Cristian Bajora: SUPERSTAR e o poveste rurala cu iz urban, tipic românească, și sper din suflet că prinde la publicul de orice gen

Cristian Bajora: SUPERSTAR e o poveste rurala cu iz urban, tipic românească, și sper din suflet că prinde la publicul de orice gen

Era vara anului 2020, pe timp de pandemie, când actorii Teatrului În Culise s-au izolat împreună cu echipa de filmare timp de o săptămână într-un sat din Dobrogea pentru a realiza filmul SUPERSTAR. După ce a citit cartea lui Ștefan Caraman, regizorul Cristian Bajora a știut instant că vrea să facă un film pornind de la poveștile de acolo. A făcut echipă cu DoP-ul Tiberiu Lupasc, iar lucrurile s-au așezat mai bine decât s-ar fi gândit, echipa primind ajutorul primarului comunei Casimcea, locul în care au filmat acțiunea.

Citind ”Superstar” de Ștefan Caraman am văzut foarte cinematică una dintre poveștile din carte și am luat în calcul că ar putea deveni film. Ei bine, bunul meu prieten Ștefan a fost foarte încântat de idee și a insistat ca proiectul să se întâmple. Așa că în această conjunctură l-am cooptat și pe Tiberiu Lupasc și am apelat la domnul Gheorghe Tilincă, primarul comunei Casimcea – locul de desfășurare a acțiunii – să ne ajute cu o parte din costurile de producție.

SUPERSTAR e o comedie despre mirajul vieții de artist, direct din satul românesc. Spune povestea Ileanei, o fată care visează să ajungă actriță printre marile staruri de cinema, iar vizita unei trupe de teatru ambulant în sat pare să fie rampa perfectă de lansare. Am vorbit cu Cristian despre cum a arătat procesul de lucru la film, cea mai grea parte de la filmări și colaboarea cu actorii Teatrului În Culise în rândurile de mai jos.

 

Drumul către regie

Cred ca asta am vrut întotdeauna să fac. Mi-am descoperit skillul ăsta de a coordona activități foarte devreme și cred că primul spectacol pe care l-am regizat a fost la 16 ani, împreună cu trupa de teatru a liceului. Am simțit că ăsta e drumul meu și am refuzat orice altă alternativă. Am avut numeroase proiecte în perioada de început, inclusiv regia pentru filmul de televiziune Chiquititas, la numai 20 de ani. Deci pot să spun că am fost un privilegiat și am avut mereu drumul ăsta în minte. Apoi au urmat proiectele de business cultural – TeenMedia Academy și Teatrul În Culise, în 2009, respectiv 2011 - și episoade fugare în lumea filmului și a televiziunii cu proiecte în special comerciale.

 

De la SUPERSTAR cartea, la SUPERSTAR filmul

Pentru că nu mai făcusem film de multă vreme îmi încolțise ideea de a face un scurt-metraj sau chiar un mediu-metraj pe un scenariu ce îl aveam scris încă din facultate. Pentru că Tiberiu Lupașc, prietenul și colegul meu DoP avea de realizat licența la facultatea de film, ne-am gândit să ne punem laolaltă și să facem un proiect cinematografic. Citind ”Superstar” de Ștefan Caraman am văzut foarte cinematică una dintre poveștile din carte și am luat în calcul că ar putea deveni film. Ei bine, bunul meu prieten Ștefan a fost foarte încântat de idee și a insistat ca proiectul să se întâmple. Așa că în această conjunctură l-am cooptat și pe Tiberiu și am apelat la domnul Gheorghe Tilincă, primarul comunei Casimcea – locul de desfășurare a acțiunii – să ne ajute cu o parte din costurile de producție.


Cristi Bajora și Tiberiu Lupasc

 

Dânsul a fost foarte receptiv și ne-a ajutat enorm în întregul demers, nu doar prin sposorizare, dar și prin punerea la dispoziție a altor resurse însemnând locații și logistică. Așa că totul a lucrat cu succes spre a înfăptui această joacă frumoasă.

