Vali Dobrin: Bucharest Stickerz Fest popularizeaza forme de arta stradală mai puțin cunoscute la noi. Creăm o expoziție neconvențională fără a stabili o perioadă de vizitare

Vali Dobrin: Bucharest Stickerz Fest popularizeaza forme de arta stradală mai puțin cunoscute la noi. Creăm o expoziție neconvențională fără a stabili o perioadă de vizitare

Graffiti-ul și arta murală nu sunt singurele forme de street-art, a descoperit Vali Dobrin, în 2018, în timpul unui alternativ în Berlin. A fost începutul pasiunii lui pentru stickere & pasteup-uri, care a dus apoi la fondarea Alternative Bucharest și Bucharest Stickerz Fest, aflat la ediția a doua. Anul acesta, festivalul revine cu dorința de a creşte comunitatea de artişti români care fac stickere şi de a o conecta cu publicul său. Evenimentul va avea loc pe 19 mai la Lokal, care va fi ,,bombardat’’ cu stickere şi paste-ups trimise de artişti din toată lumea. În cadrul festivalului vor avea loc două ateliere de creat stickere: Stencil, susţinut Barto, și Digital – susţinut de Coon One.

A fost surprinzătoare reacția artiștilor din toată lumea care ne-au trimis stickere dar și creativitatea lor și tehnicile diverse folosite în crearea stickerelor. La prima ediție ne-am propus să strângem undeva la 10000 de stickere, dar am primit peste 22000 de la 600 de artiști din toată lumea, povestește Vali.

Vorbim cu el despre pereții din București care dau viață orașului, despre evoluția artei urbane și formele ei diverse, mai puțin cunoscute, și despre noutățile ediției din 2022 a Bucharest Stickerz Fest.

 

Pasiunea pentru stickere

Totul a pornit în 2018, când după ce am participat la un tur alternativ în Berlin, mi-a plăcut atât de  mult încât mi-am zis ca pot face ceva asemănător și în București. Așa a început Alternative Bucharest Tour, o modalitate de a promova arta stradală din București, dar și de a o cunoaşte mai bine. Așa am aflat că graffiti-ul și arta murală nu sunt singurele forme de artă stradală și am ajuns să iubesc stickerele, pasteup-urile dar şi alte intervenții artistice în spațiul public. 

 

Ce înseamnă stickerz

Stickerz e un concept ce evoluează și devine mai bun odată cu trecerea timpului, exact ca vinul. Dacă la prima ediție Bucharest Stickerz Fest totul a fost despre stickere, de la cele pe care le-am expus până la cele care au fost create în timpul atelierelor pe care le-am organizat, anul acesta am adăugat și pasteup-urile. Pentru edițiile viitoare, ne dorim ca Stickerz să însemne orice formă de artă stradală care poate fi lipită în spațiul public. Mă gândesc aici la tot felul de instalații,  figurine ceramice sau din gips, tape art, string art și lista poate continua.

 

Povestea Bucharest Stickerz Fest

În urma unei discuții cu artistul John Dot S, la începutul lui 2020, am tras concluzia că stickerele sunt o formă de artă stradală cu un potențial enorm, dar care nu beneficiază de atenția cuvenită. Au mai fost ceva evenimente în trecut, dar fără continuitate. Ne doream să facem o expoziţie neconvențională de stickere, iar J'ai Bistrot a fost locația ideală pentru primul ,,sticker bombing" organizat într-un spațiu public atât de circulat.

 

Prima ediție

În primul rând ne-am demonstrat că există în România o comunitate de oameni pasionați de stickere, trebuie doar să le dăm un motiv să se întâlnească. Am avut foarte multe de învățat şi încă mai avem, în materie de  organizat evenimente. Ne dorim să  creștem de la an la an festivalul şi asta se poate realiza doar dacă evoluăm constant. Reacțiile au fost doar pozitive, de la artiștii din toată lumea care ne-au trimis stickere și până la oamenii care au venit să le admire.

A fost surprinzătoare reacția artiștilor din toată lumea care ne-au trimis stickere dar și creativitatea lor și tehnicile diverse folosite în crearea stickerelor. Ne-am propus să strângem undeva la 10000 de stickere, dar am primit peste 22000 de la 600 de artiști din toată lumea.

 

Highlighturile editiei din 2022

Vom avea din nou zona de schimburi de stickere pentru colecționari, stickere gratuite pe care oamenii să și le pună pe obiecte personale, două workshop-uri: stencil cu Barto powered by Molotow România și ilustrație cu CoonOne powered by Wacom România.

Sergiu Georgian Mazerschi,  artist și profesor la liceul de arte plastice ,,Romulus Ladea" din Cluj-Napoca va veni cu 3 elevi de-ai săi şi vor desena un perete în locație.

O altă noutate o reprezinta pasteup-urile, o formă de arta stradală despre care mi-aş dori să ia mai mult avânt la noi în țară. Avem multe pasteup-uri remarcabile și sunt convins că cei care vor veni la eveniment le vor aprecia.

 

Un festival de stickerz pe înțelesul tuturor

Scopul festivalului este acela de a populariza aceste forme de arta stradală mai puțin cunoscute la noi, dar care, deși au dimensiuni reduse, pot transmite mesaje cel puțin la fel de puternice precum graffiti sau arta murală.

Lansăm un open call pentru stickere și pasteups și le folosim ca să ,,bombardam" locația evenimentului,  o dubă și ceva obiecte. Practic creăm o expoziție neconvențională de artă stradală fără a stabili o perioadă de vizitare, acesta rămânând acolo pe termen nelimitat.

Artiștii care vor să participe trebuie doar să ne trimită creațiile lor adezive în varianta fizică. Nu avem restricții legate de dimensiuni și nu cerem un număr anume. Nu avem o temă impusă, ne dorim ca artiştii să aibă libertate totala legată de ce aleg să trimită la Fest.

 

Cum a evoluat arta stradală în România

Am citit la un moment dat un interviu cu directorul Institutului Goethe din Bucureşti care spunea că vede Bucureștiul de acum ca pe Berlinul anilor 90. Cam atât ne separă și la nivel de artă stradală, ce se întâmplă la noi față de alte capitale din vest, 30 de ani. Lucrurile au evoluat totuși în ultimii ani, graffiti-ul a invadat orașul, arta murală are căutare şi prezintă interes pentru un anumit public. Este foarte mult loc pentru forme mai diverse de artă stradală și de aceea mi-aş dori să inspirăm cât mai mulți artiști care să înțeleagă că strada e o galerie în aer liber neexploatată, care le oferă foarte multă libertate de exprimare.

 

”Pereți” din București care îți plac

Îmi place foarte mult gangul care duce în spate la Palatul Universul pentru că în ultimul timp a fost invadat de stickere și arată foarte bine. Mă surprind mereu plăcut mici instalații de arta stradală și sunt ca un copil în ziua de Crăciun atunci când le descopăr. Pot menționa aici figurinele ceramice ale lui J.Ace, basorelieful din gips făcut de Cassandra, o artistă din UK sau masca pictată de Asinon11, ultimele două fiind pe strada Arthur Verona.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related