Dan Dinu & Cosmin Dumitrache, autorii ”România sălbatică”: Acolo, în natură, îndurând toate dificultățile terenului și capriciile vremii este mediul în care ne simțim cel mai bine

Dan Dinu & Cosmin Dumitrache, autorii ”România sălbatică”: Acolo, în natură, îndurând toate dificultățile terenului și capriciile vremii este mediul în care ne simțim cel mai bine

Mii de kilometri parcursi, sute de ore de filmare, 10 ani de pre-producție. Aventura lui Dan Dinu și Cosmin Dumitrache prin toate colțurile mai puțin străbătute ale țării, filmările lor pe ploaie și zăpadă, în peșteri sau la altitudini extreme, au rezultat cu un documentar de amploare, ”România sălbatică”. Și, mai nou, cu miniseria „România sălbatică”, recent lansată pe HBO Max, care are 3 episoade, narate în limba română de Melania Medeleanu și în versiunea în limba engleză de Peter Venn.

Dan Dinu fotografiază natura de 20 de ani și este președintele Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România), iar Cosmin Dumitrache este videograf cu peste 15 ani de experiență. Au colaborat cu multe ONG-uri de mediu în proiecte de conservare a naturii și au fost implicați în documentare pentru NatGeo Wild sau BBC.

 Lansarea de la TIFF 2021 a fost cu totul specială pentru noi, iar așteptările publicului au fost depășite și asta ne-a bucurat foarte mult. Faptul că am câștigat premiul publicului și mai apoi 3 premii Gopo ne face să ne simțim onorați și recunoscuți pentru eforturile noastre de a aduce natura României în fața publicului prin acest proiect, spune Cosmin.

Ce au descoperit filmând România sălbatică, ce presupune noua formulă de miniserie și la ce proiecte lucrează acum, povestesc ei mai jos:

 

România sălbatică în variantă mini-serie

Dan Dinu: Mini-seria vine în primul rând cu povești noi care însumează jumătate de oră de conținut, împărțit între toate cele trei episoade. Aceste povești sunt fie legate de unele existente în versiunea de cinema, o continuare a acestora, fie unele complet noi, cum ar fi secvența cu cocoșul de mesteacăn, una dintre cele mai rare păsări din România.

O altă schimbare este vocea care însoțește filmul. Pentru că am vrut să fie diferită de versiunea de cinema, mini-seria este narată de Melania Medeleanu, care aduce un alt vibe întregului film și contribuie la diferențiere. Desigur că mai avem și câteva pasaje de muzică nouă care sigur vor atrage atenție, fiind suprapuse peste niște secvențe foarte faine.

 

Un puzzle cu povești

Dan Dinu: Este interesant pentru că inițial am avut serialul în minte și apoi l-am transformat în film de cinema, deci procesul a fost exact invers. Deși nu aveam tot montajul gata, decizia grea a fost ce să lăsăm pe afară pentru versiunea scurtă. Normal că nu a fost ușor să scoatem 30 minute, dar se pare că au funcționat ambele variante. Strategia noastră a fost de a extrage din serial povești întregi care să nu încurce firul narativ al filmului, iar apoi să le adăugăm la loc cu legăturile aferente. A fost un puzzle destul de complicat pe alocuri dar a fost o muncă fascinantă.

 

Evoluția proiectului. Reacții

Cosmin DumitracheÎncă din 2018 când ne-am decis că trebuie să ne apucăm serios de filmul România Sălbatică am început să creăm așteptări mai ales pentru pasionații de natură. S-a creat în jurul proiectului o comunitate care ne-a și ajutat mai ales pe partea de logistică și cu ponturi despre zone unde am putea filma anumite specii. După ce aveam aproape toate filmările finalizate am făcut un teaser pe care l-am lansat online, în ideea de a atrage parteneri care să ne poate ajuta să aducem filmul la standardul de cinema. Acesta a devenit viral și am avut o surpriză foarte plăcută ca mass media să îl promoveze intens și astfel să ajungem la un public cât mai larg. La final de 2020 am reușit să legăm și colaborarea cu Matei Truța și Tudor Giurgiu și de acolo totul a pornit într-o direcție ascendentă.

