Rezidența (burn)OUT a Andreei Novac durează până în 29 mai a.c. la GreenHouse, Str. Sf. Atanasie nr. 25, Iași. În cadrul rezidenței va avea loc atelierul de dans contemporan Răspunsuri creative în situații explozive (creativitate și oboseală) pe 19 mai a.c., ora 18:30 - 21:30, la Teatrul din Stejar, Str. Stejar nr. 48, Iași, un atelier deschis tuturor, indiferent de nivelul de experiență. Artista va face o prezentare a cercetării sale din cadrul rezidenței pe 28 mai a.c., ora 18:00, la GreenHouse, cu intrare liberă..
„O versiune complicată a libertății” este sintagma pe care Hesmondhalgh și Baker o folosesc pentru a descrie experiențele lucrătorilor culturali din domeniile și industriile creative. Pornind de aici, Andreea Novac propune o cercetare artistică care abordează burnout-ul și epuizarea ca părți integrante și tolerate ale muncii culturale și artistice. Dincolo de aspectele pozitive ale muncii creative, precum flexibilitate, interes și autonomie, cercetarea analizează o serie de riscuri, obișnuințe și practici care derivă din condițiile activităților artistice și încearcă o „dezvrăjire” și o poziționare critică, dar sensibilă, în raport cu riscurile, obișnuințele și practicile analizate.
Credit foto: Mihaela Tulea
În tandem cu socioloaga Fidelie Kalambayi, Andreea Novac își va structura dimensiunea teoretică a cercetării în jurul câtorva direcții ce problematizează experiența creativă a epuizării și recuperării, procesele personale, profesionale și relaționale afectate, acțiunile individuale în sensul recuperării care ar putea avea ecou în social.
„Cu Răspunsuri creative în situații explozive (creativitate și oboseală) vă propun un atelier de dans în care să explorăm modalități creative de a ne mișca chiar și atunci când simțim că ne lipsește complet energia. Pentru că mișcarea, metaforic sau literal, este condiția vieții, vom încerca să găsim resursele creative din, în sau prin oboseală, cele pe care le putem accesa prin mediul senzorial și afectiv al corpului”, spune Andreea Novac.
Participarea la atelierul de dans contemporan de la Iași - preț 100 lei, maxim 10 participanți, se face cu înscriere la telefon 0735022022.
Artistele din Asociația Developing Art au demarat în 2022, în Timișoara, Cluj și Iași, o cercetare artistică pe tema burn-out-ului.
În cadrul proiectului (burn)OUT au avut loc în martie, la Timișoara, atelierul de dans contemporan și prezentarea Irinei Marinescu, care colaborează cu psihoterapeuta Mihaela Vechiu în procesul de cercetare, din cadrul rezidenței găzduite de Unfold Motion, și în aprilie, la Cluj, într-o rezidență la Casa Tranzit, unde artista Alina Ușurelu, care lucrează cu medicul Roxana Negureanu, a ținut un studio deschis intitulat „Explorarea epuizării fizice și psihice” și prezentarea cercetării sale artistice. Alina Ușurelu a lansat un apel destinat publicului larg, în perspectiva ultimilor ani în care nivelul stresului şi expunerea la informaţii care generează stres a crescut foarte mult. Cei care doresc să participe trebuie să completeze un chestionar disponibil online, despre știrile și informațiile publice care le-au dat viețile personale peste cap. Un al doilea apel, coordonat de Irina Marinescu, îndeamnă publicul să împărtășească anonim experiențele personale de epuizare, cu un chestionar disponibil online.
GreenHouse (tranzit.ro/ Iași, 1+1, satelit și Teatru FiX) este un loc comun de dialog cultural coordonat de 4 ong-uri locale, un artist run-space compus din operatori culturali din diferite domenii artistice, o seră „pentru adăpostirea și cultivarea” principiilor de colaborare, diversitate și complementaritate. Acesta este activat atât prin proiectele derulate și nevoile organizaționale specifice, cât și prin stabilirea unei situații de tip co-working.
Andreea Novac este artist independent, coregraf şi performer. A studiat Psihologia la Universitatea Bucureşti şi apoi Coregrafia la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „IL Caragiale” București (licență și master). În prezent este doctorandă UNATC. O parte din lucrările sale au fost prezentate internațional. Trece prin numeroase stagii de formare profesională, participă la rezidențe naționale și internaționale (Franța, Ungaria, Luxemburg, Italia, Estonia, Olanda etc.), creează spectacole de dans și performance, coregrafie pentru teatru şi film, lucrează interdisciplinar, susţine ateliere de dans contemporan pentru profesioniști și amatori. Este co-fondatoarea Asociației Developing Art înființată în 2017. A fost coordonator de comunicare și consilier artistic în cadrul Centrului Național al Dansului București între 2008 și 2015, curatoare asociată Bucharest International Dance Film Festival în 2020, directoare artistică a Festivalului Caleido în 2020 - 2021. Este artist asociat Areal - spațiu pentru dezvoltare coregrafică în 2021 și 2022. Colaborează constant cu artiști și structuri independente pentru a susține și dezvolta proiecte în domeniul dansului contemporan și artelor performative. A primit premiul pentru cea mai bună coregrafie în cadrul galei UNATC (master) în 2017 și Premiul pentru contribuția adusă dansului contemporan acordat de Centrul Național al Dansului București în 2020.
Credit foto: Alberto Grosescu
Fidelie Kalambayi este doctor în sociologie, lector asociat la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București și manager responsabil de cercetare socială la Fundația Romanian Angel Appeal. Studiază de peste 10 ani relația oamenilor cu sănătatea și boala – cum administrăm boala? ce suntem dispuși să facem pentru a ne păstra sau recupera sănătatea? ce înseamnă pentru noi sistemul medical? În 2019, Fidelie a descoperit practica dansului contemporan și de atunci participă cu entuziasm la atelierele de organizate de coregrafi locali.
Arhiva personală
Developing Art (developingart.org) crează proiecte culturale interdisciplinare care au ca priorități dansul contemporan, mixed media, educația, cercetarea și artele vizuale.
Artistele Alina Ușurelu, Andreea Novac și Irina Marinescu, fondatoarele Developing Art, lansează două proiecte în tandem pe tema epuizării și a recuperării după epuizare: (burn)OUT și Recovery au loc din martie până în septembrie 2022 în București, Cluj, Iași, Socolari și Timișoara. Artistele colaborează cu psihologi, sociologi, artiști și cu publicul pentru a investiga cauzele epuizării și metode de recuperare, folosind și canalizând experiența coregrafică, expertiza invitaților și experiențele personale, în contextul în care nevoia de instrumente pentru a face față epuizării este din ce în ce mai acută, nu doar în sectorul cultural independent.
(burn)OUT și Recovery
Proiecte ale Asociaţiei Developing Art
„(burn)OUT” și „Recovery” sunt două proiecte co-finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Unfold Motion, Casa Tranzit, Teatrul din Stejar, tranzit.ro, Areal, Teatrul Basca
Parteneri media: IQads, ISCOADA, Zeppelin, bookhub.ro, noi3.life, Radio România Cultural, Observatorul cultural, Ziarul Metropolis, Modernism, DOR, AGERPRES