Zahărul este baza poemelor noastre, aroma unei copilării fericite și dorința căreia nu te poți opune atunci când creierul tău își dorește un val de energie. Zahărul spune povestea bucuriilor dulci, dar este unul dintre factorii care își fac prezența în statisticile tot mai îngrijorătoare legate de risipa alimentară. Pentru cofetari, zahărul este mai mult decât un ingredient, el este materia primă pentru decorurile spectaculoase. Figurinele din zahăr și decorurile torturilor de mari dimensiuni sunt create pentru momente unice, apoi aruncate.
Poem Caffe și-a propus să facă lucrurile diferit.
“Ne dorim să facem parte din schimbare, să aducem pe piață o alternativă mai simplă, mai puțin nocivă pentru mediu și care economisește resursele planetei noastre. Acesta este începutul noii noastre misiuni: Poem Caffe se aliniază la startul unei curse cu obiective ambițioase. Treptat, ne dorim să creăm exclusiv torturi cu ingrediente 100% comestibile și să contribuim la combaterea risipei alimentare” spune Vera Maxim, fondatorul Poem Caffe.
Cum combatem risipa alimentară?
Plăcerea de a mânca a devenit pentru mulți dintre noi un moment lipsit de consecințe. Poate ne gândim doar la momentul imediat în care zahărul consumat se va transforma în câteva extra calorii care nu dau bine pe cântar în zilele următoare. Și totuși, zahărul este unul dintre ingredientele folosite masiv în industria cofetăriei și unul dintre cei mai importanți contributori la risipa alimentară.
- Aproximativ 10% dintre emisiile de carbon sunt cauzate de descompunerea alimentelor neconsumate
- Un studiu publicat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) arată că 17% din totalul hranei produsă la nivel mondial ajunge la gunoi. Potrivit estimării specialiștilor ONU, în fiecare an românii aruncă la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrană
- Fiecare român aruncă, anual, aproximativ 70 de kilograme de alimente.
- În România, risipa alimentară se ridică la 6.000 de tone pe zi.
Combaterea risipei alimentare se poate face doar printr-o decizie a fiecăruia dintre noi, iar Poem Caffe va începe primii pași în a deveni o cofetărie cu primul “no waste meniu”. Pentru a realiza acest lucru, am creat primele torturi cu 100% ingrediente comestibile.
Simplitatea și gustul autentic, noua direcție pentru combaterea risipei alimentare
Cofetăria sustenabilă este un concept la care Poem Caffe își dorește să adere și să coopteze tot mai mulți adepți în rândul clienților săi.
“Cu cât vom înțelege mai repede că decorurile monumentale au costuri ascunse de care nu suntem conștienți, cu atât vom putea să trecem în etapa următoare a trendurilor dulci – deliciile sănătoase, prietenoase cu mediul”, mai spune Vera Maxim.
Cum vom realizat acest lucru? Figurinele din pastă de zahăr ar putea fi înlocuite de creații simple, din ciocolată sau ingrediente naturale, economisind aproximativ 30% - 40% din ingredientele din decorul unui tort.
Catalogul torturilor prietenoase cu mediul
Primele torturi prietenoase cu mediul sunt, deja pe rafturile cofetăriei. Creațiile sunt inspirate din decoruri vintage, arhitectură și natură. Se definesc prin simplitate și gustul natural al ingredientelor folosite. În compoziție și decor sunt folosite cremele de ciocolată, fructele sau sa mosusse-urile cu aspect de velur și glazură.
Clienții vor putea comanda noua serie de torturi cu teme naturale pentru evenimente și în varianta online. Ei vor putea alege din prima gamă Poem 100% no food waste. Beneficiile noii direcții sustenabile a Poem Caffe este revenirea la gusturile naturale, delicate, create din ingrediente naturale, 100% comestibile.
“Reducerea risipei alimentare este doar o consecință a unui gust mai bun în cofetărie, iar noi suntem determinați să o îmbrățișăm cu toată energia și creativitatea cu care ne-am obișnuit clienții de 15 ani de la deschidere” spune managerul cofetăriei.
Comunicarea noii direcții este realizată de Creative Communication iar implementarea vizuală de agenția Yellow Digital.