar UNICEF le stă și ne stă alături nouă, tuturor.
Un astfel de sprijin face, așadar, diferența atunci când vorbim despre viitorul portret al societății - creionat deja de azi de către noi, copiii.
Diana: UNICEF nu e o simplă organizație care își prezintă activitățile, făcându-le cunoscute. Dimpotrivă, UNICEF lucrează aproape de copii, UNICEF îi sprijină și îi încurajează cu fiecare ocazie. UNICEF face nenumărate lucruri care vin în ajutorul copiilor din România. Pentru cei ce nu fac parte din Boardul Copiilor, lucrează împreună cu decidenți pentru a le asigura un viitor mai bun, dar, mai important, pentru a le proteja prezentul de factorii care l-ar putea influența negativ. Lucrând atât la nivel micro, cu decidenții din anumite orașe prin inițiativa “Localități prietene ale copiilor”, cât și la nivel macro, colaborând cu decidenți din partea Guvernului, spre exemplu, ne este garantată o siguranță cu privire la bunăstarea comună. Astfel, știm că ni se asigură tuturor o șansă la un viitor de calitate. Iar existența UNICEF în România este importantă tocmai pentru că, înainte de a ne face să ne simțim încrezători în vocile noastre și în puterea pe care o avem, ne garantează că totul va fi bine, că indiferent de ce probleme ar exista, vor fi rezolvate. Mai mult de atât, UNICEF, activând în zeci de țări și teritorii, ne oferă o speranță și în calitate de cetățeni ai României, ne oferă încrederea că și noi merităm să fim ascultați, susținuți, și, mai presus de toate, protejați. Nu i se spune degeaba Boardul Copiilor susținut de UNICEF. UNICEF chiar ne susține din toate punctele de vedere, cu fiecare ocazie, dar mai ales când vine vorba de luarea unor decizii care ne pot afecta viitorul, cât și prezentul.
Ce reprezintă UNICEF pentru tine
Oana: În mod normal mi-ar trebui câteva pagini să vorbesc despre toate modurile în care UNICEF m-a ajutat să mă dezvolt. Datorită Boardului Copiilor și UNICEF, am devenit mai implicată, mai informată și mai conștientă de probleme cu care se confruntă societatea dar, mai ales, copiii. Am înțeles cât de important este rolul fiecăruia dintre noi dacă dorim să schimbăm cu adevărat ceva în societate și că, atâta timp cât suntem uniți și colaborăm, putem realiza lucruri mari.
Am cunoscut persoane minunate, modele demne de urmat și adevărate lecții despre răbdare, încredere și pasiune. Am ajuns, cu ajutorul lor, eu însămi mai răbdătoare, mai încrezătoare în forțele proprii, mai dornică să ascult, să învăț, să colaborez. Am învățat să mă bucur de ceea ce am, de cine sunt și ce fac, să îmi dozez mai bine timpul și energia, să fiu mai atentă la detalii și să profit de fiecare oportunitate. Boardul Copiilor a fost și este în continuare una dintre cele mai prețioase lecții pe care le-am primit vreodată.
Diana: Când am avut primul contact cu Diana, primul meu buddy, ce mi-a făcut o prezentare cu privire la activitatea Boardului și a fost prima colegă pe care am cunoscut-o de când am fost acceptată, am auzit numai cuvinte frumoase asociate cu CB. De la prietenie și râsete, la familie. Și asta a ajuns să însemne și pentru mine Boardul Copiilor. Dacă ar trebui să mă gândesc la modul cum m-a influențat UNICEF, probabil nu aș mai termina. De la prieteniile pe care le-am legat, până la toate lucrurile pe care le-am descoperit despre oamenii din jur, cât și despre mine. UNICEF mi-a definit experiența de liceu și nu mă pot gândi la mine fără a-mi veni în minte că fac parte din Boardul Copiilor. Am învățat că mereu e bine să îmi apăr drepturile, că mereu e bine să sar în ajutor când e nevoie. Am învățat că toți copiii merită să aibă un viitor, însă nu orice fel de viitor, ci unul de calitate, ce le poate garanta o viață fericită. Participând la diverse activități în cadrul UNICEF, am reușit să câștig mai multă încredere în mine, în părerile mele, în modul meu de a fi, general vorbind. Mai mult de atât, fiindu-mi oferit sprijin de fiecare dată când luam parte la un eveniment, am reușit să învăț cum să îmi gestionez emoțiile, datorită atât colegilor din Board, cât și a persoanelor din UNICEF care ne coordonează.