Interesul a fost din ce în ce mai mare din partea publicului, iar așteptările creșteau pe măsură ce avansam cu post producția. Lansarea de la TIFF 2021 a fost cu totul specială pentru noi, iar așteptările publicului au fost depășite și asta ne-a bucurat foarte mult. Faptul că am câștigat premiul publicului și mai apoi 3 premii Gopo ne face să ne simțim onorați și recunoscuți pentru eforturile noastre de a aduce natura României în fața publicului prin acest proiect. 

Experiența a fost extraordinară, mai ales pe partea de producție. Acolo, în natură, îndurând toate dificultățile terenului și capriciile vremii este mediul în care ne simțim cel mai bine. Tot ce a însemnat partea de editare și mai apoi tot procesul de post producție și promovare au fost aspectele care ne-au dat însă cele mai mari bătăi de cap și care ne-au solicitat destul de mult. Am învățat însă multe lucruri utile și a fost o experiență nouă pentru noi, iar acum ne simțim mai pregătiți și știm la ce să ne așteptăm pe viitor.

 

Ce trebuie să știe oamenii despre România sălbatică

Dan Dinu: În primul rând ar fi bine să realizeze ce bogăție naturală are țara noastră și cât de important este să avem grijă să fie cât mai bine păstrată și conservată. Dacă la final de film oamenii înțeleg asta, atunci cred că ne-am atins scopul. Munca noastră desigur nu se va opri aici, pentru că este în primul rând o pasiune. O să căutăm noi și noi soluții pentru a aduce natura mai aproape de oameni prin intermediul filmului și fotografiei.

 

Ce ați descoperit despre România, filmând România sălbatică

Cosmin DumitrachePot spune că mi-am descoperit țara și bogățiile ei naturale într-un mod pe care nu mi-l imaginam. Sincer nu știam foarte multe lucruri despre natură și biodiversitate cand m-am alăturat proiectului, eram doar pasionat de drumeții montane și filme documentare despre natură. Acum mă simt cumva privilegiat că am avut șansa să merg și să văd atât de multe zone frumoase din România și mai ales să trăiesc momente unice alături de animale. A fost o aventură fabuloasă din care am învățat foarte multe lucruri interesante, pe care mă bucur că le pot transmite mai departe și celorlalți. 

 

Premise, surprize, descoperiri

Dan Dinu: Principalul gând în 2010 când a pornit acest proiect a fost un album de fotografie pe care l-am și realizat între timp și care poate fi găsit aici. Ideea unui film documentar a venit câțiva ani mai târziu. Până acum am reușit să facem cam tot ce ne-am propus, uneori mult mai bine decât ne-am așteptat.

Cea mai mare descoperire, dincolo de frumusețea peisajelor și poveștile fascinante cu animale, a fost cea legată de profesionalismul pe care l-am găsit atât la ONG-urile de mediu cu care am lucrat, cât și la cei din domeniul filmului. Personal m-am bucurat foarte tare pentru că am putut să realizez acest film alături de o echipă autohtonă care să livreze muzică, colorizare și sound design de film documentar de natură la cel mai înalt nivel. Este un mare câștig pentru proiectele viitoare.

 

Ce urmează

Cosmin DumitracheNe dorim în continuare să realizăm filme documentare despre natura României și deja ne-am apucat să lucrăm la un film amplu despre Delta Dunării, pe care ne propunem să îl terminăm în 2-3 ani. Ne dorim să punem în valoare biodiversitatea Deltei și să o prezentăm într-un mod la fel de interesant și spectaculos cum am făcut și cu România Sălbatică.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related