 

Colaborarea cu Teatrul In Culise

Actorii Teatrului În Culise sunt un grup deosebit atât din punct de vedere artistic, cât și din punct de vedere uman. Bineînțeles ca m-am bucurat să pot să lucrez cu oameni pe care îi cunosc atât de bine din numeroasele colaborări și să adăugăm bineînțeles alături de ei nume precum Corina Dănilă și Victor Rebengiuc. Astfel nu mi-a fost greu să îl găsesc pe Villy, pe God și pe ceilalți în trupa noastră. Ba chiar la acest proiect am făcut și o descoperire – Ioana Nichita care s-a alaturat ulterior grupului de artiști de la teatru. Pentru toata lumea implicată în proiect a fost o bucurie să lucrăm împreună, mai ales în condițiile verii din 2020.

 

Care a fost cea mai grea parte de la filmări

Probabil momentul cel mai dificil a fost să ajustăm programul de filmare în funcție de vreme – culmea, în săptămâna filmărilor a plouat la Casimcea și a trebuit să ne reorganizăm. Filmările la exterior sunt întotdeauna pline de neprevăzut așa că eram pregătiți. Totuși am reușit să ducem la bun sfârșit programul de filmare.

Să faci film în România este foarte dificil. Pentru că este foarte complicat de monetizat, foarte complicat de găsit resurse pentru că toată lumea știe că ulterior investiția este aproape imposibil de recuperat, Însăși faptul că am reușit ca acest proiect să existe este cumva neașteptat și foarte satisfăcător și sunt convins că asta este și poziția tuturor celor din echipă. Iar imaginile și realizările artistice care au venit natural nu sunt decât încununarea acestui succes. Eu m-am bucurat să îmi văd oamenii fericiți, făcând lucruri pentru care s-au pregătit în viață, într-un moment de deznădejde generală cauzată de pandemie.

 

Cu ce speri să rămână publicul

Well, nu știu dacă este neapărat un film care să pună foarte multe întrebări. Este mai degrabă un gen facil, o comedie, și sper ca publicul să rămână cu un gust dulce și un zâmbet larg pe față. Și poate întrebări despre personaje – ce se întâmplă mai departe cu Ileana, cu trupa, cu Primarul… o să ajunga oare Ileana actriță? E o poveste rurala cu iz urban, tipic românească, și sper din suflet că prinde la publicul de orice gen.

 

Coloana sonoră a filmului

Am tot cautat piese muzicale care să fie potrivite filmului, am tot încercat împreună cu producatorul muzical Adam S.Q. David diferite compoziții și nu am fost foarte încântați. Apoi am descoperit piesa lui Mihnea Crăciunescu (YCCMD) – Superstar, cântată în engleză. Ne-a plăcut instant și am sugerat să îi facă o variantă în română pentru că ar fi mult mai potrivită pentru film. Iar el a livrat. Și a făcut, de asemenea, și celelalte intervenții muzicale de pe parcursul filmului, pe aceeași temă melodică. A fost un mare plus pentru film și pentru noi întalnirea cu Mihnea căruia îi mulțumesc.

 

Cum v-ați decis asupra locului

SUPERSTAR a fost filmat în Casimcea, jud. Tulcea. Având în vedere că acolo am avut la dispoziție toate cele necesare, decizia a fost ușor de luat. Am găsit acolo toate elementele din scenariu așa că am mulțumit divinității că a apărut această oportunitate.

 

Cat timp si efort a insemnat lucrul la film

Pai dacă ne gândim că lucrul de planificare și pre-producție a început undeva în luna ianuarie a anului 2020 pâna la filmarea efectiva din luna august, a durat ceva. Am filmat 5 zile, iar apoi montajul, colorizarea si restul etapelor de post-producție au durat până spre sfârșitul anului, cu toate modificările și adăugirile ce au apărut.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related