Activitatea ta în Boardul Copiilor
Diana: Reprezentând activ copiii și militând pentru drepturile pe care cu toții le avem, și care trebuie să ne fie respectate pentru că, mai presus de orice, acestea ne sunt garantate prin lege, pot spune că activitatea mea în Boardul Copiilor presupune tocmai să fiu vocea copiilor din România. Iar rolul de “Voce a copiilor” este unul care vine cu anumite responsabilități. Desigur, nu este ca un job obișnuit, e chiar departe de o astfel de ocupație, însă include documentarea cât mai detaliată asupra problemelor cu care ne confruntăm, conștientizarea acestora, cât și comunicarea lor și promovarea unor modalități prin care le putem rezolva, fie noi, fie decidenții cu care UNICEF colaborează. Deși sună ca ceva impunător, sau chiar intimidant, faptul că simt că vocea mea este ascultată este printre cele mai satisfăcătoare experiențe, mai ales că reprezintă, de fapt, vocea copiilor din România. Practic, despre asta sunt UNICEF și Boardul, ca să ne asigure un viitor și să ne ofere încrederea că cineva chiar ne ascultă cu adevărat, că cineva își dorește să ne ajute, dar, mai mult de atât, că sunt oameni care chiar lucrează pentru a ne ajuta, indiferent de cât de ireal ar putea părea.
Oana: Dacă ar fi să rezum activitatea mea în Boardul Copiilor în trei cuvinte, acelea ar fi: informare, colaborare, implicare. Deoarece ca membri ai Boardului tratăm subiectul Drepturilor Copilului în diferite arii ale vieții de zi cu zi (educație, sănătate mintală, participare etc.), informarea corespunzătoare este esențială – și nu mă refer numai la știri sau articole (deși au și ele, desigur, importanța lor), ci și la faptul că am mereu ceva de învățat de la fiecare dintre prietenii mei din Board. Prietenii... Într-adevăr, Boardul Copiilor are un scop formal, dar în spatele fiecărui eveniment, fiecărui proiect, fiecărui filmuleț, se află multă muncă de echipă, răbdare, colaborare, încredere reciprocă și câte o povestioară amuzantă despre noi, membrii Boardului, și prieteniile strânse pe care le legăm.
Uneori, se întâmplă să rămân puțin în urmă cu evenimentele - aceasta ar fi cea mai mare provocare. Însă, chiar și în acest context, Ana, coordonatoarea Boardului Copiilor și „mama” noastră, a tuturor, reușește de fiecare dată să se asigure, cu multă răbdare, că nicio informație importantă nu trece neobservată.
Ne implicăm, împreună, cu un scop comun – acela de a promova participarea copiilor, de a fi schimbarea pe care vrem să o vedem în societate, iar cred că acest lucru ne definește (și îmi definește) activitatea în Boardul Copiilor.
Cele mai importante proiecte în care v-ați implicat
Diana: Fiind un proiect la nivel internațional, Youth Tales mi se pare cel mai semnificativ, întrucât am fost vocea copiilor la un nivel mult mai mare. În cadrul Youth Tales am colaborat cu UNICEF Turcia și cu o organizație din Italia, iar evenimentul a constat într-un live pe YouTube în cadrul căruia am discutat cu o adolescentă din Turcia despre schimbările climatice, pe baza unui scurtmetraj realizat de ea însăși. Astfel, am pus în lumină problematica schimbărilor climatice, dar am și adus sugestii de moduri prin care cu toții putem contribui la a încetini încălzirea globală. Fiind pasionată de acest subiect, cred că faptul că am putut vorbi deschis despre acesta, din propria mea perspectivă, m-a ajutat și mi-a oferit multă încredere, mai ales având și sprijinul persoanelor din cadrul UNICEF, ca de fiecare dată. Pe lângă acest proiect, am avut șansa de a mă implica activ în promovarea Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului. Cu această ocazie, o parte din cei din Board am avut mesaje difuzate la radio, sau chiar în magazine, care erau menite să aducă în atenția publicului general faptul că 20 noiembrie nu e ca orice altă zi, ci e o zi în care trebuie să ne amintim de măsurile care ne garantează bunăstarea.
Oana: Primul domeniu pe care l-am tratat mai în profunzime ca membru în Board (cronologic vorbind) a fost educația media. În contextul accesului facil la mijloacele de informare (sau dezinformare) pe rețelele de socializare, este important să avem cunoștințele necesare cu privire la metodele de a ne menține siguranța și integritatea pe Internet, precum și la modurile de a combate pericolului dezinformării.
În acest sens, am avut ocazia să particip la Workshop-ul pentru Educația Media, alături de Centrul pentru Jurnalism Independent, urmând să fiu vorbitor în cadrul Conferinței de Educație Media - Noua generație live - Combaterea Dezinformării, în mai 2021.
Continuând ideea informării corespunzătoare, însă de această dată în contextul pandemiei de COVID-19, Boardul Copiilor a derulat o campanie națională de informare cu privire la vaccinare, în cadrul căreia am redactat un testimonial și am analizat, împreună cu Rafaela, colega mea, într-un articol, rezultatele Sondajului U-Report privind vaccinarea în rândul tinerilor. Colaborarea este esențială, Boardul Copiilor m-a învățat acest lucru. Iar proiectele internaționale în care am luat parte au reprezentat o șansă de a lucra alături de copii și tineri din toată lumea, de a auzi noi perspective și, de ce nu, de a căpăta o nouă viziune asupra lumii ce mă înconjoară.
Alături de Voices of Youth, în perioada iulie-octombrie 2021 am lansat o campanie internațională privind importanța sănătății mintale în rândul tinerilor, în care au fost incluse scurte filmulețe, precum și serii de mesaje de tip Reminder sau Tips&Tricks.
Colegii noștri sprijiniți de UNICEF Turcia ne-au oferit oportunitatea unică de a dezbate împreună cu adolescenți din alte țări tematici precum ecologia, importanța participării și educația, în cadrul programului Youth Tales, sub forma unor conferințe în format online.
Cea mai recentă activitate în acest sens a fost seria de workshop-uri Young Humanitarians, o sesiune de training cu privire la modalitățile de acordare a ajutorului umanitar în situații de criză, pe baza IASC Youth Guidelines, alături de Global Refugee Youth Network (GRYN) și Youth Compact Champions (YCCs).
Ca membri ai Boardului Copiilor, am încercat să le oferim sprijinul nostru copiilor refugiați care au traversat granițele României, prin realizarea de mesaje de susținere și desene, în cadrul centrelor Blue Dot.
Suntem uniți și dornici de schimbare – acum într-o formulă nouă, în urma procesului de recrutare (despre care mărturisesc că a fost una dintre cele mai palpitante experiențe pe care le-am avut în Boardul Copiilor). Însă pentru ca schimbările să aibă loc, nu este suficient un plan general foarte bun, ci și o implementare cât mai bună la nivel local, astfel încât să fie luate în calcul particularitățile fiecărei zone, fiecărei comunități. Situația respectării drepturilor copiilor din România a fost realizată de către echipa SitAn și a reprezentat pentru mine poate cea mai „în detaliu” perspectivă pe care am avut-o până acum asupra problematicii drepturilor copilului.
Și cum nu există schimbare fără o implicare solidă a actorilor locali, Boardul Copiilor mi-a oferit șansa de a juca și eu un rol în transformarea comunității mele într-o localitate mai „child friendly”.
În acest sens, pe data de 9 noiembrie 2021, am avut șansa de a participa ca vorbitor la evenimentul de lansare a inițiativei „România pentru fiecare copil” - Asigurarea incluziunii sociale - ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România, program organizat de către Senatul României și UNICEF și care, în clipa de față, este implementat inclusiv în Brașov. Sunt membră a Comitetului Local de Coordonare pentru această inițiativă și trebuie să recunosc că sunt deosebit de încântată de faptul că Primăria Municipiului Brașov a decis să se alăture acestui demers. Tocmai am lansat anunțul de recrutare în rândul copiilor și tinerilor din Brașov, urmând ca în săptămânile ce urmează să cunoaștem membrii Consiliul Copiilor/Structurii Consultative. Abia aștept!
Planurile voastre
Oana: Ultimul an a fost foarte dinamic, iar o parte din proiectele care l-au marcat își vor avea finalitatea acum, în vară – cum ar fi, spre exemplu, recrutarea membrilor noi ai Consiliului Copiilor, în cadrul Inițiativel Localități Prietene ale Copiilor, sesiunea națională Spring ’22, în cadrul Parlamentului European al Tinerilor sau evenimentul ȘagunaFest pe care îl pregătim la nivel de liceu. Voi deveni în curând Alumni în Board și aștept să văd ce va presupune acest nou rol, deși sunt desigur, așa cum am mai spus, puțin (puțin mai mult chiar) nostalgică.
Îmi doresc să mă implic în continuare, să profit de fiecare oportunitate ce mi se oferă, să mențin relațiile minunate pe care mi le-am creat, să leg prietenii noi și, desigur, să mă bucur de fiecare moment și de fiecare experiență, ca până acum.
Diana: În general, nu îmi propun obiective fixe, nici măcar în noaptea de Anul Nou nu mă pot gândi la ceva ce mi-aș dori să fac neapărat în anul următor, iar de aceea mereu acționez intuitiv și încerc, cât mai des posibil, să îmi realizez din dorințe, fie că par imposibile, sau sunt lucruri de scurtă durată. Chiar anul trecut în perioada aceasta a început difuzarea campaniei #Spune-țiOf-ul, în cadrul căreia, în calitate de membri ai Boardului Copiilor, am fost încurajați să împărtășim din modurile prin care am reușit să ne menținem echilibrul emoțional în pandemie, însă cred că pandemia nu ar trebui să fie singurul moment în care avem grijă de noi, sănătatea mintală ar trebui să fie mereu prioritatea noastră #1. Iar planul meu se bazează în jurul acestui principiu, tocmai pentru că, fiind instabili, într-o stare proastă, neavând grijă de noi și păstrând un stil de viață care ne înrăutățește starea psihică, tot ce vom reuși să facem e să cădem într-o spirală a înrăutățirii stării emoționale din care e nespus de dificil să ieșim. Totuși, anul acesta îmi doresc să călătoresc mai mult și să am mai multă grijă de mine, mai ales că să avem grijă de noi nu ar trebui să fie o dorință sau un obiectiv îndepărtat, ci prioritatea noastră constantă, mai ales că ne-am întors la normalitate și că, deși e ceva cu care eram obișnuiți, categoric, această trecere poate veni cu anumite frici sau reticențe, pe care sper ca atât eu, cât și alte persoane să le depășim fără probleme.